Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Skandal! Lenie w koncelebrze! 
Autor Wiadomość
(...) Chyba warto poczekać te 2-3 minuty więcej i otrzymać Komunię św. od kapłana, zamiast od świeckiego. Ja np. do Komunii podchodzę zawsze z moimi małymi dziećmi, dla których proszę kapłana o błogosławnieństwo (krzyż na czole). Świecki ich nie pobłogosławi.

Dextimus, niezależnie kto Ci poda Jezusa- będzie to ten sam Jezus.

Błogosławieństwa swoim dzieciom możesz sam udzielić.

Pt maja 05, 2006 19:28
Dextimus napisał(a):
(...) Chyba warto poczekać te 2-3 minuty więcej i otrzymać Komunię św. od kapłana, zamiast od świeckiego. Ja np. do Komunii podchodzę zawsze z moimi małymi dziećmi, dla których proszę kapłana o błogosławnieństwo (krzyż na czole). Świecki ich nie pobłogosławi.

W sumie to też można te dzieci sobie samemu ochrzcić. Ten sam sakrament - to po co ksiądz? :-P

Pt maja 05, 2006 20:01

Widzę, że jak przyszło co do czego, to Dextimus zamilkł. Jestem ciekaw, czy swoje uwagi przekazał organizatorom mszy.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So maja 06, 2006 8:56
Zobacz profil WWW

Organizatorzy Mszy sami są sobie winni, ze nie zapędzili 1200 z owych 1600 prezbiterów do ich zadań lub nie podziekowali im za chęć koncelebracji.

Teraz:
Cytuj:
Proponuję wysyłać protesty (można po polsku) do Jego Eminencji Franciszka kard. Arinze na adres watykańskiej Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów:

Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum
Piazza Pio XII, 10
00193 Roma
Italia

fax: 0039 0669883499
email: cultdiv@ccdds.va

So maja 06, 2006 11:27
baranek napisał(a):
Dextimus napisał(a):

W sumie to też można te dzieci sobie samemu ochrzcić. Ten sam sakrament - to po co ksiądz? :-P

No cóż... jesli dla kogoś eucharystia, chrzest i błogosławieństwo krzyżem na czole niczym się od siebie nie różnią to chyba nie ma o czym dyskutować.

Do nakreślenia na czole znaku krzyża nie jest potrzebny ksiądz. To może zrobić każdy.

So maja 06, 2006 21:28
Tomek Torquemada napisał(a):
baranek napisał(a):
Dextimus napisał(a):

No cóż... jesli dla kogoś eucharystia, chrzest i błogosławieństwo krzyżem na czole niczym się od siebie nie różnią to chyba nie ma o czym dyskutować.

Do nakreślenia na czole znaku krzyża nie jest potrzebny ksiądz. To może zrobić każdy.

do chrztu nie jest potrzebny ksiądz. to może zrobić każdy.

So maja 06, 2006 21:53

...o Jezu wspomóż łaską bym GODNIE przyjął Cię...

baranek napisał(a):

Rozumiem, że dla Ciebie ręce kapłana (i Jego błogosławieństwo) nie różnią się niczym od rąk (i błogosławieństwa) osoby świeckiej?

Podczas święceń kapłańskich biskup namaszczając dłonie neoprezbitera modli się:
Racz, Panie poświęcić i uświęcić te ręce, przez to namaszczenie i nasze błogo+sławieństwo, aby wszystko, co one pobłogosławią, było błogosławione, a co poświęcą, było poświęcone i uświęcone, w imię Pana naszego, Jezusa Chrystusa.

Więc pozwól, ze ja nadal będę prosił o błogosławieństwo kapłana, gdyż jego ręce są ŚWIĘTE i godne najwyższej czci. Szkoda, że tak wielu wiernych o tym zapomniało. A może nikt im o tym nigdy nie mówił?

N maja 07, 2006 8:59

Czyżbuy uważal Pan, panie Leszku, ze fakt, że prezbiter pcha się do zdalnej koncelebry a nie ma ochoty udzielać Komunii jest w porządku i niesie "same pozytywy"?

baranek napisała:
Cytuj:
niezależnie kto Ci poda Jezusa- będzie to ten sam Jezus

Ten sam, ale czy GODNIE podany?

Jan Paweł II w Instrukcji o czci Najświętszej Eucharystii Dominicae cenae z 24 lutego 1980 roku napisał:
Cytuj:
Nie należy jednakże zapominać o podstawowym urzędzie Kapłanów, którzy w czasie święceń zostali konsekrowani, aby reprezentowali Chrystusa Kapłana, dlatego też ich ręce, tak jak ich słowa i ich wola, stały się bezpośrednim narzędziem Chrystusa. Właśnie, dlatego, tzn. jako szafarze Eucharystii, mają oni główną i całkowitą odpowiedzialność za Święte Postacie: ofiarują te Święte Postacie uczestnikom zgromadzenia, którzy pragną je przyjąć. Diakoni mogą tylko zanosić na ołtarz dary ofiarne wiernych i rozdawać je, gdy zostaną już konsekrowane przez Kapłana. Jakże wymowne zatem, chociaż późniejsze, jest w naszych święceniach łacińskich namasz- czenie rąk, jak gdyby tym właśnie rękom potrzebna była szczególna łaska i moc Ducha Świętego! Dotykanie Świętych Postaci, podejmowanie ich własnymi rękami jest przywilejem tych, którzy mają święcenia, co wskazuje na czynny udział w szafarstwie Eucharystii. Wiadomo, że Kościół może dać takie uprawnienie pewnym osobom poza Kapłanami i Diakonami, czy to akolitom spełniającym swoją posługę, zwłaszcza, gdy przygotowują się do święceń Kapłańskich, czy innym osobom świeckim, gdy zachodzi po temu prawdziwa potrzeba, ale zawsze po odpowiednim przygotowaniu.

Jak widać, "świeccy szafarze" to ostateczność a nie norma.

Nic nie usprawiedliwia leniwych prezbiterów.

Ile razy widziałem już Mszę z trzema koncelebrującymi i BEZ MINISTRANTA w kościołach, w których za ściana mieści się seminarium...

Jak sie seminarzysta do lenistwa i wygodnictwa zaprawi, to po święceniach raczej mu to nie minie...

N maja 07, 2006 13:29

W tym akurat przypadku o lenistwie nie ma mowy. Koncelebransi z przyczyn technicznych nie mogą komunikować bo...nie będą mieli dostępu do wiernych. Swoją drogą mozna było chyba porosić niektórych z tych księzy by zrezygnowali z koncelebry, albo wogóle dopuścić tylko biskupów. Po co tylu koncelebransów?

Dn 3,52

N maja 07, 2006 13:45
Zobacz profil WWW

Wiem, że są kapłani, którzy zgłosili się zarówno do koncelebracji Mszy św. jak i udzielania Komunii...

Jest potrzeba 1200 komunikujących.

Zgłosiło się 1600 koncelebrujących i 200 komunikujących.

Liczby mówią same za siebie...

Cytuj:
Po co tylu koncelebransów?

Nie wiem choć wiem, jak to komentują złośliwi...

N maja 07, 2006 13:55

Jaki skandal? W komunikacie napisano, że potrzeba jeszcze tylko 200 szafarzy Komunii świętej.

Cytuj:
Do udzielania Komunii świętej mamy już prawie 1000 szafarzy. Brakuje nam przynajmniej 200.

N maja 07, 2006 14:15

Chrztu może udzielić każdy, ale tylko w nagłej potrzebie (np. przy zagrożeniu życia).

N maja 07, 2006 14:34
Tomek Torquemada napisał(a):

Chrztu może udzielić każdy, ale tylko w nagłej potrzebie (np. przy zagrożeniu życia).

Miło mi, że ktoś oprócz mnie widzi różnicę pomiędzy kapłanem a świeckim ;-)

I tak samo, nadzwyczajni świeccy szafarze mogą rozdawać Komunię tylko, gdy z uwagi na dużą liczbę wiernych nie są w stanie tego zrobić celebransi.

Natomiast taka potrzeba nie występuje, gdy 1400 z 1600 celebransów siedzi sobie na fotelach podczas Komunii.

N maja 07, 2006 15:03
Moderator

Najpierw zbadaj sprawę do końca, potem wydawaj osąd. Inaczej "osądzą Was taką samą miarą, jaką Wy mierzycie". (Gdyby ktoś nie był przekonany, ostatnie pochodzi od Pana Jezusa).

Organizatorzy dali księżom dwie możliwości. Koncelebra albo rozdawanie Komunii św. Niemożliwość połączenia jednego i drugiego jest spowodowana tzw. względami logistycznymi. Sam wybrałem koncelebrę, bo pewnie więcej okazji do koncelebrowania z Benedyktem XVI już miał nie będę.

Co do protestów. Z wywiadu, jakiego niedawno udzielił Abp Marini, odpowiedzialny za papieskie celebracje wynika, że każdy szczegół jest uzgadniany z Ojcem świętym i dopiero po zatwierdzeniu przez niego idzie do realizacji. Więc może nie do Kongregacji, a bezpośrednio do Papieża? Będzie szybciej i napewno skuteczniej. Znawcy niech wstawią pod spodem odpowiedni adres :D:D:D:D:D:D:D:D:D

N maja 07, 2006 17:05

Były sobie 2 siostry Maria i Marta.Jedna obrała lepsza czastkę .Zawsze mnie frapowało,ktora?

Celniku z tego co piszesz i tak wynika ,że księza( w tym Ty)wolą oltarz niz udzielanie komunii.Tylko ta Maria i Marta tak mi po glowie chodza.....

N maja 07, 2006 17:49
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona