Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 16, 2025 16:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy ja zawsze mam rację? 
Autor Wiadomość

Gdyby sprzeciw budziły, to by został za nie potraktowany.
Sprzeciw, wzbudził dopiero jego poglad na dogmat o nieomylności.

Dobrze wiesz, że Kueng zaczął głosić popierać kapłaństwo kobiet dopiero po tym, jak został suspendowany za podważanie dogmatu o nieomylności papieża. Dolewa więc tym oliwy do ognia coraz bardziej oddalając się od Kościoła.

A propos tego biskupa święcącego kobiety:
Cytuj:
Dekret potwierdzający ekskomunikę ogłoszono w Watykanie 5 sierpnia. Głosi on, że Christine Mayr-Lumetzberger, Adelinde Theresia Roitinger, Gisela Forster, Iris Müller, Ida Raming, Pia Brunner i Angela White (cztery Niemki, dwie Austriaczki i jedna Amerykanka) nie zastosowały się do upomnienia z 10 lipca, w którym Kongregacja wzywała je, by do 22 lipca okazały skruchę i żal z powodu popełnionego czynu, określonego jako "poważne przestępstwo".
Nakładając ekskomunikę Kongregacja Nauki Wiary ma jednocześnie nadzieję, że zainteresowane osoby "oświecone łaską Ducha Świętego znajdą drogę powrotu do jedności w wierze i wspólnoty z Kościołem, jaką naruszyły swoim postępowaniem".
Krótki watykański dokument zawiera też uwagę wstępną, dotyczącą osoby rzekomego biskupa Romulo Antonio Braschiego. Wyjaśnia, że jeśli chodzi o jego status kanoniczny, to jest on schizmatykiem i już wcześniej został obłożony ekskomuniką przez Stolicę Apostolską.
Romulo Antonio Braschi jest współzałożycielem Katolicko-Apostolskiego Charyzmatycznego Kościoła Jezusa Króla. Według informacji biura ds. sekt Episkopatu Szwajcarii otrzymał nielegalne święcenia biskupie w 1998 r. w Monachium jako "arcybiskup Monachium, Zurichu, Buenos Aires i San Salvador da Bahia. Wspólnie z żoną, którą "wyświęcił na księdza", działali przez kilka lat w Szwajcarii i Bawarii jako "uzdrowiciele dusz".

A propos Kuenga:
Cytuj:
Ksiadz i teolog Hans Kueng, jedna z głównych postaci II Soboru Wat., współpracownik kolejnych papieży aż do JPII, autor wielu książek i prac teologicznych, do czasu jak JPII go potraktował traktowany jako jeden z najwazniejszych teologów Krk XX w.

Zacznijmy od tego, że Kueng nie znalazł się na Soborze za swoją prawowierność, ale Jan XXIII zaprosił go (a tażke innych podobnych mu teologów), by posłuchać również głosu przeciwników Kościoła. Kueng należał do grupy teologów, którzy byli "znani ze swego oporu przeciwko nauce katolickiej w różnych kwestiach wiary i moralności i często potępiani przez Święte Oficjum za swe heretyckie nauczanie." http://www.heri-et-hodie.org/dane/ksstehlin.htm . Nie można więc powoływać się na niego, jako na autorytet teologiczny.

P.S. Na Soborze byli też niekatoliccy obserwatorzy, a to wcale nie oznacza, że są wielkimi teologami Kościoła.

Pt cze 11, 2004 10:46

a tymczasem to wypowiedź nieznanego nikomu jezuity

Mała dygresja co do Dariusza Kowalczyka SJ - nikomu nieznany to on raczej nie jest.
Wykładowca teologii dogmatycznej na Papieskim Wydziale Teologicznym w Warszawie, rektor Kolegium Jezuickiego, autor kilku książek i wielu artykułów.

Śr cze 16, 2004 15:19

Obydwa posty zostały wykasowane przeze mnie - i proszę trzymać się tematu, a nie robić personalne "wycieczki"

Cz cze 17, 2004 6:08
Agni

Obydwa posty zostały wykasowane przeze mnie - i proszę trzymać się tematu, a nie robić personalne "wycieczki"

Turystyka osobista dodaje rozmowie ikry i czyni ją ciekawszą... :lol:

Cz cze 17, 2004 15:08

"Aby zatem usunąć wszelką wątpliwość w sprawie tak wielkiej wagi, która dotyczy samego Boskiego ustanowienia Kościoła, mocą mojego urzędu utwierdzania braci (por. Łk 22,32) oświadczam, że Kościół nie ma żadnej władzy udzielania święceń kapłańskich kobietom oraz że orzeczenie to powinno być przez wszystkich wiernych Kościoła uznane za ostateczne."
LIST APOSTOLSKI ORDINATIO SACERDOTALIS
PAPIEŻA JANA PAWŁA II
O UDZIELANIU ŚWIĘCEŃ KAPŁAŃSKICH WYŁĄCZNIE MĘŻCZYZNOM

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... talis.html

Myślę, że dla każdego katolika to kończy dyskusję.

Wt lip 11, 2006 3:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2