Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 7:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czytania ślubne 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Zaraz, zaraz. Pewne zasady trzeba zachować - jak są dwa: piierwsze z ST, drugie z NT.
przecież po świętach Wielkanocnych są właśnie 2 czytania z NT więc te zasady nie obowiązują zawsze i ksiądz wie w kwestii czytań najlepiej - tak mi się wydaje.

Takich zasad trzymają się księża w mojej parafii.

Okres po Wielkanocy :?: Skończył się już dawno, teraz mamy okres zwykły, o ile nie zauważyłaś.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 22, 2006 22:43
Zobacz profil WWW
Jestes pewny, ze przeczytales dokladnie ? ;)

To ja podala OW, jako wyjatek od podanej przez Ciebie reguly :idea:

Wt sie 22, 2006 22:58
Cytuj:
To ja podala OW, jako wyjatek od podanej przez Ciebie reguly
dokładnie tak. Zuważyłam, że już dawno po Wielkanocy jeśli ToMu chcesz wiedzieć.

Wt sie 22, 2006 23:57
Moderator

ToMu, osobiście pytałam się księdza czy czytania muszą być właśnie takie, stwierdził, że mamy tu zupełną dowolność. Dlatego oba będą z ST :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr sie 23, 2006 7:33
Teraz mi przyszlo na mysl: Czy ja kedykolwiek czytalem na slubie dwa czytania... Cos mi sie wydaje, ze u nas jest jedno. :idea:

Śr sie 23, 2006 11:56

A czy ktoś może podać jakie lekcje są do wyboru na dzień ślubu? Może jest jakaś strona w necie? Też będę musiał wybrać jedną w najbliższym czasie. :)
PS. Syrach (ani tym bardziej Syrycades) nie był prorokiem

Śr sie 23, 2006 13:07

Teraz mi przyszlo na mysl: Czy ja kedykolwiek czytalem na slubie dwa czytania... Cos mi sie wydaje, ze u nas jest jedno. :idea:

E-e :-D
Zdecydowanie bywają u Was dwa ;-)

goostaf napisał(a):
A czy ktoś może podać jakie lekcje są do wyboru na dzień ślubu? Może jest jakaś strona w necie? Też będę musiał wybrać jedną w najbliższym czasie. :)

Stron pewnie jest sporo. Na początek google wyrzuciło mi to:
http://www.netwesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4050
http://infoslub.pl/engine.php?path=planer&art_id=2
Ale zestawy są różne, więc nie traktuj tego ostatecznie ;-)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr sie 23, 2006 14:03

Idz do ksiegarni religijnej, i przegladnij ceremonial do slubow (niebieski z obraczkami)

Z ST jest napewno Jeremiasz (wyryje w waszym sercu), z NT Hymn do Milosci... Jest troche do wyboru

A co do Syracydesa, (jesli juz cos ;-), to owszem prorokiem nie byl, to tak z rozpedu. A ksiega Syracydesa, to oczywiscie Madrosc Syracha (zapewne byl stary lekcjonarz).

Śr sie 23, 2006 14:08

Śr sie 23, 2006 18:50

Cz sie 24, 2006 11:51
szalony, weź mi tu nie szalej! to u Was nigdy nie czytają bodaj 8 rozdziału z Pnp? połóż mię jak pieczęć na Twym sercu, jak pieczęć na Twym ramieniu... no kurdę, u nas młodzi to często wybieraja ;) Ale... nie wiem, ja mam jakiś mocno stary egzemplarz ślubny, nie jest niebieski z obrączkami tylko brązowy z czerwoną wstążeczką :> chyba że mi się pomyliło i Ty o czymś innym mówiłeś

Cz sie 24, 2006 14:31
U nas chyba mlodzi na ogol nie zastanawiaja sie, co jest czytane ;)

A czytania wybiera sie w zakrystii :D

Cz sie 24, 2006 14:34
Moderator

To my już ponad miesiąc przed ślubem mieliśmy ustalone :) Zarówno, pierwsze, drugie, psalm i Ewangelię :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz sie 24, 2006 22:40
Psalm to chyba Lukasz dobiera "na goraco" ;) Na szczescie jest to organista, ktory nie lubi grania "Ave Maria" Bacha na Komunie (bo piesn Eucharystyczna, to to nie jest ;) ) Choc czasami podegra tlo jakiejs zablakanej skrzypaczce :-) Ja bym sie bronil rekami i nogami przed graniem mi "Ave Maria" na slubie - taki smetny kawalek :razz:

Jesli chodzi o oprawe muzyczna, dla mnie marzenie to taki zestaw:

Wejscie: "Niech nas ogarnie łaska Panie Twa" wzglednie cos innego
Procesja z darami: "Gdzie milosc wzajemna i dobroc"
Komunia: "Witaj, Pokarmie" wzglednie Hymn Etiopski, albo "Chrystus Pan karmi nas..."
Uwielbienie: J.S.Bach - Preludium G-dur (BWV550a)[i]
Zakonczenie: [i]Zawsze jest to samo*

* - Choc np. u dominikanow przed zagraniem Mendellsohna swiezo upieczeni malzonkowie kireuja sie do bocznej kaplicy, a p.Henryk gra "O Pani, Ufnosc nasza..."

Cz sie 24, 2006 23:40

Rozalia, a ślub będzie w katedrze w S[...]? :) kiedyś tam byliśmy na ślubie przyjaciela Piotra :)

Pt sie 25, 2006 6:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona