Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja pisałem o założeniu TvTrwam, a nie o Lux veritatis.
Fundacja Lux Veritatis jest włąscicielem TVT....a szefem jest trzech zakonników, którzy załozyli działalnośc bez zgody władz zwierzchnich.
Koło sie zamyka....
|
Pt lut 17, 2006 14:42 |
|
|
|
 |
meritus
|
Jest pewna różnica między zakładaniem fundacji, a zakładaniem telewziji. Proponuję, poza bluzgami na biskupa, zwrócić na to uwagę.
|
Pt lut 17, 2006 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwrócił na to uwage ksiadz Sobański...ty jednak stwierdziłes, ze pisze bzdury.
O czym wiec dalej gadać, skoro dla Ciebie jedynym autorytetem jest Pan Rydzyk...skoro dla Ciebie i twojego guru nawet słowa papieża sa nieistotne i skoro tak łatwo nimi manipulujecie...jak to napisał bp. Lepa...w sposób wyrafinowany
|
Pt lut 17, 2006 14:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Betzdorf, 2 czerwca 2003 POLSKA FUNDACJA LUX VERITATIS ROZPOCZYNA TRANSMISJĘ NOWEGO POLSKIEGO KANAŁU TELEWIZYJNEGO TV TRWAM Z ASTRY 19.2° EAST SES ASTRA, firma należąca do SES GLOBAL (spółki notowanej na giełdach w Luksemburgu i we Frankfurcie pod symbolem: SESG) oraz Fundacja LUX VERITATIS, właściciel koncesji na nadawanie stacji telewizji TV TRWAM mają przyjemność ogłosić start regularnej niekodowanej (fta) cyfrowej transmisji z wiodącej europejskiej pozycji orbitalnej ASTRY 19.2° East. Odpowiedni kontrakt został podpisany pomiędzy SES ASTRA a firmą Stellar MGI z siedzibą w Hürth (Niemcy), która ma zapewnić usługi uplinkowe oraz globalną dystrybucję dla TV TRWAM. W sobotę 31 maja 2003 rozpoczęła transmisję nowa polska stacja telewizyjna TV TRWAM nadawana przez Fundację Lux Veritatis z siedzibą we Wrocławiu. Oferta TV TRWAM będzie zawierała programy edukacyjne i kulturalne, a także dziecięce i religijne. Cyfrowy sygnał TV TRWAM jest dostępny z ASTRA 1F transponder nr 103 (12460.5 MHz, polaryzacja horyzontalna). Ojciec Jan Król z Fundacji Lux Veritats powiedział: „Dzięki nadawaniu z ASTRY z najpopularniejszej europejskiej pozycji orbitalnej tzn. 19,2º East w najnowocześniejszej technologii cyfrowej Telewizja TRWAM trafi do szerokiej widowni w Polsce, a także poza jej granicami. Już wkrótce zamierzamy uruchomić nadawanie w Ameryce Północnej, a następnie także na innych kontynentach, stąd naturalnym wyborem była ASTRA należąca do firmy SES GLOBAL.”. Alexander Oudendijk, Wiceprezes ds. Sprzedaży i Marketingu SES ASTRA, podkreślił: “Dzięki nadawaniu TV TRWAM zostanie uczyniony olbrzymi krok w kierunku „cyfryzacji” polskiego rynku audiowizualnego. Między innymi dzięki tej właśnie telewizji do Polski trafiają coraz tańsze cyfrowe zestawy odbiorcze, które umożliwiają odbiór ponad 200 wolnych w odbiorze programów telewizyjnych i radiowych nadawanych z satelity ASTRA w formacie cyfrowym. Z góry cieszymy się na współpracę z Fundacją Lux Veritatis zarówno na lokalną, jak i globalną skalę.” Dalszych informacji udziela: Yves Feltes Press Relations SES ASTRA Tel +352 710 725 311 Yves.Feltes@ses-astra.comwww.ses-astra.com
Jak BYK stoi napisane: W sobotę 31 maja 2003 rozpoczęła transmisję nowa polska stacja telewizyjna TV TRWAM nadawana przez Fundację Lux Veritatis z siedzibą we Wrocławiu.
Co więc chcesz jeszcze nam tutaj wmawiac za herezyje?...ze co? że to całkiem cos innego?
Zasprzeczasz faktom niezaprzeczalnym?
Moze bys tak czasem siegnał po jakas inna prase, a nie tylko po ND.....
|
Pt lut 17, 2006 14:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Trwam jest własnością wrocławskiej fundacji Lux Veritatis. Utworzyli ją w 1998 roku: Tadeusz Rydzyk, Stanisław Kwiatkowski i Jan Król. Wszyscy są duchownymi z zakonu redemptorystów z Torunia. Każdy wpłacił pieniądze - Tadeusz Rydzyk 6 tys. zł, pozostali po 2 tys. Najważniejszą osobą w Lux Veritatis jest Tadeusz Rydzyk - jej prezes i dożywotni przewodniczący Rady Fundacji. Tylko on powołuje (na dowolny czas) i odwołuje członków Rady. Temu tez zaprzeczysz? Mam ci wyszukiwac dalej? Najlepsze jest "Tadeusz Rydzyk - jej prezes i dożywotni przewodniczący Rady Fundacji. Tylko on powołuje (na dowolny czas) i odwołuje członków Rady." - pełny dyktat i nieograniczona władza......teraz juz wiemy dlaczego nie prosili o zgode KEP-u......bo KEP najprawdopodobniej nigdy by sie nie zgodził na taki fakt Cytuj: O działalności Lux Veritatis wrocławski arcybiskup nic nie wie. - Nie przypominam sobie, żebym był informowany o tej fundacji, żeby ktoś z nią związany odwiedzał mnie albo żebym był tam zaproszony - powiedział abp. Henryk Gołebiewski
Not ak, nie dosyc, ze brak zgody KEP-u na działalnośc ogólnokrajowa, to jeszcze nawet biskupa miejsca nie zapytano. Samowolka w całej rozciagłosci.....robiona przez trzech Panów w mnisich habitach....
|
Pt lut 17, 2006 15:03 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Proszę sobie dać na wstrzymanie i pisać mniej emocjonalnie, bez zbędnych "epitetów" odnośnie pewnych osób, bo widzę że ta dyskusja nie zmierza w dobrym kierunku.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt lut 17, 2006 15:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritusie - partia Maryja to wymysł dziennikarski.
O. Rydzyk wskazywał na PiS, LPR i Ruch Patriotyczny odrzucając Dom Ojczysty...świetnie o tym wiesz, więc nie wyciagaj króliczków z rękawa typu Partia Maryja, bo ja piszę o faktach.
|
Pt lut 17, 2006 18:02 |
|
 |
evanka
|
meritusie: jeśli chcesz sięgnąć do dokumentów zapraszam
odnośnie obrażania abp. nie wypowiadam się gdyż sprawa jest chyba OCZYWISTA że nie powinno się NIKOGO obrażać...
ojciec Rydzyk nadinterpretuje zapisy o społecznej nauce koscioła i prawie do jej głoszenia - słucham audycji wieczorany rozmow RM i wiem dokładnie co się tam mówi
Belizariuszu - niestety jest to ojciec Rydzyk...
a w ogóle to:
Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, że właśnie moja racja jest racja najmojsza!  :P
Pt lut 17, 2006 19:45 |
|
 |
evanka
|
i chyba można w przenośni mówić o "partii Maryja" bo ojciec Rydzyk zapraszając do studia ludzi wypowiada się o nich w sposób jednoznaczny, wręcz jest to swoiste namaszczenie...
Pt lut 17, 2006 19:46 |
|
 |
meritus
|
Alusie
Jak mi podasz jakieś cytaty to uwierzę.
Belizariuszu
Wiem, co napisałem. Czy ja przeczę, że TvTrwam zostało założone przez Fundację Lux Veritatis? Tylko, co ma KRRiT do KPK się zastanawiałem. Telewizja Trwam nadaje z Warszawy, a nie z Wrocławia. Telewizja Trwam nigdy nie miała być stacją katolicką i o odpowiednie zgody na używanie określenia "katolicki" się nie ubiegała. Jest to stacja komercyjna i wymóg zgody episkopatu nie jest wymagany dla uzyskania koncesji. Prawdopodobnie Tv-Trwam miała się usamodzielnić w założeniu podobnie jak Nasz Dziennik. Czy to jest właściwe? Nie wiem. Należy to wyjasnić i ewentualnie uregulować. Wydaje mi się jednak, że Gazeta Wyborcza, czy Rzeczpospolita nie jest właściwym miejscem na roztrząsanie takich spraw przez kanonistów. Właściwą metodą nie jest też szczucie Radia Maryja liberalnymi mediami przez niektórych duchownych i środowiska katolickie.
Czy był brak zgody kompetenetnej władzy - nie wiemy. Bo trudno było określić, kto tą kompetentą władzą jest. Zgoda prowincjała najprawdopodoniej była. Redemptoryści są zakonem na prawach papieskich i prowincjał podlega pod generała, a generał podlega bezpośrednio papieżowi. Jest pewien problem prawny.
Kan 634 pkt 1 KPK
Cytuj: Instytuty, prowincje i domy zakonne, jako osoby prawne na mocy samego prawa, zdolne są do nabywania, posiadania i alienowania dóbr doczesnych, chyba że konstytucje tę zdolność wykluczają lub ograniczają. Kan 635 pkt 1 KPK Cytuj: Dobra doczesne instytutów zakonnych jako kościelne rządzą się przepisami księgi V Dobra doczesne Kościoła, chyba że co innego wyraźnie zastrzeżono. Kan 638 pkt 3 i 4 KPK Cytuj: Do ważności alienacji i jakiegokolwiek działania, przez które stan majątkowy osoby prawnej może doznać uszczerbku, potrzebne jest pisemne zezwolenie kompetentnego przełożonego, wydane za zgodą jego rady. Dla klasztorów niezależnych, o których w kan. 615, oraz dla instytutów na prawie diecezjalnym, konieczna jest pisemna zgoda ordynariusza miejsca. Kan 1292 pkt 1 KPK Cytuj: Przy zachowaniu przepisu kan. 638, § 3, gdy wartość dóbr, których alienacja jest zamierzona, mieści się w ramach między najniższą i największą sumą, określoną dla własnego kraju przez Konferencję Episkopatu, kompetentną władzę, jeśli idzie o osoby prawne nie podlegające biskupowi diecezjalnemu, ustalają własne statuty. W innym razie kompetentną władzą jest biskup diecezjalny, za zgodą Rady do spraw ekonomicznych i kolegium konsultorów, jak również zainteresowanych osób. Ich także zgodę musi uzyskać biskup diecezjalny w wypadku alienacji dóbr diecezji. Pytanie - czy Fundacja Lux Veritatis jest kościelną osobą prawną zgodnie z KPK - ks. Sobański i bp Pieronek twierdzą, że nie, gdyż nie mają zgody biskupa, czy Konferencji Episkopatu Polski. Cytuj: Kan. 115 -
§ 1. Osobami prawnymi w Kościele są albo zespoły osób, albo zespoły rzeczy. § 2. Zespół osób, który może być ustanowiony co najmniej z trzech osób, jest kolegialny, jeżeli jego działanie określają członkowie współdziałający w podejmowaniu decyzji, na równych prawach lub nie, zgodnie z przepisami prawa i statutów; w przeciwnym wypadku jest niekolegialny.
§ 3. Zespół rzeczy, czyli fundacja autonomiczna, składa się z dóbr lub rzeczy duchowych lub materialnych którymi, zgodnie z postanowieniami prawa i statutów, zarządza jedna lub kilka osób fizycznych albo kolegium. Cytuj: Kan 120 pkt 1 Osoba prawna ze swej natury trwa nieprzerwanie. Wygasa jednak, jeśli zostanie zniesiona przez kompetentną władzę albo nie działa przez okres stu lat.
Z KPK wynika, że do założenia Fundacji Lux Veritatis i Tv Trwam potrzebna była zgoda kompetentnej władzy. Widać, że przy zakładaniu Fundacji Lux Veritatis o.Rydzyk czytał conajmniej dwa powyższe kanony (trzy osoby, jednoosobowy zarząd). Prawdopodobnie uznał, że wystarczy zgoda prowincjała jako władzy kompetentnej. Czy ta zgoda była - nie wiemy, prawdopodobnie tak.
A teraz pojawia się dokument Nuncjusza Apostolskiego. Który nieco może zmieniać sytuację.
|
Pt lut 17, 2006 19:48 |
|
 |
meritus
|
Dalej KPK:
Cytuj: Kan. 116 -
§ 1. Publicznymi osobami prawnymi są zespoły osób lub rzeczy, które są ustanowione przez kompetentną władzę kościelną, by wykonywały w imieniu Kościoła w oznaczanym dla nich zakresie, zgodnie z przepisami prawa, własne zadania im zlecone dla publicznego dobra; pozostałe osoby prawne są prywatnymi. § 2. Osoby prawne publiczne otrzymują tę osobowość bądź mocą samego prawa, bądź specjalnym dekretem kompetentnej władzy, przyznającym ją wyraźnie; osoby prawne prywatne otrzymują tę osobowość tylko specjalnym dekretem kompetentnej władzy, przyznającym wyraźnie tę osobowość.
|
Pt lut 17, 2006 19:50 |
|
 |
evanka
|
warto zwrócicuwage na przepisy mówiące w jakim zakresie redemptorysci podlgają papieżowi a w jakim zakresie nie..
i tutaj nalezy szukac odpowiedzi
Pt lut 17, 2006 21:18 |
|
 |
evanka
|
evanka napisał(a): a w jakim zakresie nie..
niesciśle powiedzialam: w jakim zakresie nie podlegają tylko paieżowi ale pozostałym przepisom, nie tlko kanonicznym zresztą..
Pt lut 17, 2006 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritusie - link dla Ciebie - zauważ nazwiska redakcji, m.in. prof. Bender - nie Michnik
http://www.myslpolska.icenter.pl/index. ... 5100906513
|
Pt lut 17, 2006 21:29 |
|
 |
meritus
|
No i co? Premierem jest tam Jarosław Kaczyński, a koalicją rządową PO-PiS. Radio Maryja nie poparło żadnej partii politycznej w wyborach, lecz otworzyło antenę dla przedstawicieli różnych ugrupowań politycznych. Nie istnieje żadna deklaracja jednoznacznego poparcia rozgłośni dla jakiejkolwiek partii politycznej. Ojciec Rydzyk natomiast wielokrotnie mówił na kogo ma zamiar głosować - na panią Annę Sobecką z Ligi Polskich Rodzin.
Wybory do Sejmu i Senatu odbyły się 25.IX.2005 roku.
|
Pt lut 17, 2006 22:25 |
|
|
|