Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 0:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Co to jest życie? 
Autor Wiadomość
No, ale rośliny chwytające muchy. Skoro wykształciły w sobie narzędzia, do łapania tych much, to musiały wcześniej wiedzieć, że takie stworzonka są obok, i że istnieje możliwość ich schwytania. Może więc mają jakąś świadomość...

So wrz 30, 2006 22:00
E tak, to pierwotniaki muszą też mieć świadomość, bo skąd mają wiedzieć, że obok płynie darmowe żarełko?

So wrz 30, 2006 22:06
Aztec, ty znowu o roślinkach....?;)
E tak, to pierwotniaki muszą też mieć świadomość, bo skąd mają wiedzieć, że obok płynie darmowe żarełko?

Lubię roślinki i jestem ich fascynatem.
Ale zgoda, niech Wam będzie. Jeżeli chodzi o tę ich świadomość to rozważanie czysto teoretyczne. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i powiedzieć "Nie wiem".

So wrz 30, 2006 23:10
Cytuj:
Teologowie katoliccy przyjmują też za św. Tomaszem istnienie duszy u roślin i zwierząt, jednak w odróżnieniu od ludzkiej są to dusze śmiertelne.
:?:

So wrz 30, 2006 23:24

Życie to przejaw w organizmie procesow takich jak, oddychanie, odzywianie, wydalanie, rozmnazanie, wzrost i rozwoj, mozna dolaczyc do tego jeszce pobudliwosc i zdolnosc ruchu. Sprowadza sie to do wzajemnie podtrzymujacych sie procesow meabolicznych w organizmie.

Ale czym dokladnie jest zycie? Dokladnej i ujednoliconej definicji nie ma.
Wobec tego, czy wirusy sa zywe? to zalezy jaka definicje zycia przyjmiemy.

Co do tego dlaczego jakas roslinka wie, ze obok leci pszczola, ktora mozna zjesc? To sie nazywa ewolucja:) Roslinki takie wyewoluowaly na glebach niskoazotowych, wiec musialy nauczyc sie zdobywac azot w inny sposob. Co do odrzywiania np. pantofelka, to lazi on w sposob chaotyczny i to co zje to w zasadzie przypadek.

N paź 01, 2006 9:43

Teologowie katoliccy przyjmują też za św. Tomaszem istnienie duszy u roślin i zwierząt, jednak w odróżnieniu od ludzkiej są to dusze śmiertelne.

Słyszałem, że niektórzy teologowie przyjmują(przyjmowali), że dusza jest niezbędna do życia stąd każde stworzenie ją posiada ale tylko ta ludzka jest nieśmiertelna ale to chyba już troche nieaktualne...

N paź 01, 2006 12:35

No,
nie tylko w tym twoim zawezeniu "TEOLOGOWIE KATOLICCY" tak przyjmuja...ale znane jest juz przed "T- K" rozroznanie duszy wegetatywnej, sensytywnej i rationalnej... :o

Synek

N paź 01, 2006 19:29
Cytuj:
nie tylko w tym twoim zawezeniu
:o a wiesz na co oznacza cytowanie? jak nie to sobie doczytaj

N paź 01, 2006 20:55
Aztec, mylisz chyba świadomość z procesami myślowymi. Ja mówię o trochę innym rodzaju świadomości u roślin. Roślina nie ma za bardzo jak myśleć ale jest IMHO swiadoma swojego bytu. jednak w inny sposób niż człowiek, człowiek ma do tego jueszcze cały swój potężny umysł.

Pn paź 02, 2006 7:47

Synek napisał:
Cytuj:
nie tylko w tym twoim zawezeniu
:o a wiesz na co oznacza cytowanie? jak nie to sobie doczytaj

mimo najlepszej woli nie potrafie sie domyslec, o co ci to Ja chodzi - co za "glupstwo" palnalem ???

Synek

Pn paź 02, 2006 8:05
w twoim poście wyraźnie pisać, że słowa jakie zacytowałam to są moje słowa a tak nie jest

Pn paź 02, 2006 9:51

przepraszam, ale bylem "GAPA"... :o
wiesz, mnie chodzilo glownie o tresc..., ze to nauczanie o tych duszach nie bylo "patentem" tylko teologow, ani tez ich "wynalazkiem"..., ale aktualnoscia tamtego czasu...

Synek

Pn paź 02, 2006 17:29

Pn paź 02, 2006 17:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4