Marcinkiewicz out. I co dalej?
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): Jeśli PiS ponownie wygra to trzeba będzie się pogodzić z faktem, że taka jest wola większości.
Fakt. Dotąd było to psychologicznie niezwykle trudne.
Cała nadzieja w zamachu stanu.
Oczywiście, takim w rękawiczkach. By Europa to przełknęła. No i przyjaciół w Brukseli nie wypada stawiać wobec trudnych moralnych wyborów. Przecież europejska wspólnotowa moralność dopiero się kształtuje.
So lip 08, 2006 16:42 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Widzę, Stanisławie, że rozmawianie bez zjadliwości przekracza Twoje możliwości...
A podsumowując, to widzę takie elementy - cele:
- Wzmocnienie pozycji premiera względem wicepremierów. Marcinkiewicza wzmocniać nie należało, bo miał inne poglady na kilka spraw;
- Utrącenie różnicy zdań, dość widocznej ostatnio - w kwestiach takich jak minister finansów, szefowie spółek Skarbu Państwa;
- Jest kandydat na prezydenta Warszawy;
Bardzo lubię w tym kontekście takie zdania jak "Nie chcę (być premierem), ale muszę" (Jarosław Kaczyński)  Choć być może to jest pewna prawda - w końcu komu miałby zaufać? Chyba tylko bratu.
Albo to, że chętnie by widział Zytę Gilowską w rządzie (sic!) - po wszystkich komentarzach, że osoba oskarżona lustracyjnie w rządzie PIS być nie powinna to brzmi jak dobry dowcip. Ale bezpieczny - przecież już raz odmówiła...
Rozumiem również że "konsultacje w sprawie Konstytucji" w tym momencie mają za zadanie odwrócenie uwagi ludzi od spraw finansowych. Stawiamy sobie inny cel. Skoro finansowo nic nie wyszło.
Myślę również, że "nie damy więcej Lepperowi" to tylko zdanie - maska. Bez Samoobrony nie ma większości. A Lepper grozi wyjściem z koalicji. Poczekamy, zobaczymy.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So lip 08, 2006 17:05 |
|
 |
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): SweetChild napisał(a): Jeśli PiS ponownie wygra to trzeba będzie się pogodzić z faktem, że taka jest wola większości. Fakt. Dotąd było to psychologicznie niezwykle trudne. Było trudne, bo uważam, że PiS oszukał wyborców. Już N razy to wykazywałem, więc nie będę się powtarzał. Teraz każdy będzie wiedział, czy głosuje na koalicję PiS-SO-LPR i dwóch braci na najwyższych stanowiskach w państwie, czy też nie. Jak ta koncepcja uzyska większość to jako demokrata będę musiał się z tym pogodzić. Pogodzić to znaczy tolerować, ale nie akceptować  Stanisław Adam napisał(a): Cała nadzieja w zamachu stanu. Oczywiście, takim w rękawiczkach. By Europa to przełknęła. No i przyjaciół w Brukseli nie wypada stawiać wobec trudnych moralnych wyborów. Przecież europejska wspólnotowa moralność dopiero się kształtuje. Okazja do zamachu stanu, takiego w rękawiczkach, będzie za ok. trzy lata. Jestem przekonany, że najdalej w kolejnych wyborach nastąpi Wielki Kres Imperium Ciemnogrodu  jo_tka napisał(a): Widzę, Stanisławie, że rozmawianie bez zjadliwości przekracza Twoje możliwości...
Przynajmniej wiemy, że to oryginał 
|
So lip 08, 2006 18:10 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
SweetChild;
"Imperium Ciemnogrodu", czy piszesz o agnostycznej mniejszości
narodowej?
Czy raczej o ateistycznej?
Tolerancja mniejszości przez większość jest bardziej zrozumiała
niż jej odwrotność.
Pozdrawiam.[/list]
|
So lip 08, 2006 18:40 |
|
 |
SweetChild
|
Mark Zubek napisał(a): SweetChild; "Imperium Ciemnogrodu", czy piszesz o agnostycznej mniejszości narodowej? Czy raczej o ateistycznej? Ani, ani. Piszę o PiS i jego sojusznikach. Ale ten zwrot może być niezrozumiały dla forumowiczy, którzy nie pamiętają wcześniejszych podpisów Stanisława Adama. Mark Zubek napisał(a): Tolerancja mniejszości przez większość jest bardziej zrozumiała niż jej odwrotność.
Sugerujesz, że określenie "Imperium Ciemnogrodu" to przejaw mojej nietolerancji? Nie traktuj go tak dosłownie... Może faktycznie powinienem zaznaczyć, że wspomniany fragment dedykuję Stanisławowi Adamowi 
|
So lip 08, 2006 19:07 |
|
|
|
 |
angua
|
Cytuj: "Marcinkiewicz był w tym gabinecie jedynym, który rozumiał zasady działania rynku i gospodarki. Teraz niestety pozostał rząd nacjonalistów i ludzi, których zdolność do analizy jest bardzo ograniczona” – ocenia Lars Christensen, analityk Danske Bank.
http://wiadomosci.onet.pl/1352956,12,item.html
Też mam takie wrażenie. Tym bardziej, że losy kilku osób są wielką niewiadomą. Patrząc na zaskakujące pomysły poszczególnych ministerstw, tam naprawdę potrzebny jest ten jeden rozsądny. Bo to, że im po tym ruchu spadnie zaufanie, to ich problem, a nie mój. Ale ja się naprawdę boję, co jeszcze wymyślą i jakie to będzie miało skutki. Tym bardziej, że nasza władza już jest uważana za "najbardziej kontrowersyjną w regionie"...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
So lip 08, 2006 20:04 |
|
 |
Mark Zubek
|
SweetChild;
Być może jestem zbyt wyczulony na > Terror Demokracji< który panuje
w dzisiejszym świecie "rozumu i nauki".
Terror ten objawia się tym że mniejszość narzuca większości swoją
wolę krzykiem a często zakłamaniem.
Jak dotąd PiS i jego sojusznicy, stanowią większość która nie pozwala
aby "terror demokracji" zaistniał w kraju zbyt mocno.
Co do Marcinkiewicza, jest on tak popularnym politykiem że jeszcze o nim usłyszymy.
Oby dobrze.
-------------------------------------------------------------------------------------
angua;
Czy władza na Kremlu w Białorusi w Hiszpanii,Anglii i Francji jest dla Ciebie mniej kontrowersyjna?
Jeśli tak to znaczy że powinnaś (powinieneś) pomieszkać nieco
za granicą.
|
So lip 08, 2006 20:55 |
|
 |
angua
|
Mark Zubek napisał(a): angua; Czy władza na Kremlu w Białorusi w Hiszpanii,Anglii i Francji jest dla Ciebie mniej kontrowersyjna? Jeśli tak to znaczy że powinnaś (powinieneś) pomieszkać nieco za granicą.
Powinnam
Gdyby nie to, że ani Rosja, ani Białoruś, ani Hiszpania, Francja, Anglia nie jest tym regionem. Ja nie pisałam ani o całym świecie, ani o całej Europie. Słyszałeś o takich kontrowersjach dotyczących któregos z pozostałych państw Grupy Wyszehradzkiej?
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
So lip 08, 2006 21:15 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
SweetChild napisał(a): ToMu napisał(a): Gilowska poleciała, Marcinkiewicz też. Co więcej - Giertych w rozmowie na TVN24 mówił dzisiaj, że w nowym rządzie prawdopodobnie (poza nowym premierem) będzie jeszcze jedna zmiana w stosunku do obecnego. Ja strzelam w resort zdrowotny - Religa poleci. Nie wiem, czy Religa, ale najprawdopodobniej poleci nowi minister finansów (za to, że jest człowiekiem Marcinkiewicza).
Ja też nie wiem - to taka moja spekulacja
Jak na razie - wychodzi na moje. Czy miałem rację z tą Warszawą dla Marcinkiewicza - czas pokaże.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lip 08, 2006 22:04 |
|
 |
Mark Zubek
|
angua;
Dla czego akurat dajesz za przykład kraje Grupy Wyszehradzkiej
(Wszechradzkiej?), czy to ma jakiekolwiek znaczenie w epoce
globalnego (globalistycznego) kłamstwa które zalewa świat.
Pomimo że mieszkm w USA, sprawy eurpejskie są mi bardzo bliskie
a tym bardziej sprawy Polski.
Z tej perspektywy widać wyraznie działalność tzw.mniejszości, którą
wielu nazywa "międzynarodówką" lub całkiem błędnie - masonami.
Widać tą działalność na każdym forum w którym uczestniczyłem, w mediach, ale najbardziej w działaności wielu rządów które zwą się
"demokratycznymi".
Co daje światu dzisiejsza "demokracja" i jej sztuczny twór zwany wolnym rynkiem?
O tym przekonaja się Polacy jak zawsze, poniewczasie.
Jeśli jednak rząd Polski widzi problem i skutecznie go zwalczy przy pomocy całego narodu, nastąpią dni chwały, na które czeka każdy
kto z tego narodu pochodzi.[/list]
|
So lip 08, 2006 22:05 |
|
 |
angua
|
Mark Zubek napisał(a): angua; Dla czego akurat dajesz za przykład kraje Grupy Wyszehradzkiej (Wszechradzkiej?), czy to ma jakiekolwiek znaczenie w epoce globalnego (globalistycznego) kłamstwa które zalewa świat. Dlatego, że pisałam o regionie. W skali świata to twierdzenie nie jest już tak prawdziwe  Mark Zubek napisał(a): Jeśli jednak rząd Polski widzi problem i skutecznie go zwalczy przy pomocy całego narodu, nastąpią dni chwały, na które czeka każdy kto z tego narodu pochodzi.[/list]
Chwilowo wydaje mi się, że rząd widzi inny problem niż ja. A niewykluczone, że i większość narodu
Czy według Ciebie [bo odjeżdżamy od tematu wątku] rząd z Kaczyńskim na czele będzie skuteczniej zwalczał ten problem niż ten z Marcinkiewiczem? I czy większa część narodu za nim pójdzie?
|
So lip 08, 2006 22:15 |
|
 |
Mark Zubek
|
angua;
Zadaj sobie pytanie- czy Bank Światowy chce dobra Polski?
Ja nie sądzę.
Dobro kraju to nie tylko wzrost zatrudnienia ,unifikacja monetarna,
czyli trywialnie "bułka z masłem".
Dobro kraju to przemiana człowieka na każdym szczeblu administracji
od podstawowego urzędnika do ministra aby poczuli że są gospodarzami
a nie bandą rzezimieszków którzy łapią co się da złapać, bo jest okazja.
Jak to zrobić gdy nie ma jedności a każdy szuka okazji dla siebie?
Polacy od zawsze są lepszymi ekonomistami od własnego rządu,
widać to w kraju i za granicą, gdzie indywidualnie radzą sobie doskonale.
To że społecznie nie mają do siebie zaufania, to wina "bandy" o której już pisałem.
NIE DAJMY SIĘ DZIELIĆ, interesy UE i banków będą te podziały
prowokowały tym intensuwniej im Polska będzie moralnie silniejsza.
Uważam że Prezydent Kaczyński i jego otoczenie wiedzą co robią.
Musimy mieć tylko więcej cierpliwości.
|
N lip 09, 2006 14:54 |
|
 |
SweetChild
|
ToMu napisał(a): SweetChild napisał(a): ToMu napisał(a): Gilowska poleciała, Marcinkiewicz też. Co więcej - Giertych w rozmowie na TVN24 mówił dzisiaj, że w nowym rządzie prawdopodobnie (poza nowym premierem) będzie jeszcze jedna zmiana w stosunku do obecnego. Ja strzelam w resort zdrowotny - Religa poleci. Nie wiem, czy Religa, ale najprawdopodobniej poleci nowi minister finansów (za to, że jest człowiekiem Marcinkiewicza). Ja też nie wiem - to taka moja spekulacja Jak na razie - wychodzi na moje. Czy miałem rację z tą Warszawą dla Marcinkiewicza - czas pokaże. To znaczy z czym wychodzi na Twoje? Z Religą raczej nie, chyba że coś przeoczyłem. Nie żebym się chwalił, ale poleciał MinFin, więc wychodzi na moje  Za to rynki finansowe zupełnie nie przejęły się zmianami w rządzie, i tu już nie wyszło na moje. Jeszcze nie, bo przyjdzie czas zapłaty. Warto może spojrzeć na Węgry, które często wyprzedzały w fazie Polskę. Mark Zubek napisał(a): Uważam że Prezydent Kaczyński i jego otoczenie wiedzą co robią. Musimy mieć tylko więcej cierpliwości.
Ja też uważam, że Kaczyńscy wiedzą, co robią. Tyle, że zupełnie mi to nie odpowiada. Więcej cierpliwości rzeczywiście muszę mieć, z uwagi na wymogi demokracji. Szczęśliwie nie muszę jeszcze udawać, że popieram Jedynie Słuszną Partię, a czekanie na Wielki Kres Imperium mogę sobie uprzyjemniać mniej lub bardziej rzeczową krytyką Grupy Trzymającej Władzę.
|
Pn lip 10, 2006 19:01 |
|
 |
ToMu
|
SweetChild napisał(a): ToMu napisał(a): SweetChild napisał(a): ToMu napisał(a): Gilowska poleciała, Marcinkiewicz też. Co więcej - Giertych w rozmowie na TVN24 mówił dzisiaj, że w nowym rządzie prawdopodobnie (poza nowym premierem) będzie jeszcze jedna zmiana w stosunku do obecnego. Ja strzelam w resort zdrowotny - Religa poleci. Nie wiem, czy Religa, ale najprawdopodobniej poleci nowi minister finansów (za to, że jest człowiekiem Marcinkiewicza). Ja też nie wiem - to taka moja spekulacja Jak na razie - wychodzi na moje. Czy miałem rację z tą Warszawą dla Marcinkiewicza - czas pokaże. To znaczy z czym wychodzi na Twoje? Z Religą raczej nie, chyba że coś przeoczyłem. Nie żebym się chwalił, ale poleciał MinFin, więc wychodzi na moje
Wróć do mojego pierwszego posta, powinieneś zrozumieć
Podpowiem - chodzi mi o pomysł Kaczorów na "lansowanie" nowych twarzy, przydających się później do obsadzania różnych stanowisk.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pn lip 10, 2006 22:33 |
|
 |
ToMu
|
Heh... A nie mówiłem
Cytuj: Marcinkiewicz w stołecznym RatuszuPAP 19:15 (aktualizowane 1 godzinę i 15 minut temu) Były premier Kazimierz Marcinkiewicz w poniedziałek ma zastąpić w Warszawie pełniącego funkcję prezydenta stolicy Mirosława Kochalskiego. Jak poinformował b. rzecznik rządu Konrad Ciesiołkiewicz, taki scenariusz wynika ze wstępnych ustaleń z Kancelarią Premiera Jarosława Kaczyńskiego.Dodał, że nie ustalono jeszcze godziny, o której ma odbyć się przekazanie władzy w stolicy, jednak - jak zaznaczył - "raczej będzie to popołudnie, a nie godzina otwarcia urzędu". Po zapowiedzi złożenia dymisji przez Kazimierza Marcinkiewicza Rada Polityczna PiS zarekomendowała go jako kandydata tej partii na prezydenta Warszawy w jesiennych wyborach samorządowych. Z sondażu TNS OBOP przeprowadzonego 14 i 15 lipca na 800 osobach dla telewizyjnych "Wiadomości" wynika, że Kazimierza Marcinkiewicza na stanowisku prezydenta Warszawy popiera 43% badanych, kandydatkę Platformy Obywatelskiej, Hannę Gronkiewicz-Waltz - 26%, zaś trzeci w rankingu jest, Marek Borowski (SdPl) z 11% poparciem. W poniedziałek prezydent Lech Kaczyński przyjął dymisję Marcinkiewicza, a w piątek powołał na stanowisko premiera lidera PiS, Jarosława Kaczyńskiego. Marcinkiewicz ma zostać wyznaczony przez nowego premiera na pełniącego funkcję prezydenta Warszawy do listopadowych wyborów samorządowych. Po tym jak w grudniu ubiegłego roku ówczesny prezydent Warszawy Lech Kaczyński został prezydentem kraju, Mirosław Kochalski (będący wówczas wiceprezydentem stolicy) został wyznaczony przez Radę Warszawy na sekretarza miasta sprawującego władzę w stolicy. W lutym tego roku Kochalski został powołany przez premiera na pełniącego funkcję prezydenta stolicy. (aka) http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=11f95
A nie mówiłem 
|
N lip 16, 2006 20:55 |
|
|
|