Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 22:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Wolno jeść Ciało i Krew JEZUSA po ciężkim grzechu !!! 
Autor Wiadomość

Kardynal Gagnon wydal takie oswiadczenie 31 pazdziernika 1987 roku:
" Sąd wydany przez Ojca Swietago w 1948 roku stanowi oficjalne imprimatur nadane w obecnosci swiadkow."

So lis 25, 2006 0:55

Kardynał może mieć różne opinie, jego sprawa. Żeby udzielić imprimatur, trzeba znać dogłębnie daną książkę, a Pius XII nie czytał jej, tylko powiedział, co powiedział. Poza tym nie wolno zapomiać o tu, fakcie, że "16 grudnia 1959 Dekret Świętego Oficjum wprowadził to dzieło na Indeks", o czym przypomina krótki artykuł, do przeczytania którego zachęcałem.

So lis 25, 2006 1:01

Jak mogl wydawac opinie o ksiazce nie czytajac jej. Skad wiesz ze nie czytal.

So lis 25, 2006 1:15

I jeszcze jedna rzecz, przecież przy Wieczerzy z JEZUSEM jego uczniowie nie klękali przed NIM ani przed JEGO Krwią i Ciałem (…a ON był BOGIEM Na Ziemi, co jest ksiądz w porównaniu?), to czemu my mamy klękać przed Komunią Świętą (Eucharystią) jak JEZUS nic takiego nie kazał robić swoim uczniom? Czy to może tylko jeszcze jeden sposób naszych księży żeby nasz upokorzyć (dla ich własnej frajdy)? I dlatego ja już nie klękam w czasie Mszy Św., klękać ja mogę przecież robić w domu według tych słów = " 9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, 10 aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. 11 I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca. " (Flp 2), ...kiedy ja się modlę w samotności według słów naszego PANA = " 5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. " , i dlatego może właśnie jest lepiej nie klękać w czasie adoracji, bo to by może się wtedy robiło / robi dla oka ludzkiego a nie według woli JEZUSA?

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Pn lis 27, 2006 17:45

Kleczac uczysz sie pokory. Pycha jest pierwszym z grzechow glownych. "Bog pysznym zawsze sie sprzeciwia".
Dodatkowo napisane jest ( cytuje z pamieci ) " Aby na imie Jezus zgielo sie kazde kolano istot niebieski, ziemskich i podziemnych". Przy komunii ksiadz mowi " Cialo Chrystusa". Apostolowie nie klekali przy wieczerzy pewnie dlatego ze sami nie rozumieli tego co sie dzieje, zreszta Chrystus nie byl jeszcze uwielbiony. Po zmartwychwstaniu juz klekali przed Jezusem.

Pn lis 27, 2006 20:10
Post Re: Wolno jeść Ciało i Krew JEZUSA po ciężkim grzechu !!!
Wrócę do tematu ;)

myślący napisał(a):
"1385 Aby odpowiedzieć na to zaproszenie, musimy przygotować się do tej wielkiej i świętej chwili. Św. Paweł wzywa nas do rachunku sumienia: "Kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije, nie zważając na Ciało Pańskie, wyrok sobie spożywa i pije" (1 Kor 11, 27-29). Jeśli ktoś ma świadomość grzechu ciężkiego, przed przyjęciem Komunii powinien przystąpić do sakramentu pojednania." http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkII-2-1.htm , Katechizm Kościoła Katolickiego : KKK) = Ale ja uważam że Św. Pawłowi chodziło o coś innego niż wezwanie do rachunku sumienia, jemu chyba chodziło o to żeby w godny sposób przyjmowacz Chleb PAŃSKI, a nie o to żeby iść do spowiedzi przed Przyjęciem Jego, bo to przecież innaczej nie zgadzałoby się z nauką JEZUSA (patrzcie na 2 część mojego postu) :!: , chyba mu raczej chodziło o inne rzeczy, mianowicie o to, między innymi, żeby nie obżerać się ciałem Pańskim

Godnie= bez grzechu ciężkiego. Zwyczajnym sposobem uzyskania przebaczenia grzechów ciężkich jest spowiedź sakramentalna.
Czasami zdarza się, że ktoś otrzymuje od spowiednika pozwolenie przyjęcia Jezusa bez spowiedzi sakramentalnej, chociaż poepłanił grzech ciężki , ale pod 3 warunkami:
- niemożności przystąpienia do spowiedzi sakramentalnej
- wzbudzenia żalu doskonałego. Żal doskonały gładzi grzechy ciężkie, więc przyjmujemy Komunię godnie, mimo braku spowiedzi sakramentalnej.

Jednak :
- jest to sposób nadzwyczajny, którego nie wolno nadużywać i stosować na własną rękę jako ułatwienie. Nie zwalnia to również z obowiązku powiedzenia o tym spowiednikowi przy najbliższej spowiedzi sakramentalnej.

Cytuj:
Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb... " ( = że ja uważam że trzeba być świadomym że to co się Zjada Jest Ciałem JEZUSA, i dlatego trzeba To Przyjmowacz z należytym szacunkiem, ale że nie trzeba być wolnym od grzechu ciężkiego)

Jak wyżej- z szacunkiem, czyli godnie, godnie- bez grzechu ciężkiego.
Bo "Kto bowiem spożywa i pije, nie zważając na Ciało Pańskie, wyrok sobie spożywa i pije".
Jeśli chodzi o Judasza, to :
1. nie wiemy, czy przyjął Komunię ( relacje są sprzeczne )
2. Nawet, gdyby przyjął Jezusa, to jest jego wyborem - Komunia przyjęta niegodnie sprowadza śmierć .. zresztą dowodem na to może być późniejsze samobójstwo Judasza ( tutaj mamy także śmierć fizyczną, ale była na wynikiem rozpaczy- śmierci duchowej).

Wt lis 28, 2006 0:04

1. nie wiemy, czy przyjął Komunię ( relacje są sprzeczne )
2. Nawet, gdyby przyjął Jezusa, to jest jego wyborem - Komunia przyjęta niegodnie sprowadza śmierć ..
" = ]" = Nie wiemy (?!), pisze przecież u Mateusza ze na pewno przyjął Ją, a inne relacje nie sprzeczają się z tym z tego co ja wiem, chociaż ze też nie pokazują tego wyraźnie. I przecież JEZUS mógłby przez kilka prostych słów, na przykład = "nie dam tobie", zatrzymać Judasza od przyjęcia Tego Życiodajnego Pokarmu, bo czy nasz PAN by pomagał przy świętokractwu (?!!!), ON który precież był bez grzechu, i przecież ty chyba też nie chcesz GO oskarżać o tchórzostwo, ze ON nie odważył się powiedzieć "nie" do Judasza, a też ON chyba by nie chciał zguby nawet swojego zdrajcy (przecież BÓG Jest Miłością...) = " 8 A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwalców i wszelkich kłamców: udział w jeziorze gorejącym ogniem i siarką. To jest śmierć druga. " (Ap 21).
. I o tym ze Ten Pokarm Przynosi głównie Życie a nie śmierć... = " 47 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto wierzy, ma życie wieczne. 48 Jam jest chleb życia. 49 Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. 50 To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. 51 Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata. ... 53 Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. 57 Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. 58 To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. 59 To powiedział ucząc w synagodze w Kafarnaum. " (J 6). Patrzcie :o , ja umiem trochę Pisma Świętego :nauka: :zdziwko: , mniej niż połowę :co: , ale toitak :D. " Apostolowie nie klekali przy wieczerzy pewnie dlatego ze sami nie rozumieli tego co sie dzieje, zreszta Chrystus nie byl jeszcze uwielbiony. " = JEZUS by oczywiście chyba kazał im klękać, przecież ON był ich Nauczycielem. I ja niewierze ze Ciało JEZUSA było Uwielbione po zmartwychwstaniu, przecież nasze ciała mają być Uwielbione dopiero po Końcu Świata, a czy JEZUS miałby żyć ze Swoimi Ranami całą wieczność (to byłoby Ohydne wtedy!!!), bo tak by chyba by było jak już teraz JEGO ciało Jest Uwielbione. " Po zmartwychwstaniu juz klekali przed Jezusem. " 50 Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce błogosławił ich. 51 A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba. 52 Oni zaś oddali Mu pokłon i z wielką radością wrócili do Jerozolimy, 53 gdzie stale przebywali w świątyni, błogosławiąc Boga. (Łk 24) = I gdzie pisze ze oni klękali przed NIM :?: ??

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Wt lis 28, 2006 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2