"Chrześcijańska" Rodzina Radia Maryja
| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ale papież patrzy z punktu widzenia katolików.
A w Polsce są także wyznawcy innych religii. I w tym momencie powinny pojawić się także ich symbole.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N mar 26, 2006 14:23 |
|
|
|
 |
|
Meg
|
Jeśli wyznawcy innych religii domagaliby się umieszczenia ich symboli religijnych, to nie mam nic przeciwko.
Mogą sobie nawet powiesić portret Lenina na ścianie, tyle tylko, że to akurat jest karane...
|
| N mar 26, 2006 22:06 |
|
 |
|
ToMu
|
Nie miałem na myśli portretów Lenina - ale np. półksiężyc, czy jakieś inne symbole.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Pn mar 27, 2006 7:27 |
|
|
|
 |
|
Oozie
|
meritus napisał(a): i realizować wizji świata nieco innej od jedynie słusznego liberalnego nihilizmu?
Co to jest ów "liberalny nihilizm"?

_________________ We scare, because we care
|
| Wt mar 28, 2006 12:31 |
|
 |
|
meritus
|
Co do protretów Lenina to symbolika sowiecka i nazistowska jest zakazana do publicznego eksponowania.
Liberalny nihilizm oznacza system wartości oparty na relatywizmie (kwestionowanie prawdy), wypaczonej wolności (rozumianej jako władza nad innymi), lub całkowitym braku wartości.
|
| Cz mar 30, 2006 15:13 |
|
|
|
 |
|
Oozie
|
meritus napisał(a): Liberalny nihilizm oznacza system wartości oparty na relatywizmie (kwestionowanie prawdy), wypaczonej wolności (rozumianej jako władza nad innymi), lub całkowitym braku wartości.
Czy ta sam się czytasz??
Jak może być system wartościoparty o brak wartości ??
Skąd wiesz co jest prawdą? Już Platon kwestionował istnienie obiektywnej prawdy.
Wybacz -ale jak próbujesz coś wymyślic to chociaż zachowaj minimum logiki 
_________________ We scare, because we care
|
| Cz mar 30, 2006 15:40 |
|
 |
|
ToMu
|
Coś Ci, Meritus, masełko maślane wyszło 
|
| Cz mar 30, 2006 17:36 |
|
 |
|
Meg
|
meritus napisał(a): Co do protretów Lenina to symbolika sowiecka i nazistowska jest zakazana do publicznego eksponowania.
Napisałam przecież, że jest karane...
|
| Cz mar 30, 2006 22:21 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: Liberalny nihilizm oznacza system wartości oparty na relatywizmie (kwestionowanie prawdy), wypaczonej wolności (rozumianej jako władza nad innymi), lub całkowitym braku wartości.
Zwracam uwagę na subtelne słówko "lub" mające cały bagaż swego logicznego znaczenia. Poza tym brak wartości jest wartością dla swego wyznawcy. Podobnie jak nie istnieje takie zwierzę jak neutralność światopoglądowa.
Tak więc warto się wczytać, a nie na siłę się sprzeciwiać, bo Meg, ToMu nie robicie nic innego tylko mi przeczycie. Za wszelką cenę zaprzeczyć i nie przyznać mi choćby w jednej ewidentnej kwestii racji.
|
| So kwi 01, 2006 11:30 |
|
 |
|
ToMu
|
meritus napisał(a): Liberalny nihilizm oznacza system wartości oparty na relatywizmie (kwestionowanie prawdy), wypaczonej wolności (rozumianej jako władza nad innymi), lub całkowitym braku wartości. meritus napisał(a): Zwracam uwagę na subtelne słówko "lub" mające cały bagaż swego logicznego znaczenia. Poza tym brak wartości jest wartością dla swego wyznawcy. Podobnie jak nie istnieje takie zwierzę jak neutralność światopoglądowa. Mimo wszystko - ja to rozumiem w taki sposób: Liberalny nihilizm oznacza system wartości oparty na 1) relatywizmie (kwestionowanie prawdy), 2) wypaczonej wolności (rozumianej jako władza nad innymi), 3) [u]lub[u] całkowitym braku wartości. Czyli - liberalny nihilizm oznacza system wartości oparty na np. całkowitym braku wartości. Dalej masło maślane meritus napisał(a): bo Meg, ToMu nie robicie nic innego tylko mi przeczycie
Zapomniałem o Oozie'm 
|
| So kwi 01, 2006 12:11 |
|
|
|