Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 20:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
 Czy za głoszenie herezji na forum grozi ekskomunika? 
Autor Wiadomość

I tym sympatycznym zgrzytem, zakończmy dyskusję w tym wątku. Przynajmniej w tym roku.

A tak przy okazji, wszystkiego, wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Liberalnym i tolerancyjnym moderatorom. Zapiekłym ateistom, heretykom, sekciarzom. No i tym po dziecięcemu wierzącym.
Życzę ja, Stanisław Adam.

N gru 31, 2006 12:39
Zobacz profil WWW
A ja tylko dodam, że bycie wierzącym nie oznacza- nie mającym żadnych wątpliwości. - I także osoba wierząca może pytać i szukać wyjaśnienia.

N gru 31, 2006 14:21

No napisał(a):
akacja napisał(a):
A ja widzę powód dla którego moderatorzy powinni to wycinać,
może spowodować to utratę czyjeś wiary, gdy będzie to czytał.

A jeśli to wieżący(wątpiący?) zada takie pytanie?

Właśnie chodzi o to, ze ja jako osoba wierząca takie stwierdzenie napisałam.
Więc uczestnictwo w tego typu dyskusjach, w których skłaniana jestem do pisania takich twierdzeń oraz czytania jeszcze gorszych sprawia że powstaje we mnie konflikt wewnętrzny oraz uczucie winy moralnej.

A może o to chodzi, abyś mogła sprawdzić, jak mocna jest Twoja wiara? Zło na forum, w postaci np. mnie, może się przydać do tego, abyś świadomie mogła wybrać dobro. Ja mogę Cie kusić różnymi korzyściami, jakie oferuje zło, np. życia w przyjaźni z innymi ludźmi, niezależnie od boga, w jakiego wierzą. Zło będzie kusiło również prostymi i jasnymi odpowiedziami na Twoje wątpliwości. Możemy wymyślić również inne pokusy :) Czy masz na tyle siły, aby się tym pokusom oprzeć? I to świadomie, stawić im czoła, a nie uciekać przed nimi?

akacja napisał(a):
Potem to musi zostać wyprostowane przez spotkanie z Jezusem przebaczającym w spowiedzi.

Czyli nawet jeśli polegniesz, masz gdzie uleczyć rany. W sumie nie masz się czego bać :)

akacja napisał(a):
Dlatego moderacja wyrządza mi krzywdę pozwalając mi oraz innym na wypowiadanie takich słow.

Moderacja pozwala Ci być silniejszą, Akacjo :)

Pn sty 01, 2007 16:03

Cytuj:
Właśnie chodzi o to, ze ja jako osoba wierząca takie stwierdzenie napisałam.

Nie chodziło mi o stwierdzenie ale np. o pytanie w rodzaju "Czy Bóg może stworzyć głaz tak ciężki, że nie zdoła go podnieść" jeśli wszystkie odpowiedzi ateistów i ogólnie "inaczej myślących" będą usówane raczej nie rozwieje to jego wątpliwości a może je nawet pogłębić...

Pn sty 01, 2007 18:04

Wybacz, akacjo- ale nikt nie stoi nad Tobą i nie stosuje wobec Ciebie przemocy zmuszając Cię do wciśnięcia jakiegoś klawisza .... a tylko wtedy możesz mówić o przymusie.

Baranku,
Do takiego pisania sprzecznego z wiarą skłania dopuszczalność na forum na wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła. To, że forum dyskusyjne zakłada w swej formie wypowiadanie własnych poglądów i myśli, a ktoś wyraża na forum własne poglądy i to co myśli a w 100% nie pokrywają się z tym co mówi Kościół (bo nie trzyma się tego sztywno), to jest obawa, że w pewnym momencie zostanie przekroczona granica grzechu. W kwestii wyrażania wątpliwości, by szukać ich wyjaśnienia także ta granica jest w dyskusji bardzo plynna, kiedy dojdzie do złamania I i II przykazania i sama mam w tej sprawie często obawę i niepewność.
baranek napisał(a):
Bo wobec tego, co czytasz, jesteś całkowicie wolna. Nie wiem, ile przeczytałam książek wydanych przez sekty- nie o sektach, żeby było jasne- ale nie piszę teorii, które wyczytałam, nie uznaję ich za swoje, ani też nie obawiam się utraty wiary z tego powodu ....

A kontakt z niewłaściwymi treściami, więc także ateistycznymi jest również grzechem, więc czytanie tego forum jest także niewłaściwe i już jest narażaniem się na grzech.

baranek napisał(a):
i nie będą wycinać połowy Forum
Może i konieczne by było wycięcie około 1/3 forum (może więcej, może mniej, trudno to określić bo stężenie tego w poszczególnych miejscach forum jest różne) aby na forum nie rozprzestrzeniał się ateizm i herezje, i by katolicy nie twierdzili, że forum stoi w sprzeczności z wiarą, aby forum rzeczywiście mogło służyć rozwojowi wiary, a nie wprowadzało zamętu w życie duchowe.
baranek napisał(a):
Potrafimy również odróżnić wyrażanie wątpliwości, od głoszenia.

Szkoda akacjo, że zamiast głosićEwangelię i przedstawiać ewentualnie stanowisko Koscioła, całą swoją energię poświęcasz na tropienie grzechu na Forum ...

I tu w końcu nie wiem czego ode mnie oczekujecie. Bo mowa cały czas o tym, że zgodnie z zasadami dyskusji w czasie niej, podczas wymiany zdań mogą być obecne wypowiedzi sprzeczne z wiarą (przeciw czemu protestuję).
A teraz mówisz mi że mam głosić Ewangelię na forum.
To w końcu zdecyduj się:
głoszenie Ewangelii i traktowanie forum jako ambony wykorzystywanego w tym celu czy dyskusja zakładająca wyrażanie własnego zdania, niekoniecznie zgodnego z nauką Kościoła?
olfik napisał(a):
Czyli nawet jeśli polegniesz, masz gdzie uleczyć rany. W sumie nie masz się czego bać

Faktem, że nie ma się czego bać bo Jezus podnosi z upadku.
Tylko nie można wykorzystywać tego, przez to że świadomie będzie się grzeszyło licząc na przebaczenie Boże bo to grzech przeciwko Duchowi Świętemu.
No napisał(a):
jeśli wszystkie odpowiedzi ateistów i ogólnie "inaczej myślących" będą usówane raczej nie rozwieje to jego wątpliwości a może je nawet pogłębić...

Raczej jest tak, że tego typu dyskusje jakie toczą się na forum jeszcze bardziej mogą pogłębić wątpliwości. To właśnie w czasie nich powstaje konflikt wewnętrzny, jeśli w dyskusji w formie własnego poglądu wypowiada się coś sprzecznego z wiarą. Odpowiednimi środkami do pogłębiania wiary i wyjaśniania wątpliwości są rozmowy z kompetentymi osobami, rekolekcje, a miejscem wypowiedzenia i uzdrowienie konfliktu spowiedź. Dyskusja na forum przez to, że można głosić poglądy które są sprzeczne z wiarą, często wprowadza jeszcze więcej zamętu, bo powstaje grzech który powoduje rozbicie.
Na forum wyjaśnienie wątpliwości może byłoby wtedy możliwe, jeśli szukajacy odpowiedzi otrzymywaliby odpowiedzi zgodne z nauką Kościoła, a gdyby znajdowałyby się błędy w odpowiedziach (niekoniecznie ze złej intencji, lecz z niewiedzy i niezrozumienia) to moderatorzy poprawialiby i prostowali te odpowiedzi.

Wt sty 02, 2007 20:33

akacjo, tłumacząc nam to wszystko, ćwiczysz w sobie cnotę cierpliwości :)

My przy okazji też ćwiczymy ;)

Wt sty 02, 2007 20:38
Do takiego pisania sprzecznego z wiarą skłania dopuszczalność na forum na wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła.

Dorosły człowiek może kupić dowolną ilość alkoholu. Następnie może go wypić i się upić. Czy idziesz do monopolowego, kupujesz alkohol i upijasz się tylko dlatego, że jest to dopuszczalne ??

akacja napisał(a):
baranek napisał(a):
Bo wobec tego, co czytasz, jesteś całkowicie wolna. Nie wiem, ile przeczytałam książek wydanych przez sekty- nie o sektach, żeby było jasne- ale nie piszę teorii, które wyczytałam, nie uznaję ich za swoje, ani też nie obawiam się utraty wiary z tego powodu ....

A kontakt z niewłaściwymi treściami, więc także ateistycznymi jest również grzechem, więc czytanie tego forum jest także niewłaściwe i już jest narażaniem się na grzech.

1. Zależy, w jakim celu to czytasz (czy to grzech, czy nie)
2. Zależy od stanu Twojej wiary (ewentualne zagrożenie dla niej)

3. Jeżeli czytanie Forum uważasz za narażanie się na grzech... to dlaczego wciąz to robisz ? Naprawdę Jesteś wolna w swojej decyzji. Ja Ci mówię: możesz odejść. Ty wybierasz. I nie pisz, że ktoś Cię zmusza do pisania, czytania, bo Twój wybór, czy zostajesz , czy czytasz- i które tematy- oraz który klawisz wciśniesz (vide: przykład z monopolowym)

akacja napisał(a):
baranek napisał(a):
Szkoda akacjo, że zamiast głosićEwangelię i przedstawiać ewentualnie stanowisko Koscioła, całą swoją energię poświęcasz na tropienie grzechu na Forum ...

I tu w końcu nie wiem czego ode mnie oczekujecie. Bo mowa cały czas o tym, że zgodnie z zasadami dyskusji w czasie niej, podczas wymiany zdań mogą być obecne wypowiedzi sprzeczne z wiarą (przeciw czemu protestuję).
A teraz mówisz mi że mam głosić Ewangelię na forum.
To w końcu zdecyduj się:
głoszenie Ewangelii i traktowanie forum jako ambony wykorzystywanego w tym celu czy dyskusja zakładająca wyrażanie własnego zdania, niekoniecznie zgodnego z nauką Kościoła?

Głoszenie Ewangelii nie kłoci się z dyskusją. Wręcz przeciwnie .. chcesz głosić Ewangelię wierzącym ? Chrystus sam mówił, że nie przyszedł do zdrowych .... ( cytat z pamięci, może być trochę inny . Natomiast jeśli chcesz słuchać kazań na temat wiary - idź do kościoła, poczytaj Zbiór homilii, ale nie wymagaj, żeby Forum było serwisem homiletycznym :?

Wt sty 02, 2007 21:02

akacjo, w mysl tego, co mowisz, to tysiace misjonarzy i misjonarek narazaja sie na popadniecie w herezje, utrate wiary, odstepstwa, itd, itp, kiedy jada ewangelizowac kraje poganskie. Internet ma byc narzedziem ewangelizacji i jesli choc jedna osoba gloszaca na naszym forum cos innego niz uczy Kosciol, otrzyma dar wiary, nawroci sie dzieki temu forum i dyskujom na nim toczacym sie, (bo przeciez Duch tchnie kedy chce), to zadanie forum bedzie spelnione. Mysle, ze trzeba tu wiecej wiary moc Boza, ufnosci i modlitwy, a nie upatrywania grzechu i ognia piekielnego. Zrozum, ze to co Ty mowisz, moze pomoc drugiemu czlowiekowi w otwarciu sie na Boga, Jego milosc i milosierdzie.

Wt sty 02, 2007 21:33

Do takiego pisania sprzecznego z wiarą skłania dopuszczalność na forum na wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła.

To ja też się pożalę: czytanie Twoich postów w tym wątku skłania mnie do wypisania dzieci z lekcji religii w szkole. Ale walczę z tą pokusą, na razie skutecznie ;)

PS.
Nie bierz tego zbyt osobiście, po prostu chciałem Ci uzmysłowić, że różne czynniki mogą różnie wpływać na różne osoby. Gdyby moderacja postępowała według Twoich propozycji, dla mnie byłoby to sianie zgorszenia.

Śr sty 03, 2007 13:53

akacja napisał(a):

Dorosły człowiek może kupić dowolną ilość alkoholu. Następnie może go wypić i się upić. Czy idziesz do monopolowego, kupujesz alkohol i upijasz się tylko dlatego, że jest to dopuszczalne ??

Chodzi o to, że została stworzona okazja do grzechu, której człowiek ulega.
baranek napisał(a):

3. Jeżeli czytanie Forum uważasz za narażanie się na grzech... to dlaczego wciąz to robisz ? Naprawdę Jesteś wolna w swojej decyzji. Ja Ci mówię: możesz odejść. Ty wybierasz. I nie pisz, że ktoś Cię zmusza do pisania, czytania, bo Twój wybór, czy zostajesz , czy czytasz- i które tematy- oraz który klawisz wciśniesz (vide: przykład z monopolowym)

Radykalnym krokiem jeśli forum stanowi przyczynę grzechu rzeczywiście byłoby odcięcie się od niego. Jednak powiedziałam, że dopiero wtedy gdy powtórnie dyskusje na forum staną w wyraźnej sprzeczności z wiarą to zostanie przeze mnie definitywnie opuszczone.
Znasz problem, jakie więc widziałabyś rozwiązanie, gdy tak się dzieje w czasie dyskusji, że ten konflikt powstaje?
W jaki w sposób wyobrażasz sobie uczestnictwo w dyskusjach, aby problem narażania się na grzech przez czytanie oraz wypowiadania tego co sprzeczne z wiarą się nie pojawiał?
baranek napisał(a):
Głoszenie Ewangelii nie kłoci się z dyskusją. Wręcz przeciwnie .. chcesz głosić Ewangelię wierzącym ? Chrystus sam mówił, że nie przyszedł do zdrowych .... ( cytat z pamięci, może być trochę inny . Natomiast jeśli chcesz słuchać kazań na temat wiary - idź do kościoła, poczytaj Zbiór homilii, ale nie wymagaj, żeby Forum było serwisem homiletycznym :?

Jak dla mnie dyskusja kłóci się z życiem chrześcijańskim, ze względu na występowanie w czasie niej wypowiedzi sprzecznych z wiarą.
Można także napisać coś na forum w formie świadectwa, odpowiedzieć na czyjeś pytanie lub wątpliwość, podać coś jako informacje co może pomóc innym w życiu wiary i można to uczynić unikając dyskusji.
Nie oczekuję poza tym, by forum było zbiorem kazań, ale chodzi o to, że chrześcijanin chcąc rozwijać i umacniać swoją wiarę będzie szukał rozmów na tematy z wiary we wspólnocie wierzących i szuka takich rozmów jako formacji chrześcijańskiej.
pedziwiatr napisał(a):
akacjo, w mysl tego, co mowisz, to tysiace misjonarzy i misjonarek narazaja sie na popadniecie w herezje, utrate wiary, odstepstwa, itd, itp, kiedy jada ewangelizowac kraje poganskie.

Misjonarze kiedy jadą ewangelizować mają odpowiednie przygotowanie. Aby ewangelizować najpierw samemu trzeba spotkać Jezusa i napełnić się światłem Chrystusa by zanieść go innym.
A przypadkowe osoby wierzące które znalazły się na forum, od których oczekuje się by głosiły tu Ewangelię musiałaby mieć odpowiednie przygotowanie, aby było to skuteczne i by były owoce, bo nie wiadomo jak to czynić, potrzeba świadomego zaangażowania, i wiedzieć jak rozmawiać z niewierzącymi.
pedziwiatr napisał(a):
Internet ma byc narzedziem ewangelizacji i jesli choc jedna osoba gloszaca na naszym forum cos innego niz uczy Kosciol, otrzyma dar wiary, nawroci sie dzieki temu forum i dyskujom na nim toczacym sie, (bo przeciez Duch tchnie kedy chce), to zadanie forum bedzie spelnione.

Jeśli założeniem tego forum jest by głosić Ewangelię i dotrzeć w ten sposób do niewierzących to piękny jest cel tego forum i my wszyscy możemy wspomagać na miarę swoich możliwości to dzieło, by dyskusje na forum rzeczywiście mogły przyczyniać się do tego że ktoś odnajdzie na nich wiarę.

Jednak czegoś tu nie rozumiem. Gdy kiedyś była mowa o wykorzystaniu forum jako środka ewangelizacyjnego, któryś z moderatorów powiedział, że to forum zostało stworzone jako płaszczyzna wymiany poglądów, i ewangelizacja nie jest jego głównym celem choć może się do niej przyczyniać w sposób pośredni.
Więc dlaczego są takie rozbieżności w tym co mówicie i za każdym razem mówicie co innego?

Nie sądze mimo to, by dyskusja na forum przyczyniła się do czyjegoś nawrócenia. W wyniku eksperymentu przeprowadzonego przez Incognito wyciągnął on wniosek, że takie dyskusje jeśli chodzi o zamiar nawrócenia niewierzącego mijają się z celem.
pedziwiatr napisał(a):
Zrozum, ze to co Ty mowisz, moze pomoc drugiemu czlowiekowi w otwarciu sie na Boga, Jego milosc i milosierdzie.

Zostałam przekonana o bezcelowości i bezsensowności tego.
Pozatym jako że sama mam wątpliwości w wierze i wyrażam je na forum to nie pomoże innemu w otwarciu się na Boga.

Cz sty 04, 2007 19:15

Pamiętaj, że zawsze możesz zaprzestać korzystania z internetu, możesz poszukać innego forum.

akacja napisał(a):
Radykalnym krokiem jeśli forum stanowi przyczynę grzechu rzeczywiście byłoby odcięcie się od niego. Jednak powiedziałam, że dopiero wtedy gdy powtórnie dyskusje na forum staną w wyraźnej sprzeczności z wiarą to zostanie przeze mnie definitywnie opuszczone.

No to stoi w sprzeczności, czy nie??

akacja napisał(a):
Jak dla mnie dyskusja kłóci się z życiem chrześcijańskim, ze względu na występowanie w czasie niej wypowiedzi sprzecznych z wiarą.
Można także napisać coś na forum w formie świadectwa, odpowiedzieć na czyjeś pytanie lub wątpliwość, podać coś jako informacje co może pomóc innym w życiu wiary i można to uczynić unikając dyskusji.

Szkopuł w tym, że to jest forum dyskusyjne, ale możesz poszukać w internecie stron na których są zamieszczone świadectwa.

[/quote]

Cz sty 04, 2007 20:12

No to stoi w sprzeczności, czy nie??

Wciąż mam mieszane uczucia. Poczekam aż pojawi się jakaś konkretna sytuacja która stanie w wyraźnej sprzeczności i wtedy nastąpi definitywne opuszczenie forum.
Kropka napisał(a):
Szkopuł w tym, że to jest forum dyskusyjne, ale możesz poszukać w internecie stron na których są zamieszczone świadectwa.

Mnie taka strona ze świadectwami nie jest potrzebna, chodziło mi o to że mogę zamieścić na forum świadectwo mając nadzieję, że kogoś ono przybliży do Boga.
A jeśli mam głosić Ewangelię na forum, to nie wiem jak czynić to przez dyskusję, bo uważam, że dyskusja mija się z celem, jeśli chodzi o zamiar przybliżenia do Boga osoby niewierzącej.

Cz sty 04, 2007 20:22

:kreci: odpuszczam sobie udział w tej dyskusji.

Cz sty 04, 2007 20:26
Aby udowodnić, że obiekt posiada cechę A, trzeba być w stanie wskazać taką cechę. Jeśli twierdzę, że samochód jeździ maksymalnie 60km/h, i chcę kogoś do tego przekonać, muszę umieć mu to pokazać. Moje zaś przekonanie o tej cesze samochodu może być podparte obserwacją lub opierać się na innych źródłach poznania (może mi ktoś o tym powiedział). Może też być tak, że coś sobie ubzdurałem.

Akacjo chwilę temu napisałaś, że poczekasz aż pojawi się jakaś konkretna przez Ciebie opisywana sytuacja i wtedy opuścisz to forum. Otóż to oznacza, że jak dotąd nie zaobserwowałaś takowej, bo nie potrafisz jej wskazać, i gdybyś wskazać ją mogła, to nie musiałabyś czekać na następną, a już byś forum opuściła. Mogła byś także wskazać, gdzie takowa sytuacja jest.
Ty jednak nie potrafisz udowodnić, że forum posiada cechę przez Ciebie opisaną. Może ktoś (exemplum towarzystwo skupione w około ddv) Ci powiedział, że posiada ono taką cechę, a może sobie ją ubzdurałaś.

Cz sty 04, 2007 21:00

PTRqwerty, kiedyś do rażących i skrajnych sytuacji na forum dochodziło o wiele częściej. Teraz jakoś to się uspokoiło. Aż to kalało w oczy gdy się to widziało.

A w pewnej sprawie jaka miała miejsce na tym forum. Incognito zjawił się tutaj jako osoba wierząca, choć mająca różne wątpliwości. Do utraty wiary i przejścia ateistycznej metamorfozy przyczyniły się dyskusje forumowe. Tu jest przykład, że stosując się do zasad dyskusji, podczas wymiany zdań doszło do takiego narostu wątpliwości że doprowadziło to do załamania wiary. Moderatorzy o tym wiedzieli co się stało, ale mimo to, że szkoda ta wystąpiła na forum nie próbowali jej zaradzić. I o to teraz mam pretensje.

W wyniku eksperymentu Incognito wyciągnął taki wniosek:
Incognito napisał(a):
Moim zdaniem z powodu różnego podejścia do wiary i niemożności nawrócenia kogoś w takiej dyskusji, takie polemiki są bezcelowe, ale każdy z czytających to może wyciągnąć własne wnioski. Uważam, że dyskusja może pomóc wyjaśnić katolikom owianym nutką wątpliwości ich problemy, jednak w przypadku osób niewierzących do katolicyzmu może ich doprowadzić tylko rzeczywisty przykład (postawa której są świadkiem) lub osobiste doświadczenie z Bogiem, nie dyskusja.
[/b]

I z wnioskiem tym zgadzam się w 100%. Takie polemiki w stylu teizm-ateizm nie doprowadzą do odnalezienia wiary, ale utwierdzą tylko ateistów w ich przekonaniach.
Aby komuś pomóc odnaleźć wiarę należy doprowadzić go do osobowego spotkania z Bogiem uwzględniając jego historię życia.
Do tego może przyczynić się nie dyskusja, ale postawa świadectwa na forum, np taka jaką prezentuje sobą Jotka.
Potrzeba więc więcej osób wierzących, którzy swoją postawą i wypowiedziami byliby świadkami Chrystusa.

Cz sty 04, 2007 21:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona