Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy kościół to zakład usługowy? 
Autor Wiadomość

Haereticus, może podasz, ile wynosi miesięcznie twoja obowiązkowa dziesięcina na rzecz wspólnoty, do której należysz.

To WYŁĄCZNIE MOJA SPRAWA i nic Tobie do tego. Pytanie o dziesięcinę jest równocześnie pytaniem o dochody. Człowiek kulturalny nie żąda od drugiego takiej informacji.

So maja 20, 2006 16:00
Zobacz profil WWW

Niestety są przecież księża, którzy zostali nimi tylko z chęci zysku, a nie chęci posługi wiernym i nic na to nie poradzimy.

Fakt

Meg napisał(a):
Ale można przecież poprosić księdza z innej parafii niż własna.

Niby też fakt, ale nie zawsze jest to, niestety, takie proste.

pedziwiatr napisał(a):
Ate, swiatynie sa miejscami, gdzie ludzie wierzacy oddaje chwale Bogu, a jako takie, powinny byc najpiekniejsze.

Może uważasz, że im piękniejsza i bardziej zdobiona świątynia, tym lepszym jest miejscem dla Boga? Może tylko w świątyniach pełnych przepychu Bóg mieszka! A guzik prawda. A jeśli sięgniemy do Starego testamentu to w dodayku okaże się, że ŻADEN KOŚCIÓŁ NIE JEST ŚWIĄTYNIĄ! Bo świątynia była tylko jedna, w Jerozolimie! Nie było innych. A jeśli tak uważasz, ze im bogatsza "świątynia", tym lepsze miejsce dla Pana, to jedź módl się w tym kiczowatym nie-woadomo-co-to-to-to w Licheniu.

So maja 20, 2006 16:05
Zobacz profil WWW

A jeśli tak uważasz, ze im bogatsza "świątynia", tym lepsze miejsce dla Pana, to jedź módl się w tym kiczowatym nie-woadomo-co-to-to-to w Licheniu.

Pomijajac fakt, ze sposob w jaki rozmawiasz, jest najdelikatniej mowiac, niegrzeczny, to mam prosbe, pozwol, ze sama bede decydowac, gdzie sie chce modlic. W Licheniu bylam wielokrotnie i mam tam swoj malenki udzial. To, co jest kiczem dla Ciebie, nie musi nim byc dla mnie ani wielu innych osob.

So maja 20, 2006 16:28

Czy ktos tu w jakimś temacie wypowidział sie co to lub kto to bóg.Głosy ,nakazanie przez boga...A może to głos podświadomości ,który ma dużo do powiedzenia osobom z bogatym życiem wewmnętrznym,jakie miał chociażby Mojżesz..?

So maja 20, 2006 17:28

Pomijajac fakt, ze sposob w jaki rozmawiasz, jest najdelikatniej mowiac, niegrzeczny, to mam prosbe, pozwol, ze sama bede decydowac, gdzie sie chce modlic. W Licheniu bylam wielokrotnie i mam tam swoj malenki udzial. To, co jest kiczem dla Ciebie, nie musi nim byc dla mnie ani wielu innych osob.

Stwierdzenie, że kicz jest kiczem nie jest z pewnością niegrzeczne. Zwłaszcza, że to nie tylko moje zdanie, ale także i znawców architektury. Z wieloma bardzo sarkastycznymi uwagami można się spotkać przeglądając serwisy prowadzone przez osoby zajmujące się architekturą.

So maja 20, 2006 23:27
Zobacz profil WWW

Samo stwierdzenie, ze cos jest kiczem rzeczywiscie, nie jest niegrzeczne. To kwestia odczuc estetycznych, ale musisz przyznac, ze sposob, w jaki mnie wysylasz do Lichenia nie jest ladny i nie pozbawiony Twojego sarkazmu i zlosliwosci, a nie kogos tam w internecie.
A wracajac do tematu, to jesli chodzi o architekture sakralna, oczywiscie, wole stare koscioly gotyckie, przy czym bardziej odpowiada mi np. prostota wystroju kosciola Najswietszej Marii Panny na Piasku we Wroclawiu niz sasiadujaca z nim katedra wroclawska. Dzis jednak architektura sakralna jest inna.

N maja 21, 2006 2:53

Jasne, że jest w tym sarkazm, ale nie przekraczający pewnych granic... Czy wiesz dlaczego Bóg dopuscił do zburzenia Świątyni w Jerozolimie? Oczywiscie powodów można by znaleźć więcej, ale mi się nasuwa przede wszystkim jeden - nie była już potrzebna!

N maja 21, 2006 4:00
Zobacz profil WWW

Leszek, Jan napisał(a):
Haereticus, może podasz, ile wynosi miesięcznie twoja obowiązkowa dziesięcina na rzecz wspólnoty, do której należysz.

To WYŁĄCZNIE MOJA SPRAWA i nic Tobie do tego. Pytanie o dziesięcinę jest równocześnie pytaniem o dochody. Człowiek kulturalny nie żąda od drugiego takiej informacji.

Wobec tego przestań atakować Kościół w jego sferze finansowej.
Sam jesteś zmuszony płacić dziesięcinę ze swych dochodow dla swej wspólnoty wyznaniowej, bo inaczej cie wyrzucą. I dokąd pójdziesz, sieroto? Może założysz swoją własną...?

N maja 21, 2006 8:15

Niektórzy piszą tu,ze za usługi w kościele daje sie co łaska,niestety ,tak nie jest ,są określone sumy,za wszystko po kilkaset złotych.

N maja 21, 2006 8:24

A zastanawiałaś się, jaki ułamek procenta to "płacenie" za chrzest, I Komunię, ślub i pogrzeb stanowi w odniesieniu do zarobków, jakie możesz uzyskać w ciągu całego swego życia.
Wspomniałem poza tym o tym, że u protestantów trzeba płacić obowiązkowo comiesięczną dziesięcinę. A to dlatego, że jeden z nich, który płaci dziesięcinę, zaatakował sprawy finansowe Kościoła.
Oblicz więc sobie, ile wynoszą te "opłaty" w kontekście dochodów z całego życia i zastanów się również nad tym, że jesteś zobowiązana łożyć na utrzymanie swego Kościoła.

N maja 21, 2006 8:30

Kto chce niech łoży,ja nie łoże.Marzy mi sie spoczynek w moim sadzie pod jabłonką... ;-)

N maja 21, 2006 8:33

Jakiś czas temu wiara.pl zrobiła zestawienie kosztów "co łaska" myślę, że warto się z tym zapoznać > http://info.wiara.pl/?grupa=6&art=11427 ... 1128967220

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N maja 21, 2006 12:30

Kto chce niech łoży,ja nie łoże.

...tylko zastanów się co by było, jakby wszyscy tak mysleli i w efekcie nikt by nie łożył na utrzymanie swojego Kościoła...

N maja 21, 2006 12:52

N maja 21, 2006 14:08

Haereticus napisał(a):
Leszek, Jan napisał(a):

Wobec tego przestań atakować Kościół w jego sferze finansowej.
Sam jesteś zmuszony płacić dziesięcinę ze swych dochodow dla swej wspólnoty wyznaniowej, bo inaczej cie wyrzucą. I dokąd pójdziesz, sieroto? Może założysz swoją własną...?

Głupi atak! Gdzie niby zaatakowałem Kościół?m Przywidzenia jakieś? To po pierwsze. Po drugie nie jestem zmuszony płacić dziesieciny i nikt nie płacącego znikąd nie wyrzuca. Ale skąd ty masz o tym wiedzieć, skoro o Kościołach chrześcijańskich nie masz bladego pojęcia. I wypraszam sobie pisanie o mnie "sieroto", gdyż jest to OBRAŹLIWE.

N maja 21, 2006 23:09
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona