Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona
 Lipiński i Beger 
Autor Wiadomość

Zakup kontrolowany też jest nieetyczny, ale służy rozpracowaniu zdecydowanie bardziej nieetycznych i szkodliwych społecznie struktur.
To jest wypisz wymaluj filozofia PiSu: lepiej oczyszczać państwo z patologii z pomocą przestępców, niż oddać władzę np PO bez większej nadziei, że ktoś inny będzie to robił z odpowiednią determinacją (zwlaszcza, że koalicje PO-SLD mają już pewną tradycję przynajmniej w terenie). Może to się nie podobać, ale mnie się wydaje zrozumiałe. W końcu gdyby nie poparcie Samoobrony nie wiadomo, czy likwidacja WSI by się udała, PO zgłosiła poprawkę, która zmniejszała szansę na sukces tej operacji.
Cytuj:
Cały problem w tym, że tym razem miało być inaczej. Dlaczego nie stososwać zaostrzonych zasad oceny, które zaproponowali ci politycy, którzy wygrali wybory i obecnie rządzą?
Tutaj się w 100% zgadzam, tylko wiele lat obserwacji polskiej polityki nauczyło mnie, że nigdy nie osiąga się ideału, a zawsze są jakieś kompromisy, niestety także moralne. Ważne jest jaki jest bilans, czy suma zła przekracza sumę dobra, czy przeciwnie. Nie wiem, może kiedyś trafi nam się święty polityk taki jak Tomasz Morus, ale na razie kandydatów nie widać.

Cz paź 05, 2006 12:17

I jak się teraz nowi wywiadowcy będą uczyć metod działania GRU? Z książek?

Nie wierzysz w fachowowść polskiego kontrwywiadu. Zakładasz, że przez kilkanaście lat swobodnej współpracy ze szkolonymi w Moskwie nasi nie zdążyli sie zorientować jak pracuje GRU? Gdybyś miał rację, to należałoby wyrzucić wszystkich! Za nieudolnosć, albo za sabotaż.
Mimo wszystko, nie jest tak źle. Nawet do mediów kilkakrotnie przedostawały się informacje o aresztowaniach naszych wojskowych szpiegujacych dla Sowietów, a później dla Rosji. To prawdziwe kopalnie wiedzy...

Cz paź 05, 2006 12:18

A właściwie - co jest złego w werbowaniu agentów przez WSI? Przecież to polski wywiad a nie GRU czy CIA!

W werbowaniu agentów dla celów wywiadowczych, czy kontrwywiadowczych nic, na tym polega działalność służb. Problem w tym, że WSI nie zajmowało się łapaniem obcych szpiegów, tylko działalnością aferalną na szeroką skalę i organizowaniem intryg politycznych (vide niedawna sprawa Gilowskiej gdzie nitki prowadziły do WSI). Polecam artykuł sprzed 2 lat z Rzeczpospolitej, autorką jest nomen omen Małgorzata Subotic, przy okazji: bardzo intrygujący jest jego początek
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pl ... s_a_3.html
Cytuj:
Swoją drogą najdurniejszą rzecza jaką zrobił Macierewicz było wywalenie z WSI oficerów przeszkolonych przez GRU. KAŻDY wywiad za takich oficerów wyszkolonych w procedurach obcego mocarstwa zapłaciłoby krocie a nasi pokazali im drzwi.
Nawet superwyszkolony szpieg może być śmiertelnym zagrożeniem jeżeli nie jesteśmy pewni jego lojalności. A jeden ze znawcow tematu powiedział: "GRU jest jak mafia- nie można tak po prostu zakończyć z nimi współpracy"
Cytuj:
I jak się teraz nowi wywiadowcy będą uczyć metod działania GRU? Z książek?
Metody działania wywiadu są na całym świecie takie same.

Cz paź 05, 2006 12:28

Wyłożyłeś to jasno. Ciekawe z jakim efektem ;)

micked napisał(a):
Nawet superwyszkolony szpieg może być śmiertelnym zagrożeniem jeżeli nie jesteśmy pewni jego lojalności.

Ale gdy jesteśmy PEWNI JEGO NIELOJALNOŚCI, to koniecznie trzeba go zostawić. Taki może się przydać najbardziej :)

Cz paź 05, 2006 12:34

Nawet superwyszkolony szpieg może być śmiertelnym zagrożeniem jeżeli nie jesteśmy pewni jego lojalności. A jeden ze znawcow tematu powiedział: "GRU jest jak mafia- nie można tak po prostu zakończyć z nimi współpracy"

To samo można powiedzieć o CIA, MI5 czy Mossadzie czy każdej tego typu organizacji na świecie.
Irański SAVAK też nazwano organizacją przestępczą po upadku szacha.

A co dolojalności szpiega - cóż myślać w ten sposób nikt nigdy nie stowrzyłby żadnego podwójnego agenta, obawiając sie że może to być agent potrójny itd...

Cz paź 05, 2006 12:51
Poprawność polityczna wymaga aby kłamstwo nazwać "niepoprawnością polityczną"?....chyba coś nie tak, bo nawet L. Kaczyński okreslił, że tego s......woli mieć po swojej stronie
http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2957937.html
"To lipa, ale jedziemy w to, bo ciemny naród to kupi"...te słowa potwierdziło kilka osób:K. Kolenda-Zaleska, T. Lis (stąd zapewne ten atak w ostatnim programie "Teraz my"), W. Władyka, T. Wołek i kilka osób ekipy w studio radia Tok FM.
"My was poprzecie - wy poprzecie nas" ...."towarzyszko" Renato? :D ....bo przecież "wy" i "my" to rozmowy na szczeblu szefów, reprezentantów partii - a w pokoju hotelowym rozmawiało dwóch spiskowców - przekupniów.... "Szef narazie się nie zgodził":D

Cz paź 05, 2006 13:41

To jest wypisz wymaluj filozofia PiSu: lepiej oczyszczać państwo z patologii z pomocą przestępców, niż oddać władzę np PO bez większej nadziei, że ktoś inny będzie to robił z odpowiednią determinacją (zwlaszcza, że koalicje PO-SLD mają już pewną tradycję przynajmniej w terenie). Może to się nie podobać, ale mnie się wydaje zrozumiałe. W końcu gdyby nie poparcie Samoobrony nie wiadomo, czy likwidacja WSI by się udała, PO zgłosiła poprawkę, która zmniejszała szansę na sukces tej operacji.

Pewnie ocena zależy od przyjętych wag, nadanych poszczególnym sprawom. Jeśli likwidacji WSI nadać odpowiednio wysoki priorytet, to faktycznie postępowanie PiS dałoby się usprawiedliwić. Jeśli naczelnym priorytetem miałaby być reforma administracji (redukcja stanowisk i możliwie merytoryczne zasady ich obsadzania), reforma podatkowa czy wyższe standardy etyczne w polityce, to rok rządów PiSu wypada dosyć blado.

micked napisał(a):
Tutaj się w 100% zgadzam, tylko wiele lat obserwacji polskiej polityki nauczyło mnie, że nigdy nie osiąga się ideału, a zawsze są jakieś kompromisy, niestety także moralne. Ważne jest jaki jest bilans, czy suma zła przekracza sumę dobra, czy przeciwnie. Nie wiem, może kiedyś trafi nam się święty polityk taki jak Tomasz Morus, ale na razie kandydatów nie widać.

To i ja się w 100% zgodzę :) Dodam jedynie, jak już pisałem wyżej, że istotne są wagi, jakie nadamy przy sumowaniu poszczególnym dobrom i złom cząstkowym. Poza tym ważne jest też, czy istniało rozwiązanie dające lepszy bilans. Moim zdaniem takim lepszym rozwiązaniem była koalicja PiS-PO.

Cz paź 05, 2006 14:45

Jeżeli ktoś, tak jak J. Kurski kieruje się w życiu filozofią: ciemny lud wszystko przyjmie. To tak się to kręci Alus :?
No i lud przyjmuje

Otóż to. Ciemny lud wszystko przyjmie. A przyjmie też taki oto njus ?
Cytuj:
Morozowski i Sekielski przepraszają
PAP 14:15 (aktualizacja 15:10)

Autorzy programu "Teraz My" Tomasz Sekielski i Andrzej Morozowski przeprosili widzów za "formę rozmowy z Jackiem Kurskim", jaką przeprowadzili w ubiegły wtorek na antenie TVN. Zapewnili jednocześnie, że politycy PiS-u są wciąż mile widzianymi gośćmi w ich programie.

Jest to reakcja na oświadczenie polityków PiS, którzy zapowiedzieli, że nie będą przyjmować zaproszeń do "Teraz My" dopóki Morozowski i Sekielski nie przeproszą Kurskiego.

wp

Czy raczej adresatem są ludzie oświeceni ?
I nawiązując do:
SweetChild napisał(a):
To i ja się w 100% zgodzę :) Dodam jedynie, jak już pisałem wyżej, że istotne są wagi, jakie nadamy przy sumowaniu poszczególnym dobrom i złom cząstkowym. Poza tym ważne jest też, czy istniało rozwiązanie dające lepszy bilans. Moim zdaniem takim lepszym rozwiązaniem była koalicja PiS-PO.

Pytanie: Jaką "wagę" przypisałbyś temu "dobru" płynącemu z tych przeprosin Morozowskiego i Sekielskiego ?
Druga kwestia. Ten system "wag" jest stały czy raczej zmienny ?
Jeśli stały to morze rzuć jakąś tabelką ...
Jeśli zmienny, to od czego ta zmienność zależy ?

Zgadzam się, że lepszym rozwiązaniem byłaby koalicja PiS-PO. Co do formy i treści.
Niestety PO nie podzieliła z nami tej aksjologii. Preferowała "Cała władza w ręce Platformy". Pamiętasz te "postulaty odręcznie pisane" ...
Ja ich trochę rozumiem. Miało być PO-PiS, a głupio wyszło że PiS-PO ...
Jednak rozumieć, to niekoniecznie wybaczyć.

Szczęśliwie PiS pamiętało o podobnej koalicji "ludzi rozumnych" z "solidarnymi". Polak uczy się czasem na błędach.

Za ten stan w którym jesteśmy odpowiada Platforma. I za potencjalne dalsze skutki.
Uważam, że to niewybaczalne.

Cz paź 05, 2006 20:36
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Za ten stan w którym jesteśmy odpowiada Platforma. I za potencjalne dalsze skutki.

stanisławie
celem polityków jest władza, w konsekwencji działań polityków celem jest jej utrzymanie, celem polityków nie jest dzielenie się władzą z innymi politykami

celem platformy - jak to byłes łaskawie zauważyć były postulaty odręcznie pisane, te postulaty to nic innego jak warunki dopuszczenia do współrządzenia - partia odrzucająca owe warunki chciała poniesć ryzyko samodzielnego rządzenia - to jest cel polityków - rządzenie (za tym idzie ryzyko utraty władzy także)

co powinien zrobić wyborca pisu na wieść o wyniku wyborów - powinien sie ucieszyć - jego partia, partia na którą oddał głos (więc dał jej mandat do rządzenia) będzie rządziła
wcale wyborcy pisu nie chodziło o zwycięstwo platformy - gdyby bowiem chodziło o to, oddałby głos na platformę
zatem mamy władzę w rękach pisu, celem pisu nie jest koalicja z platformą a rządzenie
celem platformy było i jest nadal sprawowanie władzy - chcąc ją sprawować do spółki z pisem przedstawiła owe postulaty odręcznie pisane
i tu okazało się, że pis jest gotowy do sprawowania władzy, ale samodzielnie - dlatego poszukał sobie kogoś innego do podnoszenia rączek w parlamencie, za to bez wpływu na rządzenie
celem samoobrony jest nadal władza i pan leper konsekwentnie siejąc zamęt do tego dąży (on jak sugerujesz zrzucając całą winę na platformę -winien niczemu nie jest :D)
pis także jest bez winy - jako wyborca kaczyńskich w pełni ich rozgrzeszam - dałem im mandat do sprawowania władzy - zatem słusznie zrobił pis, że władzy, ani naweyt jej części nie oddał platformie
słusznie zrobił, że dokoptował do rządu marionetkową ligę rodzin polskich i samoobronę
żałuję, jak i pis, że samoobrona zerwała się ze smyczy, wyżej sobie ceniąc zamęt przedwyborczy i dalekosięzne cele andrzeja leppera
prezez giertych woli pracę od podstaw, wyrósł w domu na dziewiętnastowiecznych wartościach to i będzie to swoje poletko, które dostał w prezencie od pisu uprawiał w pokorze

pis rządzi drogi stanisławie i niech tak zostanie
a kto rządzi jest odpowiedzialny i tylko on
dlatego pis jest winien bo nie utrzymał na smyczy leppera, lepper jest winien bo się z tej smyczy zerwał
co ciekawe giertych wychodzi na niewinnego - jedyny w tym trójkącie
dalej będzie tak, że psl - da się jak zwykle skokietować niczym podstarzała kurtyzana a brakujących kilkunastu posłów się kupi
jako wyborca pisu nie mam nic przeciwko temu żeby pooddawać stanowiska bo ja wierzę posłowi lipińskiemu - że mają wiele wolnych stanowisk do oddania w dobre odpowiedzialne ręce :D
niech więc oddają byle uciułać te głosiki - bo one wszystko usprawiedliwiają - te podniesione kupione rączki

więc daj spokój stanisławie platformie - nie rządzi więc jest niewinna
i tyle, a mnie to nie przeszkadza, jako wyborca pisu nie oddawałem głosu na platformę, dlatego cieszyłem się, kiedy przerwano rozmowy, bo władzą nie powinno się dzielić z nikim i jej nie oddawać - to jest cel polityka
jak to powiedział ziobro minister - w jednym z wywiadów na pytanie kolendy zaleskiej - trzeba zmienić ordynację, żeby zwycięzca brał wszystko - reszta nawet nie musi tworzyć opozycji :D bo i po co :D
to jest cel i wierzę, że pis będzie go konsekwentnie realizował do końca siebie bądż rzeczypospolitej

pzdr

Cz paź 05, 2006 21:32

micked napisał(a):
"GRU jest jak mafia- nie można tak po prostu zakończyć z nimi współpracy"
To samo można powiedzieć o CIA
Z jedną "drobną" różnicą. Różnica interesów między polskim wywiadem, a CIA jest obecnie znacznie mniejsza, niż w przypadku GRU. Ta ostatnia była strukturą wywiadowczą państwa, które do końca lat 80-tych było naszym okupantem, przy tym państwa niedemokratycznego (do dziś "demokracja" w Rosji jest dość ograniczona). Nasze stosunki z USA są oparte na zupełnie innych zasadach i póki co z CIA możemy współpracować, choć oczywiście jakaś sprzeczność interesów zawsze będzie.

Pt paź 06, 2006 5:43

"To lipa, ale jedziemy w to, bo ciemny naród to kupi"...te słowa potwierdziło kilka osób:K. Kolenda-Zaleska, T. Lis (stąd zapewne ten atak w ostatnim programie "Teraz my"), W. Władyka, T. Wołek i kilka osób ekipy w studio radia Tok FM.
Ja pisałem nie o cytacie, ale o całej wypowiedzi Kurskiego, czyli kontekście w jakim użył tej frazy. Bo są co do tego wątpliwości, a trudno mi uwierzyć, że doświadczony w końcu dziennikarz, a obecnie polityk, rzucałby taki tekst, żeby skompromitować się przed tłumem swoich kolegów. To jest nielogiczne. Niestety kamer przy tym nie było.

Ciekaw też jestem dlaczego "czarnym charakterem" jest tylko Jacek Kurski, a zapomina się o jego odpowiednikach z Platformy, przecież styl ich wypowiedzi jest często skandaliczny.

Pt paź 06, 2006 5:51

celem platformy było i jest nadal sprawowanie władzy - chcąc ją sprawować do spółki z pisem przedstawiła owe postulaty odręcznie pisane
OK, tylko, że postulaty były tak sformułowane, że dominującą rolę w tej koalicji miała mieć PO (dość dziwne biorąc pod uwagę wynik wyborów), obejmując także MSWiA i wprowadzając swoją koncepcję resortu sprawiedliwości, czyli de facto blokując możliwość realizacji najważniejszych punktów programu PiS.
Są dwa wytłumaczenia, albo Platforma chciała powtórki z koalicji AWS-UW, gdzie rządziła mniejsza partia, albo celowo zaproponowała postulaty nie do przyjęcia, licząc na to, że PiS trochę porządzi, skompromituje się i PO wygra przyspieszone wybory.
Dla mnie testem intencji PO było odrzucenie przez tą partię ostatniej propozycji Marcinkiewicza, aby stworzyć parlamentarną koalicję programową, co nie wymagało od PO wchodzenia do rządu, a dawało tej parti możliwość realizacji swoich postulatów.

Pt paź 06, 2006 6:05
http://media.wp.pl/kat,43276,wid,811951 ... caid=42737
"Niestety kamer przy tym nie było" - ateiści, racjonaliści, w podobny sposów podważają wiarygodność Ewangelii :( .
Dla Żydów zeznania 2 świadków stanowiły o wiarygodności podanych faktów.
Jak widać dla współczesnych bez kamery się nie obejdzie :D
Naganność stylu wypowiedzi wielu polityków ludzie dostrzegają, ale fałszu, kłamstwa nie tolerują.
micked - czy fakt, że L. Kaczyńskiego nie oburzyło, nie zaprotestował na określenie J. Kurskiego mianem s...... nie jest wielce wymowny? Strategicznie, znając dobrze p. Kurskiego wybrał "mniejsze zło" - "mieć go po swojej stronie".
Metoda odwracania kota ogonem, najczęściej nie przynosi oczekiwanych efektów, jeśli już na krótki czas :) .

Pt paź 06, 2006 7:09
Uważam, że to niewybaczalne

Stanisławie Adamie
Podobnych bezsensownych insybuacji już dawno nie słyszałem. Chociaz nie, przepraszam ostatnio dosyc czesto wmawia sie ludziom takie głupstwa.
Na przykład liderzy PiS-u twierdza, ze to TVN jest winien korupcji w rządzie. To TVN omamił Lipińskiego i Mojzesowicza, by korupcyjnie negocjowali. Po prostu smiech pomieszany z groza ogarnia człowieka, gdy cos takiego słyszy.

Stanisławie Adamie
Ksiądz Tischner, pisał kiedys o "3 góralskich prawdach". Swoim ostatnim stwierdzeniem otarłes sie o te trzecia i ostatnią...

Pt paź 06, 2006 7:10

Kropka napisał(a):
Jeżeli ktoś, tak jak J. Kurski kieruje się w życiu filozofią: ciemny lud wszystko przyjmie. To tak się to kręci Alus :?
No i lud przyjmuje

Otóż to. Ciemny lud wszystko przyjmie. A przyjmie też taki oto njus ?
Cytuj:
Morozowski i Sekielski przepraszają
PAP 14:15 (aktualizacja 15:10)

Autorzy programu "Teraz My" Tomasz Sekielski i Andrzej Morozowski przeprosili widzów za "formę rozmowy z Jackiem Kurskim", jaką przeprowadzili w ubiegły wtorek na antenie TVN. Zapewnili jednocześnie, że politycy PiS-u są wciąż mile widzianymi gośćmi w ich programie.

Jest to reakcja na oświadczenie polityków PiS, którzy zapowiedzieli, że nie będą przyjmować zaproszeń do "Teraz My" dopóki Morozowski i Sekielski nie przeproszą Kurskiego.

wp

no tak kolejni krętacze, którzy przepraszają.

Stanisław Adam napisał(a):

Rzucanie grochem o ściane uważam za zajęcie bezsensowne i bezproduktywne, więc powstrzymam się od skomentowania tej wypowiedzi.

Pt paź 06, 2006 8:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona