Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
No to pokaż mi takiego prezbitera, a jeszcze lepiej podaj przykład Biskupa Rzymu lub jakiegoś innego, który - gdy ołtarz jest tzw. soborowy - celebruje odwrócony plecami do ludu.
|
Pt maja 19, 2006 6:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): No to pokaż mi takiego prezbitera, (...) który - gdy ołtarz jest tzw. soborowy - celebruje odwrócony plecami do ludu.
W każdą niedzielę, u św. Benona w Warszawie. Msza św. "trydencka" celebrowana przy oltarzu "posoborowym" (innego w tym kościele nie ma).
Jeśli zaś chodzi o NOM celebrowany "tyłem do ludu" przy ołtarzu "posoborowym", to widziałem taką celebrację w 1991 r. w Paryżu (żeby było ciekawiej - była to Msza św. dla anglojęzycznychturystów) , ale z powodu upływu lat nie pamiętam dokładnie, w którym kościele to było.
|
Pt maja 19, 2006 12:24 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Co innego msza trydencka i co innego msza według nowego obrządku. A przecież dyskutujemy o tym drugim.
|
Pt maja 19, 2006 13:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Co innego msza trydencka i co innego msza według nowego obrządku.
Dlaczego "co innego"? Jak już wspominałem, ŻADEN przepis nie NAKAZUJE celebracji "twarzą do ludu" Nowej Mszy. Co najwyżej ZALECA budowanie NOWYCH ołtarzy w taki sposób, aby MOŻNA było przy nich celebrować "w stronę ludu". I nic ponad to!
|
Pt maja 19, 2006 14:52 |
|
 |
m_q
|
Zamiast komentarza:
Sapienti sat!
|
Pt maja 19, 2006 17:17 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Dextimus napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Co innego msza trydencka i co innego msza według nowego obrządku. Dlaczego "co innego"? Jak już wspominałem, ŻADEN przepis nie NAKAZUJE celebracji "twarzą do ludu" Nowej Mszy. Co najwyżej ZALECA budowanie NOWYCH ołtarzy w taki sposób, aby MOŻNA było przy nich celebrować "w stronę ludu". I nic ponad to!
Tyle razy cytowałem odpowiednie teksty z OWMR, że kwestionowanie teraz sposobu celebracji "twarzą do ludu" jest po prostu złą wolą.
|
Pt maja 19, 2006 17:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): kwestionowanie teraz sposobu celebracji "twarzą do ludu"
Ależ ja nie kwestionuję celebracji "twarzą do ludu", która jest DOZWOLONA. Ja kwestionuję jedynie rzekomy PRZYMUS celebracji "twarzą do ludu", który NIE MA oparcia w przepisach liturgicznych. Capito?
|
Pt maja 19, 2006 18:30 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: 299. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu.
W nowych Kościołach należy budować tylko jeden taki ołtarz, jaki opisany jest w art. 299.
W starych Kościołach należy taki właśnie ołtarz zbudować, obok istniejącego starego i ten ołtarz ma być "zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu". Przy tym starego ołtarza nie należy zanadto przyozdabiać.
Tylko wtedy, gdy nie ma możliwości celebrowania przy takim ołtarzu, o jakim mowa w art. 299, można celebrować "tyłem do ludu".
O tym wszystkim pisze w OWMR. Nie wmawiaj więc ludziom, że nie ma obowiązku celebrowania twarzą do ludu.
|
Pt maja 19, 2006 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Cytuj: 299. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu. W nowych Kościołach należy budować tylko jeden taki ołtarz, jaki opisany jest w art. 299. W starych Kościołach należy taki właśnie ołtarz zbudować, obok istniejącego starego i ten ołtarz ma być "zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu". Przy tym starego ołtarza nie należy zanadto przyozdabiać. Tylko wtedy, gdy nie ma możliwości celebrowania przy takim ołtarzu, o jakim mowa w art. 299, można celebrować "tyłem do ludu". O tym wszystkim pisze w OWMR. Nie wmawiaj więc ludziom, że nie ma obowiązku celebrowania twarzą do ludu.
Z cytowanego punktu wynika tylko tyle, że nowo budowany ołtarz ma umożliwiać celebrację w stronę ludu (czego zresztą nikt nie kwestionuje). Natomiast cała reszta to Twoja nadinterpretacja. Cytowane przepisy nie nakazują celebracji versus populum. Zakazu celebracji ad Deum / ad Orientem też nigdzie nie ma.
|
Pt maja 19, 2006 19:40 |
|
 |
Bob421
|
Dałem przykład o obracaniu się na mszy w RYCIE TRYDENCKIM, wiec Dextimus nie wykorzystuj tego przeciw mnie:P a propos, czy to co cytowałeś dotyczy mszy w rycie trydenckim czy nie?? bo jak trydenckim to sie absolutnie zgadzam. bo wtedy ksiądz MUSI SIĘ obrócić. ale jak odprawia twarzą do ludzi to co, ma sie odwrócić i pożywać tyłem do ludzi? wytłumacz mi, po co, skoro patenę ma na ołtarzu?
|
Pt maja 19, 2006 20:47 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Tomek Torquemada:
Cytuj: Z cytowanego punktu wynika tylko tyle, że nowo budowany ołtarz ma umożliwiać celebrację w stronę ludu (czego zresztą nikt nie kwestionuje). Natomiast cała reszta to Twoja nadinterpretacja. Cytowane przepisy nie nakazują celebracji versus populum. Zakazu celebracji ad Deum / ad Orientem też nigdzie nie ma.
Jak to nie nakazują:
299. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było ... celebrować przy nim w stronę ludu.
Natomiast reszta mojego tekstu jest streszczeniem postanowień najnowszego OWMR.
|
Pt maja 19, 2006 21:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Jak to nie nakazują:
299. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było ... celebrować przy nim w stronę ludu.
Ten przepis nakazuje tylko i wyłącznie jak budować nowe ołtarze. Nic więcej.
|
Pt maja 19, 2006 22:19 |
|
 |
jo_tka
|
Może wystarczy postów powtarzających jeden cytat? Żeby coś uzgodnić, trzeba choć odrobinę takiej chęci. Ponieważ sens dawno uleciał w niebyt, zamykam temat.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt maja 19, 2006 22:32 |
|
|
|