Płonie kosciół św. Katarzyny w Gdańsku!
Autor |
Wiadomość |
Marek Antoniusz
|
Bardzo się ciesze, że byłem tam na początku maja. Może ostatecznie bilans nie będzie aż tak tragiczny...
_________________ Bogu ducha winny
|
Wt maja 23, 2006 0:27 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tak się składa, że bliskie mi osoby zajmują się konserwacją zabytków w Trójmieście.
I co się wczoraj dowiedziałem Współwinnym tragedi wczorajszej mogą czuć się główny konserwator zabytków: bo to on odmówił karmelitom pieniędzy, o które prosili właśnie na renowację dachu. Za to znalazły się pieniądze dla niektórych księży na budowanie plebanii...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt maja 23, 2006 10:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gazeta.pl zamieściła galerię ze zdjątkami. http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,3 ... 1.html?i=0 Polecam szczególnie zdjęcia numer 6 i 15. Bardzo udane 
|
Wt maja 23, 2006 11:17 |
|
|
|
 |
Haereticus
|
Nie otwierają się. 
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
Śr maja 24, 2006 23:39 |
|
 |
Gaja
|
Haereticus napisał(a): Nie otwierają się. 
otwierają
tylko żal patrzeć 
_________________ .BIBLIA
|
Cz maja 25, 2006 10:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wola boska!!!
|
N maja 28, 2006 20:59 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Ano jak wszystko to była wola Boska - semper niczego nowego nie odkryłeś.
W poniedziałek dostałam smsa, że św. Katarzyna płonie, powiem szczerze nogi mi się ugięły, jakby mnie coś strzeliło, "chorowałam" do późnej nocy. Z jednej strony, że jestem Gdańszczanką - to kościół skarb działający carillon, sanktuarium MB, piękne muzeum zegarów, płyta nagrobna Heweliusza; a z drugiej bo to jeden z trzech dla mnie osobiście ważnych kościołów (obok św. Mikołaja dominikańskiego i św. Ducha frankmańskiego). Bolało mnie, że ten kościół nie miał "szczęścia" - najpierw na początku wieku płonął od uderzenia pioruna i cały Gdańsk pogrążył się w smutku, potem wojna go nie oszczędziła (jak prawie wszystkich kościołów Gdańska, poza Mikołajem), a teraz znów stanął w płomieniach niec ponad 100 lat później kiedy w końcu wrócił do swej świetności (szczególnie po rekonstrukcji carillionu - ukłon w stronę Gdańszczan na emigracji)...
PTRuś myślę, że na trojmiasto.pl są lepsze zdjęcia niż na gazecie >> http://www.trojmiasto.pl/galeria/?id_w=189
Dla zainteresowanych:
Cytuj: We wtorek (23.05) zawiązał się Społeczny Komitet Odbudowy Kościoła św. Katarzyny, na konto którego można wpłacać datki przeznaczone na odbudowę zniszczonego pożarem kościoła.
Numer konta w Millenium Banku:
88 1160 2202 0000 0000 7530 0999
Została uruchomiona specjalna linia TP SA. Dochód z połączenia zostanie przekazany na rzecz odbudowy kościoła św. Katarzyny. całkowity koszt jednego połącznia to 3,89 zł. brutto. Numer tej linii to: 0 400 307 400.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
N maja 28, 2006 22:13 |
|
 |
jo_tka
|
Semper - o tym było już w wielu tematach, tu jest temat o płonącym budynku, a nie o relacjach między wolą Boga o działaniami ludzi.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn maja 29, 2006 6:02 |
|
|
|