Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ? 

Zwykły pogrzeb katolicki. 62%  62%  [ 78 ]
Wikiński spływ do morza. 4%  4%  [ 5 ]
Słowiański kurhan. 6%  6%  [ 7 ]
Spalenie i rozsypanie prochów w jakimś romantycznym miejscu :) 29%  29%  [ 36 ]
Liczba głosów : 126

Autor Wiadomość
Chcę być diamentem! To się dopiero nazywa klejnot rodowy. Wyobraźcie sobie po śmierci stać się diamentem, który w Waszym rodzie będzie przechodził z pokolenia na pokolenie.

Pt wrz 15, 2006 6:51

Cytuj:
Mnie osobiście taki pomysł nie interesuje. Ja bym ani nie chciała trzymać prochów w domu, ani - tym bardziej - przetwarzać ich na diament i nosić na szyi

taka odpowiedź mnie ucieszyła
to nie nasza Polska kultura promuje takie cosik
jest to rodem z cywilizacji bizantyńskiej i ich z któres z kultur
nie bedę szukał raczej która bo mi się już odechciało o takich zboczeniach słuchać i czytać
w Polsce gdy była walka i do stawu kilka trupów wleciało juz ludzie brzydzili się brac węgorze i inne ryby
co dopiero jest nie do pomyślenia dotykac diament z prochów ludzkich
pasuje to do pomysłów robienia koców z włosów ludzkich albo preparowania na wieczna rzeczy pamiatke Gintera von Hoygena czy jak mu tam...

uważam, że jest to dość kontrowersyjne by udzielać takich stanowczych odpowiedzi w imieniu KK a przynajmniej Jezuitów
choć z drugiej strony patrząc na Jezuitów to az się czasem dziwię czemu nie doszło do kasacji tego zakonu tak jak zostały przez papiezy polikwidowane inne zakony z powodów własnie jesli nie podonych to przynajmniej przybliżonych

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N wrz 17, 2006 21:38

like wiking: mnie na lodke, lodke na wode i podpalic... a potem opic

Śr paź 11, 2006 19:06

Ludzie co za rónica jak was pochowią i tak nie wyjdziecie stad zywi. ja osobiscie mimo wszystko jesli pytacie jestem za normalnym pochówkiem nie wydziwiajmy to nasza wiara. choc niczyjich zdan nie neguje

Śr paź 11, 2006 20:06

Pt paź 13, 2006 5:58

Nie chciałbym żeby ktoś miał kłopot i musiał chodzić koło mojego pięknego marmurowego (chińskiego) pomnika z wygładzonymi brzegami.
Albo prosty krzyż, albo kremacja.

Kurchanik zarezerwowałbym dla osobowości (Miłosz, Twardowski)

Cz paź 26, 2006 8:26

chce pognić jak wszyscy moi przodkowie 8)

So paź 28, 2006 0:00

jako że jestem romantykiem zaznaczyłem ostatnią odpowiedź

mam nadzieję, że to nie boli ;)

So paź 28, 2006 15:12

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N paź 29, 2006 8:05
Zobacz profil WWW
Co ma się stać z moim ciałem po śmierci ? Doczesne szczątki przeminą a w niebie otrzymamy nowe ciało - uwielbione.

Pt lis 24, 2006 21:44

Tak szczerze, to jest mi obecnie, "przed" (zapewne "po" też :D ) zupełnie obojętne.
Jeśli jakieś części będą w na tyle dobrym stanie, by mogły zostać wykorzystane na "zamienniki" dla kogoś - nie mam nic przeciw.
Po co mają się zmarnować.
To co zostanie, może być spokojnie spłukane by zasiliło jakieś roślinki.
A jeśli ktoś uzna, że potrzebne mu będzie miejsce na wspominki (czyt. zaciszna kwatera) o mnie, też może być.
Nieobojętne jest mi tylko co stanie się z tą nieuchwytną ulotną duszą. Ale to inna bajka.

Pt lis 24, 2006 22:38
Zobacz profil WWW

So lis 25, 2006 14:26
Zobacz profil WWW
Jest do wyboru:kremacja,wysłanie w głębiny morza/oceanu,kurhan (taki wybudowano w Polsce,stoi nawet katolicki krzyż) lub tradycyjny pochówek.Wszystkie te sposoby są właściwe.Tak uważam.

So lis 25, 2006 20:25
Na rozsypanie prochów nigdy się nie zgodzę.Kurhan owszem,ale z katolickim krzyżem na szczycie.

So lis 25, 2006 20:28
A mi to rybka. Jednak w ramach idealow wyznawanych w życiu wolałbym być po prostu skremowany. Oszczędność miejsca, ekologia itd.

A tak trochę offtop:
ostatnio zobaczyłem grób... jeśli miałbym już być gdzieś pochowany, to właśnie w takim. Po prostu drewniana "skrzynka" wypełniona ziemią. Żadnego betonu, marmuru, czy czegokolwiek innego.

I poza offtopem:
"mi to lotto", co się stanie z moimi prochami. Miejsce pochówku też nie musi istnieć. Wspominać mnie mogą ludzie w głowach.

Crosis

So lis 25, 2006 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona