Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Znowu jesienny wysyp Tusków. Czy to już na zawsze ? 
Autor Wiadomość

Post Znowu jesienny wysyp Tusków. Czy to już na zawsze ?
Lato się kończy. Po suszy ulewy i niechłodne nocki.
Po lasach i zagajnikach grzyby.
Przy drogach wysyp Tusków.

Surowa twarz Prezydenta spogląda przenikliwie w głąb duszy przechodnia.
Tablice i bilbordy. Nisko i wysoko.

R a z e m.

Kłuje w oczy napis.
Kto z kim razem ? Niejasne.
Może ci:
Obrazek
Jak bracia. Jak dobrzy znajomi. Jak towarzysze. Jak ...

Jak ktoś wie - niech rozszyfruje ten napis na bilbordach.
I odpowie. Czy to już będzie stały element jesiennego krajobrazu ?

Cz wrz 07, 2006 16:48
Zobacz profil WWW

Mamy komentować ten cudny wiersz :bukiet: , zdjęcie, czy rozszyfrowywać napis?

Cz wrz 07, 2006 16:55

Nie ma sie co podniecac polityką. Bo niewarto.

Cz wrz 07, 2006 17:10

Stanisławie - przeszkadza Ci zdjęcie, czy fakt reklamy przedwyborczej?
Osobiście mam wrażenie, że bilboardy PiS-u widuję od jakiegoś miesiąca... Więc w czym rzecz? Mają zniknąć z powierzchni politycznej?

I jaki jest sens tematu?

Cz wrz 07, 2006 17:42

Mnie wogóle drażnią wszechobecne reklamy partii politycznych. Ale w odróżnieniu od bilbordów PiSu czy LPRu, bilbordy PO są stonowane i mają większą wartość estetyczną... to samo sie tyczy bilbordów lewicy

Cz wrz 07, 2006 18:18

Stanisławie - przeszkadza Ci zdjęcie, czy fakt reklamy przedwyborczej?
Osobiście mam wrażenie, że bilboardy PiS-u widuję od jakiegoś miesiąca... Więc w czym rzecz? Mają zniknąć z powierzchni politycznej?

I jaki jest sens tematu?

Ten temat nie ma sensu.

Po prostu Stasiu chyba nie ma już na co narzekać... No to Platformie trzeba trochę krwi napsuć. Nawet bez powodu. A może dlatego, że ośmieliła się (o zgrozo) wypuścić reklamę mało przychylną pewnej jedynej słusznej partiii :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz wrz 07, 2006 19:17
Zobacz profil WWW

Ten temat nie ma sensu.
Po prostu Stasiu chyba nie ma już na co narzekać... No to Platformie trzeba trochę krwi napsuć. Nawet bez powodu. A może dlatego, że ośmieliła się (o zgrozo) wypuścić reklamę mało przychylną pewnej jedynej słusznej partiii :?:

Już cię przekonuję, że ma (sens).
Jak również, że nie mam żadnych złych intencji wynikających z preferencji.
Cytuj:
Poniedziałek, 11 września 2006
Walka na telewizory - partie promują swój wizerunek
16:53

W telewizji i na ulicach przybywa reklam partii politycznych. I choć nie dla każdego są zrozumiałe, to jedno jest pewne – są zwiastunem zbliżających się wyborów samorządowych. Nie można nazwać tego zjawiska kampanią wyborczą, bo ta może rozpocząć się dopiero po ustaleniu daty wyborów. De facto mamy do czynienia z kampanią wizerunkową, ale łatwo się domyślić, że nie pozostaje ona bez wpływu na kampanię przed nadchodzącymi wyborami.

Zaczęło się od zielonego, neutralnego plakatu „PSL=Normalnie”, potem pojawiły się billboardy PO z błękitnookim, hipnotyzującym Donaldem Tuskiem i niewiele mówiącym hasłem „Razem”. PiS również zainwestował w billboardy reklamujące partię i wykupił czas reklamowy na emisję telewizyjnych spotów, ”Bliżej ludzi”. W międzyczasie SLD umieścił krótkie filmy krytykujące PiS i ruszył ze swoimi plakatami z hasłem „Wspólna Polska”. Na plakacie figurują także nazwy trzech innych partii – SdPl, Unii Pracy i Partii Demokratycznej Demokraci.pl. Nie wszystkie reklamy są dobre, co więcej co są takie, które trudno zrozumieć zwykłym ludziom. Co sądzą o niej specjaliści od marketingu politycznego? Opowiada Sławomir Pawlak z Instytutu Marketingu Politycznego.

Bloki reklamowe w telewizji zdominowały ostatnio dwa spoty partyjne – Platformy Obywatelskiej i PiS. Zacznijmy od oceny reklam Platformy...

Sławomir Pawlak: Dla mnie ich spot jest pomyłką. To znaczy sam projekt jest niezły, bo został przejęty z rynku amerykańskiego, ale pytałem wielu ludzi co sądzą o tej reklamie, i zauważyłem, że jest różny odbiór – nie wszyscy rozumieją.

Dlaczego tak się dzieje?

To proste. Sam pomysł był bardzo dobry, hasło było świetne, ale w oryginale był to spot prezydencki i tylko w takiej sytuacji powinien być użyty. Może Tusk byłby dzisiaj prezydentem, gdyby wtedy skorzystał z tego pomysłu. W tych wyborach nie wybieramy Tuska, który jest tylko twarzą PO, tylko ludzi lokalnych. Poza tym sądzę, że kampania wizerunkowa PO jest rozmydlona. Niby chcą być delikatni i super eleganccy, a obrzucają przeciwników politycznych błotem. Zdaje się, że zapomnieli, że we fraku nie da się wyrzucać gnoju.

PiS bardzo szybko zareagował na spot PO. Można powiedzieć, że ze zdwojoną siłą. PO przedstawiała krzyczącego z mównicy sejmowej Jarosława Kaczyńskiego, a PiS odpowiedział zestawieniem wypowiedzi Tuska i Rokity.

No właśnie. To bardzo dobry spot. Jest kontynuacją poprzedniej reklamy partii i przedstawia szczęśliwą rodzinę, która konsekwentnie buduje swój dom. Tym razem jest jednak odpowiedzią na atak PO. Głównym założeniem PiS-u jest to, aby powiedzieć Platformie: „jeśli już krzyczycie, to przynajmniej nie przeszkadzajcie. My i tak będziemy robić swoje”. Odzwierciedleniem takiego przekonania jest telewizor, w którym widać przemawiającego Tuska. Przedmiot ten zdaje się być zupełnie niepotrzebny - jest zastawiany krzesłami i gazetami przez remontujących dom ludzi.

Co pana zdaniem świadczy o jakości tego spotu?

Jest wiele dobrych elementów. Przede wszystkim reklama jest dość emocjonalna, ale zarazem mówi o pracy zbiorowej. Każdy ma jakąś rolę do odegrania. Przekaz jest jasny – wspólnie angażujemy się w konstruktywną pracę. Zaletą jest też to, że w końcu widać twarze ludzi, czego zabrakło na billboardach. Już nie ma odwróconych plecami obywateli, ale prawdziwa, szczęśliwa rodzina. I to może przynieść sukces PiS-owi. Reklama z pewnością dotrze do ludzi, którzy są spragnieni pewnej wspólnoty.

Czy filmy SLD też mają szansę na sukces wyborczy?

Z tym jest trochę inaczej. Kampania SLD jest skierowana głównie do sympatyków partii. Nie bez powodu zdecydowali się na umieszczenie filmu tylko na swojej stronie internetowej, a nie w telewizji. Tu chodzi o utwierdzenie w wyborze swojego elektoratu. SLD nie zależy na walce z PiS, ale bardziej o to, aby ich wyborcy nie przeszli na stronę platformy. SLD ma niższe notowania niż Platforma, dlatego musi o to zadbać. Forma na jaką się zdecydowali – czyli Internet, pokazuje też, że chcą trafić do młodych ludzi. Filmy są bardzo wyraziste, a młodzi ludzie lubią przesadę. Podobają mi się natomiast plakaty SLD, które niedawno się pojawiły. Przedstawiają m.in. kota goniącego złotą rybkę wokół akwarium. To jest dla mnie typowy przykład riposty wyborczej i rodzaj pytania skierowanego do PiS-u – gdzie te wasze obietnice?

Przed wyborami samorządowymi cztery partie – SLD, SdPl, Unia Pracy i Partia Demokratyczna Demokraci.pl - postanowiły się zjednoczyć. Zwieńczeniem są wspólne plakaty pt. „Wspólna Polska”. Są dobre?

No tak, rzeczywiście występują pod jednym hasłem, ale wcale nie przekonują, że partie są rzeczywiście zjednoczone. Na plakacie są nazwy samych partii, wspólne hasło, ale czegoś brakuje. Lepszym pomysłem byłoby wystartowanie pod wspólnym logiem np. kwiatem - różą czy goździkiem, mówiącym o jedności, wspólnocie, a nie oddzielnymi logami poszczególnych partii. Może i założeniem było – dogadajmy się co do przejęcia władzy, ale tego dogadania nie było widać na plakatach. Jest to rozpoczęty pomysł, który nie został skończony.

A jak ocenia pan kampanię PSL-u?

Plakaty są dosyć monotonne. Sądzę, że młodzi działacze PSL chcieliby być aktywni, ale ci starsi nie do końca chcą im na to pozwolą. Będą raczej chcieli włączyć się we wspólną kampanię z PiS-em, aby nie wydawać pieniędzy na kampanię. A szkoda, bo akurat ta partia miałaby szansę na osiągnięcie dobrych wyników w wyborach samorządowych. Mają długą tradycje, ale z drugiej strony potrzeba jej odmiany ideologicznej, żeby namieszać na wyborczym rynku.

Rozmawiała Agnieszka Niesłuchowska (neska)

wirtualna

Tworząc temat wydało mi się ciekawym zająć się metodami promocji, które stosują partie. Czyli bez dywagacji o wyższości Po nad PiSem i odwrotnie.

A że padło na Platformę na początek ?
Bo ja wpadłem na bilborda (oczywiście nie dosłownie) z reklamą PO i jej głupość mnie zadziwiła. A potem zobaczyłem rozwinięcie "Razem" w TV i się zszokowałem.
Jak można samemu sobie tak ciągle walić gole ?

Pn wrz 11, 2006 20:33
Zobacz profil WWW

Stasiu - Twoja tendencyjność granic nie ma.

Otwórz oczy na to, co PiS robi już, dłużej niż PO.

Nie widziałeś bilboardów http://www.blizejludzi.pl/ :?:

Wiszą one o wiele dłużej niż widać w TV reklamy PO, czy plakaty PO "Razem".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt wrz 12, 2006 7:26
Zobacz profil WWW

nie mam żadnych złych intencji wynikających z preferencji.

(...)
Tworząc temat wydało mi się ciekawym zająć się metodami promocji, które stosują partie. Czyli bez dywagacji o wyższości Po nad PiSem i odwrotnie.

A że padło na Platformę na początek ?
Bo ja wpadłem na bilborda (oczywiście nie dosłownie) z reklamą PO i jej głupość mnie zadziwiła. A potem zobaczyłem rozwinięcie "Razem" w TV i się zszokowałem.
Jak można samemu sobie tak ciągle walić gole ?

Nie masz absolutnie żadnych złych intencji. Przecież wiemy...

Tak Ci tylko wyszło, że nie chadzałeś przez ostatni miesiąc, albo i dłużej ulicami, na których wisiały billbordy PiSu. Wisiały przed terminem.
Zdarza się...

Filmy reklamowe w TV obydwa są siebie warte. Z tym, że w reklamówce PO kobitka przełącza Kaczorów na Tuska, a u PiSu rodzinka nawet nie wyłącza TV tylko dorzuca go do sterty rupieci. Najlepszy dowód na to, że nie podoba im się to co robi PO, ale sami nie mają nic lepszego do zaoferowania. A gdzie motyw pluszaka, który w zeszłym roku się przewracał, albo spadał ze ściany, czy jakoś tak. Gdziez jest ukazane jego ocalenie??

Wt wrz 12, 2006 7:39

Cytuj:
RMF: Na koniec jeszcze mały cytat i mała zagadka: Drodzy rodacy. Sytuacja w naszym kraju poprawia się - W ostatnim roku podrożały: ziemniaki, marchew, cebula, kawa, makaron jajeczny?. To fragment najnowszego przedwyborczego spotu PO. Zawłaszcza ta kawa mnie zastanowiła. Pan wie, dlaczego ceny kawy rosną ?

Paweł Graś: Ceny kawy rosną, bo spaliły się plantacje.

RMF: Susza w Wietnamie przede wszystkim. Zastanawiam się jaki wpływ mają bracia Kaczyńscy na suszę w Wietnamie?

Paweł Graś: Ta reklamówka mówi o dramatycznym rozminięciu się obietnic przedwyborczych składanych przez PiS w kampanii wyborczej, a sytuacji w rok po wyborach.

RMF: Ale deszczu w Wietnamie bracia Kaczyńscy nie obiecywali. Dziękuję za rozmowę.

Źródło informacji: Kontrwywiad RMF FM

Chyba w wolnych mediach powiało chłodem. Żeby dziennikarz RMF zadawał takie pytania człowiekowi z Platformy ... :o

To już brat na brata ? To już ręka ręki nie myje ?

Koniec świata, jak mawiał cieć Popiołek z serialu "Dom".

[...] - Monika75

Śr lis 08, 2006 12:28
Zobacz profil WWW

Ale momi wszystko to miłe, że reklamujesz Tuska tym zdjęciem.

To zdjęcie ma taką wymowę, jak Międzynarodówka śpiewana przez LPR w Parlamencie Europejskim. :D

Śr lis 08, 2006 13:00
To nie żadne złe intencje .....to tylko objaw POwstrętu :D

Śr lis 08, 2006 18:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]