| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zauważyliście pewną analogię  28 I 2003 - tragedia na Rysach. Dwa lata później - Katowice... 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Śr lut 01, 2006 12:01 |
|
|
|
 |
|
kefas_piotr
|
Już tego nie rozumiem....
im więcej znajdują ciał zabitych w katastrofie, tym mniejsza ilość zmarłych podawana przez prokuraturę....
rozumiecie coś z tego????
oczywiście lepiej jest jeśli tych ofiar jest jak naj mniej, ale czy to nie jest jakaś kombinacja, żeby firmy ubezpieczeniowe nie musiały wypłacać odszkodowania w związku z wypadkiem??
dla mnie osobiście jest to conajmniej dziwne
| Śr lut 01, 2006 12:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"W wyniku nieprawidłowości w zakładach pogrzebowych i prosektoriach doszło do nieprawidłowego podania liczby zwłok które tam są. Podjęto decyzję o wszczęciu postępowania w sprawie znieważenia zwłok" - Leszek Goławski rzecznik Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach
|
| Śr lut 01, 2006 12:36 |
|
|
|
 |
|
godunow
|
Na temat wypowidezi Prymasa można powiedziec jednym zdaniem
Facet dał ciała..
|
| Śr lut 01, 2006 13:52 |
|
 |
|
Awa
|
Belizariuszu komentarz Bonieckiegoi i Pieronka to wypowiedz w w wieczornych wydarzeniach w Polsacie.Najpierw zapytano prymasa o komentarz do cytowannych juz slow wypowiedzianych na mszy w Inowroclawiu.Potem dosc nieprzychylnie przedstawiono poczynania prymasa z ostatniego roku.Na podsumowanie przytoczono komentarze Bonieckiego i Pieronka.Moze te wypowiedzi znajdziesz na stronach Polsatu?
|
| Śr lut 01, 2006 18:57 |
|
|
|
 |
|
Awa
|
A oto slowa innego PASTERZA KOŚCIOŁA papieza Benedykta
Kondolencje od Papieża
a.
Nagła śmierć wielkiej liczby osób jest misterium, w które można wnikać jedynie w duchu wiary. Z niej zaś rodzi się nadzieja, że obiecane życie wieczne stanie się ich udziałem - czytamy w kondolencjach nadesłanych po tragedii na Śląsku przez Benedykta XVI.
Na ręce Arcybiskupa Damiana Zimonia, Metropolity Górnośląskiego nadeszło pismo z watykańskiego Sekretariatu Stanu, zawierające telegram o następującej treści:
„Jego Świątobliwość Benedykt XVI jednoczy się w duchu i w modlitwie ze wszystkimi, których pogrążyła w smutku tragiczna katastrofa, jaka wydarzyła się przedwczoraj w Chorzowie. Nagła śmierć wielkiej liczby osób jest misterium, w które można wnikać jedynie w duchu wiary. Z niej zaś rodzi się nadzieja, że obiecane życie wieczne stanie się ich udziałem.
Ojciec Święty raz jeszcze zawierza dusze Ofiar Bożemu miłosierdziu. Ich Rodziny zapewnia o swojej duchowej bliskości i pamięci w modlitwie. Bożej opiece poleca tych, którzy w jakikolwiek sposób ucierpieli w tym dramatycznym wypadku. Wspiera modlitwą także tych, którzy z oddaniem nieśli pomoc, a dziś towarzyszą cierpiącym. Wszystkim z serca udziela swego Apostolskiego Błogosławieństwa.
Można wiec i tak zamiast straszyc kara mozna zapewnic o modlitwie ,mozna wspolczuc.Chyba takich elementow zabrakło mi w wypowiedzi prymasa.
| 1 |
|
| Śr lut 01, 2006 19:17 |
|
 |
|
kefas_piotr
|
Zawsze w takich przypadkach trzeba dużo serca i miłości, oraz nadziei
jedno co pozostaje to trauma, pamięć, wspomnienia...........
wierzcie pamięć o przeżytych zdarzeniach boli do końca życia........
| Śr lut 01, 2006 19:47 |
|
 |
|
ToMu
|
Przy grobie Jana Pawła II zostanie odprawiona specjalna Msza św. w intencji ofiar tragedii w Chorzowie oraz ich rodzin i bliskich.
Eucharystia sprawowana będzie w najbliższy czwartek o godz. 7:00 rano w Grotach Watykańskich. Liturgii przewodniczyć będzie pochodzący z archidiecezji katowickiej ks. Arkadiusz Nocoń, pracownik watykańskiej Kongregacji do spraw Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów. Koncelebrować będą pracujący w Watykanie kapłani oraz księża studiujący w Wiecznym Mieście.
Msza św. za ofiary chorzowskiej tragedii będzie sprawowana dokładnie w dziesięć miesięcy od śmierci Jana Pawła II.
W związku z tragedią w Chorzowie ambasada Rzeczpospolitej Polskiej przy Stolicy Świętej przygotowała specjalną księgę kondolencyjną. Będzie ona wyłożona w siedzibie ambasady przy Via dei Delfini, 1 w Rzymie. Wpisów można dokonywać we wtorek od godziny 10:00 do 13:00 oraz w środę od 14:00 do 16:00.
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1138646209
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Śr lut 01, 2006 20:18 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
A ja powiem wam jedno. Od tego gadania wszędzie ciągle o tym samym coś mi do gardła podchodzi. I to bynajmniej nie serce. 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Śr lut 01, 2006 20:42 |
|
 |
|
ToMu
|
Mnie np. nie podobało się, jak w tv puszczano nagrania ludzi, którym spod gruzów udało się dodzwonić do rodzin... Po co  Czemu to miało służyć 
|
| Śr lut 01, 2006 20:56 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Co wogóle to wszystko miało znaczyć? Dużo bezsensownego gadania, nakręcanie sprawy, sensacji...
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Śr lut 01, 2006 21:01 |
|
 |
|
ToMu
|
Chyba niektórzy chcieli - w dobrej woli - podkreślić zjednoczenie całej Polski (i nie tylko) wobec tej tragedii...
Nasuwa mi się jedno - Polacy, jak trzeba, to się jednoczą. Czyli jak jest jakaś tragedia. A na codzień  Jak to na codzień... Homo homini lupus.
|
| Śr lut 01, 2006 21:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3140931.html
Cytuj: Stojący obok księża modlili się. Ks. Kuczob udzielił sakramentu chorych pięciu rannym. Jeden z nich krótko potem zmarł. - Inni wygrzebani byli na skraju śmierci, ale dawali jeszcze oznaki życia. Udzielaliśmy im absolucji, czyli odpuszczenia grzechów bez spowiedzi. Kiedy nad ranem w jednym z rejonów zawalonej hali znaleziono aż 30 martwych, księża udzielili wszystkim absolucji zbiorowo. - Wierzymy, że śmierć to nie jest jeden moment i że modlitwa może pomagać w momencie przejścia. Poza tym trzeba wierzyć, że człowiek w chwili śmierci nie rozpamiętuje grzechów, ale kocha Jezusa, a to znaczy, że wybiera miłość i Pan Bóg go do siebie przyjmie. Dlatego można udzielić rozgrzeszenia generalnego dla wszystkich - wyjaśnia ks. Krzysztof Bąk, szef Caritasu archidiecezji katowickiej, który także był tej nocy na miejscu katastrofy i udzielał rozgrzeszenia.
Możemy wiec mieć nadzieje, iz wszyscy którzy zgineli dostapia Łaski Zbawienia...to takie "swiatełko" nadzieji jaśniejące w "czarnej" nocy.
Szcególnie podobaja mi się słowa ks. Bąka
Poza tym trzeba wierzyć, że człowiek w chwili śmierci nie rozpamiętuje grzechów, ale kocha Jezusa, a to znaczy, że wybiera miłość i Pan Bóg go do siebie przyjmie
Ja wiem, ze trudno to tłumaczyc pogrążonej w żałobie rodzinie...jednak nalezy im o tym mówic, po to by rozpacz ich nie ogarnęła...
|
| Cz lut 02, 2006 10:28 |
|
 |
|
kefas_piotr
|
Toż na tym właśnie polega nasza wiara, by wierzyć w to "Światełko" i popieram w całości, swoją drogą:
rozdarte nasze serce
rozdarta nasza dusza
człowiek umiera
to nas porusza
ale Bóg na nas czeka
daje nam swoją miłość
kończy się przystanek życie
zaczyna droga wieczność.....
| Cz lut 02, 2006 10:56 |
|
 |
|
kefas_piotr
|
Minął rok od tragedii w Katowickiej Hali Targowej, 64 duszyczki czekają na modlitwy w ich intencji.
Wspomnijmy tę tragedię, ale nie tylko tych którzy zginęli, również 140 osób które zostały ranne w tej tragedii....
| N sty 28, 2007 11:57 |
|
|
|