Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 22:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 O "lefebvryzmie" 

Lefebvryzm to:
Postawa teologiczna mieszcząca się w ramach Kościoła katolickiego 15%  15%  [ 2 ]
Ruch schizmatycki 85%  85%  [ 11 ]
Herezja 0%  0%  [ 0 ]
jedyny prawidłowy nurt Kościoła katolickiego 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13

O "lefebvryzmie" 
Autor Wiadomość
Post O "lefebvryzmie"
Na tym forum bywał używany często termin "lefebvryzm", "lefebvryści". Czym tenże lefebvryzm Waszym zdaniem jest?

Pn lip 31, 2006 21:24
według wiekszości bywalców tego forum, aby zostać lefebvrystą wystarczy przejawiać niechęć do przyjmowania Ciała Pańskiego na stojąco i/lub do ręki ;-)

Pn lip 31, 2006 21:28

Nie zgadzają się oni z VII. Ergo są dla mnie schizmatykami.
Choć jestem skłonny zmienić zdanie i uznac ich jako "ruch wewnątrz Kościoła", jeśli ktoś przedstawi mi odpowiednie argumenty

Pn lip 31, 2006 21:32
no to według kryterium przyjmowania Ciała Pańskiego na stojąco (co już wydaje mi się dziwne), o opcji "na rękę" nie wspominając (sobie tego nie wyobrażam, i nigdy nie widziałem) to nawet ja - konserwa umiarkowany - jestem lefebvrystą.

Dalsza część adresowana do Kamyka bezpośrednio:

1. Sobór V2 był soborem pastoralnym a nie dogmatycznym
2. z czego wynika m.in., że nie ogłosił niczego w sopsób nieomylny (ostateczny)
3. Więc krytyka postanowień (z wykluczeniem tego co określone nieomylnie) jednego z soborów, jakiegoś papieża lub biskupa (sama nie będąca herezją) nie jest działaniem wobec Kościoła wrogim (Św. Augustyn tak napisał:"w sprawach wątpliwych wolność, w koniecznych jedność, we wszystkich miłość")

Natomiast (co niektórzy podważają) ekskomunikowani zostali biskupi (i tylko oni) Bractwa św. Piusa X. Pojawia się wówczas pytanie, kto to lefebvrysta? kapłan FSSPX, czy każdy wierny, który co niedziela uczestniczy we Mszy w kaplicach Bractwa. Jeśli ten drugi, to na 99% o schiźmie nie ma mowy.

Co do mnie: ja nigdy u FSSPX nie byłem mimo, że w diecezji indultu nie ma i tylko u FSSPX we Mszy "trydenckiej" można uczestniczyć. Ale to bardziej z - przyznaję się bez bicia - powodów komunikacyjnych niż jakich innych.

sekretarz papieskiej komisji Ecclesia Dei prał. Kamil Perl w liście potwierdzającym ważność Mszy św. odprawianych w kaplicach Bractwa napisał(a):
Jeśli waszą podstawową intencją, dla której chcecie uczestniczyć we Mszach FSSPX, jest zamanifestowanie waszego pragnienia zerwania łączności z Papieżem i z tymi którzy są z Nim w łączności - będzie to grzechem. Jeśli natomiast wasza intencja sprowadza się do tego, by po prostu uczestniczyć we Mszy św. odprawianej wg mszału z 1962 r. co ma związek z wasza pobożnością - nie będzie to grzechem. Możecie uczestniczyć we Mszach św. odprawianych przez FSSPX wypełniając w ten sposób wasz niedzielny obowiązek. Skromny datek na tacę podczas tej Mszy wydaje się usprawiedliwiony.

Pn lip 31, 2006 22:07
Z tego co wiem, główny problem w kwestii powrotu na łono Kościoła lefebrystów stanowi odrzucanie przez nich niektórych postanowień konstytucji dogmatycznej Lumen Gentium

Poza tym, jeśli ktoś nazywa Papieża "Czarnoksiężnikiem" (na którejś z polskich stron sympatyzujących z FSSPX)...

Pn lip 31, 2006 22:14

1. Sobór V2 był soborem pastoralnym a nie dogmatycznym
2. z czego wynika m.in., że nie ogłosił niczego w sopsób nieomylny (ostateczny)
3. Więc krytyka postanowień (z wykluczeniem tego co określone nieomylnie) jednego z soborów, jakiegoś papieża lub biskupa (sama nie będąca herezją) nie jest działaniem wobec Kościoła wrogim (Św. Augustyn tak napisał:"w sprawach wątpliwych wolność, w koniecznych jedność, we wszystkich miłość")

...ergo odrzucam opcję jakoby byli oni heretykami. Jednakże:
Cytuj:
W ostatnim okresie docierają z różnych stron Polski sygnały o wzmożonej działalności «Bractwa św. Piusa X». Choć jest to grupa w Polsce liczbowo niewielka, otworzyła ona w niektórych miejscowościach swoje kaplice, rozsyła po parafiach i do seminariów duchownych swoje materiały propagandowe, jest bardzo aktywna na stronach internetu, jej przedstawiciele zaś nierzadko w swych wypowiedziach atakują Kościół Rzymsko-Katolicki i członków Episkopatu Polski. Tego rodzaju działania mogą wywoływać zamęt w sercach i umysłach niektórych wiernych. Dlatego kierowani pasterską troską i duchową czujnością chcemy ostrzec ludzi wierzących przed działalnością tego Bractwa.

Pragniemy przypomnieć, że «Bractwo św. Piusa X» utworzyło struktury zostające poza Kościołem Katolickim. Grupa księży i wiernych «Bractwa św. Piusa X» odrzuciła uchwały Soboru Watykańskiego II, które tak intensywnie wprowadza w życie Jan Paweł II. Grupa ta odrzuciła też posoborowe prawodawstwo Kościoła i nie uznaje władzy papieża w Kościele Katolickim. Mimo starań Stolicy Apostolskiej, członkowie «Bractwa św. Piusa X» na czele z nieżyjącym już Arcybiskupem Lefebvrem zerwali w roku 1988 więź jedności z Ojcem Świętym, Biskupem Rzymu i Następcą św. Piotra. W ten sposób stali się oni grupą schizmatycką, czyli oderwaną od jednego Kościoła Katolickiego, a zatem nie mają również prawa używać określenia «katolicki» w podejmowanych przez siebie działaniach. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że przynależność katolika do grupy schizmatyckiej pociąga za sobą karę ekskomuniki (por. kan. 1364, § 1), to znaczy wyłączenia ze wspólnoty wierzących. Informujemy jednocześnie, że kapłani należący do «Bractwa św. Piusa X» nie posiadają zgody kompetentnych władz Kościoła Katolickiego na wypełnianie swej posługi, przez co narażają na konflikt sumienia ludzi nie mających właściwego rozeznania sytuacji.

Mamy nadzieję, że członkowie Bractwa zrozumieją swój błąd i naprawią go przez powrót do jedności z Kościołem, zaprzestając zarazem poczynań budzących niepokój i wywołujących zamieszanie w umysłach wiernych. Ufamy, że słowa tego komunikatu zachęcą ludzi wierzących do jeszcze większej troski i modlitwy za Kościół w duchu wspólnej odpowiedzialności za jedność mistycznego Ciała Chrystusowego.

Podpisali:
Kardynałowie, Arcybiskupi i Biskupi zgromadzeni na 297. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... usa_x.html

Dlatego uznaję ich za schizmatyków. Zrywajac jedność z biskupem Rzymu stali się schizmatykami

Pn lip 31, 2006 22:14

"Kościół Soborowy jest Kościołem schizmatyckim, ponieważ oddalił się od Kościoła katolickiego, który istniał zawsze. Ma on swoje własne, nowe dogmaty, swoje nowe kapłaństwo, swe nowe instytucje, swój nowy kult, wszystkie te rzeczy były już potępione przez Kościół w wielu oficjalnych i ostatecznych dokumentach."

"Prawo do wolności religijnej jest bluźniercze, ponieważ zamierza ono zniszczyć atrybuty Boga, Jego Majestat, Jego Chwałę, Jego Panowanie. Prawo to implikuje wolność sumienia, wolność myśli i wszystkie te masońskie wolności"

"Kościół, który takie błędy zatwierdza, jest równocześnie schizmatycki i heretycki. Ten Soborowy Kościół nie jest zatem katolicki. W jakimkolwiek stopniu papież, biskupi, księża lub wierni przynależą do tego Nowego Kościoła, w takim oddzielają się sami od Kościoła katolickiego."

Jeśli członek FSSPX wyznaje takie poglądy na stówe jest schizmatykiem, a przy okazji heretykiem :idea:

Pn lip 31, 2006 22:17
Upewnię się tylko: za schizmatycki uznajesz jedynie kler FSSPX czy również laikat z bractwem sympatyzujący?

Pn lip 31, 2006 22:19
Upewnię się tylko: za schizmatycki uznajesz jedynie kler FSSPX czy również laikat z bractwem sympatyzujący?
(do Kamyka oczywiście)

Pn lip 31, 2006 22:21

To zalezy co sie rozumie pod pojęciem sympatyzujący. Jeśli sympatyzujący to ktoś kto w pełni ich popiera i zgadza sie z ich poglądami - to tak, taką osobe uważam również za schizmatyka

Wt sie 01, 2006 0:16
A jakbyś zobaczył mnię spieszącego się do kaplicy FSSPX na niedzielną Mszę, to byś sobie pomyślał "o... oto idzie schizmatyk" ?

Wt sie 01, 2006 0:18

sekretarz papieskiej komisji Ecclesia Dei prał. Kamil Perl w liście potwierdzającym ważność Mszy św. odprawianych w kaplicach Bractwa napisał:
Jeśli waszą podstawową intencją, dla której chcecie uczestniczyć we Mszach FSSPX, jest zamanifestowanie waszego pragnienia zerwania łączności z Papieżem i z tymi którzy są z Nim w łączności - będzie to grzechem. Jeśli natomiast wasza intencja sprowadza się do tego, by po prostu uczestniczyć we Mszy św. odprawianej wg mszału z 1962 r. co ma związek z wasza pobożnością - nie będzie to grzechem. Możecie uczestniczyć we Mszach św. odprawianych przez FSSPX wypełniając w ten sposób wasz niedzielny obowiązek. Skromny datek na tacę podczas tej Mszy wydaje się usprawiedliwiony.

To Twoje słowa :) Więc - zalezy od motywacji, z jakiej idziesz tam na Msze

Wt sie 01, 2006 0:20

Przykre jest, Maćku, że nie potrafisz przejrzeć tematów, zanim założysz nowy.

Czym się różni ten ohttp://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=1305 :?: Tym, że tutaj jest ankieta. Niczym więcej. Więc po co nowy :?:

Ile razy w kółko można o tym samym gadać :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 01, 2006 8:22
Zobacz profil WWW

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 01, 2006 8:22
Zobacz profil WWW

Obecnie uznaje ich za schizmatyków ale głęboko wierzę w Ich powrót do KK.

Wt sie 01, 2006 9:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona