Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 21:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ona/On ma 20 lat więcej. Bariera, czy tylko przeszkoda ... ? 
Autor Wiadomość

Bodajże jutro w TVNie w "Rozmowach w toku" Ewy Drzyzgi przewinie się właśnie temat tej dyskusji

http://rozmowywtoku.onet.pl/1,1308867,1,news.html

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 15, 2006 13:18
Zobacz profil WWW

Ja tam nie mam doświadczeń w związkach tak bardzo różniących sie wiekiem. Najbardziej mi jednak żal tych młodziutkich żon, które były sprzedawane starym mężczyznom we wcześniejszych wiekach, no bo tak było. Wystarczy poczytać historię, pooglądać epitafia w kościołach Krakowa. Różnice wiekowe były olbrzymie, wątpię żeby 17-latka kochała 50 letniego męża. Okropne! Aż mnie ciarki przechodzą.

Szczęśliwie, takie wynaturzenia jak 'sprzedawanie' w naszej europejskiej kulturze chyba mamy już za sobą. Jest 'handel' kobietami, ale nie w celach matrymonialnych.
Agatka napisał(a):
Sama jak miałam 20 lat patrzyłam z odrazą na 40-latków, byli wtedy dla mnie okropnie starzy i mało pociągający.

Wiek nikogo nie oszczędza. Taka kolej rzeczy. Także, jeśli Bóg zezwoli, będziesz mieć 40 i więcej lat. Zmarszczki, może prześmieszną otyłość, etc.
Praktyka wskazuje, że pragnienia szczęścia z wiekiem wiele wspólnego nie mają. W różnym wieku, różnie tylko przejawiają się na zewnątrz.

Wracając od tego umoralnienia do tematu.
20 lat i więcej różnicy wieku w zamierzonym małżeństwie.
Jak w tytule pewnego serialu: "Co ludzie na to powiedzą ?"
Jak waszym zdaniem reagują na to współcześni ludzie ? Otoczenie.

Wt sie 15, 2006 15:50
Zobacz profil WWW

Pytasz czy takie sakramentalne małżeństwo ma szanse przetrwania? Myśle, że tak gdyż sakrament z góry zakłada nierozerwalność, ostateczność. tylko śmierć może nas rozłączyć. Jeśli obie strony będą się tego trzymały. To wbrew wszelki ludzkim opinią, złośliwością itp. Taki związek może przetrwać. Większość małżeństw rozpada się bowiem, gdyż załatwo akceptujemy możliwość rozwodu. Decydując się na małżeństwo obojętnie jak wielkie będą dzieliły nas różnice wieku, wykształcenia itd. musimy spalić wszystkie mosty za sobą. Nie ma odwrotu. Bez tej świadomości szanse przetrwania są takie same jak na trafienie szóstki w toto lotku. Nie wiek jest przeszkodą lecz nasza niemoc w podejmowaniu ostatecznych decyzji

Pn sie 21, 2006 19:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2