Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 16:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Paranoja 
Autor Wiadomość

Post Paranoja
http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,24470 ... forum.html

Cytuj:
Pod hasłem dosyć "Dosyć piekła kobiet, żądamy legalnej aborcji", około 180 osób demonstrowało w Warszawie przeciwko proponowanemu przez Ligę Polskich Rodzin wprowadzeniu do konstytucji zakazu przeprowadzania aborcji.

"Zebraliśmy się dzisiaj, aby sprzeciwić się propozycji LPR, która chce wprowadzić do konstytucji całkowity zakaz aborcji. Uważamy, że ta propozycja jest rozpętaniem kolejnej wojny z kobietami" - powiedziała szefowa Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny Wanda Nowicka.

Zdaniem Nowickiej, piątkowy list Przewodniczącego Episkopatu Polski abpa Józefa Michalika do marszałka Sejmu Marka Jurka, wskazujący na konieczność zapisu w Konstytucji o ochronie życia od momentu poczęcia, oznacza, że sytuacja polskich kobiet jest bardzo poważna.

"Jeżeli Kościół katolicki, który do tej pory powstrzymywał się od poparcia propozycji LPR, a teraz tak stanowczo ją popiera, oznacza to, że możemy się spodziewać, iż w ciągu najbliższych dwóch-trzech miesięcy obudzimy się w Polsce, w której kobiety są zniewolone" - powiedziała Nowicka.

"Jak miliony kobiet w Polsce ja również usunęłam ciążę, moja mama przerywała ciążę, moja babcia omal nie umarła podczas pokątnej aborcji. Kobiety zawsze przerywały ciąże (...) Złe to państwo, które zmusza kobiety do rodzenia" - mówiła.

Według posłanki Sojuszu Lewicy Demokratycznej Joanny Senyszyn, obecnie prawa kobiet w Polsce są zagrożone. Jak podkreśliła, zdziwił ją bardzo list abp Michalika, gdyż - jak mówiła - "jeszcze parę miesięcy temu Episkopat wykazywał pewną wstrzemięźliwość, umiarkowanie w kwestii aborcji, a teraz domaga się od prawicy tak radykalnego stanowiska".

Demonstranci, podczas przemarszu z Placu Defilad pod Sejm, nieśli transparenty: "Aborcja prawem kobiety", "Pigułkowe, nie becikowe", "Walczę, by moje wnuczki mogły wybierać". Skandowali hasła: "Aborcja wyborem, Giertych nie jest wzorem", "Tak dla praw, nie dla prawicy", "Wolne Polki - wolna Polska".

W proteście uczestniczyli m.in. Polska Partia Pracy, Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80", Porozumienie Kobiet 8 Marca, Unia Pracy.

Obecnie obowiązująca ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży z 1993 r., czyli tzw. ustawa antyaborcyjna, dopuszcza przerwanie ciąży tylko w trzech sytuacjach: kiedy płód jest dotknięty wadą genetyczną lub ciężką nieuleczalną chorobą, gdy ciąża jest wynikiem przestępstwa (np. gwałtu, kazirodztwa) oraz kiedy życie lub zdrowie kobiety jest zagrożone.

LPR, która projekt zmian w konstytucji złożyła we wrześniu, powołuje się na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, że życie zaczyna się od momentu poczęcia, więc - według Ligi - powinno to zostać uregulowane w ustawie zasadniczej. Zdaniem LPR, taki zapis zagwarantuje prawną ochronę dzieci nienarodzonych. Zapis obecnie obowiązujący w art. 38 konstytucji brzmi: "Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia". Liga chce, aby dopisać do niego trzy słowa: "od momentu poczęcia".

W ubiegłym tygodniu, po pierwszym czytaniu projektu w Sejmie, posłowie zdecydowali, że trafi on do rozpatrzenia w nadzwyczajnej komisji, która ma być powołana na następnym posiedzeniu Izby w połowie listopada.

:| Jedno słowo mi tylko przychodzi na myśl - Babilon. Dosłownie brak mi słów na takie coś :shock: Skąd w ludziach takie zło?
Wiem że to może nie jest nic nowego, ale... Czy nie uważacie że właśnie nasze czasy są "odwróconym dekalogiem"? Że żyjemy już w czasach Wielkiego Babilonu? Bo ja jestem o tym święcie przekonany

So lis 04, 2006 17:19

Nie tak prędko "kamyku" z tym kamieniowaniem.

Tak jak przyznała p. Nowicka, urodziła się i wychowała w rodzinie
gdzie symbolicznym stało się przerywanie ciąży.
Taka ideologiczne postawa nie wynika prawdopodobnie z potrzeb
ekonomicznych lecz z chęci manifestacji swojej odmienności.
To że idą za nią inne kobiety, jest wg. mnie powodowane innymi czynnikami jak; brak wsparcia ze strony mężczyzny,problemy zdrowotne,
nieumiejętność radzenia sobie z problemem itp.

Podobnie jak w sytuacji homoseksualnej ideologii, jest to działanie wspierane przez całą rzeszę ludzi robiących na tym interes.
Zaczynając od mediów, poprzez polityków,koncerny farmaceutyczne,
labolatoria badawcze, ..... aż do naszych domów, w których łatwizna
bezproblemowego życia kusi małżonków przed ryzykiem posiadania
dziecka (tym bardziej kiedy zachodzi obawa choroby)

Przesadą jest pisać o tych biednych kobietach - Babilon.
Jeśli taki będzie, to manifestacja taka pociągnie za sobą 180 tysięcy
ludzi albo więcej.
Jak narazie "międzynarodówka" wspiera podobne działania na całym świecie, a kraj nasz jest z pewnością bardzo niewygodny dla "jej" celów.

So lis 04, 2006 18:04
Powiem niestety jasno bo tak już trzeba.Nasze czasy są czasami odwróconego Dekalogu.Jeśli w unijnej konstytucji nie będzie zapisu o wartościach chrześcijańskich to z czasem może dojść do prześladowań.Dodam,że bieda już jest i to nie tylko materialna ale duchowa.Potop laicyzacji idzie od Zachodu,a wolność została źle zrozumiana.

STOP ABORCJI.

So lis 04, 2006 18:07

Jest wiele kobiet, które dzieci mieć nie mogą, a chciałyby na pewno. Takie z wielkim szczęściem przyjmą niechciane dziecko kobiety, która zdecyduje się dziecko urodzić, a którego nie chce wychowywać.

Czy trzeba zabijać :?: Nie.[

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lis 04, 2006 19:59
Zobacz profil WWW

Zacietrzewienie? Jak najbardziej. Pan Józef Michalik włożył do mrowiska dynamit zamiast zwykłego, przysłowiowego kija. Na demostracji ostro było - joby na Krk się posypały, obecna była również antyklerykalna partia lewicowa "Racja" (w artykule nie wymieniono). Naprawdę ostro było, ja tam sympatią do Krk nie pałam, ale to co usłyszałem było bardzo przykre i wywołało mój niesmak (ale nie tak duży jak teksty fanatycznych ortodoksów z tego forum ;-) ), a tak lewicowych lewicowców to w zyciu jeszcze nie widziałem... :)

Było potwornie zimno, okrutnie wiało - pewnie dlatego niedużo osób było. Ludzie dużo smutniejsi, bardziej źli i rozgoryczeni niż na Gay Pride'ach - to mnie mocno niepokoi - bardzo dużo złych emocji wyzwolił pan Józef Michalik, to stanowczo nie był dobry ruch ze strony Krk(?)...

Pozdrowienia od "jednego ze stuosiemdziesięciu" :D

So lis 04, 2006 20:24

Aborcja to prywatna sprawa każdej kobiety i ojca dziecka. Bywa tak, że dziecko jest obarczone ciężkimi chorobami genetycznymi i wiadomo, że nie pożyje zbyt długo. Albo sytuacja materialna rodziców jest beznadziejna.
W niektórych nadzwyczajnych sytuacjach lepiej dokonać aborcji, niż skazywać dziecko na cierpienie.
Wara od cudzej macicy.
Stop robieniu kupy!

So lis 04, 2006 21:02

A czy nie to samo jest na viewtopic.php?t=9782 Question

Pomyłkowo 2 razy zapostowałem to samo, ale to przez chwilowy problem z forum. W sumie tamten temat można wyrzucić

Cytuj:
Aborcja to prywatna sprawa każdej kobiety i ojca dziecka

Tak sie składa że w gre wchodzi właśnie jeszcze to dziecko. Ono może chcieć przyjść na świat. My tak naprawde nie wiemy co jest lepsze dla takiego dziecka. Dlaczego zatem skazujemy je na śmierć?

Ilekroć słysze podobne bzdury z ust zwolenników aborcji, tylekroć nasuwa mi sie pytanie - Jak mozna być tak zdegenerowanym, żeby uprzedmiotowić własne dziecko i z własnego egoizmu je zabić? To nawet nie jest zezwierzęcenie, bo zwierzęta pieczołowicie dbają o swoje potomstwo

So lis 04, 2006 22:56

Tak sie składa że w gre wchodzi właśnie jeszcze to dziecko. Ono może chcieć przyjść na świat. My tak naprawde nie wiemy co jest lepsze dla takiego dziecka.
Święte słowa bracie! A wedle tych twoich słów nie wiemy czy aborcja nie jest np. wyjściem najlepszym! :) Bo skoro nie wiemy, to każda opcja jest prawdopodobna...
Kamyk napisał(a):
Ilekroć słysze podobne bzdury z ust zwolenników aborcji, tylekroć nasuwa mi sie pytanie - Jak mozna być tak zdegenerowanym, żeby uprzedmiotowić własne dziecko i z własnego egoizmu je zabić?
Osoby o innej moralności nie są zwierzętami. Brak, nie tylko rozumowej ale i uczuciowej (miłość, szacunek) zdolności akceptacji innego człowieka kłóci się trochę z podstawami chrześcijaństwa :)

Twoje słowa są obraźliwe i wyrażają jedynie twoją bezmoc i zagubienie wobec problemu. Zakaz aborcji nie ma nic wspólnego z zaufaniem, miłością, czy odpowiedzialnością. Zakaz jest agresją, porażką. Zamknięciem oczu na zło. Nie widzę zła, więc pewnie zło znikło. Magia, psze pana. Czysta magia... Ale zaraz, magia jest przecież jakoś taka niechrześcijańska!... Ups! :P

So lis 04, 2006 23:42

Święte słowa bracie! A wedle tych twoich słów nie wiemy czy aborcja nie jest np. wyjściem najlepszym!

Racja. Nie wiemy. A skoro nie wiemy, to nie warto w tej sytuacji podejmowac tak olbrzymiego ryzyka - to ryzyko jest zbyt duże

Cytuj:
Twoje słowa są obraźliwe

O ile prawda jest obraźliwa - to moje słowa mogą być obraźliwe. Jednak nie kryje sie z moją najwyżsżą pogardą dla takich zachowań, jakie prezentują panie z cytowanego artykułu (nie mylić z pogardą co do tych pań - od tego jestem daleki)

Cytuj:
wyrażają jedynie twoją bezmoc i zagubienie wobec problemu

Racja. Czuje sie zagubiony w świecie tak potężnego zła, które mnie dosłownie przytłacza. I czuje sie wobec tego bezsilny. Bo jeśli ktoś czarne nazywa białe - to jest totalny chaos i samowola.

Cytuj:
Zakaz jest agresją, porażką

Porażką to jest obecna sytuacja - że kobiety żądają prawa do aborcji na życzenie. To jest dla mnie porażka, że to takiej paranoi doszło. Skoro jednak doszło, to nie możemy pozostać na to obojętni. I musimy zarówno uniemożliwić dokonywanie aborcji na życzenie, jak i pracowac u podstaw, żeby takich sytuacji było jak najmniej
I nie uważam tego za zamknięcie oczu na zło. Wręcz przeciwnie

So lis 04, 2006 23:57

Cytuj:
Zakaz jest agresją, porażką
Porażką to jest obecna sytuacja - że kobiety żądają prawa do aborcji na życzenie. To jest dla mnie porażka, że to takiej paranoi doszło. Skoro jednak doszło, to nie możemy pozostać na to obojętni. I musimy zarówno uniemożliwić dokonywanie aborcji na życzenie, jak i pracowac u podstaw, żeby takich sytuacji było jak najmniej
I nie uważam tego za zamknięcie oczu na zło. Wręcz przeciwnie
Do sytuacji w jakiś sposób doprowadzono...
"Praca u podstaw" - bez przerwy powtarzam te słowa w dyskusjach o aborcji, ale większość katolików odpowiada - "zakaz!". I dla mnie to jest właśnie porażką. Zakaz nic nie naprawi, zakaz pogłębia tylko zło. Dlatego ja byłem na tej proaborcyjnej demostracji. Bo jak będzie zakaz aborcji, to katolicy ją oleją, tak jak teraz olewają. A jak zakazu nie będzie, to może zaczną myśleć nad wspomnianą "pracą od podstaw"...

N lis 05, 2006 0:19

"Praca u podstaw" - bez przerwy powtarzam te słowa w dyskusjach o aborcji, ale większość katolików odpowiada - "zakaz!". I dla mnie to jest właśnie porażką. Zakaz nic nie naprawi, zakaz pogłębia tylko zło. Dlatego ja byłem na tej proaborcyjnej demostracji. Bo jak będzie zakaz aborcji, to katolicy ją oleją, tak jak teraz olewają. A jak zakazu nie będzie, to może zaczną myśleć nad wspomnianą "pracą od podstaw"...

Byłeś to byłeś. Nie o to idzie.
Katolicy - nie oleją. Oleją ci co chcą być postrzegani jako katolicy. Np. tacy co naprędce "załatwiają" sobie śluby "kościelne" przed jakimiś wyborami.

Z pracą od podstaw to jest różnie. Jak nie jest wsparta batem, bywa że nie skutkuje.

O, piękną analogią jest edukacja. Groch z kąta wymieciono. Żadnych kar.
Należy rozmawiać. I rozmawiano. Z kubłem na głowie. O innych zabawnych atrakcjach nie wspomnę. I mamy co mamy.

Potrzebna jest i cierpliwa rozmowa i sankcje.

Poza tym fałszywie przedstawiasz tę propozcję zmiany w Konstytucji.
Ona nie dotyczy zakazu aborcji, lecz ochrony życia. Prawa do życia.
Jednego z najważniejszych z ważnych praw człowieka.

"Prawo do brzucha" jest prawem duużo niższej rangi.

N lis 05, 2006 3:25
Zobacz profil WWW

Tematem jest aborcja, a nie polityka PiS czy dowolnej innej partii. Uprzedzam, że posty nie na temat będę usuwała

W temacie:

1. Aborcja jest zabiciem dziecka (dla niepewnych: przynajmniej potencjalnym zabiciem, to znaczy, że nie można go wykluczyć w żaden sposób poza założeniem). Zabicie człowieka jest złem. Działanie którego założeniem jest: "jeśli tam nie ma człowieka, to nie ma problemu, a jeśli jest to... trudno" również. Co do tego chyba nie ma wątpliwości?

2. W kwestii pani Nowickiej... Cóż - przyznam, że przy takiej historii rodzinnej się nie dziwię jej poglądom :(

Pomyśl sobie - moja babcia mało nie umarła, więc walczyła [ona/ jej córka/ wnuczka] o bezpieczeństwo innych kobiet. Brzmi dobrze, nie?

To teraz pomyśl: moja babcia mało nie zginęła zabijając moją ciotkę lub wujka... moja mama zabiła mojego brata lub siostrę... ja zabiłam własne dziecko... nie do pojęcia, prawda?

Filippiarz - zakaz już zmienił. Świadomość ludzi, przynajmniej w pewnym stopniu. Jest coś takiego - taki pogląd, wytłumaczenie - że jak coś jest prawnie dopuszczalne, nie może być naganne. I na odwrót.

Zakaz w tym wypadku oznacza dokładnie tyle samo, co: "kto zabija... podlega karze." albo "kto działa z zamiarem zabicia... podlega karze".

Pewnie - nie można na nim poprzestać. Na pewno załatwianie sprawy samym zakazem niczego nie zmieni. Ale myślę, że jakaś prawna forma zakazu jest potrzebna...

W kwestii zmiany obecnego prawodawstwa - zawsze pozostaje pytanie o kompromis jako wybór mniejszego zła. Bo lepsza jest ta ustawa niż pełna dopuszczalność aborcji...

Dopisane - brakujące posty znajdują się w osobnym temacie

N lis 05, 2006 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]