Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 22:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 36  Następna strona
 Czy ateista ma prawo wmawiac Ci co on uwaza 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Nie powinno być religi w szkołach.
A to dlatego, że państwo powinno być nautralne i szanować wolność wyznania

A mozesz mi wskazac zwiazek przyczynowo skutkowy miedzy

Nie powinno byc religi w szkolach a.....a neutralnoscia i szanowaniem wolnosci religijnej ?
Bo ja wybacz ale go nie widze

Jesli ludzie placa podatki na szkoly i chca miec religie w szkolach to ty im zabraniasz ?

Pn paź 23, 2006 13:43

Ja dalej nie rozumiem dlaczego ja mam doplacac do twoich z moich podatkow do TWOICH projektow skoro Ciebie na nie nie stac?

A dlaczego ja mam dopłacać do Twoich? Dlaczego mam płacić za lekcje religii?

Cytuj:
Jesli Cie stac to buduj ..a jesli Cie nie stac....to przykro mi
Jesli w kazdej klasie jest 2-3 dzieci ateistow i 25 dzieci teistow to niby rodzice teistow maja wybudowac szkole dla 3 jki dzieci teistow czy sami sie wyprowadzic z lekcjami religii bo 3 jce dzieici to nie odpowiada ?

Swietne pojecie demokracji masz

Akurat w mojej byłej klasie w LO na 30 osób, 11 chodziło na religię. Ale rodzice pozostałych 19 musieli wykładać z podatków na ich naukę.

Obecnie na studiach mojego kierunku religii nie ma, tzn jak ktoś chce, to może się zapisać na dodatkowe zajęcia. I jest bardzo fajnie. Wierzący, praktykujący mogą wedle woli zapisać się na religię (za darmo), albo nawet do chórku kościelnego, zaś ateiści i niepraktykujący nie muszą się wymigiwać od "obowiązkowych" zajęć.

Cytuj:
W Panstwie swieckim nie oznacza ze warrosci chrzescijanskie moga byc deptane...a takim jest szczerzenie homoseksualizmu w szkolach

1) Nie ma miejsca szerzenie homoseksualizmu w szkołach. Te ulotki Pospieszalskiego są wyrwane z kontekstu i zmanipulowane, o czym można się przekonać czytając moje linki. Albo wpisując w google "Pospieszalski Biedroń". Nie przychodzą do szkół geje mówiący "chłopczyku, pocałuj tego drugiego chłopczyka w buzie", nie szukaj spisku.

2) Państwo świeckie nie oznacza też, że wartości nie-chrześcijańskie mogą być deptane. A na razie chrześcijanie tacy jak Ty depczą np. homoseksualizm czy inne mniejszości.

Cytuj:
A mozesz mi wskazac zwiazek przyczynowo skutkowy

W szkołach świeckich uczy się chrześcijańskiej religii. Tylko i wyłącznie chrześcijańskiej. Szkoła jest obowiązkowa, a za lekcje religii płaci każdy podatnik, nawet innowierca. Inne religie nie mają takich przywilei, mimo że ich wyznawcy też płacą na to podatki. Nie widzisz tu braku neutralności (uprzywilejowanie chrześcijaństwa) i poszanowania (wypchnięcie innych religii poza szkoły)?

gg 3287237

Pn paź 23, 2006 14:02

Jesli ludzie placa podatki na szkoly i chca miec religie w szkolach to ty im zabraniasz ?

Rzecz w tym, że NIE WSZYSCY ludzie chcą religię w szkołach, a WSZYSCY płacą.

Więc może taka propozycja - tych, którzy nie chcą religii, zwolnić z podatku na rzecz jej nauczania. Odejmie to tylko 10% kasy szkołom na prowadzenie tych zajęć, nie trzeba budować nowych szkół, ani nawet wywalać religii poza szkołę do kółek. Co Ty na to?

gg 3287237

Pn paź 23, 2006 14:07

Cytuj:
gabriel napisał:

Ja dalej nie rozumiem dlaczego ja mam doplacac do twoich z moich podatkow do TWOICH projektow skoro Ciebie na nie nie stac?

A dlaczego ja mam dopłacać do Twoich? Dlaczego mam płacić za lekcje religii?

Slusznei, zbudujcie sobie nowy system oswiaty , jesli was na to stac
Bo chyba nie wyobrazasz sobie ze tos kto ma 90 % udzialow w spolce mialby z tej spolki odejsc
Tylko problem jest ze ateistow nie stac aby zbudowac sobe odzielny system
Czyli dalej jest spolka 90 % i 10 % udzialow a ateisci chcialiby miec tyle samo do powiedzenia w tej spolce co teisci majac tylko 10 % udzialow

Cytuj:
Cytat:
Jesli Cie stac to buduj ..a jesli Cie nie stac....to przykro mi
Jesli w kazdej klasie jest 2-3 dzieci ateistow i 25 dzieci teistow to niby rodzice teistow maja wybudowac szkole dla 3 jki dzieci teistow czy sami sie wyprowadzic z lekcjami religii bo 3 jce dzieici to nie odpowiada ?

Swietne pojecie demokracji masz

Akurat w mojej byłej klasie w LO na 30 osób, 11 chodziło na religię. Ale rodzice pozostałych 19 musieli wykładać z podatków na ich naukę.

Akurat moze w twojej klasie, ale statystycznie jest tak ze 90 % to wierzacy a 10 % to ateisci

Cytuj:
Cytat:
W Panstwie swieckim nie oznacza ze warrosci chrzescijanskie moga byc deptane...a takim jest szczerzenie homoseksualizmu w szkolach

1) Nie ma miejsca szerzenie homoseksualizmu w szkołach. Te ulotki Pospieszalskiego są wyrwane z kontekstu i zmanipulowane, o czym można się przekonać czytając moje linki

Obciete to byla tylko moze wypowiedz Biedronia ( ze on nie mial nic z tym wspolnego osobiscie ), ulotki nie byly zmanipulowane..bo one po prostu istnialy i byla tam okreslona tresc ...i byly po prostu faktem

Cytuj:
Cytat:
A mozesz mi wskazac zwiazek przyczynowo skutkowy

W szkołach świeckich uczy się chrześcijańskiej religii. Tylko i wyłącznie chrześcijańskiej. Szkoła jest obowiązkowa, a za lekcje religii płaci każdy podatnik, nawet innowierca

Zgoda, proponuje wiec wybudowac sobie swoje wlasne szkoly a wtedy przestanieci placic na szkoly ktore ucza religii

Pn paź 23, 2006 14:12

gabriel napisał(a):

Rzecz w tym, że NIE WSZYSCY ludzie chcą religię w szkołach, a WSZYSCY płacą.

Więc może taka propozycja - tych, którzy nie chcą religii, zwolnić z podatku na rzecz jej nauczania. Odejmie to tylko 10% kasy szkołom na prowadzenie tych zajęć, nie trzeba budować nowych szkół, ani nawet wywalać religii poza szkołę do kółek. Co Ty na to?

Tylko ze ci co sie nie ucza religii ucza sie etyki
No i jestem za tym aby takich co nie chca placic ..wypisac z ksiag parafialnych ..dla porzadku...
Pozniej oczywiscie nie ma neiporozumienia jesli ktos chce slub koscielny , spowiedz czy pogrzeb religijny..bo go nie dostanie po prostu

Pn paź 23, 2006 14:16
A mozesz mi wskazac zwiazek przyczynowo skutkowy miedzy Nie powinno byc religi w szkolach a.....a neutralnoscia i szanowaniem wolnosci religijnej ? Bo ja wybacz ale go nie widze Jesli ludzie placa podatki na szkoly i chca miec religie w szkolach to ty im zabraniasz ?

Chodzi o to, że państwo powinno być neutralne dla wszystkich. Nie może szanować wolności religijnej pomagając tylko jednemu wyznaniu. I tak jak przed chwilą było powiedziane, Wszyscy obywatele muszą płacić podatki na szkoły, w tym obywatele innych wyznań. Jest to więc pewna dyskryminacja ze strony państwa.

Pn paź 23, 2006 14:16

Akurat moze w twojej klasie, ale statystycznie jest tak ze 90 % to wierzacy a 10 % to ateisci

Nope, 90% to ludzie po chrzcie i "zapisani" do Kościoła katolickiego. Do takich należy nawet tommy z tego forum ;)

Cytuj:
Obciete to byla tylko moze wypowiedz Biedronia ( ze on nie mial nic z tym wspolnego osobiscie ), ulotki nie byly zmanipulowane..bo one po prostu istnialy i byla tam okreslona tresc ...i byly po prostu faktem

Manipulacją jest to, że P. nie powiedział, że były też takie ulotki o heteroseksualizmie. Ponownie, były to ulotki (i jedne, i drugie) informacyjne, nie zachęcające do bycia homo. Ale to też zmanipulowano i potem wychodzi, że Biedroński osobuiście opowiadał dzieciom o analnym seksie pedałów.

Cytuj:
Zgoda, proponuje wiec wybudowac sobie swoje wlasne szkoly a wtedy przestanieci placic na szkoly ktore ucza religii

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Dla ułatwienia, bo chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem:
Cytuj:

gg 3287237

Pn paź 23, 2006 14:17
Dokładnie tak jest, Księża biorą wypłaty z budżetu państwa. Gdyby przedstawiciele innych wyznań chcieli nauczać swojej religii i brać wypłatę z kasy pańśtwa na pewno by im na to nie pozwolono. Nie mają do tego prawa. Prawo mają tylko Księża katoliccy i inni ludzie, którzy chcą nauczać wiary katolickiej. Cóż Polska jest zacofanym państwem. Za jakiś czas wyjdziemy z tego zacofania, jednak my jesteśmy zawsze kilka lat do tył ze wszysktim.

Pn paź 23, 2006 14:19

Cytuj:
gabriel napisał:

Nope, 90% to ludzie po chrzcie i "zapisani" do Kościoła katolickiego. Do takich należy nawet tommy z tego forum

No wiec moja propozycja jest taka, aby nie bylo martwych dusz...niech sie ludzie wypisuja z ksiag parafialnych..mozna to zrobic...tommy tez to moze zrobic
I wtedy bedzie jasno..a nie ze ktos chce glosic ateizm..a za rok chce meic slub koscielny a przez koncem zycia spowiedz i pogrzeb koscielny...nie ma mowy wtedy !!

Cytuj:
Cytat:

Manipulacją jest to, że P. nie powiedział, że były też takie ulotki o heteroseksualizmie. Ponownie, były to ulotki (i jedne, i drugie) informacyjne, nie zachęcające do bycia homo. Ale to też zmanipulowano i potem wychodzi, że Biedroński osobuiście opowiadał dzieciom o analnym seksie pedałów.

Dyskusja byla o tym czy mozna propagowac homoseksualizm w szkole..a nie heteroseksualizm
Bo jesli sie pytasz czy mozna propagowac heteroseksualizm w szkole..to mowie ze TAK..mozna !! i ulotki na temat hetero sa jak najbardziej okey

Pn paź 23, 2006 14:23

Pytanie do Aztec, Big mac i Tommy..idziecie w najblizyszm czasie wypisac sie z ksiag parafialnych jako wierzacy ?

Bede czekal na wasza odpowiedz i potwierdzenie tego faktu !!

Pn paź 23, 2006 14:25
Ja też jestem po chrzcie i figuruję w papierach jako katolik :-)
Podnoszę duchownym statystyki. :-)
Takich ludzi znam masę, moim zdaniem, jeżeli takich ludzi będzie większość to kościół obudzi się z przysłowiową ręką w nocniku.
Dopuki ludzi niewierzących jest mniej, zawsze stado będzie dominowało, tym bardziej w państwie takim jak polska.
Jak widzę dzisiejszą młodzież, to już wiem, że to pokolenie będzie w miarę normalne. Już chyba z natury nie mają zbyt dobrych stosunków dla kościoła.
Wystarczy popatrzeć na polityków, przecież żaden z nich nie wierzy, a wszyscy latają do kościołów że aż trzęsie. Jeżeli większość będzie ludzi rozsądnych, to szala się przechyli i zarówno politycy, jak i inni nie będą musieli udawać i poprostu oleją tą religię.
A kościoły już szukają swoich "parafian" :-) w afryce bo wiedzą, że dojna krowa, jaką jest Polska wcześniej czy później się wyeksploatuje. Ale jak to zawsze zwykli robić, czerpią do samego końca i z premedytacją.
Chodzi o to że trudno jest żyć w stadzie sugerując inne poglądy. Stado dąży do wyeliminowania takich osobników. Ale jeżeli się trochę poudaje to stado jest zadowolone, i nie ma podstaw do żadnych roszczeń.

Pn paź 23, 2006 14:28

Cytuj:
Ja też jestem po chrzcie i figuruję w papierach jako katolik
Podnoszę duchownym statystyki.
Takich ludzi znam masę, moim zdaniem, jeżeli takich ludzi będzie większość to kościół obudzi się z przysłowiową ręką w nocniku.

Idz do parafii i wypisz sie z rejestru wierzacych , bede czekal na potwierdzenie ze to zrobiles

Pn paź 23, 2006 14:30
Pytanie do Aztec, Big mac i Tommy..idziecie w najblizyszm czasie wypisac sie z ksiag parafialnych jako wierzacy ?
Bede czekal na wasza odpowiedz i potwierdzenie tego faktu !!

Gabriel, jak bym to zrobił to ksiądz w mojej miejscowości rzucił by na mnie klątwę kościelną. Tutaj wszyscy się znamy i lubimy lub nie.
Jest kilka osób, z mojej miejscowości które jawnie wyrzekły się wiary i się wypisały. Proboszcz bluzgał po nich jak "po psach" i pienił się jak wściekły :-). Byłem wtedy w kościele :-). Babka od nas wyszła za araba i zmieniła wyznanie :-)
Ja jednak stopniowo przekonuję młodych ludzi do normalnych poglądów, zachowując tym samym dotychczasową tożsamość. Przyznam, że mam pewien autorytet i wszyscy mnie znają w mojej miejscowości. Chociaż, rozważam coraz bardziej możliwość wypisania się z ksiąg parafialnych, aby dać dobry przykład młodemu społeczeństwu.

Pn paź 23, 2006 14:38
Nie , nie jestem samotnym gniewnym.takich ludzi jest wiekszosc...

Nie rozsmieszaj mnie. Nie odróżniasz ludzi wierzących w Boga z tzw aktywnymi kaotlikami. tych drugich jest znikoma ilość w Polsce. Zresztą były na ten temat gdzieś badania i wyszło 20 czy 40% w stosunku do wszystkich ochrzczonych. Większość katolików nie zgadza się z KK w bardz dużej ilości kwestii. Tacy ludzie jak ty owszem są, być moze nawet jest ich dużo, ale żadna "większość".

Pn paź 23, 2006 14:39

Cytuj:
I wtedy bedzie jasno..a nie ze ktos chce glosic ateizm..a za rok chce meic slub koscielny a przez koncem zycia spowiedz i pogrzeb koscielny...nie ma mowy wtedy

No nie, to teraz odmawiasz nam możliwości nawrócenia się? :D A myślałem, że każdy może dostąpić zbawienia, jeśli tylko pójdzie za Jezusem :)

Cytuj:
Dyskusja byla o tym czy mozna propagowac homoseksualizm w szkole..a nie heteroseksualizm
Bo jesli sie pytasz czy mozna propagowac heteroseksualizm w szkole..to mowie ze TAK..mozna i ulotki na temat hetero sa jak najbardziej okey

Czyli można propagować jedną orientację, ale innej już nie. To się ma oczywiście bardzo fajnie do elementarnych praw człowieka w demokracji, które przytoczyłem wcześniej. Chyba ta dyskusja nie ma sensu...

gg 3287237

Pn paź 23, 2006 14:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 36  Następna strona