Autor |
Wiadomość |
Nutka
|
 autorytet bez skazy ????
Czy uważacie że autorytrtetem może być tylko skończona doskonałość Czy jeśli ktoś kogo uważacie za wzór pomyli się, zrobi coś nie całkiem dobrego czy słusznego według was to już jest śmieciem i należy zniszczyć 
Co waszym zdaniem sprawia że dany człowiek jest waszym autorytetem, wzorem,...
Ja bardzo podziwiam moją mamę za to jaka jest Widzę jak zmaga się z problemami, jak zastanawia się.... jak jest miła dla każdego.... czasem jak narzeka, ...... Bywa niekiedy zbyt cicha i potulna
Podziwiam mojego tatę jak walczy z "władzą" w firmie gdzie pracuje, podziwiam jak stara się zrozumiec nowe rzeczy, zagadnienia, jak realizuje zamierzenia czasem krzyzczy na nas z błachego lub bez powodu zestresowany życiem.... jak nie do końca potrafi przyznać się do pomyłki
Kocham ich i ich tak poprostu Kocham moją siostrę taką jaką jest, mojego brata któremu trzeba jedzenie pod nos podsunąć bo będzie latał głodny...
Śr cze 01, 2005 19:38 |
|
|
|
 |
Meg
|
Zagłosowałam na "Nie", gdyż nie ma ludzi doskonałych. Każdy jest omylny i to dowodzi, że wszystko jest z nim w porządku, jeśli umie się przyznać do błędu.
|
Śr cze 01, 2005 22:22 |
|
 |
angua
|
Przepraszam, a czemu mamy dzielić ludzi na autorytety i śmiecie
Ja bym się raczej zastanowiła, czy dany człowiek musi być autorytetem we wszystkich dziedzinach na raz...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr cze 01, 2005 23:05 |
|
|
|
 |
Nutka
|
PRzecież nie twierdzę że jak nie autorytet to śmieć. Temat jest TYLKO o autorytetach i tym czy koniecznie muszą być we wszystkim najlepsi
Cz cze 02, 2005 5:42 |
|
 |
Jakub
|
Autorytet nie musi oznaczać chodzącej doskonałości. Można być autorytetem w jakiejś jednej, konkretnej dziedzinie, ze względu na posiadaną wiedzę i nie oznacza to, że człowiek ten jest chodzącą doskonałością. Ja np. znam człowieka, którego uważam za autorytet w dziedzinie muzyki, bo ma na ten temat ogromną wiedzę, i mogę powiedzieć, że jego poglądy mają wpływ na moje postrzeganie tego zjawiska, ale to nie oznacza, że identyfikuję się z całym jego życiem i wszystkimi poglądami. Jest autorytetem - to znaczy ma wiedzę w pewnej dziedzinie, którą ja szanuję, ale nie oznacza że w każdej innej dziedzinie będę go za taki autorytet uważał.
|
Cz cze 02, 2005 10:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
skończona doskonałość?? a kiedy jest ona nieskończona?? nie rozumiem...
|
Cz cze 02, 2005 11:03 |
|
 |
sad234
|
.. każdy jest nieomylny .. .. nawet jak się czasami pomyli .. 
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
So cze 04, 2005 11:54 |
|
 |
Polk
|
Ja myślę jak 15 innych osób (w sondzie). Nie musi być doskonały- nobody's perfect 
So cze 18, 2005 7:26 |
|
 |
1KOR13
|
Odpowiedź w ankiecie: nie.
Czemu: nie ma ludzi bez skazy.
|
So cze 18, 2005 22:20 |
|
 |
nospheratu
|
Erich 'Bubi' Hartmann - najlepszy pilot wszechczasów  nieskazitelny przykład bohatera 
_________________ Mors dicit
|
N cze 19, 2005 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"inne".
Dlatego, ze w pewnych dziedzinach ktoś może być autorytetem niepodważalnym - jednak w innych lepiej jego zdania nie brać pod uwagę ...
Zatem - szacunek za doskonałość w tym, czym jest dobry - jednak z dystansem do innej działalności w ktorej się nie sprawdza...
|
N cze 19, 2005 17:31 |
|
 |
Aguti
|
Uważam że ludzie mogą być autorytetami nie tylko moralnymi,
ale np w zakresie swojej specjalności zawodowej mogą osiągnąć
taki poziom aby być dla innych autorytetem a przecież w innych
dziedzinach życia mogą nie imponować Myślę, że rzadko można
spotakać osobę doskonałą we wszystkim
Autorytetem w zakesie moralności chyba nie jest ten kto nigdy
nie popełnił błędu, ale ten kto umiał później właściwie się zachować,
naprawić błąd lub ponieść z godnością jego konsekwencje
Od takich ludzi możemy uczyć się czasem nawet przegrywać [/url]
|
Śr kwi 19, 2006 17:26 |
|
 |
bobo
|
AUTORYTET [łac.], socjol. uznanie, prestiż osób, grup i instytucji społ., oparte na cenionych w danym społeczeństwie wartościach; także osoby, instytucje itp. cieszące się uznaniem w danej dziedzinie; zwykle wyróżnia się autorytety prawa, kompetencji, osobowy, sumienia i religijny.
Widzisz Nutka, jak podaje PWN bywa wiele autorytetów. Ty pytasz o ten OSOBOWY, ok.
Trochę przeholowałaś nazywając nasz wzór, który uczynił coś nie słusznego
śmieciem.
Nie chciałaś zapewne tego powiedzieć.
Jeśli taki nasz wzór pomyli się lub delikatnie mówiąc potknie, to należy mu wybaczyć albowiem jest tylko człowiekiem.
Jest nadal naszym autorytetem, a że robi błędy po drodze, to jest mu wybaczalne i tym autorytetem pozostaje nadal.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Cz kwi 20, 2006 11:47 |
|
 |
bobo
|
dopisek: nie zabrałam głosu w ankiecie, bo gdzie te "chodzące skonczone doskonałości?!
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Cz kwi 20, 2006 11:50 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie ma ludzi doskonałych.
Tyle.
Są tyko tacy, z których - w mniejszym lub większym stopniu - można brać przykład.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz kwi 20, 2006 17:13 |
|
|
|