Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 10:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Opodatkować Kościół 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Nie znam dokladnie sprawy rybnickiej.

No no
I piszesz dalej
Cytuj:
Dlaczego juz teraz wydales wyrok?

Skoro Np. Morderca na oczach świadków zabije . Sąd prowadzi postępowanie . Tofaktycznie brak winy u podejrzanego. Według relacji mediów z z omawianej sprawy to kwestia nie winy tylko wysokości wyroku dla byłego prokuratora generalnego (rzecz jasna nie dla Zimonia)
cytujesz przysłowie
Cytuj:
Starzy ludzie mawiaja :
"Nie pchaj sie miedzy wypitke, a zakaske".

A skoro sam nie znasz dobrze sprawy .Co zresztą sam stwierdzasz to po kiego zabierasz głoś w tej sprawie..????
Pozdrówka
Asienka pisze
Cytuj:
Temat tego wątku brzmi następująco : "Opodatkować Kościół"

Moim zdaniem winno się nie tyle opodatkować wszystkie wyznania . Ale powinno się wprowadzić jasne i czytelne zasady finansowania tych żę instytucji . Polska to jedyny kraj w Europie gdzie finanse kościoła to tabu . A w takim przypadku Dy finanse nie podlegają żadnej kontroli osądowi społecznemu. Mamy pole do różnego rodzaju matactw i nadużyć..
Zapytać by można dlaczego Kościół katolicki boi się np. opodatkowania (zadeklarowania określonej kwoty na dane wyznanie przez wiernych). Czyli Czytelnych i jasnych zasad finansowania..?
Pozdrawiam

Cz sie 05, 2004 5:49

Polska to jedyny kraj w Europie gdzie finanse kościoła to tabu.{/quote]Głupstwa gadasz. Jak zwykle zresztą.

godunow napisał(a):
A w takim przypadku Dy finanse nie podlegają żadnej kontroli osądowi społecznemu. Mamy pole do różnego rodzaju matactw i nadużyć..
Zapytać by można dlaczego Kościół katolicki boi się np. opodatkowania (zadeklarowania określonej kwoty na dane wyznanie przez wiernych). Czyli Czytelnych i jasnych zasad finansowania..?
Pozdrawiam
Co tobie do tego?
Jesteś katolikiem?
Jak nie, to siedź cicho. Nie twój to interes.

Cz sie 05, 2004 7:41

No, to Schedar jest wypowiedź w duchu miłości bliźniego. Jestem pod wrażeniem. :o

Cz sie 05, 2004 8:53

->Schedar <- :-D zgrozoooo... Załatw mi robote na zachodzie chętnie wyjade! Ale dopóki mieszkam w tym kraju finanse kościoła i innych instytucji są w moim interesie. Szczególnie że tak jak mówię, kościół współpracuje z innymi instytucjami oraz partiami politycznymi. Jeszcze raz przypomne: płace podatek a on cześciowo przechodzi na Fundusz Kościelny z kasy państwa! Dobra jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Po napisaniu wiadomości słynnej o metropolicie Damianie Zimoniu zrobij sie jeden wielki bajzel :biggrin: a ja tylko obserwowałem rozwój wydarzeń. Tacy jesteście wzorowi, katolicy... idealni nie skażeni. Wystarczy jeden głos 17-latka i zaraz wiadomości na PW z paragrafami kodeksu karnego. Jo_tka możesz pójść na policje wręcz wskazane. Pare organów ścigania uruchomisz zanim mnie znajdą 8) No i co jeszcze wyczytałem... acha kampania antykatolicka mówisz Teofil! No jak jechałem nad morze pełno tych bilboardów z napisem "Opodatkować kościół" a w telewizji same antyklerykalne reklamy. Wszystko zasponsorował ten łajdak i złodziej Jonasz z FiM za kradzione pieniądze. Wiesz co Teofil? nie jest Ci wstyd? Jest was większość, tak zdecydowana większośc i wmawiasz mi że was prześladują. Ja nawet spokojnie na forum nie moge pisać bo moderatorzy grożą że mi wiadomości pokasują bo mam nieprawdziwą sygnature. Masz kościół w każdej wiosce? w każdej dzielnicy w każdej wsi ? No chyba tak. A opozycja w postaci jednego zbuntowanego nastolatka musi być, to tak jak w sejmie bez Ligi Polskich Rodzin, przy gigancie SLD PSL (jeszcze gigancie) no będe powoli kończył i jeszcze jedno nie cytuj słów proroka Izajasza bo one napewno nie tyczą się opodatkowania kościoła tylko Judy i Jeruzalemu

Za chwil pare wrzuce wątek o Damianie Z. i jego związku z TP S.A. 8)

Cz sie 05, 2004 9:13
Zobacz profil WWW
TaaVi, wnusiu roztomiły, nie nerwuj ty dziadka, bo ci powie, żeś "w d..ie był i g..noś widziól, w nogach śpisz i do gniazda zagłądasz'. Ja w twoim wieku także byłem tak strasznie głupi, że o mało nie zgłosiłem się na ochotnika aby zakonnice wypędzić z budynku klasztornego, bo rzekomo był potrzebny dla państwa. Całe szczęście, że zanim to nastąpiło zostałem olśniony prawdą o Bogu i Kościele (czy twoi rodzice już wtedy byli na świecie? albo może nawet twoi dziadkowie ich jeszcze nie zaplanoali.
Zdarzyło się raz, że moj kolega szkolny, już po nazej maturze wygłupił się i w tramwaju otwarł kaburę milicjantce. Ta zatrzymała tramway w przy posterunku milicji, mojego kumpla i dwóch jego kolegów zatrzymano na kilka tygodni. Zwolniono go, bo był przewodniczącym ZMP w swoim zakładzie pracy. Ale to on mi opowiedział, jak pewnego razu, przechodząc piwicznym korytarzem więzienia - a był to styczeń i na dworze mróz dochodził do -20 st. C - zobaczył mężczyznę, zupełnie nagiego, stojącego z podniesionymi rękoma, trzęsącego się z zimna.
- Dlaczego on tu stoi - zapytał kumpel klawisza.
- To klecha
- A co zbroił?
- Przeciez mowiłem, że to klecha.
Szkoda Taavi, że nie byłeś tego świadkiem. Miałbyś nielichy ubaw.
A był to rok 1954.

Cz sie 05, 2004 12:11

Dzięki za dobre rady, ale teraz mamy 2004r. i gdyby zaistniała taka sytuacja wyciągnięto by z niej konsekwencje i to szybko. Co to tego że w d*** byłem i g**** widziałem możliwe, ale mi wystarczy Pismo Święte.
Cytuj:
TP SA ogłasza przetarg na budowę sieci światłowodowej w Bielsku-Białej. Kontrakt jest intratny więc do wyścigu o szmal staje kilka firm specjalizujących specjalizujących się w technologii telekomunikacyjnej. Wśród nich jest instytucja Iks. Myliłby się jednak kto sądziłby, że Iks ze swoją ofertą biegnie do komisji przetargowej powołanej przez TP SA. KIerunek jest całkiem inny, bo szefostwo firmy, która startuje w przetargu kieruje swe kroki do katowickiego arcybiskupa Damiana Zimonia.
Wypowiedź Artura K. jeszcze do niedawna wicedyrektora jednej z firm korporujących z TP SA:
-Negocjacje wyglądają następująco: Rozmowy prowadzone są w gabinecie arcybiskupa. Z naszej strony prowadzi je dwóch, trzech członków z zarządu firmy, z drugiej on sam. Przedkładaliśmy stosowne dokumenty i grzecznie informujemy, ile zlecone w przetargu prace będą kosztować. Negocjowałem na przykład warunki dwóch transz kontraktu
budowy światłowodu opiewających na 5 i 3 mln złotych. Arcybiskup przegląda kwity, pyta o szczegóły, a później z kamienną miną oświadcza "3,5 proc. od wartości robót i wchodzicie do gry
- Co to znaczy wchodzicie? Czy zamówienia nie macie już w kieszeni?
-Oczywiście, że nie mamy. Po wpłaceniu tych 3,5 przychodzi czas czekania i modlenia się i patrzenia na telefon. W opisanej sprawie
zadzwonił kilka razy. Z drugiej strony telefonu arcybiskup mówił do mnie tak: "Drogi panie Arturze, naprawdę chciałem, ale zgłosila się inna firma i daje 4 proc., więc sam pan rozumie..."Teraz ruch należy do nas, ale zanim to nastąpi, zbiera się zarząd i jeszcze raz przeliczamy koszty, kombinujemy oszczędności i cięcia płac pracowników. Potem dzwonię do arcybiskupa:" Wasza eminencjo, policzyliśmy i jesteśmy gotowi dać 4,5 proc.". Zimioń pieje z zachwytu: "No to teraz jest inna rozmowa, czekajcie na sygnał odemnie"..po kolejnych telefonach skończyło się na 5 proc.
Zwróćcie uwagę, że nikt ani razu nie użył słowa łapówka. Wszystko określa się poprzez aufemizm "prowizja".

Cz sie 05, 2004 12:59
Zobacz profil WWW

A można zapytać o źródło tego cytatu? :clever:
Jak ktoś coś cytuje, dobrze by było, żeby podał np linka do źródła, aby móc zweryfikować wiarygodność owego cytatu ;) (to tak na marginesie) :).

Cz sie 05, 2004 13:31

Autor: TaaVi; na podstawie wypowiedzi Artura K. :lol:

Cz sie 05, 2004 14:01
Zobacz profil WWW

Autor: TaaVi; na podstawie wypowiedzi Artura K. :lol:

Tak też myślałam, bardzo yhm.."wiarygodne" to źródło...może jednak poczekamy na jakieś konkrety, dotyczące "tej rozmowy"i jej źródła.
Bo jak na razie... to ładnie się wymigujesz :D, tylko jak długo tak będziesz postępował?Skoro zarzuciłeś coś komuś... to może bardziej poważnie podejdziesz do udowodnienia swoich zarzutów?
Jak na razie rzucasz puste słowa, bez żadnego pokrycia :).

To czekamy nadal :)

Pozdrawiam :)

Cz sie 05, 2004 14:38
Teofil ma calkowita racje, piszac o Tobie takie slowa...po prostu dolaczam sie do tego...

Cytuj:
Wypowiedź Artura K. jeszcze do niedawna wicedyrektora jednej z firm korporujących z TP SA:

Cala "korporacja" Artura K. z TP S.A. najwyrazniej polegala na tym, ze osobnik ten sprzatal w siedzibie tej firmy latryny...

Chcialbym sie dowiedziec, zo ma wspolnego abp Zimon z przetargami na swiatlowody w BIELSKU BIALEJ???

Kolejna sprawa. Poziom Artura K. jest zastraszajaco niski, ten czlowiek nie ma pojecia czym sa przetargi.
To samo dotyczy osoby spisujacej "wyznania" owego osobnika. Najlepiej gdyby najpierw nauczyl sie poprawnie pisac, a dopiero pozniej wzial sie za dziennikarke.

Tavii, szczeniaczku, przyznaj sie, ze sam wymysliles ten wklejony tekst. Fantazje masz niezla, ale z wiedza to juz jestes na bakier.
No nic, jeszcze miesiac wakacji i zaczniesz poszerzac swoje wiadomosci. Najlepiej by bylo, gdybys przestal juz pisac te bzdury i wrocil za kilka lat...jak zmadrzejesz i wydoroslejesz.

Art 212 K.k. dotyczy przestepstwa przeciwko czci. Nie ma jednak zastosowania w przypadku osob niepoczytalnych.
Przypomina mi to , sprawe tego psychola, ktory twierdzil, ze Al Quaida ma swoja siedzibe w Klewkach.

Daj sobie chlopczyku na luz, a jak juz chcesz pisac glupoty, to pisz w temacie "Powiesc forumowiczow"

pozdrowka

P.S.
EUFEMIZM, a nie aufemizm...jak juz chcesz uzywac niezrozumialych dla siebie okreslen, to zajrzyj najpierw do slownika wyrazow obcych

Cz sie 05, 2004 18:27
Chłopak, - mając nieprawdopodobny talent do pisania powieści kryminalnych - zabiera się za pisanie na forum dyskusyjne ... :co?:

Gratuluję wyobraźni, TaaVi - Jednak na forum dyskusyjnym obowiązują pewne zasady - nieco inne niż w "powieściach z dreszczykiem" ...
Jak do tej pory - nie poparłeś swoich wywodów żadnym konkretnym dowodem - tylko popisałeś się wyobraźnią ...
Czekam na dowody - lub oficjalne sprostowanie i przeprosiny.

Cz sie 05, 2004 20:59

Pt sie 06, 2004 9:26

Pt sie 06, 2004 9:27

Pt sie 06, 2004 9:27

A ja mam takie pytanie czy w krajach w których obywatele płacą podatek na kosciół zbiera sie też na tace???

Wt maja 02, 2006 13:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona