Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 23:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Chcesz być nowoczesna? Zabij swoje dziecko! Kiedyś postawią 
Autor Wiadomość

Życie zaczyna sie w momencie poczęcia, myślę, że to bezdyskusyjne (no bo kiedy?). Pozostaje pytanie od kiedy człowiek? Czy od narodzin? A dlaczego nie od 18 urodzin? Decyzja tak samo arbitralna jak uznanie za człowieka 15 minutowego zarodka. Myślę, że potomstwo człowieka jest człowiekiem od początku swego istnienia. A to, że ileś tam zarodków obumiera a matka nawet nie ma świadomości tego faktu? No cóż, moja prywatna definicja to człowiek od momentu zaistnienia świadomości jego istnienia (nie wyklucza to w żadnym wypadku człowieczeństwa od poczęcia). Stawianie pomników za aborcję.. no cóż, był las nie było was...

N lip 16, 2006 21:17

Masz racje źle się wyraziłem, chodziło mi raczej o mózg bo ten organ czyni z nas ludzi nie wiem czy noworodki są samo świadome ale gdybym musiał wybierać między życiem powiedzmy 3 latka a takiego bobasa wybrałbym raczej to pierwsze...

Nie wiem od kiedy wykształciła się we mnie świadomość istnienia czy było to 1,5 czy 2 lata życia ale chodziło mi o to że noworodek jest jest już człowiekiem, tak podobnie w łonie matki rozwija się życie ludzkie.
W łonie matki kształtuje się mózg, serce, rączki, oczka itd dziecka, trudno mi powiedzieć jak i kiedy się rozwija. Ale trudno powiedzieć że od np 3 miesiąca ciąży jest ono człowiekiem bo ma już tak rozwinięty mózg a od 2 miesiąca i 20 dnia człowiekiem jeszcze nie jest. Dlatego przyjmuje się że życie ludzkie zaczyna się od chwili poczęcia.

N lip 16, 2006 21:27

Dlaczego te embriony dostają Niebo za darmochę, bez wysiłku(bo chyba nie powiesz że idą do piekła). :co:

Krk niestety nie gwarantuje zbawienia dzieciom i płodom nieochrzczonym - "Kościół może tylko polecać je miłosierdziu Bożemu" i pewne przesłanki pozwalają mu "mieć nadzieję, że istnieje jakaś droga zbawienia dla dzieci zmarłych bez chrztu" - cytaty z KKK 1261

Pn lip 17, 2006 7:18

Aborcja jest traktowana jako śmierć męczeńska i w tym wypadku Krk "zawsze zachowywał głębokie przekonanie", że "Chrzest krwi [...] przynosi owoce chrztu, nie będąc sakramentem"

Pn lip 17, 2006 7:23

Nic nie pamiętam z czasu gdy bylam noworodkiem czy to oznacza że wtedy można kogoś zabić?

A ja nie pamiętam co się działo jak się upiłem. Czy to znaczy że nie posiadałem wtedy świadomości?

Pn lip 17, 2006 7:55

Bozon napisał(a):
Dlaczego te embriony dostają Niebo za darmochę, bez wysiłku(bo chyba nie powiesz że idą do piekła). :co:

Krk niestety nie gwarantuje zbawienia dzieciom i płodom nieochrzczonym - "Kościół może tylko polecać je miłosierdziu Bożemu" i pewne przesłanki pozwalają mu "mieć nadzieję, że istnieje jakaś droga zbawienia dla dzieci zmarłych bez chrztu" - cytaty z KKK 1261

I znowu pojawia się problem grzechu pierworodnego. Jeszcze takie dziecko nie zdążyło uczynić żadnego wyboru, popełnić żadnego osobistego grzechu a już od samego początku jest obciążone winą. Nie będę więcej pisać na ten temat ze względu na szacunek dla Imienia Bożego.
Ale sądzę że takie nienarodzone dzieci mają szansę na zbawienie.W przypadku śmierci bowiem Bog staje ponad sakramentami. Uwzględni to że jeszcze nie zdążyło przyjąć chrztu. Tak jak gdy ktoś umiera a nie zdążył skorzystać z sakramentalnej spowiedzi w obliczu śmierci wystarczy żal za grzechy. W końcu też w sytuacjach wątpliwych zawierzamy pełni ufności Miłosierdziu Bożemu wierząc w Jego działanie.

Pn lip 17, 2006 17:45

Tyle, że tu nie chodzi o życie jako takie, ale o życie świadome które zaczyna się nieco później.

Swiadomosc czlowiek "nabywa" w wieku okolo 12 lat...

Bozon napisał(a):
Dlaczego te embriony dostają Niebo za darmochę, bez wysiłku(bo chyba nie powiesz że idą do piekła).

NIe jestem w stanie Ci powiedziec co sie z nimi dzieje to wie tylko Bog.
Ale jesli nawet dostaja NIebo za "darmoche" to co w tym zlego?

Śr lip 19, 2006 12:12

:?:
To jakaś bzdura...

Śr lip 19, 2006 13:14

To jakaś bzdura...

JEsli psychologie mozna nazwac nauka to nie jest to bzdura tylko naukowy fakt.

Śr lip 19, 2006 21:17

Cytuj:
Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie (somatycznie lub autonomicznie). Zwykły stan czuwania.

Może czegoś nie rozumiem, ale czy mając powiedzmy 7lat nie zdawałeś sobie sprawy z "własnych procesów myślowych"?

Śr lip 19, 2006 21:34

A co sądzicie o aborcji, gdy wynika ona z gwałtu? Albo dzieci, które mają się urodzić kalekie lub niedorozwinięte?

Cz lip 20, 2006 12:32

akacja napisał(a):
Nic nie pamiętam z czasu gdy bylam noworodkiem czy to oznacza że wtedy można kogoś zabić?

A ja nie pamiętam co się działo jak się upiłem. Czy to znaczy że nie posiadałem wtedy świadomości?

Nie.

Cz lip 20, 2006 19:42

No napisał(a):
Tyle, że tu nie chodzi o życie jako takie, ale o życie świadome które zaczyna się nieco później.

Kto tak twierdzi?
Definicję swiadomości poproszę.

Bozon napisał(a):
Dlaczego te embriony dostają Niebo za darmochę, bez wysiłku(bo chyba nie powiesz że idą do piekła).

NIe jestem w stanie Ci powiedziec co sie z nimi dzieje to wie tylko Bog.
Ale jesli nawet dostaja NIebo za "darmoche" to co w tym zlego?

Iście boska sprawiedliwość.

Cz lip 20, 2006 19:45

No napisał(a):
To jakaś bzdura...

JEsli psychologie mozna nazwac nauka to nie jest to bzdura tylko naukowy fakt.

12 letni Mozart który komponował swoje pierwsze symfonie nie
miał swiadomości. :?

Cz lip 20, 2006 19:49
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2