Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 16:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny? 
Autor Wiadomość

Mialem kiedys watpliwa przyjemnosc pracowac w jednym z osiedlowych marketow,ktory byl otwarty 7 dni w tygodniu. Obserwowalem wiec kto robi zakupy w niedziele- bo temat zakazu handlu w niedziele wraca jak bumerang.
Market byl otwierany o 9:00, ale tak naprawde byl juz czynny od 8:45- czemu? Aby starsze panie prosto po wyjsciu z kosciola z porannej mszy mogly w nim zrobic zakupy.
Nie wiem co Wy o tym sadzicie, ale mnie tu pachnie hipokryzja- osoba, ktora dopiero co wyszla z kosciola, w ktorym byc moze bylo nawet kazanie nt. niedzielnych zakupow zasuwa prosto do sklepu po... 20dkg ciastek. Albo lody. Czasami czekoladki lub smietanke do kawy- generalnie bzdury bez ktorych moglaby sie obejsc.
I tak bylo w kilku innych sklepach tej sieci handlowej, wiec podejrzewam, ze i w innych jest/bylo podobnie.
Nalezaloby wiec odroznic poboznosc od chodzenia do kosciola (na zasadzie przyzwyczajenia, obowiazku).
Wspomnialm tu o paniach, co nie oznacza, ze panowie zakupow w niedziele nie robia- po prostu jest ich znacznie mniej (byc moze wynika to z faktu, ze zwykle kobiety zajmuja sie zakupami).

Pn paź 30, 2006 13:43

Krzysiek - nie zapominaj, że kwestia robienia zakupów w niedzielę jest dyskusyjna. Ja nie uważam tego za grzech.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn paź 30, 2006 17:24
Zobacz profil WWW

Nie wiem co Wy o tym sadzicie, ale mnie tu pachnie hipokryzja- osoba, ktora dopiero co wyszla z kosciola, w ktorym byc moze bylo nawet kazanie nt. niedzielnych zakupow zasuwa prosto do sklepu po... 20dkg ciastek. Albo lody. Czasami czekoladki lub smietanke do kawy- generalnie bzdury bez ktorych moglaby sie obejsc.
I tak bylo w kilku innych sklepach tej sieci handlowej, wiec podejrzewam, ze i w innych jest/bylo podobnie.

No to ja tez jestem hipokrytką hmm.
Dla mnie jednak liczy się to, jak uczestniczę w Mszy Św. i co robię po powrocie do domu. choćby nawet z tymi ciastkami w garści. Czy zalegnę przed TV, czy będę się starała jakoś uświęcić ten dzień.

Pn paź 30, 2006 17:50

Pn paź 30, 2006 20:56

TO ZALEZY TYLKO OD CZLOWIEKA.. Z MOICH OBSERWACJI WYNIKA ZE ROWNIE BOBOZNI SA FACECI JAK I KOBIETY TAK SAMA ROWNIE ZEPSUTE SA KOBIETY JAK I FACECI..TUTAJ NIEMA TYCH PODZIALOW..TO ZALEZY OD CZLOWIEKA..ZNAM DUZO FACETOW KTORZY ZYJA JAK ANIOLOWIE I ZNAM DUZO KOBIET KTORE ZYJA JAK DIABLICE..I NA ODWROT..

Pt lis 17, 2006 16:39

Przyznam, że więcej kobiet chodzi do Kosćioła w niedzielę jak i w tygodniu. Ale na mszy niedzielnej przynajmniej w mojej parafii nie jest to aż taka ogromna różnica (ok. 2tygodnie temu liczyliśmy wiernych).

I jeszcze jedno muszą powiedzieć. Co do osób starszych: mężczyźni potrafią się lepiej zachować w Kościele niż kobiety. Przykład: Staje se jedna babka obok ławki, żeby się jej ta druga przesuneła (nie mówie już o tym, że ławka jest prawie cała zapchana, a przed jest dużo wolnego miejsca). Ta co siedzi wstaje i mówi, aby przeszła bo ona chce siedzieć z boku (oczywiście musi wszystko widzieć :-X ) Ta co chciała wejść usiadła i dosłownie na cały głos powiedziała "Co za ludzie! Nawet się posunąć nie umią". Ja już tam nie mogłam. Czysta głupota. Takich przykładów to chyba każdy by mógł wiele podać :D

So gru 02, 2006 13:24
Post Re: Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny?
roccoxl napisał(a):
Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny? Jeśli tak to dlaczego?
Patrząc po Kościołach na Mszy św. jest wiecej kobiet niż mężczyzn . Dalczego?

Prost odpowiedz brzmi bo kobiety zyja dluzej :D
Na powaznie to zalezy oczywiscie od indiwidualnych osob.
Nie mozna tak rzucac ogolnie.

Cz sty 04, 2007 22:56

Pierwej by trzeba zdefiniować słowo pobożność . Niemniej udział we mszy jest jakimś wyznacznikiem. Podczas ostatniego liczenia miałem okazje spojrzeć na spis , wszędzie ok. 60 % to kobiety. Jest jeden wyjątek msze w Klasycznym Rycie Rzymskim (tzw. trydenckim) 60-70 % to mężczyźni. Przypadek ? Nie , to powtarza się wszędzie.
Jest w tej mszy jakiś określony porządek i stałość ,a zaznaczona ofiara przyciąga to zwłaszcza mężczyzn. Daje to pewną pobożność , siłę wewnętrzną. Mówiąc krótko bardziej się w niej odnajdują.
Kościół przez wieki promował takie cechy jak : poświecenie ,oddanie , dzielność , służba chrześcijaństwu, szlachetność postępowania, godność , honor itp. Trafiało to w naturalne cechy męskie , dzięki którym wychowywano na porządnych ludzi. Kiedy z różnych powodów zrezygnowano z tego , świat wmawia ,że te cechy są niepotrzebne , pewna wkradająca się miałkość, nijakość nie przyciąga już do Kościoła . Oparcie duchowe w Kościele przekłada się na obce im cechy , stąd siła przyciągania osłabła. Kościołowi zaś brakuje zdeterminowanych obrońców i słabnie , kompromisy , ugodowość biorą górę i następuje erozja , której nikt już nie zaprzecza.

N sty 07, 2007 18:46

Post Pobozniejsza czy na pewno?
Zależy co rozumieć :shock: pod słowem pobożność ?. Czy tylko odmawiaie paciorków. Czy też chodzi o świadome i radykalne pójście za Jezusem Chrystusem. Czy przypadkiem pobożność kobiet ( nie generalizuję tutaj)
nie jest bardziej emocjonalna ale co za tym idzie mniej intelektualna a bardziej niestabilna. Emocje są dobrą sprawą w wierze ale nie można się na nich opierać

Pn lut 12, 2007 12:28

Pierwej by trzeba zdefiniować słowo pobożność . Niemniej udział we mszy jest jakimś wyznacznikiem. Podczas ostatniego liczenia miałem okazje spojrzeć na spis , wszędzie ok. 60 % to kobiety. Jest jeden wyjątek msze w Klasycznym Rycie Rzymskim (tzw. trydenckim) 60-70 % to mężczyźni. Przypadek ? Nie , to powtarza się wszędzie.

a jakie wnioski z tego wysnuwasz?
I skąd masz dane o liczebności wiernych na mszach w rycie rzymskim?

Robur napisał(a):

(...) następuje erozja , której nikt już nie zaprzecza.

Uważasz, że Kościół zbłądził?

Z ciekawości - sympatyzujesz z Bractwem św. Piusa czy sedewakantystami? Bo trudno odróżnić po sposobie krytykowania.

Pn lut 12, 2007 14:45
Zobacz profil ICQ WWW
Uważasz, że Kościół zbłądził?
nie zapominajmy, że Kościół to ludzie (również ci szarzy, mali ludkowie), którym zdarza się pobłądzić, pogubić...

Pn lut 12, 2007 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3