Cytuj:
dogmat o nieomylnosci papieza tez?
a dogmat o nieomylności Soboru? A dogmat o nieomylności wyboru Kanonu?
Czy ty wogóle wiesz na czym polega nauka o nieomylnym nauczaniu papieża? Obawiam się że nie.
Cytuj:
nie wydaje mi sie zeby to byla dzialalnosc Ducha Swietego jak i popieranie wojen przez papiezy i inkwizycje i wprowadzenie odpustow bo nie bylo pieniedzy ukonczyc budowe Bazyliki Sykstynskiej
no własnie, patrz wyzej, nie masz pojęcia na czym polega ten dogmat. Papież moze sie mylic jak ty i ja, nie może się mylić w jedej sytuacji, kiedy mocą Ducha Swiętego definiuje dogmat wiary urocz
yście -Ex cathedra!
Cytuj:
owszem w ksiedze jest ale nie naucza sie go w szkolach bo mnie nie uczyli i widzialem ze w katechizmach nie ma tego przykazania.
prosze cię bądz poważny. Przecież 10 przykazać uczonych na religii etc to wersja strócona! z Biblii nikt niczego nie wykreślił! Zakaz tworzenia tego co na ziemi, w niebie i pod wodą dotyczy tworzenia bałwanów. Bożków a nie tego co jest naprawde i realne. Anioły są naprawde wiec stały w Świątyni,
Cytuj:
a co innego stojace posagi swietych do ktorych sie modli bo sa kleczniki i nieraz widuje starsze panie kleczace i modlace sie do obrazu św. Franciszka czy Antoniego
gdy poprosisz kogoś z rodziny aby się za ciebie modlił to też się modliłeś do tego kogoś?
Jakie są słówa modlitw do świętych?
Np: Sw Krzysztofie, patronie kierowców MODL SIĘ za MNĄ! Tak się modle gdy jade samochodem!
Każda modlitwa wstawiennicza do Maryi czy swiętych ma kontekst Chrystocentryczny, jest prośbą o modlitwę. Tu musisz zrozumieć czym jest Swiętych obcowanie!
Cytuj:
chyba rpzeciez Stwórca nie ukrywalby najwazniejszej rzeczy przed nami?
no przecież Chrystus powiedział:
Jn 16:12-14
12. Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz /jeszcze/ znieść nie możecie.
13. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe.
14. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi.
To jest właśnie Tradycja, dzięki niej wiemy że Ewangelia wg Jana jest świętą Ewangelią Jezusa Chrystusa!
Cytuj:
to ze grzech przeciw Duchowi Swietemu nie zostanie odpuszczony nie znaczy o tym ze ejst on na rowni z Ojcem i Synem.
masz racje, z Biblii wynikało by że jest wyższy bo grech przeciwko Ojcu jak i Synowi zostaną odpuszone!
Cytuj:
jajka? choinka? ubieranie jej? sama data Bozego Narodzenia?
To są symbole, jajko to symbol nowego życia, choinka to 18 czy 19 wiek i świecki zwyczaj, data Bożego Narodzenia została obliczona z daty Zwiastowania NPM. 25 grudnia tez słuzył jako data która miała dac alternatywę dla kultu poganskiego. Choć wcale nie jest to tak oczywiste. Z pism z Historii Kościoła ten argument jest bardzo zadko uzywany, bo w IV wieku kult Mitry był już słaby a tak gdzie jeszcze się tlił używano chrześcijańskich symboli aby go wzmocnić. Co oczywiście wpisywało się w synkretyczny rodzaj religii rzymskiej.
Cytuj:
wlasnie chcialbym pzonac wiare na podstawie Bibli a nie przemyslen innych
i błąd. Bo gdzie w Biblii masz zasadę Sola scrptura! Gdzie w Biblii masz zapisane ze tylko Biblia ma byc fundamentem wiaryy? Nie widzisz paradoksu. I jak mozesz opierać całą wiarą na księgach które za święte uznali ludzie? Aby uznać Biblię musisz uznać Tradycję. Inaczej prowadzi to do pewnego wykolejenia wiary.
Cytuj:
wiem ze byla pelna łaski ale czy to oznacza ze przez cale zycie nei popelnila zadnego grzechu?
a masz w Biblii ze popełniła grzech. Jest ze była pełna łąski czyli pomyśl. Mysisz zwątplic w łąskę Boga i uznac ze mimo jej MAryja popełniła grzech!
MAryja nie była zdolna do grzeszenia. Tu musisz drogi kolega cofnąc się do Augustyna i jego koncepcji grzechu pierworodnego. W skrucie to wyglada tak. Maryja poczeta bez grzechu jest idealnym człowkiekiem i tylko taki człowiek może być matką dla Syna Boga który nie może byc skazony zadnym grzechem! To jest jak pętla, aby wszystko się zgadzało każdy element musi byc tak gdzie powinien!
Cytuj:
roznica jest taka ze zeby chwalic Boga z calego serca i ko0chac Go niepotrzebna nam jest tradycja, ludzka tradycja ksztaltowana przez prawie 2000 lat.
ludzka tradycja to że MSza jest o 12 a Boska że Msza jest Ofiarą. Musisz to zrozumiec, bo nie mozesz mylic ludkziej tradycji przez małe t z ta boską przez duże T!
pozdrawiam i zycze owocnego poszukiwania bo jesli jest wola poznania prawdy Pan daje światło aby ją odkryć