Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
to Ja  napisał(a): Cytuj: Zaraz, zaraz. Pewne zasady trzeba zachować - jak są dwa: piierwsze z ST, drugie z NT. przecież po świętach Wielkanocnych są właśnie 2 czytania z NT więc te zasady nie obowiązują zawsze i ksiądz wie w kwestii czytań najlepiej - tak mi się wydaje.
Takich zasad trzymają się księża w mojej parafii.
Okres po Wielkanocy  Skończył się już dawno, teraz mamy okres zwykły, o ile nie zauważyłaś.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt sie 22, 2006 22:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestes pewny, ze przeczytales dokladnie ?
To ja podala OW, jako wyjatek od podanej przez Ciebie reguly 
|
Wt sie 22, 2006 22:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szalony napisał: Cytuj: To ja podala OW, jako wyjatek od podanej przez Ciebie reguly dokładnie tak. Zuważyłam, że już dawno po Wielkanocy jeśli ToMu chcesz wiedzieć.
|
Wt sie 22, 2006 23:57 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
ToMu, osobiście pytałam się księdza czy czytania muszą być właśnie takie, stwierdził, że mamy tu zupełną dowolność. Dlatego oba będą z ST 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr sie 23, 2006 7:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teraz mi przyszlo na mysl: Czy ja kedykolwiek czytalem na slubie dwa czytania... Cos mi sie wydaje, ze u nas jest jedno. 
|
Śr sie 23, 2006 11:56 |
|
|
|
 |
goostaf
|
A czy ktoś może podać jakie lekcje są do wyboru na dzień ślubu? Może jest jakaś strona w necie? Też będę musiał wybrać jedną w najbliższym czasie.
PS. Syrach (ani tym bardziej Syrycades) nie był prorokiem
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Śr sie 23, 2006 13:07 |
|
 |
angua
|
szalony napisał(a): Teraz mi przyszlo na mysl: Czy ja kedykolwiek czytalem na slubie dwa czytania... Cos mi sie wydaje, ze u nas jest jedno.  E-e  Zdecydowanie bywają u Was dwa  goostaf napisał(a): A czy ktoś może podać jakie lekcje są do wyboru na dzień ślubu? Może jest jakaś strona w necie? Też będę musiał wybrać jedną w najbliższym czasie. 
Stron pewnie jest sporo. Na początek google wyrzuciło mi to:
http://www.netwesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4050
http://infoslub.pl/engine.php?path=planer&art_id=2
Ale zestawy są różne, więc nie traktuj tego ostatecznie 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr sie 23, 2006 14:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
goostaf napisał(a): A czy ktoś może podać jakie lekcje są do wyboru na dzień ślubu? Może jest jakaś strona w necie? Też będę musiał wybrać jedną w najbliższym czasie.
Idz do ksiegarni religijnej, i przegladnij ceremonial do slubow (niebieski z obraczkami)
Z ST jest napewno Jeremiasz (wyryje w waszym sercu), z NT Hymn do Milosci... Jest troche do wyboru
A co do Syracydesa, (jesli juz cos  , to owszem prorokiem nie byl, to tak z rozpedu. A ksiega Syracydesa, to oczywiscie Madrosc Syracha (zapewne byl stary lekcjonarz).
|
Śr sie 23, 2006 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
e tam, Pieśń na pieśniami wymiata 
|
Śr sie 23, 2006 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jest ? 
|
Cz sie 24, 2006 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szalony, weź mi tu nie szalej! to u Was nigdy nie czytają bodaj 8 rozdziału z Pnp? połóż mię jak pieczęć na Twym sercu, jak pieczęć na Twym ramieniu... no kurdę, u nas młodzi to często wybieraja  Ale... nie wiem, ja mam jakiś mocno stary egzemplarz ślubny, nie jest niebieski z obrączkami tylko brązowy z czerwoną wstążeczką :> chyba że mi się pomyliło i Ty o czymś innym mówiłeś
|
Cz sie 24, 2006 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
U nas chyba mlodzi na ogol nie zastanawiaja sie, co jest czytane
A czytania wybiera sie w zakrystii 
|
Cz sie 24, 2006 14:34 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
To my już ponad miesiąc przed ślubem mieliśmy ustalone  Zarówno, pierwsze, drugie, psalm i Ewangelię 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz sie 24, 2006 22:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Psalm to chyba Lukasz dobiera "na goraco"  Na szczescie jest to organista, ktory nie lubi grania "Ave Maria" Bacha na Komunie (bo piesn Eucharystyczna, to to nie jest  ) Choc czasami podegra tlo jakiejs zablakanej skrzypaczce  Ja bym sie bronil rekami i nogami przed graniem mi "Ave Maria" na slubie - taki smetny kawalek
Jesli chodzi o oprawe muzyczna, dla mnie marzenie to taki zestaw:
Wejscie: "Niech nas ogarnie łaska Panie Twa" wzglednie cos innego
Procesja z darami: "Gdzie milosc wzajemna i dobroc"
Komunia: "Witaj, Pokarmie" wzglednie Hymn Etiopski, albo "Chrystus Pan karmi nas..."
Uwielbienie: J.S.Bach - Preludium G-dur (BWV550a)[i] Zakonczenie: [i]Zawsze jest to samo*
* - Choc np. u dominikanow przed zagraniem Mendellsohna swiezo upieczeni malzonkowie kireuja sie do bocznej kaplicy, a p.Henryk gra "O Pani, Ufnosc nasza..."
|
Cz sie 24, 2006 23:40 |
|
 |
elka
|
Rozalia, a ślub będzie w katedrze w S[...]?  kiedyś tam byliśmy na ślubie przyjaciela Piotra 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pt sie 25, 2006 6:27 |
|
|
|