| Autor |
Wiadomość |
|
Leszek, Jan
|
Okazujesz Kościołowi takie samo nieposłuszeństwo, jak lefebryści. Nie oczekuj więc, że będę cię inaczej traktował.
|
| Śr maja 17, 2006 10:20 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Okazujesz Kościołowi takie samo nieposłuszeństwo, jak lefebryści. Nie oczekuj więc, że będę cię inaczej traktował.
Napisałeś kłamstwo i oszczerstwo.
|
| Śr maja 17, 2006 10:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek Torquemada napisał(a): jak ma się do tego przepisu święty pojemnik o. Ortmanna?
Oj Tomek, czepiasz się. Nie widzisz, że to jest STÓŁ? ;-)
|
| Śr maja 17, 2006 12:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Zmieniasz temat. Udowodniłem na podstawie przepisów Kościoła, jak powinien być usytuowany ołtarz w świątyni
Poddaję się. Nie potrafię zbić argumentów osoby mówiącej nie na temat.
|
| Śr maja 17, 2006 12:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dextimus napisał(a): Tomek Torquemada napisał(a): jak ma się do tego przepisu święty pojemnik o. Ortmanna? Oj Tomek, czepiasz się. Nie widzisz, że to jest STÓŁ? 
Święty pojemnik spełnia tu rolę ołtarza przenośnego. Jak widzimy zbudowany jest ze szlachetnego i trwałego materiału, i stanowi ośodek, ku któremu spontanicznie zwraca się uwaga całego zgromadzenia wiernych.
Zastanawiam się tylko, czy wewnątrz świętego pojemnika znajdują się relikwie świętych (zapewne zapakowane w szlachetny pojemnik z worka polietylenowego)...
|
| Śr maja 17, 2006 12:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek Torquemada napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu.
Ten przepis dotyczy kościołów nowo budowanych, o czym świadczy gramatyka zdania "winien być zbudowany"
Co ciekawe, w art. 91 instrukcji Inter Oecumenici, do której prowadzi przypis z powyższego przepisu IGMR czytamy:
Lepsze jest (Praestat ut) wystawienie ołtarza wielkiego w takim oddaleniu od ściany, aby go łatwo można obejść i aby celebra mogła się odbywać twarzą do ludu.
Ciekawe, dlaczego zacytowano co innego niż napisane w instrukcji Inter Oecumenici?
|
| Śr maja 17, 2006 13:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dextimus napisał(a): Co ciekawe, w art. 91 instrukcji Inter Oecumenici, do której prowadzi przypis z powyższego przepisu IGMR czytamy: Lepsze jest (Praestat ut) wystawienie ołtarza wielkiego w takim oddaleniu od ściany, aby go łatwo można obejść i aby celebra mogła się odbywać twarzą do ludu.
Masz to może po łacinie? Jeśli tak, to wrzuć proszę, by nie spekulowano tu o niedokładnym tłumaczeniu itp.
|
| Śr maja 17, 2006 13:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mam jeszcze jedną zagadkę dla Leszka Jana. Najpierw cytat z IGMR:
157. Po odmówieniu modlitwy kapłan przyklęka, bierze Hostię konsekrowaną w tej Mszy świętej i trzymając ją uniesioną nieco nad pateną lub nad kielichem, zwrócony do ludu mówi: Oto Baranek Boży i wspólnie z ludem dodaje: Panie, nie jestem godzien.
158. Potem, zwrócony do ołtarza, kapłan mówi cicho: Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne i ze czcią spożywa Ciało Chrystusa. Następnie bierze kielich i mówi: Krew Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne, po czym ze czcią przyjmuje Krew Chrystusa.
źródło: http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadz ... popr/4.htm
i teraz zagadka: PO CO to rozróżnienie, skoro "ołtarze ludowe" i "Msza święta przodem do ludu"?
|
| Śr maja 17, 2006 13:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek Torquemada napisał(a): Dextimus napisał(a): Co ciekawe, w art. 91 instrukcji Inter Oecumenici, do której prowadzi przypis z powyższego przepisu IGMR czytamy: Lepsze jest (Praestat ut) wystawienie ołtarza wielkiego w takim oddaleniu od ściany, aby go łatwo można obejść i aby celebra mogła się odbywać twarzą do ludu. Masz to może po łacinie? Jeśli tak, to wrzuć proszę, by nie spekulowano tu o niedokładnym tłumaczeniu itp.
Voila!
Inter Oecumenici N.91 (1964)
Praestat ut altare maius exstruatur a pariete seiunctum, ut facile circumiri et in eo celebratio versus populum peragi possit.
czyli:
Lepiej jest ołtarz wielki budować...
-----------------------
IGMR 299 (wersje 1970-2000) - (cytat z IOe, z którego usunięto "Lepiej jest")
Altare maius exstruatur a pariete seiunctum, ut facile circumiri et in eo celebratio versus populum peragi possit, quod expedit ubicumque possibile sit.
czyli:
Ołtarz wielki budować...
-----------------------
IGMR 299 (wersja 2002) - obowiązująca obecnie - skreślono "maius"
Altare exstruatur a pariete seiunctum, ut facile circumiri et in eo celebratio versus populum peragi possit, quod expedit ubicumque possibile sit.
czyli:
Ołtarz budować... (nie ma "należy" ani "winno się")
|
| Śr maja 17, 2006 13:57 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Głupie czepianie się i nic więcej. Obaj nie potraficie przyznać się do błędu i po staremu wolicie - jak lefebryści - atakować przepisy liturgiczne przy pomocy kłamstw i przekłamań. Trzeba być zupełnym idiotą, żeby tak postępować.
|
| Śr maja 17, 2006 14:24 |
|
 |
|
iduodu
|
Proszę, napisz mi, gdzie te kłamstwa i przekłamania?
|
| Śr maja 17, 2006 14:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Głupie czepianie się i nic więcej.
A może zamiast płakać odpowiesz na moje pytanie dotyczące IGMR 157-158 ?
|
| Śr maja 17, 2006 14:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Głupie czepianie się i nic więcej. Obaj nie potraficie przyznać się do błędu i po staremu wolicie - jak lefebryści - atakować przepisy liturgiczne przy pomocy kłamstw i przekłamań. Trzeba być zupełnym idiotą, żeby tak postępować.
Jeśli nie rozumiesz po łacinie, to mogę Ci polecić parę porządnych podręczników.
Kto zna łacinę - sam widzi kto ma rację.
|
| Śr maja 17, 2006 14:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To powiedz, Tomku, czy jest ZAKAZ odprawiania twarzą do ludu? A jeśli nie, to czemu nie można (skoro wolno) 
|
| Śr maja 17, 2006 14:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A, i czy skoro nie ma nakazu wstawiania nowych ołtarzy, to jest ZAKAZ ich wstawiania 
|
| Śr maja 17, 2006 15:01 |
|
|
|