Autor |
Wiadomość |
Xenotym
|
 Uprzedzenia a robale
Oglądałem ostatnio film o możliwościach wykorzystania larw Muchy Plujki (czyli tzw. białych robaczków), które można prawie zawsze spotkać tam gdzie rozkładowi ulega ciało jakiegoś ssaka, ptaka czy gada).
Każdy wie, że larwy odżywiają się martwą tkanką organiczną (wyłącznie martwą)
Wielu ludzi cierpi z powodu niegojących się i gnijących ran.
Fakt odkryto w czasie wojny secesyjnej, fakt polegający na tym, że rany rannych, w których obecne były larwy goiły się. Potwierdziły to obserwacje z okresu I wojny światowej. W chwili obecnej istnieje w Anglii rozwinięty instytut, gdzie hoduje się larwy właśnie w celach leczniczych. Pacjentowi aplikuje się dawkę ok. 30 larw bezpośrednio na ranę i po trzy dniowej kuracji rana jest całkowicie oczyszczona z obumarłej tkanki, przy czym zdrowa tkanka pozostaje nienaruszona. Oczyszczone rany szybko się goją, pacjenci zdrowieją.
O ile same robaczki obserwowane w bardzo dużym powiększeniu nie sprawiają wrażenia niesympatycznych, o tyle widok rany wypełnionej "czyścicielami" pozostawił "niezapomniane wrażenia".
Więc jak to z tymi uprzedzeniami i skąd się biorą.
_________________ To beer, or not to beer? This is a question.
|
Pt lut 17, 2006 22:20 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Obrzydliwe, szczerze mówiąc...
... ale jeśli to jest skuteczne  W końcu te stworzonka też są dziełem Boga 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lut 17, 2006 22:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Baaaa.....to naprawde dobry pomysł (o ile jest skuteczny!).
Jeżeli jest tak jak piszesz i białe robaki potrafia szybko i skutecznie wyczyścic rane.....to to rewelka.
Tymbardziej, ze po trzech dniach mozna je wziac jako przynete na rybki....i skorzystac podwójnie.
Bo i rana zagojona i smaczny karp na stole
Kazdy "moczykij" powie, ze to naprawde miłe stworzonka..... 
|
Pt lut 17, 2006 23:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..a propos tych stworzonek i "moczykijów".
Otóz trzymaja oni czesto baiłe robaki w lodówce......a potem zony przez omyłke dodaja je do....np. roosłu, zamiast ryżu  :P:P
|
Pt lut 17, 2006 23:25 |
|
 |
Incognito
|
Też o tym słyszałem i podobnie czuję obrzydzenie, ale pijawki też piękne nie są a mimo to ludzie się przyzwyczaili do ich wykorzystywania  Cieszę się, że rozpowszechnia się dobry sposób na pomaganie ludziom i to naturalny.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt lut 17, 2006 23:31 |
|
|
|
 |
ToMu
|
W kontekście robaków w jedzeniu - polecam jedną scenkę ze "Statku widmo" 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt lut 17, 2006 23:32 |
|
 |
ToMu
|
Człowiek niby taki mądry... a małe stworzonko potrafi tak wiele pomóc 
|
Pt lut 17, 2006 23:32 |
|
 |
Incognito
|
Wiesz ToMu, to że człowiek zastosował tego robaczka do takich celów jest jednak jakimś dowodem ludzkiej mądrości, bo to człowiek wpadł na pomysł takiego zastosowania. Te larwy gnieżdżą się w zwłokach, a nie w ranach żywych ludzi, także ktoś rozsądny musiał wpaść na takie zastosowanie 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So lut 18, 2006 12:34 |
|
 |
klarowna
|
Oglądałam kiedyś program o dzieku, które uległo ciężkiemu wypadkowi, wpadło pod tira, straciło nogę i doznało b.b.b.b ciężkiego urazu pleców. ... Rana na plecach zaczęła gnić... wówczas jeden z lekarzy wpadł na pomysł położenia larw na ranę. Oczywiście te robaki były sterylne. Właśnie one spowodowały, że chłopiec do dzisiaj zyje. (Dzięki łasce Boga oczywiście)
So lut 18, 2006 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mój dziadek przestał trzymać czerwie w lodówce od kiedy zdarzył się mały wypadek. Trzymał je w lodówce ale w papierowej torbie i nie zaglądał do nich wcale. trochę się zdziwił wiosną kiedy chciał iść na rybki, otworzył torbę i po mieszkaniu rozleciała się niesamowita chmura much 
|
So lut 18, 2006 20:32 |
|
 |
Mieszek
|
to z tymi robaczkami w lodówce to prawda
mój ojciec jest wedkarzem i ku niezadowoleniu mamy trzymał kiedys w lodówce robaczki
ale częsciej po interwencji płci pieknej pod drzwiami balkonowymi
bo zimno musza mieć
a wczesniej już stosowano robaczki
chocby pijawki do upuszczenia krwi

_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
So lut 18, 2006 23:23 |
|
 |
k66
|
 Re: Uprzedzenia a robale
Xenotym napisał(a): Oglądałem ostatnio film o możliwościach wykorzystania larw Muchy Plujki (czyli tzw. białych robaczków), które można prawie zawsze spotkać tam gdzie rozkładowi ulega ciało jakiegoś ssaka, ptaka czy gada). Każdy wie, że larwy odżywiają się martwą tkanką organiczną (wyłącznie martwą)
Cos mi to przypomniało...juz wiem scena z Gladiatora - niosa go zwiazanego i ma taka paskudna rane na ramieniu i jakis murzyn mu podrzuca kilka larw ...jak reka odja i ozdrowial Russel
|
So lut 18, 2006 23:32 |
|
 |
Mieszek
|
hehe
kolejny dowód jak to odnosza sie w swych dziełach twórcy np filmowi zawsze z tematami na czasie
może czytali post Xenotyma
szybcy sa 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
So lut 18, 2006 23:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gladiator to film sprzed kilku lat. Są więcej niż szybcy  :D:D
|
Pn lut 20, 2006 14:50 |
|
 |
wiedxma
|
Incognito napisał(a): Też o tym słyszałem i podobnie czuję obrzydzenie, ale pijawki też piękne nie są a mimo to ludzie się przyzwyczaili do ich wykorzystywania  Cieszę się, że rozpowszechnia się dobry sposób na pomaganie ludziom i to naturalny.
Naturalny? W pewnym sensie tak.
|
Pn lut 20, 2006 20:57 |
|
|