Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Biblia 
Autor Wiadomość

Cytuj:
godunow...
1. Wiesz lepiej co twierdzi KK niż Katechizm który zacytowałam?

Czy wiem Lepiej hm katechizm znam choćby z racji bycia katolikiem i posiadam w domu i od czasu do czasu w miarę potrzeb zaglądam do niego.
Jot_tka napisał
Cytuj:
Prawosławie posługuje się Septuagintą, nie tylko nie zmniejsza liczby ksiąg włączonych do Kanonu, ale wręcz jeszcze dodaje, IV księgę Machabejską... A jak podają Prawosławni - "Pierwszy ustalony i obowiązujący Kanon Pisma Świętego Starego Testamentu wyznacza 60 kanon soboru lokalnego w Laodycei (343)" (ostateczny - na soborach lokalnych w Jassach i Jerozolimie dopiero w XVII wieku)
343 rok po Chrystusie to jeszcze czasy jedności Kościoła i pierwsze wieki Chrześcijaństwa...

Faktycznie masz racje Prawosławie posługuje się tłumaczeniem Septugianty z dołączonym Nowym Testamentem posiadam takowe wydanie ( w języku rosyjskim).. Opatrzone to jest wszystko komentarzem prawosławnym..
Rok 343 jedność w sensie uznania się nawzajem to rzeczywiście są to schyłkowe lata jedności .
Tyle tylko że Biskup Rzymu ( w roku 343 – po Soborze Nicea I ) np. w Aleksandrii nie był uważany za ważniejszego od Biskupa tego miasta.. Co najwyżej za równego sobie. Kościoły Wschodnie nigdy nie uznały dogmatu prymatu Piotra wśród Apostołów . Czyli co za tym idzie pierwszeństwa Biskupa Rzymu..!
Na podstawie tychże Biblli nigdy na wschodzi nie uznano też kanonu o czyśćcu.. Zresztą nie uznają tego do dnia dzisiejszego.
Awe napisała
Cytuj:
godunow - myslę ,że nigdy nie byłeś w kościele prawosławnym i proszę byś zapoznał się z jego wystrojem . W Kosciele umieszcza się trumnę - oczywiście "atrapę " nakrytą katafalkiem , ozdobioną kwiatami i tam wierni wraz z księdzem prawosławnym modlą sie za dusze zmarłych.

Miałem okazję być w kilu cerkwiach np. Cerkwia Sofii w Warnie czy w kilku cerkwiach moskiewskich . Ba nawet byłem kilka razy na nabożeństwie niedzielnym ( coś ale mszy u katolików) Tyle tylko że to raczej nie wiele ma wspólnego ze msza katolicka . Moim zdaniem to połączenie modlitewne z agapą . Tak bym to ujął . Co ciekawe prowadzący liturgie nie są oddalenie od wiernych . Nie żadnego ołtarza a stół ofiarny jest otaczany przez wiernych ze wszystkich stron.. Na którym to stole składane są dary od wiernych pod rożnymi postaciami..

awe napisala
Cytuj:
Kościół prawosławny wierzy ,że mozliwa jest przemiana w czasie trwania tego stanu posredniego.Kościół walczący i triumfujacy pozostaje wciąż jedenco oznacza że mozna na siebie oddziaływaćpoprzez modlitwy i swięte zycie.T właśnie z tego powodu wierni prawosławni modla się za zmarłych.Rozdzielają nawet w imię zmarłych jałmuzny - ale to nie oznacza że co co rozdzielaja jałmuzny "kupują czyjeś zbawienie"

Tu jest niejako sens
..Przyjdzie sądzić żywych i umarłych ..
Czyli to żywi tu na tym świecie mogą coś jeszcze zmienić . tak wynika z doktryny prawosławnej .. ale oni sami już nic . Nic nie mogą odpokutować.. A jedynie żyjący prawosławni na ziemi mogą wyrównać grzechy oczekujących na sąd ostateczny..
Czyli o żadnym czyśćcu nie ma mowy..
Mianowicie podobny jest kult świętych( jak u katolików) czyli uznanych ludzi którzy już mają zbawienie..
Awe napiała
Cytuj:
A w ogóle to się tak fajnie mówi - jak cię to nie dotyka - ale gdy pomyslisz o smierci swoich rodziców a szczególnie mamy - to zrobisz wtenczas wszystko - by mogła Boga oglądać.

Mam nadzieję że matka moja, która stanęła już przed Panem ma zbawienie wieczne.. I moja żadna pomoc nie jest konieczna , Ba nawet nie możliwa .. Kto wierzy ten zbawienie mieć będzie. Ta ja sam Ty sama o tym decydujesz swoim życiem postawą wiarą i uczynkami tu na Ziemi .. Ja osobiście nie wierze w to aby taka możliwość w ingerencje wyroku Boskiego była możliwa..
Pozdrawiam Serdecznie

N kwi 25, 2004 22:31

Po jakimś czasie, on mówi: Wiesz jak mi tu jest, tak rzadko ktoś mnie odwiedza, siedzę tu godzinami, wychodzę na ulice, żeby na ludzi popatrzeć,...itd.
----------------------------------------------------------------------------

Nie zauważył, że przyszłam.

ps. proszę, nie komentujcie tego zdarzenia

Anula

Śr cze 23, 2004 14:05

Post Biblia
Tym razem z innej perspektywy.

Biblia jest Słowem Boga Żywego. Tym, który oświeca serca i umysły nasze jest Duch Święty. Bez Jego pomocy czytane słowa nie mają wymiaru duchowego. To Duch Święty jest Tym, który DECYDUJE jaki fragment Jego Słowa ma przemówić do nas.
W innym razie zamiast pokarmu duchowego nasycamy się pokarmem intelektualnym, a to nie to samo!

Dlatego z niepokojem obserwuję, jak niektórzy z forumowiczów cytują Biblię. Kochani, to Bóg ma przemawiać, nie ludzie. :) !

Z interpretacją Słowa także byłabym ostrożna, ponieważ osoby, które nie mają do tego powołania mogą dojść do absurdów, czyli donikąd.

Śr lip 14, 2004 13:18
Dlatego z niepokojem obserwuję, jak niektórzy z forumowiczów cytują Biblię. Kochani, to Bóg ma przemawiać, nie ludzie

Bog przemawia poprzez Biblie, ustami ludzi czytajacych ja.

Bez obaw Anula, na tym Forum znajduja sie takze fachowcy (poza nami laikami), ktorzy w razie czego dadza znac czy cos jest zle zinterpretowane.

Powiedz mi zatem, gdzie indziej ma byc cytowana Biblia, jezeli nie na chrzescijanskim Forum?

pozdrowka

Śr lip 14, 2004 13:23

Twoje pytanie jest z rodzaju tych, które nie oczekują odpowiedzi...
Bez obawy, zajrzałam tu już zupełnie gościnnie.
Odpowiem jednak: napisałam to, co wiem, reszta nie leży już w mojej mocy.

pa

Wt lip 20, 2004 12:52
Bez obawy, zajrzałam tu już zupełnie gościnnie.

Nie rozumiem....czy ty mnie straszysz odejsciem??
No wybacz, ale slubu z Toba nie bralem, to odejscia sie nie przelekne....

Cytuj:
Odpowiem jednak: napisałam to, co wiem, reszta nie leży już w mojej mocy.

Jezeli wiesz, to podziel sie z innymi....podziel, zamiast krytykowac. Dziwne to chrzescijanstwo, ktore zatrzymuje wiedze tylko dla siebie

pa

Wt lip 20, 2004 16:25

Napisałam już, to co wiem na temat Biblii, jak myślę rzecz najważniejszą. Ale spróbuję może w inny sposób o tym samym, ok?

Biblia jest Księgą wyjątkową, niepowtarzalną. Choć są podobne do niej, drugiej takiej nie ma. Dlaczego?
Każda książka to papier +druk+to o czym mówi. NP. romans odwołuje się do uczuć, encyklopedia udziela informacji, poradnik natomiast porusza się w zakresie psychologii, itd.

Biblia jest inna. Ponieważ Bóg tchnął w nią życie. Czytając ją /z szacunkiem!/ przestaje być odbierana na poziomie linearnym, staje się trójwymiarowa, więcej dochodzi jeszcze wymiar duchowy.

Tu podam przykład, może dziecinny ale nic innego nie przychodzi mi do głowy /przepraszam/: W czołówce bajki na dobranoc Bolek i Lolek, jeden z nich bierze książkę z wysokiej biblioteczki, otwiera ją a z niej wyskakują: kowboj na koniu, po obróceniu kartki: pirat na tratwie, itd.

Podobnie jest z Biblią. Prócz żródła informacji, nauki, romansu, odnosi się także do chwili bieżącej. Tłumaczy życie, że nie jest to przetrwanie od chwili narodzin do śmierci, ale nadaje i podnosi jego wartość. Rozumiesz wtedy, że wszystko co ciebie, mnie spotyka ma sens.
Trudno o tym pisać.
Z Bogiem.

Pn sie 09, 2004 11:23

Kiedy słyszymy, że chrześcijaństwo jest najwznioślejszą z religii, a Bóg biblijny jest Bogiem miłości i bezgranicznego miłosierdzia, miejmy na uwadze całą biblijną prawdę o tej religii.

Święte słowa :D

Więc może zacznij od siebie? :)

Pn wrz 13, 2004 15:39

Jezeli tak tlumaczyc pobudki Boga, to jak tlumaczyc to, ze kazal Mojzeszowi zgladzic caly narod Madianitow, a dziewice sposrod nich zabrac sobie dla rozrywki do namiotow?

Nie pisze dla tego zeby sie przyczepic, ale dla tego, ze dla mnie to jest niezrozumiale... a jezeli ktos twierdzi, ze Bog jest milosierny etc., to znaczy, ze ten ktos juz poradzil sobie z problemem zaglady Madianitow i innych.
pzdr

Sam problem zagłady pewnych narodów jest dość prosty. Pewne nasze czyny powodują to, że spotyka nas za to kara. Bóg jest miłosierny i kochający, ale nie znaczy to, że Bóg jest nierozgarniętym staruszkiem, troszkę fajtłapą, którego możemy poklepywać po plecach i traktować z pobłażaniem. Bóg jest po trzykroć święty i jest sprawiedliwy. A zarówno kara za grzechy, jak i cena, jaką On zapłacił za nasze odkupienie są straszne.

Logika postępowania Boga jest tu taka sama, jak logika zesłania kary potopu na całą ludzkość. A gdy w narodzie skazanym przez Boga na zagładę znajdą się ludzie prawi, na pewno nie ominie ich nagroda polegająca na wiecznym zbawieniu.

Inaczej mówiąc Bóg traktuje poszczególne narody jak poszczególne osoby. Narody grzeszne skazane są na potępienie i sprawiedliwą karę, te prawe, lub te, które się nawróciły, otrzymują Boże błogosławieństwo.

Co do zabierania dziewic do namiotów… możesz mi podać werset? Nie mogę tego znaleźć…

Zapraszam na swoje forum, gdzie można przeczytać wszystkie moje felietony, pooglądać zdjęcia z niekończącej się podróży dookoła USA i nawet zobaczyć na żywo obraz z kamery na moim trucku: www.katolik.us

Wt kwi 19, 2005 20:51
zbanowany na stałe

Post Re: Biblia
Wszelkie Pismo od Boga natchnione [jest] i pożyteczne do nauczania*, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu. 2 tym 3:16,17.

Biblia jako księga od Boga jest zbiorem opowiadan od stworzenia ziemi i człowieka do czasów dzisiejszych.Jest to historia ludzkosci widziana oczami STWÓRCY.

Cz wrz 23, 2010 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5