czy bbp Ranjith jest kryptolefebvrystą?
Autor |
Wiadomość |
vvv
|
maciek_z_gdanska napisał(a): (...)
Czy w Gdańsku jest problem z indultem? Nie znam sytuacji...
|
Wt lip 25, 2006 11:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja też jeszcze się nie rozeznałem. jedyne co wiem na 100%, to to, że indultu nie ma, i że w ścisłym centrum, w którym prawie nikt nie mieszka kościołów jest pod dostatkiem. Nie wiem natomiast:
- czy prawdą jest, że 3 lata temu zostało złożone podanie (a tym bardziej czy dalej leży czy zostało rozpatrzone odmownie)
- ile na takie "indultowe" Msze byłoby chętnych.
Piszesz do człowieka, otóry od miesiąca dopiero wie, że novusordo to nie tylko odwrócenie księdza do ludu i wyrzucenie łaciny.
|
Wt lip 25, 2006 11:22 |
|
 |
vvv
|
maciek_z_gdanska napisał(a): Ja też jeszcze się nie rozeznałem. jedyne co wiem na 100%, to to, że indultu nie ma, i że w ścisłym centrum, w którym prawie nikt nie mieszka kościołów jest pod dostatkiem. Nie wiem natomiast: - czy prawdą jest, że 3 lata temu zostało złożone podanie (a tym bardziej czy dalej leży czy zostało rozpatrzone odmownie) - ile na takie "indultowe" Msze byłoby chętnych.
Piszesz do człowieka, otóry od miesiąca dopiero wie, że novusordo to nie tylko odwrócenie księdza do ludu i wyrzucenie łaciny.
Wiem, tyle, co na "konkurencyjnym" forum: http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php ... ght=indult
Benedictus, qui venit in nomine Domini!
|
Wt lip 25, 2006 11:35 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
maciek_z_gdanska napisał(a): Ja też jeszcze się nie rozeznałem. jedyne co wiem na 100%, to to, że indultu nie ma, i że w ścisłym centrum, w którym prawie nikt nie mieszka kościołów jest pod dostatkiem. Nie wiem natomiast: - czy prawdą jest, że 3 lata temu zostało złożone podanie (a tym bardziej czy dalej leży czy zostało rozpatrzone odmownie) - ile na takie "indultowe" Msze byłoby chętnych.
Jestem z Gdańska, ale sprawy dokładnie nie znam.
Nie wiem - na tym, cyz też na innym forum - wypowiadał się już swego czasu ktoś, kto pisał o tym, że do abpa Gocłowskiego wysłano prośbę o indult. Podobno prośbę odrzucono.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt lip 25, 2006 14:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): maciek_z_gdanska napisał(a): Ja też jeszcze się nie rozeznałem. jedyne co wiem na 100%, to to, że indultu nie ma, i że w ścisłym centrum, w którym prawie nikt nie mieszka kościołów jest pod dostatkiem. Nie wiem natomiast: - czy prawdą jest, że 3 lata temu zostało złożone podanie (a tym bardziej czy dalej leży czy zostało rozpatrzone odmownie) - ile na takie "indultowe" Msze byłoby chętnych. Jestem z Gdańska, ale sprawy dokładnie nie znam. Nie wiem - na tym, cyz też na innym forum - wypowiadał się już swego czasu ktoś, kto pisał o tym, że do abpa Gocłowskiego wysłano prośbę o indult. Podobno prośbę odrzucono.
oooo.... czyli prośba napewno była i prawdopodobnie odrzucona. to mamy już jakieś konkrety!
|
Wt lip 25, 2006 16:51 |
|
|
|
 |
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
Nieprawdą jest, że prośbę odrzucono
Abp Gocłowski na kilkakrotnie wysyłane prośby nie udzielił żadnej odpowiedzi. Teraz środowisko indultowe w naszej diecezji czeka aż JE pójdzie na emeryturę, co nastąpi w najbliższych tygodniach.
Wt lip 25, 2006 18:20 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Teraz środowisko indultowe w naszej diecezji czeka aż JE pójdzie na emeryturę, co nastąpi w najbliższych tygodniach.
taktyka na przeczekanie? 
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Wt lip 25, 2006 19:30 |
|
 |
ToMu
|
Kyllyan napisał(a): Nieprawdą jest, że prośbę odrzucono Abp Gocłowski na kilkakrotnie wysyłane prośby nie udzielił żadnej odpowiedzi. Teraz środowisko indultowe w naszej diecezji czeka aż JE pójdzie na emeryturę, co nastąpi w najbliższych tygodniach.
Jak pisałem - nie znam sprawy. Słyszałem tylko, że pewnym środowiskom zależało na uzyskaniu indultu - i, z tego, co wiem - nie doszło do tego. Nie wiem - czy abp nie odpowiedział, czy odmówił. Nie wiem.
A faktem jest, że do emerytury bliżej niż dalej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt lip 25, 2006 20:38 |
|
 |
Bezimienny
|
Własnie doniesiono, ze biskupowi przedłuzono zcas odejścia na emeryturę do bodaj 2008 roku 
|
Cz sie 03, 2006 22:06 |
|
 |
ToMu
|
Słyszałem. Przedłużenie na 2 lata.
|
Pt sie 04, 2006 7:38 |
|
|
|