Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 7:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 religia w szkole 
Autor Wiadomość
Jeszcze mi sie przypomniało:

Jak ja chodziłam w młodości na religię (stare, dobre czasy gdy religia była w salkach przy kościele) to świadectwo obejmowało oceny z zachowania, wiadomości i notatnika (o ile mnie pamięć nie myli). Za to pamiętam napis, który mieścił się pod tymi ocenami: "Z życia religijnego uczeń/uczennica wystawia sobie ocenę sam/a we własnym sumieniu" (może to nie dosłowny cytat - teraz nie mam pod reką tych świadectw - ale sens własnie taki)

Na moim świadectwie z religii ze szkoły podstawowej są oceny z wiadomości religijnych, zachowania na lekcjach religii i uczęszczania na lekcje religii. - takie same są na świadectwie z LO.

Trochę inne są regułki pod ocenami :
" Z życia religijnego w łasce uświęcającej ocenia uczeń(nica) siebie wobec Boga i własnego sumienia. "

" Z wprowadzenia w życie wiedzy religijnej uczeń(nica) ocenia sam(a) siebie wobec Boga, bliźnich i własnego sumienia."

Pojawia się pytanie: czy ocena za obecność na Mszy jest oceną wiary ??

Moim zdaniem nie. Zaklasyfikowałabym ją raczej do ocen z aktywności. Przychodząc na Mszę także możemy pogłębiać swoją WIEDZĘ religijną- czy pogłębiamy naszą wiarę, więź z Bogiem ani czy jesteśmy w stanie łaski - tego nikt nie oceni.
A skoro Msza jest także lekcją , to ocena za uczęszczanie- nie uczęszczanie na nią- wydaje mi się słuszna.
Tylko rzeczywiście- jej wystawienie powinno być poprzedzone rozmową i wyjaśnieniem: czemu.

Obecnie uczniowie - ich rodzice- mogą wybrać, czy dziecko ma uczęszczać na religię czy etykę. Na świadectwie jest : religia/etyka - i niczego się nie skreśla.

To moje prywatne zdanie :)

N paź 01, 2006 10:08
od kiedy to dziecko decyduje czy cche iść do koscioła czy nie? Może zapytać się czy woli MC Donalda czy zupe jarzynową ... jesli rodzice rpzysiegali wychowac dziecko w wierze katolickiej powinni to robic. Gdy ich dizecko osiągnie wiek dojzały sam zdecyduje czy chce iśc ta droga czy nie i wtedy nikt mu nie bedzie stawiac pał na lekcji religii.

Bardzo potępiam przedstawiony przez ciebie "styl wychowawczy". Do niczego dobrego to nie prowadzi, tylko zniechęca dziecko do koscioła. To, że czlowiek nie ma jeszcze 18 lat i prawnie nie ejst jeszcze osobą dorosłą nie oznacza, że nie może samostanowić o sobie w pewnych kwestiach. Za rączkę to się prowadzi dzieci w wieku przedszkolnym i ewentualnie wczesnej pdostawówki, ale w wieku -nastu lat człowiek ma już na tyle rozwiniętą psychikę i osobowość, żeby samemu móc decydować o takich kwestiach, czy iść do kościoła, czy nie. Jeśli natomiast będzie zaganiane do kościoła "na siłę" to wywoła to w nim awersję do kościoła. Bardzo nie podoba mi się twój model myslenia odnośnie wychowywania dzieci. To było uznawana za dobre lata świetlne temu. Teraz mamy już inne czasy i powinniśmy wyciagać wnioski z wcześniejszych błędów wychowawczych, zamiast je wciaż kultywować.

N paź 01, 2006 10:32
po co nauka religii w szkole wierzącemu człowiekowi

[...]

[...] - nie spamuj proszę - jo_tka

N paź 01, 2006 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2