Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 nauczanie w szkołach 
Autor Wiadomość

ToMu napisał(a):

Zwykła kultura. Żeby we własnym ojczywstym języku umieć się wysłowić poprawnie.

Też tak uważam. Nie zawsze i nie wszystkim to się udaje, bo j. polski jest dośc trudnym językiem, ale...

Ja zawsze stawiam JP II za wzór, bo Ten Człowiek posiadał umiejętność władania kilkoma językami, a zawsze zachował polskość. Rozumiem przez to, że nie "łamał" języka ojczystego, pięknie mówił, wysławiał się b. poprawnie, a pisał jeszcze piękniej. Literatura Jego autorstwa jest tak samo trudna, jak sam język ojczysty, ale to literatura z wyższej półki.
Niejeden Polak jedzie do Niemiec na rok i wróciwszy tak kaleczy język polski, że żal słuchać.Tyle co do j. polskiego.

Natomiast wydaje mi się, że zbyteczna jest plastyka, a na nią kładzie się zbyt duży nacisk, nie każdy jest artystą plastykiem! A Polak powinien być Polakiem. Nie każdy Polak musi mieć zdolności plastyczne.

Pt kwi 14, 2006 14:42

Natomiast wydaje mi się, że zbyteczna jest plastyka, a na nią kładzie się zbyt duży nacisk, nie każdy jest artystą plastykiem! A Polak powinien być Polakiem. Nie każdy Polak musi mieć zdolności plastyczne.

Jeśli mówimy o rysowaniu, malowaniu pięknych rysunków i obrazów, to faktycznie, to jest nieporozumienie. Nie każdy ma talent plastyczny.
Ale jeśli chodzi o historię sztuki, to wypadałoby znać przynajmniej podstawy.
To samo tyczy się muzyki

Pt kwi 14, 2006 14:45

Owszem, Kamyku, to nazwijmy rzeczy po imieniu. Taka historia sztuki, historia muzyki, ale nie zaraz talent plastyczny na siłę, czytanie nut na siłę. Historia sztuki, i muzyki zresztą też ściśle wiążą się z j. polskim, z historią, z epokami literackimi itd, itd.

Przypominam sobie, że u nas w podstawówce była taka lekcja techniki:
co tydzień następowała zmiana w kwestii osobowej na tychże zajęciach.
Dziewczęta pracowały w pracowni chłopców, zaś oni w naszej.

Polegało to mniej więcej na tym, że my uczyłyśmy się robić z butelki szklankę, piłować różne części metalowe, a chłopcy szyli na maszynach, haftowali, piekli ciasta.
Wspominam te lekcje wprost z łezką w oku. I jestem wdzięczna panu, który zajmował wtedy posadę ministra w MEN.
A dzisiaj MEN, czy jest ktoś, kto podziękuje tym wspaniałym ludziom tam siedzącym, ktorzy co 0,5 roku wymyślają nowy program nauczania szkolnego?!
Ciagle tylko zmiany, poprawki...Nie mozna tego ustabilizowac...oh

Pt kwi 14, 2006 15:30

A teraz o lekcjach PO. Tam uczyłam się PIERWSZEJ POMOCY. Który gimnazjalista to potrafi? Zawinąć bandaż na łokciu, kostce, pięciie? Owsiak miał coś takiego w zamyśle, ale czy mu się uda? Przecież to są lekcje potrzebne!!!

Pt kwi 14, 2006 21:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6