Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 16, 2025 16:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Przeistoczenie - ku przypomnieniu 
Autor Wiadomość

A jesteś pewien, że dobrze zrozumiałeś te słowa Chrystusa? Obawiam się, że Twoja interpretacja tych słów Chrystusa jest niezgodna z wykładnią Ojców Kościoła.

Cóż z tego? Ja po prostu nie popieram naciąganego filozofowania tylko po to by podciągnąć intepretację pod wnioski i jeśli Jezus powiedział "pokolenie" to uznaję, że właśnie to miał na myśli. To, że apostołowie również spodziewali się nadejścia Królestwa Bożego w bardzo bliskim czasie słuszność mojego myślenia potwierdza. Różni Ojcowie Kościoła wysnuwali różne tezy które nie muszą być słuszne (np. augustynowskie "kiedy dusza wstępuje w płód męski, a kiedy w żeński"). Jaki jest sens okopywania się jak oddział Wermachtu w stanowisku, że Jezus nie mógł się pomylić, skoro nawet w Biblii mamy dowody na to, że nie dysponował On wiedzą Ojca?[/url]

Pn lip 03, 2006 17:38

Ale z drugiej strony w Biblii pisze że "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" oraz "Co Moje to i Twoje jest"

Pn lip 03, 2006 18:37

"Jedno jesteśmy" znaczy że są jednym Bogiem, nie znaczy to jednak, że Jezus nie podlegał ograniczeniom człowieka (z których jednym jest ograniczona pojemność mózgu). Nikt chyba nie podejrzewa Jezusa o zdolność programowania w javie, a zapewne każdy chrześcijanin nie wątpi w to iż Bóg Ojciec posiada wiedzę jak to się robi.

Pn lip 03, 2006 19:57

Panowie, a może wrócimy od javy do Przeistoczenia? Zaczynacie już drugą stronę offtopa...

Pn lip 03, 2006 20:01

Sam sobie przeczysz, bo najpierw piszesz, że...

Tomek Torquemada napisał(a):
Ja swojemu sześcioletniemu synowi wyjasniłem, że Najświętszy Sakrament wygląda jak chleb i smakuje jak chleb, ale nie jest chlebem, tylko Panem Jezusem. Tak więc oczywiście można wyjaśnić wszystko w duchu tomizmu, nie używając arystotelesowskich sformułowań.

Nasi przodkowie też określali wszystko w duchu tomizmu, używając prstych pojęć (pieśni "jeden chleb co ZMIENIA SIĘ w Chrystusa Ciało", "bo tu już NIE MA CHLEBA, to Bóg, to Jezus mój", "w POSTACI chleba utaiłeś się") itp.

... z czym się zgadzam bo ja też jestem za zachowaniem treści tomistycznego rozumienia Eucgharystii, ale przy uproszczeniu formy poprzez rezygnację ze skompikowanej terminologii. Ale potem piszesz...

Cytuj:
nie ma moim zdaniem żadnego sensu uciekanie od terminologii tomistycznej, pod pretekstem, że "jest niezrozumiała". Jej niezaprzeczalną zaletą jest precyzyjność. A codo zrozumiałości - z odpowiednim wyjasnieniem jest nią w stanie pojąć każdy absolwent szkoły średniej. Wszak na matematyce na poziomie liceum operujemy znacznie bardziej abstracyjnymi z znacznie trudniejszymi pojęciami, a nikt jakoś nie postuluje odejścia od terminologii matematycznej pod pozorem, że jest za trudna. Już Lenin mawiał "uczitsia, uczitsia, uczitsia" ;-

... co jest zaprzeczeniem tego co wspomniałeś na początku. Przecież ja nie apeluję żeby na poziomie debaty teologicznej, czy naukowej rezygnować z trudnych, ale precyzyjnych pojęć, ale właśnie żeby zrezygnować z nich na poziomie kontaktu z przeciętnym wiernym.

Pt lip 07, 2006 12:49
... z czym się zgadzam bo ja też jestem za zachowaniem treści tomistycznego rozumienia Eucgharystii, ale przy uproszczeniu formy poprzez rezygnację ze skompikowanej terminologii. Ale potem piszesz...

- Jak mówimy do dzieci - upraszczamy z powodów oczywistych
- Jak śpiewamy pieśni - upraszczamy z powodów literackich

Natomiast należy dbać o to, by owe upraszczanie było POPRAWNE. A często nie jest, bo osoby upraszczające nie rozumieją tomistycznej terminologii i tomistycznego opisu Eucharystii. Mało kto wie dlaczego zdanie "ukryty w kruszynie chleba" jest błędne, a "ukryty pod postacią chleba" poprawne.

Dlatego należy upraszczać z w praktyce (przypadki jak wyżej), nie rezygnując jednak z tomistycznej terminologii w trakcie edukacji. Przeciętny licealista bez problemu zrozumie terminologię Tomasza w wystarczającym stopniu.

Pt lip 07, 2006 13:33

- Jak mówimy do dzieci - upraszczamy z powodów oczywistych
- Jak śpiewamy pieśni - upraszczamy z powodów literackich

Natomiast należy dbać o to, by owe upraszczanie było POPRAWNE. A często nie jest, bo osoby upraszczające nie rozumieją tomistycznej terminologii i tomistycznego opisu Eucharystii. Mało kto wie dlaczego zdanie "ukryty w kruszynie chleba" jest błędne, a "ukryty pod postacią chleba" poprawne.

Dlatego należy upraszczać z w praktyce (przypadki jak wyżej), nie rezygnując jednak z tomistycznej terminologii w trakcie edukacji.

Pełna zgoda. :)

Cytuj:
Przeciętny licealista bez problemu zrozumie terminologię Tomasza w wystarczającym stopniu.

Tu bym polemizował. Chyba masz zbyt wysokie mniemanie o poziomie filozoficznej wiedzy przeciętnego licealisty. ;-)

Pt lip 07, 2006 13:43
Cytuj:
Przeciętny licealista bez problemu zrozumie terminologię Tomasza w wystarczającym stopniu.

Tu bym polemizował. Chyba masz zbyt wysokie mniemanie o poziomie filozoficznej wiedzy przeciętnego licealisty. ;-)

Czyżby od czasu mojej edukacji aż tak poziom spadł? Maturę zdawałem jakieś 12 lat temu, w sumie nie tak dawno...

Pt lip 07, 2006 13:53

Od mojej matury też trochę czasu upłynęło, ale z tego co pamiętam to mieliśmy tylko jedną lekcję fiozofii tygodniowo i to tylko przez jeden rok. A co do lekcji religii to wykładów teologicznych nie było w ogóle. :-(

Pt lip 07, 2006 14:01
Od mojej matury też trochę czasu upłynęło, ale z tego co pamiętam to mieliśmy tylko jedną lekcję fiozofii tygodniowo i to tylko przez jeden rok. A co do lekcji religii to wykładów teologicznych nie było w ogóle. :-(

Tu nie chodzi o ilość lekcji filozofii tygodniowo (ja nistety nie miałem w liceum), lecz o zdolność pojmowania (uważam, że licealiści są w stanie pojąć co trzeba w wystarczającym stopniu)

Pt lip 07, 2006 14:03

Paschalis napisał(a):

Tu nie chodzi o ilość lekcji filozofii tygodniowo (ja nistety nie miałem w liceum), lecz o zdolność pojmowania (uważam, że licealiści są w stanie pojąć co trzeba w wystarczającym stopniu)

Chodzi o wiedzę nt. arystotelesowskiej zasady funkcjonowania bytów, do czego potrzebne jest jako takie obycie z filozofią lub teologią, a tego w szkołach nie ma.

Pt lip 07, 2006 16:09

Tomku, jednak przeceniasz możliwości licealistów. Wiele osób na studiach ma spore trudności ze zrozumieniem metafizyki Arystotelesa. To co dopiero w liceum/szkole średniej...

Pt lip 07, 2006 16:38
Tomku, jednak przeceniasz możliwości licealistów. Wiele osób na studiach ma spore trudności ze zrozumieniem metafizyki Arystotelesa. To co dopiero w liceum/szkole średniej...

Moim skromnym zdaniem program matematyki szkoły średniej zawiera (a może zawierał kiedy ja chodziłem do szkoły) rzeczy równie abstrakcyjne i trudne. Praktyka wykazała jednak, że matematyki można się nauczyć :-)

So lip 08, 2006 7:22

Tylko że z matematyki można sie nauczyć wzorów i sposobów rozwiązywania zadań, dalej nie rozumiejąc istoty
Zreszta abstrakcja matematyczna jest zupełnie inna niż abstrakcja arystotelesowska
Sam studiuje teologie i widze, jak wiele osób ma trudności ze zrozumieniem dużo prostszych zagadnień filozoficznych, o ontologii nawet nie wspomne. Taka jest rzeczywistość. Jeśli ludzie na studiach mają problemy z tym, to co dopiero w szkołach średnich

So lip 08, 2006 8:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4