Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jakie ryty występują w Kościele Katolickim 
Autor Wiadomość

Dextimus to poucz sie włoskiego i historii kościoła :)
To nie jest niezgodność a zwykła pomyłka w wprowadzaniu tekstu
W tamtym czasie kapłan musiał poprosić o dyspense, żeby odprawiać msze po łacinie, a jakbyś poczytał uważnie co jest napisane na tej stronie to dowiedziałbyś się wszystkiego - łącznie z powodami dla jakich Ojciec Pio poprosił o tą zgodę. Podobnie jak dyspensa na odprawianie mszy na siedząco od listopada 1966 r.

Dextimus za dużo w tym sensacji a za mało faktów. Padre Pio odprawiał msze po łacinie, na siedzaco uzywając mszału z 1962 z prostej przyczyny - był do niego przyzwyczajony a w jego stanie zdrowia i duszy (doznawał wszak walk duchowych) biskup udzielił mu dyspensy aby (że tak to napisze) "nie musiał jeszcze "przestawiać" sie na nowy mszał" A po drugie gdyby Pio wystapił przeciw KK nie byłby świety. Dlatego o. Pio o wszystko pytał i prosil o zgode

to narazie tyle

Pozdrawiam

Pn sie 21, 2006 8:37

Ale teraz Kościół popiera powrót do tradycjii i usunięcie zwyczajów łacińskich z liturgii wschodniej, może obejmie to też maronitów.

Pn sie 21, 2006 12:46

Od kilku dni przeglądam rózne strony poświęcone kościołomWschodnim. Zuuwazyłem pewną rzecz, która mnie zaciekawiła chciałbym się spytać czy ktoś nie ma jakiś informacji na temat o który spytam.
Otóż, na większości zdję dotyczących Ormian i ich liturgii, biskupi noszą mitry przypominające mitry noszone przez biskupów rzymskich
http://www.kuria.gliwice.pl/galeria/ind ... le=orm-006
http://www.homestead.com/Easterncatholi ... nian2.html
http://www.armenialiberty.org/armeniare ... 66A33A.ASP
Natomiast ksiądz Tadeusz Isakowicz Zaleski nosi mitręprzypominającą mitręgrecką
http://www.m42.pl/thumbnails.php?album= ... rb+patarak
http://goscniedzielny.wiara.pl/index.ph ... 5534&katg=
Chciałbym się zapytać skąd może wynikać ta różnica.

Wt sie 22, 2006 17:03

Wiem, że w obrządkach wschodnich istnieją różne anafory lub Boskie Liturgie jak np. św. Jana Chryzostoma, św. Bazylego Wielkiego, św. Jakuba Mniejszego. Wiem też, że te anafory są używane przez różne Kościoły. Np. anafora św. Bazylego jest używana w Kościele Prawosławnym i Kościołach Greckokatolickich, ale czytałem też że jest uzywana w Kościele Etiopskim, a przecież obrządek etiopski różni się bardzo od bizantyjskiego. Anafora św. Jakuba jest używana przez Syryjski Kościół Katolicki, Syryjski Kościół Prawosławny, Kościół Maronicki, Prawosławny, Greckokatolicki i Rzymskokatolicki, czy wszędzie wygląda tak samo, czy różnice zasadzadzają się tylko w obrządku, czy też w tekście liturgii? Czy anafora jest synonimem Boskiej Liturgii czy jej częścią? Przepraszam za nieścisłości liturgiczne, które mogą być w tekście, ale jestem dopiero laikiem w tej dziedzinie. Proszę o odpowiedź jeżeli kośby coś wiedział na ten temat.

Wt sie 22, 2006 21:32

anafora to modlitwa łącząca prefację oraz modlitwę eucharystyczną.
Anafora to nie synonim Boskiej Liturgii ale jej część. Z tego co wiem w Kościele zachodnim są zmienne prefacje oraz od reformy liturgicznej są także zmienne ME, anafora nie ma zmiennych elementów ale jest jako całlość i się po prostu zmiienia całe anafory, chyyba każda jest przypisana innej częsci roku liturgicznego.

Co do podobieństw liturgii, to faktem jest że to Aleksandria i Antiochia była pocżatkowo zródłem liturgii, stąd róznice miedzy liturgia etiopska która wywodzi sie z lit. sw Marka od lit. o korzeniu antiochenskim ( Jak. Młod.).

Wt sie 22, 2006 22:02
Zobacz profil WWW

Andrzej polecam poczytać jeszcze troche na temat inkulturacji Myślę, że am znajdziesz odpowiedz na temat mitry :)

Pozdrawiam

Śr sie 23, 2006 8:40

Czyli anafora t Modlitwa Eucharystyczna i wraz ze zmianą anafory zmienia się całą liturgię np. z liturgii Jana Chryzostoma na Bazylego Wielkiego.
A tak a propos to ile ME jest w obrządku rzymskim, ja w książecce do nabożeństwa ma 4, ale czytałem że jest jeszcze piąta.

Śr sie 23, 2006 9:26

Trochę ta lista jak dla mnie przesadzona. No chyba że u unitów rzeczywiście isnieją tak kolosalne różnice między greckim a słowiańskim (i pomiędzy słowiańskimi) rytami Liturgii. Dla mnie to jeden ryt, ewentualnie dwa ryty (Jana Chryzostoma i Bazylego Wielkiego)

Napisałem kiedyś w tej sprawie do Ojca Romana Pietki proboszcza unickiej parafii Kostomłoty obrządku bizantyjsko słowiańskigo, dokładnie czy na Białorusi jest ten sam obrzadek czy inny. Otóż Białorusini tym się różnią że sprawują Liturgię po białorusku, a w Kostomłotach jest po cerkiewnosłowiańsku. [/code]

Śr sie 23, 2006 9:58
Dextimus to poucz sie włoskiego i historii kościoła :)
To nie jest niezgodność a zwykła pomyłka w wprowadzaniu tekstu
W tamtym czasie kapłan musiał poprosić o dyspense, żeby odprawiać msze po łacinie

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na dwa trywialne pytania:
1) kiedy był "tamten czas"
2) kto, kiedy i jakim aktem prawnym ZABRONIŁ celebrowania Mszy św. po łacinie (czyli: od jakiego zakazu była ta dyspensa)

sami "specjaliści", jak Boga kocham...

Śr sie 30, 2006 19:18

Czy kazdy ksiądz katolicki moze odprawiac msze w innym rycie niz NOM?? np. sw Dominika itp??

Śr sie 30, 2006 20:33

Śr sie 30, 2006 20:42
Zobacz profil WWW

Mówie uczciwie: nie wiem, więc pytam:

Czy kazdy ksiądz katolicki moze odprawiac msze w innym rycie niz NOM?? np. sw Dominika itp??

Są zakonnicy, którzy posługują grekokatolikom - i sprawują mszę w ich rycie, mając na to pozwolenie władz zakonnych.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sie 31, 2006 7:21
Zobacz profil WWW

W normalnych sytuacjach kapłan może sprawować tylko w rycie swojego Kościoła partykularnego, w który najczęściej był święcony, a więc albo w łacińskim, albo w jakimś ze wschodnich. Na odprawianie w dwóch, trzech i więcej rytów potrzebne jest pozwolenie władz kościelnych.

Cz sie 31, 2006 12:13
Niczyje. Po prostu mówią "z naszymi biskupami i wszystkimi obrońcami wiary itd." nie wymieniając ich imion. Czyli po prostu schizmatycy. Nawet jeśliby domniemać, że do "naszych biskupów" zaliczają Ojca świętego, to chyba trochę za mało, aby domniemać, że uznają Go za papieża.

O - to jest bardzo fajna nieścisłość w liturgice i eklezjologii rzymskiej. Przed Wielką Schizmą bowiem nie wymieniano na Wschodzie w Liturgii imienia papieża, tak jak to jest teraz. Jednak żaden rzymski katolik nie uważa, iż wówczas na Wschodzie papieża nie uznawano. Jednak unitów którzy potem zostali włączeni pod władzę papieską ta wzmianka obowiązuje. Czym to się tłumaczy?

Cz sie 31, 2006 15:51
O - to jest bardzo fajna nieścisłość w liturgice i eklezjologii rzymskiej. Przed Wielką Schizmą bowiem nie wymieniano na Wschodzie w Liturgii imienia papieża

Wymieniano, a jakże! Ale "papa" rozumiano wtedy jako "patriarcha". Może o to Ci chodzi?

So wrz 02, 2006 9:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona