Patyczakom wstęp wzbroniony !!!
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
 Patyczakom wstęp wzbroniony !!!
Wreszcie coś optymistycznego w tej naszej na psy schodzącej europejskiej kulturo-cywilizacji.
Chyba zadziałał jakiś atawistyczny gatunkowo uwarunkowany samoobronny odruch.
O proszę:
Cytuj: Chude modelki nie pojawią się na wybiegu AFP Wychudzone modelki nie będą mogły wystąpić na wybiegu podczas kolejnej edycji pokazów mody Pasarela Cibeles, które odbędą się 18-22 września w Madrycie.Promowany przez nie wzór piękności ma zgubny wpływ na hiszpańskie nastolatki, które coraz częściej chorują na anoreksję. Hiszpańskie media poinformowały, że rząd lokalny w Madrycie, który współfinansuje pokazy, wyeliminował 30-40 proc. według niego zbyt chudych modelek, które jeszcze w zeszłym roku spacerowały po tym wybiegu. Przedstawiciele rządu madryckiego wraz z Hiszpańskim Towarzystwem Endokrynologii i Odżywiania wprowadzili surowe ograniczenia: modelka, której współczynnik masy ciała nie przekracza 18 (waga 56 kg przy 175 cm wzrostu), nie będzie mogła pojawić się na wybiegu podczas pokazów. Jak pisze hiszpański dziennik "ABC", jest to pierwszy przypadek w historii, kiedy podczas międzynarodowych pokazów mody będą obowiązywać tak surowe kryteria. Organizatorzy podkreślili, że nie chcą, aby moda kojarzyła się z promowaniem patologicznej szczupłości oraz ze wzrostem zachorowań na anoreksję wśród nastolatków. Zarzewiem dyskusji w Hiszpanii było telewizyjne wystąpienie kilku top modelek o wymiarach 34 i 36, które wyznały, że każdy dodatkowy kilogram będzie stanowił zagrożenie dla ich kariery. Przedstawiciele hiszpańskiego świata mody nie są jednak pierwszymi, którzy zwrócili uwagę na zagrożenie, które stanowi dla społeczeństwa współczesny ideał piękności. W zeszłym roku czescy lekarze zaapelowali o zaprzestanie promocji wychudzonych modelek, kiedy czeska Miss Sympatii, chora na anoreksję, znalazła się w szpitalu w Pilźnie. (PAP)
Kochane panie:
Czekoladki, ptysie, pączusie i inne łakocie - wskazane.
Teraz tylko czekać aż zajmą się tym organa normotwórcze Europy.
Po wymiarach ogórka, czas na jedynie słuszne proporcje damskie, no i ... męskie.
Wt wrz 12, 2006 19:08 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
175 cm i 56 kilo? To wcale nie tak mało, wręcz normalnie. A już na pewno nie anoreksja.
Mam tylko nadzieje, że rubensowskie kształty nie wrócą do mody. A przynajmniej nie za mojego życia.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Wt wrz 12, 2006 19:50 |
|
 |
Kamyk
|
Przesada w żadną strone nie jest dobra. Nie podobają mi sie grube kobiety. Ale wychudzone wieszaki również. Mam nadzieje że znajdzie to szersze echo w społeczeństwie i skończy sie ta kretyńska moda na chude dziwadła
|
Wt wrz 12, 2006 19:53 |
|
|
|
 |
No
|
Cóż moda na szkielety ogranicza się raczej do świata mody i ma już na koncie pare ofiar... Popkultura na szczęście prefuruje walory które wymagają nieco tłuszczu więc problem ogranicza się raczej do bardzo wąskiej grupy modelek chyba, że dla kogoś taka Doda czy Mandaryna to wieszaki...
|
Wt wrz 12, 2006 21:53 |
|
 |
angua
|
To nie chodzi o świat mody. Chodzi o rzesze nastolatek, dla których taki wygląd staje się celem życiowym. Pierwsza chce nosić ten rozmiar, co pani z wybiegu, a kolejna już taki, jak ta pierwsza... Coś takiego w nas jest, że nie chcemy być grubsze. I dopóki będą te chudsze, problem będzie istniał.
Kiedyś weszłam na forum Gazety dotyczące anoreksji - i wyszłam szybciej niż weszłam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 12, 2006 22:59 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Anoreksja to paskudna choroba...
A ja wieszaków nie lubię - jak się przytula kobietę, to nie powinno się czuć kłucia wystających kości 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt wrz 12, 2006 23:15 |
|
 |
angua
|
Obawiam się, że nikt nie lubi. Ale co z tego - anoreksja to w końcu choroba, a nie racjonalne czy logiczne myślenie.
Choroba naszej części świata, gdzie łatwiej jest jeść niż nie jeść i tyć niż chudnąć. Podejścia społeczeństwa do centymetrów w pasie nie będziemy zmieniać przez usunięcie jedzenia ze sklepowych półek, więc trzeba próbować innych sposobów. Reforma świata mody według mnie jest z tych dobrych. A nawet lepszych.
Swoją drogą, był nie tak dawno artykuł na Onecie chyba. 90-60-90 to już waga ciężka. Teraz wymiary idealne zjechały chyba koło 10cm każdy 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 12, 2006 23:28 |
|
 |
filippiarz
|
angua napisał(a): Reforma świata mody według mnie jest z tych dobrych. A nawet lepszych. Też tak uważam, trochę kontrowersyjna rzecz ale jak najbardziej słuszna. angua napisał(a): Swoją drogą, był nie tak dawno artykuł na Onecie chyba. 90-60-90 to już waga ciężka. Teraz wymiary idealne zjechały chyba koło 10cm każdy  Moja ex-żona miała coś koło 85/60/90 (wzrost 170cm) i była tak chudziutka, że się o nią rodzina martwiła... Niższe współczynniki to już zboczenie :/
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr wrz 13, 2006 7:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moim zdaniem bardzo słuszne. We mnie niektóre modelki budzą przerażenie zamiast zachwytu.
|
Śr wrz 13, 2006 8:53 |
|
 |
Trawy
|
angua napisał(a): Swoją drogą, był nie tak dawno artykuł na Onecie chyba. 90-60-90 to już waga ciężka. Teraz wymiary idealne zjechały chyba koło 10cm każdy 
Chyba nie - Miss Polonia ma 88-62-88 i 176 cm wzrostu.
Rzekłbym podane prze ciebie angua to ideał
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Śr wrz 13, 2006 9:46 |
|
 |
angua
|
I chwała jej za to
Trudno sobie zresztą wyobrazić, żeby wychudzona anorektyczka została miss - bo o żadnym pięknie w tym przypadku mówić się nie da. Ale poszperałam trochę w necie i znalazłam artykuł, o którym pisałam:
http://zyciegwiazd.onet.pl/1354953,1,ho ... tykul.html
I te wymiary dla rozmiaru 0:
Cytuj: Nowe szczęśliwe liczby California Girl to 80-55-80
To ma być kanon piękna?
Jest zresztą galeria:
http://uroda.onet.pl/38767,,,,,czy_chud ... _spec.html
I próbka, żeby było jasne, o czym rozmawiamy:
Keira Knightley na premierze "Piratów z Karaibów II"
Rozmiar 0, który renomowane firmy wprowadziły do powszechnej sprzedaży. Nietrudno się domyślić, jak będzie przebiegało rozumowanie niektórych dziewczyn/kobiet. Skoro jest taki rozmiar, to znaczy, że należy się w niego zmieścić...
|
Śr wrz 13, 2006 10:08 |
|
 |
SweetChild
|
filippiarz napisał(a): Też tak uważam, trochę kontrowersyjna rzecz ale jak najbardziej słuszna.
Na mój gust, jeśli jedynie słuszna to już nie kontrowersyjna
Dla mnie, póki oglądanie pokazów mody nie będzie ustawowym obowiązkiem, takie administracyjne ograniczenia to strzelanie z armaty do wróbli. Poza tym mam wrażenie, że większym problemem społeczeństw zachodnich jest otyłość niż anorekcja. Choć może to tylko złudzenie optyczne 
|
Śr wrz 13, 2006 10:28 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Poza tym mam wrażenie, że większym problemem społeczeństw zachodnich jest otyłość niż anorekcja. Choć może to tylko złudzenie optyczne
Ja uważam że zarówno otyłość, jak i anoreksja, jak i celowa nadmierna chudość są problemami bardzo poważnymi, i nalezy z nimi walczyć równie mocno
|
Śr wrz 13, 2006 13:43 |
|
 |
SweetChild
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Poza tym mam wrażenie, że większym problemem społeczeństw zachodnich jest otyłość niż anorekcja. Choć może to tylko złudzenie optyczne Ja uważam że zarówno otyłość, jak i anoreksja, jak i celowa nadmierna chudość są problemami bardzo poważnymi, i nalezy z nimi walczyć równie mocno
Zgoda, trzeba jednak uważać, aby w doborze środków nie przekraczać granicy zdrowego rozsądku.
Przyznam się jednak, że nie doczytałem tekstu, na którego temat się wypowiadałem  Przeoczyłem mianowicie fakt, że rząd lokalny w Madrycie współfinansuje te pokazy, co zmienia postać rzeczy. Też nie byłbym zadowolony, aby z moich podatków wspierano promocję anoreksji. Na marginesie, w ogóle nie byłbym zadowolony, że z moich podatków wspiera się pokazy mody...
|
Śr wrz 13, 2006 14:14 |
|
 |
No
|
Cytuj: a marginesie, w ogóle nie byłbym zadowolony, że z moich podatków wspiera się pokazy mody...
Dlaczego? Przecież to promowanie sztuki...
|
Śr wrz 13, 2006 17:31 |
|
|
|