Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 23:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Woda święcona - wierzyć. 
Autor Wiadomość

Dziwne to , co piszecie. Nie rozumiem- woda święcona przez księdza ma jakąś moc...? A jak ja sama będę wierzyć i przychodzić do Boga w modlitwie, kiedy za coś Bogu podziękuję czy pobogosławię coś przez wiarę w Niego, to ma już mniejszą moc...? Czy ksiądz to jakiś mag, który ma większe "chody" u Pana Boga niż ja..?
Jest napisane, że wielką moc moc modlitwa sprawiedliwego. Kto jest sprawiedliwy...? Z ludzi to chyba nikt( nie pomijając kapłanów...). Sprawiedliwy jest tylko ktoś, kto obmyl swoje grzechy we krwi Baranka.

N wrz 17, 2006 8:12
Pod względem chemicznym woda święcona jest zwykłą wodą. Nie nabywa cudownych właściwości przez obrzęd poświęcenia. Podczas obrzędu kapłan w imieniu Kościoła modli się nad wodą, prosząc Boga, aby przyjął modlitwy ofiarowane Mu za tych, którzy z wiarą i pobożnością będą się nią posługiwali (np. w poświęceniu domu, przy przeżegnaniu się). Ci, którzy używają z wiarą i miłością wody święconej, dzięki modlitwom Kościoła postępują w wierze i pobożności. Woda święcona przypomina nam chrzest i zobowiązanie wobec Boga. Jest ona również znakiem miłosierdzia Bożego, stąd krzepi naszego ducha, skłania do nieustannego nawracania się do Boga i do większego żalu za grzechy. Ilekroć żegnamy się wodą święconą, towarzyszą nam modlitwy całego Kościoła o naszą świętość.

Powyższe z katolika :)

I jeszcze polecam piękny tekst na wierze:
http://liturgia.wiara.pl/index.php?grup ... 1115658761

N wrz 17, 2006 8:17

Zastanawia mnie jedno, przeciez, gdy wezmiemy np kieliszek wody sw. i wlejemy do wanny, to bedziemy mieli odrobine sw wody w wnieswiecone, a nie moze przeciez cos bycnp w polowie swiecone, wiec powinnismy miec cala wanne wody sw, no chyba, ze zwykla woda, ma jakis zgubny wplywa na swietosc. Reasumujac, czy kropla w morzu by cos dala? Jeli to kwestja wiary to czy wystarczy nam wiary, aby tak sie stalo? Czy gdyby to byla prawda, to czy nie mamy do czynienia z pytaniem, po co swiecic cos, co jest swiete?

N wrz 17, 2006 10:09

No, jeśli ktoś wierzy w Boga i rekwizyt w postaci święconej wody( którą rozumiem symbolicznie) mu pomaga w przybliżaniu się do Ojca, to czemu nie.
Osobiście uważam, że bez własnej wiary nic ta święcona woda nie pomaga. Ale moje zdanie 8) .

N wrz 17, 2006 12:21

Ludzie, przeceiż woda święcona nie zawiera jakiegoś wyjątkowego specyfiku, którego ksiądz dolewa w trakcie jej święcenia. Może chodzi tu o sam obrzęd poświęcenia. Jeżeli masz słoik wody poświęconej i dolejesz do niej wody, która nie została poświęcona, to skąd wiesz które krople są święcone??

A w ogóle to ten wąteki kojarzy mi się z ... pojeniem wodą trolla. 8)

N wrz 17, 2006 13:40

Osobiście uważam, że bez własnej wiary nic ta święcona woda nie pomaga. Ale moje zdanie 8) .

Sakramentalia działają ex opere operantis Ecclesiae, czyli ze świętości Kościoła.

N wrz 17, 2006 13:48

A ja tam szczerze mówiąc nie wierze tej wodzie. Ja wierze Bogu i do tego żadne księża i ich wody nie są potrzebni w Bibli nie ma o tym nic opisane wiec dlaczego mam w to wierzyć, za czasów starego testamentu i nowego skoro wytrzymali bez wody swięconej wiec ja też wytrzymam. Ja wierze Bogu i czytam słowo tam jest wszystko opisane i nie opieram sie na tradycji tylko na Bogu i jego słowu które jest zapisane w Bibli

N wrz 17, 2006 14:03

A ja tam szczerze mówiąc nie wierze tej wodzie.

Ja też nie.

desirey napisał(a):
Ja wierze Bogu

To dobrze.

desirey napisał(a):
i do tego żadne księża

A kto będzie składał Bogu ofiarę przebłagalną za żywych i umarłych?

desirey napisał(a):
i ich wody nie są potrzebni

Woda zaiste nie jest.

desirey napisał(a):
w Bibli nie ma o tym nic opisane wiec dlaczego mam w to wierzyć, za czasów starego testamentu i nowego skoro wytrzymali bez wody swięconej wiec ja też wytrzymam.

"Pokrop mnie, Panie, hizopem, a stanę się czysty: obmyj mnie, a nad śnieg wybieleję"

desirey napisał(a):
Ja wierze Bogu i czytam słowo tam jest wszystko opisane i nie opieram sie na tradycji tylko na Bogu i jego słowu które jest zapisane w Bibli

A jak nie było Biblii, to na czym by się pan opierał?

N wrz 17, 2006 14:55
Berea - ksiądz to reprezentant całego Kościoła. A Twoja wiara to tylko Twoja wiara. Dlatego zwracamy się po błogosławieństwo do niego.

N wrz 17, 2006 15:07
a przykład na to, że woda święcona to oszustwo, jest taki, że jeżeli ksiądz coś zrobi to powinien wiedzieć czy to zrobił.
A tutaj ksiądz tak naprawdę nie wie czy wodę poświęcił, bo gdbyśmy dali mu do porównania szklankę wody święconej i 5 szklanek zwykłej to nie byłby w stanie powiedzieć, która z tych wód była przez niego poświęcona.
Czyli jest to takie na niby, niby wie że poświęcił, ale tak naprawdę nikt nie jest w stanie tego sprawdzić, nawet on sam...

N wrz 17, 2006 15:30

W sumie i tak słów Azteca nikt na poważnie nie weźmie, ale głupio, że nas tak przejrzał :f
Na problem rozmajania wody święconej to nie tyle problem stężeń procentowych ile smaku.
Dużo więcej będziecie wiedzieć próbując zrozumieć zagadnienie, a nie robiąc jakieś bzdurne eksperymenty... mali alchemicy.

N wrz 17, 2006 16:50

Woda swicona to czysty symbol. Nie ma mocy nadzwyczajnych.

N wrz 17, 2006 17:01
Pawello, a jak wyjaśnisz fakt, że osoby opętane po włożeniu ubrań skropionych świeconą wodą zrzucały je twierdząc, że parzą ?? ( zaznaczam, że nic nie wiedziały o tym, iż ktoś te ubrania pokropił święconą wodą)

N wrz 17, 2006 17:07

Baranku a jak wytlumaczysz fakt, że Mnisi tybetanscy zakladajac mokra szate po 2min metydacji byli susi?? :D

Dziwne, nie??

N wrz 17, 2006 17:14

http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=9320&start=30

A w tym topicu - proszę wrócić do głównego tematu ;)

So wrz 23, 2006 0:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona