Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 10:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kościół - czym dla Ciebie jest? 
Autor Wiadomość

Post Kościół - czym dla Ciebie jest?
Proszę tu o wypowiedzi wszystkich forumowiczów :) Wierzących i niewierzących. Czym jest dla was Kościół? Jak Go odbieracie, jak Go widzicie? Co o Nim sądzicie?

Śr maja 24, 2006 19:32

Kościół jest wspólnotą ludzi daną nam po to, aby stymulować wzrost duchowy. Człowiek osamotniony obumiera, bo nie ma daru, jakim jest drugi człowiek. Ludzie nawzajem mają się ubogacać - dzielić się swoją wiarą, duchowym doświadzceniem, przemyśleniami. Bez tego nie ma wzrostu.

Śr maja 24, 2006 19:57
Zobacz profil WWW

Patrzac na to forum, kosciol jest instytucja wspierajaca ideologie ktorej glownym owocem jest zwiekszanie ilosci nienawisci na tym juz i tak wystarczajaco sklóconym swiecie :(

Śr maja 24, 2006 20:16

Pomyślałęm, że Kościół ma jeszcze inną, bardzo ważną funkcję - stanowi oparcie. Jeden z drugim może znaleźć oparcie. Może zyskać pomoc.

Śr maja 24, 2006 20:17
Zobacz profil WWW

Patrzac na to forum, kosciol jest instytucja wspierajaca ideologie ktorej glownym owocem jest zwiekszanie ilosci nienawisci na tym juz i tak wystarczajaco sklóconym swiecie :(

Dochodzę do wniosku, że źle zrozumiałęm Twoje intencje z tematu o inkwizycji. Masz rację - zbyt często Kościół był instrumentem w rękach ludzi. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że za chwilę o to przekonanie może się rozpocząć kolejna batalia?

Śr maja 24, 2006 20:22
Zobacz profil WWW

Ale czy zdajesz sobie sprawę, że za chwilę o to przekonanie może się rozpocząć kolejna batalia?

Z wypowiedzi na forum wnioskuje, ze chrzescijanstwo jest tak skonstruowane, ze takie batalie sa i tak nieuniknione. A juz lepsze batalie forumowe niz w rzeczywistosci.

PS
Zaraz nas wywala za offtopy :)

Śr maja 24, 2006 20:41

Dla mnie Kościół jest tym, czym woda dla ryby.
Pozdrawiam.

Śr maja 24, 2006 21:15
Zobacz profil WWW

Dla mnie kosciół to budynek o przyjemnym chłodzie w gorące lato,ciszą jak nie ma nabożeństwa i ciekawie przedstawionymi postaciami związanymi z religią na obrazach,w rzeżbach,freskach co świadczy o duzej wyobrażni autora.

Śr maja 24, 2006 22:05

Owszem - zaraz wywalą, jak tak będzie dalej :-)
I prosiłabym jednak żeby odróżnić Kościół (wspólnotę ludzi wierzących) od kościoła (budynku).

Śr maja 24, 2006 22:13

Jakim widzę Kościół... hmm święta wspólnota grzeszników. Wiele jest dobra i piekna, ale też wiele ludzkiej ułomności.
Ale mam też inny obraz Kościoła... Kościoła o jakim marze...

Marzy mi się Kościół, gdzie miłość i ludzie są ważniejsze niż kamienie i wieże.
Marzy mi się Kościół z szeroko otwartymi drzwiami, gdzie nikt nie jest uprzywilejowany z wyjatkiem najmniejszych.
Marzy mi się Kościół, gdzie mleko i miód płyną obficiej niż władza i pieniądz.
Marzy mi się Kościół, gdzie młodsi i starsi otrzymują natchnienie, by zmienić ten świat.
Marzy mi się Kościół, w którym spełnią się wszystkie moje marzenia.

Śr maja 24, 2006 22:14

Post Re: Kościół - czym dla Ciebie jest?
Kamyk napisał(a):
Proszę tu o wypowiedzi wszystkich forumowiczów :) Wierzących i niewierzących.

Kamyk prosi o wypowiedż wierzących i niewierzących.Jak wiec niewierzący ma mówić o kościele jako wspólnocie jeśli nie wie co to jest.Dla niewierzacego kosciół to budynek za duży i za drogi w utrzymaniu.Często budowla zabytkowa do zwiedzania.

Śr maja 24, 2006 22:20

ate napisał(a):
Kamyk prosi o wypowiedż wierzących i niewierzących.Jak wiec niewierzący ma mówić o kościele jako wspólnocie jeśli nie wie co to jest.[...]

Przeciez kazda wspolnote mozna ocenic ze swojego punktu widzenia obserwujac jej poczynania. Przykladowe kryterium: dla jakich grup ludzi jest przydatna a dla jakich grup szkodliwa.

Śr maja 24, 2006 22:31

-olfik- napisał(a):
Przeciez kazda wspolnote mozna ocenic ze swojego punktu widzenia obserwujac jej poczynania. .

Ale ja nie obserwuję wspólnot,nie lubię podglądac :D

Śr maja 24, 2006 22:35

Dobrze wiadomo, że dla niektórych Kościół jest "czarną mafią", organizacją do zarabiania pieniędzy, itp. O takie wypowiedzi również proszę.
A pisząc Kościół, miałem na myśli wspólnote ludzi wierzących w Chrystusa. Jest to co innego niż kościół - budynek

Cz maja 25, 2006 9:49

Dobrze wiadomo, że dla niektórych Kościół jest "czarną mafią", organizacją do zarabiania pieniędzy, itp

Kamyku niestety zdarza się taka czarna mafia w kościele. Wiem jedno, że jeden drugiego w tym wypadku kryje i wszystko pozostaje wewnatrz kręgu a jak któryś z nich "zdradzi" to pozostaje poza kręgiem, jest odrzucony, osamotniony.

Co do Kościoła jest to wspólnota ludzi zazwyczaj wierzących, mówię zazwyczaj bo wiadomo, że są osoby które przychodzą do kościoła tylko po to, żeby mieć temat do plotek albo żeby sobie urozmaicić jakoś czas. Kościół poza tym powinien (a nie zawsze jest) być bezstronny, i nie grupować ludzi na lepszych i gorszych.

Cz maja 25, 2006 11:40
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona