Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 4:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Kościół Murzyński 
Autor Wiadomość

Zrozumiesz że Pismo Swięte tak jak dogmaty są dziełem Ducha Świętego który działa przez ludzi!

dogmat o nieomylnosci papieza tez?
nie wydaje mi sie zeby to byla dzialalnosc Ducha Swietego jak i popieranie wojen przez papiezy i inkwizycje i wprowadzenie odpustow bo nie bylo pieniedzy ukonczyc budowe Bazyliki Sykstynskiej (czytalem o tym kiedys w takiej ksiazce historycznej pare lat temu)

Cytuj:
jak to wykreślono. Przecież to jest w księdze Wyjścia! ZNasz Całun z Manopello, czyz to nie jest obraż Boga? Gdy czytasz ksiede Wyjścia nie ma Cherubinów czyli Aniołów w Świątyni? Czyż Bóg nie kazał ulepić węża na pustyni aby kto zostanie ukąszony mogł go dotknąć i wyzdrowieć? Nie wyzdrowiec dzięki bogowi węża ale dzięki MOCY BOGA który działa przez ta firgurę Wężą!

owszem w ksiedze jest ale nie naucza sie go w szkolach bo mnie nie uczyli i widzialem ze w katechizmach nie ma tego przykazania. niestety musze powiedziec ze nie znam Calunu z Manopello. co innego stojace se posazki aniolow a co innego stojace posagi swietych do ktorych sie modli bo sa kleczniki i nieraz widuje starsze panie kleczace i modlace sie do obrazu św. Franciszka czy Antoniego. tak kazal ulepic i dobrze wiem o tym ale ten posazek zostal ulepiony na polecenie Boga, i nie do oddawania czci bo wystarczylo sie spojrzec czyli to nie byla zadna rzecz do ktorej sie modlono.

Cytuj:
a co zrobiłeś aby to zrozumieć? Polecam ci Historie Kościoła Sokratesaa Scholastyka, jest tam opisany Sobór Nicejski i "wojna" o homousios i bóstwo Chrystusa.
Dogmat o Trójcy Sw jest konsekwencją wynikającą z Biblii.
Jeśli Bóg jest jeden a Chrystus jest w NT przedstawiany jako Bóg, a do tego grzech przeciwko Duchowi Sw nie zostanie odpuszcozny czyli mamy trzy osoby ( personae) po grecku hipostazy. Jedna natura Boga i 3 osoby. Mia physis tres hipostaseis (mogłes nieco pokręcic pisownie ).

oj naprawde duzo zrobilem bo uwazam to za podstawe wiary. co do tych tytulow to chetnie sie zapoznam w wolnym czasie. co dogmatu wynikajacego z Bibli to wlasnie nie wiem czemu tak wynika skoro nigdzie nie jest napisane wprost, chyba rpzeciez Stwórca nie ukrywalby najwazniejszej rzeczy przed nami?
to ze grzech przeciw Duchowi Swietemu nie zostanie odpuszczony nie znaczy o tym ze ejst on na rowni z Ojcem i Synem.

Cytuj:
o czym mówisz? Jakie symbole poganskie.
Wielkanoc to najstarsze swięto chrzescijan! Obchodzone poczatkowo w dwóch terminach, w Efezie dzięki silnemu autorytecie sw Jana Apostoła obchodzono 14 nisan czyli dokładnie w dniu sw Paschy, na zachodzie w pierwsza niedziele po 14 nisan! W Swięcie Wielkanocy nie ma elementów swiąt poganksich, jest to konsekwencja Zmarchwystania i przesłania jakie ze soba to niesie!
Co do Bożego Narodzenia miało to przede wszystkim zadanie wytrzewienia elementów wierzen w kult Soli Invictus!

jajka? choinka? ubieranie jej? sama data Bozego Narodzenia? czytalem w pewniej skiazce ze ludzie nie chcieli przyjac Bozego Narodzenia wiec zmieszano te swieta rzem z ich poganskimi i to prawda. jest to piekan tradycja ale prawie w ogole niezwiazana z prawdziwa czcia jaką sie powinno oddawac Bogu. co do Wilekanocy to z wyjatkiem symboli i swieconki to tez jest wspaniale swieto i przezywanie okresu radosci ze Zmartwychwstania Pana.

Cytuj:
a znasz fragment "Łaski Pełna, Pan z Tobą", jakbyś jeszczed poczytał sw Augustyna czy Efrema Syryjczyka. Zrozumiałbyś że Łaska to dar Boga który nas uświęca. Matyja była pełna łąski to znaczy Bóg ją tak wywyższył że nie była zdolna do grzechu. To wszystko ma korzenie w Piśmie!

jasne ze znam. wlasnie chcialbym pzonac wiare na podstawie Bibli a nie przemyslen innych, ale chetnie sie dowiem cos na ten temat :)
wiem ze byla pelna łaski ale czy to oznacza ze przez cale zycie nei popelnila zadnego grzechu? Aniol jej to oznajmil przed narodzinami Jezusa byc moze zdązyla zgrzeszyc, a moze byla obdarzona łaska od poczatku. tez bardzo ciekawa sprawa.

Cytuj:
a wiesz czym się różnia tradycja ludzi od Tradycji Boga?
To że masz Biblię jest skutkiem Tradycji, tego że rpzez ludzi działa Duch Swięty! Znasz fragment z Biblii gdzie Jezus odiecuje zesłac Ducha Sw który przekaże reszte objawienia bo teraz uczniowie nie mogą tego zrozumieć. Tak jak w ST Bóg nie objawia pełnej prawdy bo człowiek musi być gotowy!

roznica jest taka ze zeby chwalic Boga z calego serca i ko0chac Go niepotrzebna nam jest tradycja, ludzka tradycja ksztaltowana przez prawie 2000 lat. byc mzoe to wlasnie Duch Swiety objawil kosciolowi prawde, ale nie mozna wykluczyc ze to moze tez byc podstep szatana, dlatego szukam tylko podstaw biblijnych :)
przeciez Jezus powiedzial ze niewielu uwierzy a przeciez jakze wiele ejst katolikow protestantow i innych wyznan i to raczej nie jest malo i tak samo ze mal oosob idzie wąską ścieżką prowadząca do Krolestwa Bozego a jakze wiele idzie szeroko sciezka prowadzaca do zguby.

Cytuj:
bo MAryja zostałam przez Boga wywyższona, była pełna łaski, jest Theotokos, Matką Boga. Jest matką także człowieka jak Jezus objawił Janowi "Oto matka twoja".
Maryja jest matką naszego zbawiciela, znasz fragment z Kanny Galilejskiej kiedy to MAryja mówi Jezusowi "nie ma wina", pokazuje to jej pośrednictwo, ona prosi Syna, ją proszono ona się wstawia za gospodarzem!

jest to dosc smiala interpretacja tego fragmentu z wesela w Kanie. bcy mzoe psizesz prawde ale to nadal nie jest powod zeby ja czcic. bo zgadzam sie jesli chodzi o modlitwe wstawiennicza ale jesli ludzie sie modla do obrazow roznych i figurek to zapominaja o tym kto jest najwazniejszy- Bóg. a poza tym Jezus powiedzial ze bedzie wam dane jesli bedziecie prosic w imie Moje MOJE - nie Maryji :)

Cytuj:
Strasznie męczące jest odpowiadanie na coś co można samemu znalesc. Proszę cię, nie oczekuj na gotowe, musisz sam szukać. Ja ci mogę wskazać gdzie szukać ale ty musisz sam! Nie oczekuj na gotowe odpowiedz sekcjarzy.

staram sie samemu znalezc ale nie sa to jednoznaczne "dowody".
dziekuje za wszystkie wskazowki dktore dales obiecuje ze sie zapoznam z nimi. "poznacie ich po owocach" oni wydaja dobre owoce (przynajmniej tych ktorych ja znam) ale nie mowie z kolei ze oni maja prawde a inni sa w wielkim bledzie. lubie proozmawiac i zapoznac sie z ich zdaniem tez.

pzodrawiam
Michał

[/quote]

N wrz 03, 2006 21:54

dogmat o nieomylnosci papieza tez?

a dogmat o nieomylności Soboru? A dogmat o nieomylności wyboru Kanonu?
Czy ty wogóle wiesz na czym polega nauka o nieomylnym nauczaniu papieża? Obawiam się że nie.

Cytuj:
nie wydaje mi sie zeby to byla dzialalnosc Ducha Swietego jak i popieranie wojen przez papiezy i inkwizycje i wprowadzenie odpustow bo nie bylo pieniedzy ukonczyc budowe Bazyliki Sykstynskiej

no własnie, patrz wyzej, nie masz pojęcia na czym polega ten dogmat. Papież moze sie mylic jak ty i ja, nie może się mylić w jedej sytuacji, kiedy mocą Ducha Swiętego definiuje dogmat wiary urocz
yście -Ex cathedra!

Cytuj:
owszem w ksiedze jest ale nie naucza sie go w szkolach bo mnie nie uczyli i widzialem ze w katechizmach nie ma tego przykazania.

prosze cię bądz poważny. Przecież 10 przykazać uczonych na religii etc to wersja strócona! z Biblii nikt niczego nie wykreślił! Zakaz tworzenia tego co na ziemi, w niebie i pod wodą dotyczy tworzenia bałwanów. Bożków a nie tego co jest naprawde i realne. Anioły są naprawde wiec stały w Świątyni,

Cytuj:
a co innego stojace posagi swietych do ktorych sie modli bo sa kleczniki i nieraz widuje starsze panie kleczace i modlace sie do obrazu św. Franciszka czy Antoniego

gdy poprosisz kogoś z rodziny aby się za ciebie modlił to też się modliłeś do tego kogoś?
Jakie są słówa modlitw do świętych?
Np: Sw Krzysztofie, patronie kierowców MODL SIĘ za MNĄ! Tak się modle gdy jade samochodem!
Każda modlitwa wstawiennicza do Maryi czy swiętych ma kontekst Chrystocentryczny, jest prośbą o modlitwę. Tu musisz zrozumieć czym jest Swiętych obcowanie!

Cytuj:
chyba rpzeciez Stwórca nie ukrywalby najwazniejszej rzeczy przed nami?

no przecież Chrystus powiedział:
Jn 16:12-14
12. Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz /jeszcze/ znieść nie możecie.
13. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe.
14. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi.

To jest właśnie Tradycja, dzięki niej wiemy że Ewangelia wg Jana jest świętą Ewangelią Jezusa Chrystusa!

Cytuj:
to ze grzech przeciw Duchowi Swietemu nie zostanie odpuszczony nie znaczy o tym ze ejst on na rowni z Ojcem i Synem.

masz racje, z Biblii wynikało by że jest wyższy bo grech przeciwko Ojcu jak i Synowi zostaną odpuszone!

Cytuj:
jajka? choinka? ubieranie jej? sama data Bozego Narodzenia?

To są symbole, jajko to symbol nowego życia, choinka to 18 czy 19 wiek i świecki zwyczaj, data Bożego Narodzenia została obliczona z daty Zwiastowania NPM. 25 grudnia tez słuzył jako data która miała dac alternatywę dla kultu poganskiego. Choć wcale nie jest to tak oczywiste. Z pism z Historii Kościoła ten argument jest bardzo zadko uzywany, bo w IV wieku kult Mitry był już słaby a tak gdzie jeszcze się tlił używano chrześcijańskich symboli aby go wzmocnić. Co oczywiście wpisywało się w synkretyczny rodzaj religii rzymskiej.

Cytuj:
wlasnie chcialbym pzonac wiare na podstawie Bibli a nie przemyslen innych

i błąd. Bo gdzie w Biblii masz zasadę Sola scrptura! Gdzie w Biblii masz zapisane ze tylko Biblia ma byc fundamentem wiaryy? Nie widzisz paradoksu. I jak mozesz opierać całą wiarą na księgach które za święte uznali ludzie? Aby uznać Biblię musisz uznać Tradycję. Inaczej prowadzi to do pewnego wykolejenia wiary.
Cytuj:
wiem ze byla pelna łaski ale czy to oznacza ze przez cale zycie nei popelnila zadnego grzechu?

a masz w Biblii ze popełniła grzech. Jest ze była pełna łąski czyli pomyśl. Mysisz zwątplic w łąskę Boga i uznac ze mimo jej MAryja popełniła grzech!

MAryja nie była zdolna do grzeszenia. Tu musisz drogi kolega cofnąc się do Augustyna i jego koncepcji grzechu pierworodnego. W skrucie to wyglada tak. Maryja poczeta bez grzechu jest idealnym człowkiekiem i tylko taki człowiek może być matką dla Syna Boga który nie może byc skazony zadnym grzechem! To jest jak pętla, aby wszystko się zgadzało każdy element musi byc tak gdzie powinien!

Cytuj:
roznica jest taka ze zeby chwalic Boga z calego serca i ko0chac Go niepotrzebna nam jest tradycja, ludzka tradycja ksztaltowana przez prawie 2000 lat.

ludzka tradycja to że MSza jest o 12 a Boska że Msza jest Ofiarą. Musisz to zrozumiec, bo nie mozesz mylic ludkziej tradycji przez małe t z ta boską przez duże T!

pozdrawiam i zycze owocnego poszukiwania bo jesli jest wola poznania prawdy Pan daje światło aby ją odkryć

N wrz 03, 2006 23:03
Zobacz profil WWW

pozdrawiam i zycze owocnego poszukiwania bo jesli jest wola poznania prawdy Pan daje światło aby ją odkryć

bardzo dziekuje bardzo mi pomogles :) :)

jestem bardzo wdzieczny

Pn wrz 04, 2006 16:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3