Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 11:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Odpust 
Autor Wiadomość

Post Odpust
Jakie to są "zwykłe warunki" po jakimi można uzyskać odpust? Wiem, że można go uzyskać tylko w określonych dniach (np. ostatnio w Niedzielę Miłosierdzia Bożego), bądż miejscach. Ale jakie to są "zwykłe warunki" konieczne do spełnienia? Słyszałem, że trzeba przystąpić do Komunii Świętej, ale czy trzeba też uczestniczyć w całej Mszy? I jeszcze jedno pytanie: czy "odpust zupełny" polega na tym, że za wyspowiadane grzechy można uniknąć kary w czyścu lub tu na ziemi, bo nie jest to dla mnie do końca jasne.

Pt kwi 28, 2006 17:55

Kodeks Prawa Kanonicznego (kan. 992) i Katechizm Kościoła Katolickiego (n. 1471) definiują odpust następująco:

«Odpust jest to darowanie przed Bogiem kary doczesnej za grzechy, zgładzone już co do winy. Dostępuje go chrześcijanin odpowiednio usposobiony i pod pewnymi, określonymi warunkami, za pośrednictwem Kościoła, który jako szafarz owoców odkupienia rozdaje i prawomocnie przydziela zadośćuczynienie ze skarbca zasług Chrystusa i świętych».

Ogólnie rzecz biorąc, uzyskanie odpustów wymaga spełnienia określonych warunków i wykonania określonych dzieł.

Aby uzyskać odpust zupełny lub częściowy, wierny powinien być – przynajmniej przed wykonaniem ostatnich czynności związanych z dziełem odpustowym – w stanie łaski uświęcającej.

Odpust zupełny można uzyskać tylko jeden raz dziennie. Aby go jednak otrzymać, wierny musi być w stanie łaski uświęcającej, a ponadto powinien:

1. wzbudzić w sobie wewnętrzną postawę całkowitego oderwania od grzechu, także powszedniego;

2. wyznać grzechy, przystępując do spowiedzi sakramentalnej;

3. przyjąć komunię św. (oczywiście lepiej jest uczynić to uczestnicząc we Mszy św.; jednakże dla uzyskania odpustu wymagane jest tylko przyjęcie komunii św.);

4. pomodlić się zgodnie z intencjami Ojca Świętego.

Wskazane jest, ale nie konieczne, aby przystąpić do spowiedzi sakramentalnej, a zwłaszcza do komunii św. i pomodlić się w intencjach papieskich w tym samym dniu, w którym dokonuje się dzieła związanego z odpustem; wystarczy jednak, jeśli dopełni się tych pobożnych obrzędów i modlitw w okresie kilkunastu (około 20) dni przed lub po dziele odpustowym.

Wybór modlitwy do odmówienia w intencjach papieskich pozostawia się wiernym, ale zaleca się «Ojcze nasz» i «Zdrowaś Maryjo». Dla uzyskania kilku odpustów zupełnych wystarczy jedna spowiedź sakramentalna, ale dla każdego z osobna wymagana jest komunia św. i modlitwa w intencjach papieskich.

W przypadku osób, którym rzeczywiste przeszkody uniemożliwiają spełnienie przepisanych dzieł i warunków, spowiednicy mogą je zmienić (oczywiście nie dotyczy to obowiązku wyrzeczenia się grzechu, także powszedniego – jeśli brakuje pełnej tego rodzaju dyspozycji, albo nie zostaną spełnione wyliczone warunki, wtedy odpust będzie tylko cząstkowy).

Znalezione na http://www.voxdomini.com.pl/vox_art/odpust2.html :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 28, 2006 19:13
Zobacz profil WWW

Pt kwi 28, 2006 19:33

A na Forum możesz poczytać tu: viewtopic.php?t=3933
i tu: viewtopic.php?t=6741

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt maja 02, 2006 1:02

Post Odpust
Mam takie pytanie odnośnie odpustu.. czy w ten dzień (czyli jak u mnie wypada to w piatek) można uczestniczyć w zabawach - dyskotekach?

Pn cze 19, 2006 7:28

Jakie to są "zwykłe warunki" po jakimi można uzyskać odpust? Wiem, że można go uzyskać tylko w określonych dniach

Odpust możesz uzyskac kazdego dnia. Nawet codziennie.
Wystarczy - po spełnieniu innych warunków - czytać Pismo św. z szacunkiem należnym słowu Bożemu, przynajmniej przez pół godziny. ;)

Dn 3,52

Pn cze 19, 2006 9:41
Zobacz profil WWW

Post Re: Odpust
meg_1787 napisał(a):
Mam takie pytanie odnośnie odpustu.. czy w ten dzień (czyli jak u mnie wypada to w piatek) można uczestniczyć w zabawach - dyskotekach?

Chyba nie rozumiem... Mogłabyś dokładniej wytłumaczyć? :)

Chodzi Ci o odpust zupełny [o takim tu rozmawiamy], czy może parafialny?

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn cze 19, 2006 10:21

Nie wiedziałam, gdzie zadać to pytanie.. dlatego napisalam to tutaj :-)
Chodzi mi o czy ty jesli jest odpust parafialny.. masz, procesja ... to czy mozna w ten dzień chodzic na dyskoteki. Potrzene mi to jest to mojej pracy..

Pn cze 19, 2006 11:16

Odpust parafialny zazwyczaj obchodzi się w niedzielę. I prawdę mówiąc nie słyszałam, żeby ktoś świętował go w piątek. Ale wydaje mi się, że skoro jest to uroczystość ku czci patrona parafii, to owszem - w takiej sytuacji post piątkowy nie obowiązuje.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn cze 19, 2006 13:41

Dyspensa zależy od proboszcza parafii. Jeśli dyspensuje - to nie ma problemu :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn cze 19, 2006 22:35
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]