Dlaczego ludzie wierząc w Boga odrzucają Kościół?
Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
Paschalis napisał(a): ale dlaczego wypaczenia idei chrześcijaństwa, które niewątpliwie miało niejednokrotnie miejsce, doszukujesz się już u jego powstania? Bo je tam dostrzegam i czuję. Bo Jezus nauczał o miłości i duchu, a jak się zeszło chłopakowi to jego wyznawcy pojechali w gnozę, orgie i inne dziwactwa, a zwyciężył w końcu obóz literalno-dogmatyczno-obrządkowy jako najłatwiej przyswajalny dla mentalności przeciętnego człowieka tamtych czasów. Paschalis napisał(a): Czy to właśnie nie apostołowie otrzymali Ducha Świętego by jako świadkowie Chrystusa głosili Ewangelię pozostałym? Czy uznanie 4 Ewangelii nie jest właśnie skutkiem Tradycji Apostolskiej obecnej we wspólnotach pierwszych chrześcijan? Zgadza się. Czegoś to dowodzi? Jeśli ma to znaczenie dla ciebie, to czy musi mieć to znaczenie dla mnie? Criosis słusznie Ci napisał: wiara jest względna. Nie było na świecie, nie ma i nie będzie osoby o wierze identycznej do twojej.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr sty 17, 2007 7:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poza tym nawet jeśli Piotr robił za 1ego papieża to gdzie było powiedziane "Przekazuj to dalej jak będziesz chciał"?
|
Śr sty 17, 2007 9:32 |
|
 |
Kropka
|
Tak się przyglądam tej dyskusji. I rozmyslam.
Mając na myśli ludzi którzy odchodzą od Kościoła, chodziło mi o osoby, które ot tak po prostu "odpuszczają" sobie uczestnictwo w Eucharystii, spowiedź, świętowanie Bożego Narodzenia (zamiast tego jest Gwiazdka) itd, itp... a nie o ludzi, którzy zmianiają wyznanie. Nie pomyślałam o jednym, że tacy ludzie nie bywają na naszym forum. Taki drobny szczegół.
Druga sprawa. Ekumenizm, to niełatwa sprawa. Widzę, że skupiamy się na tym co dzieli, a nie na tym co łączy. Chyba, że każdy kto odszedł od KK zadeklaruje się jakie wyznanie przyjął. Wtedy będzie jaśniejsza sytuacja i będzie można przejść do działu poświęconego ekumenizmowi
Katolicyzm to jedna z dróg do Boga, jedna z bardziej słusznych, ale napewno nie jedyna słuszna.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Śr sty 17, 2007 18:40 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Crosis: Jak ktoś przyjmuje wiarę chrześcijańską to przyjmuje też Tradycję, i to nie jest względne. Zarówno katolicy, prawosławni, jak i protestanci są co do tego zgodni. Teraz pytanie, które wyznanie jest najmocniej w tej Tradycji zakorzenione i o to trwa spór.
Nasza dyskusja o wpływie chrześcijaństwo na kulturę Europy nie ma tu zupełnie nic do rzeczy bo tam chodziło o pewną oczywistą prawdę historyczną i kulturową, z którą wiara ma niewiele wspólnego.
_________________ www.onephoto.net
|
Śr sty 17, 2007 19:36 |
|
 |
filippiarz
|
Zgadzam się bardziej z Criosisem, bowiem rozumowanie Paschalisa jest wybiórcze i nie uwzględnia np. mnie. Jestem faktem rzeczywistym a nie byle historycznym i nie można mnie ignorować, nawet jeśli nie pasuję do koncepcji 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Śr sty 17, 2007 20:04 |
|
|
|
 |
WhiteAngel
|
Wow, nie wiedziałem nawet, że ktoś z mojej wypowiedzi zrobi osobny temat thx
Co do tematu dlaczego ludzie wierząc w Boga odrzucają Kościół?
Zależy o jakim kościele mówimy, generalnie nie wyobrażam sobie życia bez Kościoła, bez tych wszystkich ludzi, bez namaszczonych spotkać, tworzenia czegoś razem dla Boga. Ja po przyjęciu Jezusa, szukałem rok kościoła żywego Boga, takiego jak opisany w Biblii, i znalazłem.  Nie było łatwo na początku bo myślałem, że jakaś sekta czy coś, ostrożność na maxa na początku, ale czytając Biblię widziałem, że taki Kościół to prawdziwy skarb. Bardzo mnie cieszy, że teraz w KK powstają wszelkiego rodzaju ruchy Odnowy w Duchu Świętym itd. Z takimi ludźmi gdy się spotykam nie wyrzucamy sobie, co źle robią jedni co drudzy, w czym się nie zgadzamy, i dlaczego jedni są w tym kościele a drudzy w innym.
Głównym tematem jest Jezus, ewangelizacja, kampanie uzdrowieńcze itd. Generalnie pełen odlot i dużo zabawy na takich spotkaniach. Cel mamy ten sam, żeby ludzie mieli super życie z Bogiem, rodziną, przyjaciółmi. Bez Kościoła mówiąc odważnie nie da się żyć. Prędzej czy później ludzie trafiają do różnych kościołów, jedni trafiają dobrze, inni źle normalka.
Kropka jestem z kościoła charyzmatycznego, bliżej nam KK niż protestantom, bo rzeczy dobre zostawiliśmy, nie odrzuciliśmy wszystkiego.  Ale to nie temat na takie wywody. 
|
Cz sty 18, 2007 17:19 |
|
 |
Kropka
|
No to pozdrawiam ciebie i Twój Kościół 
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Cz sty 18, 2007 20:18 |
|
 |
Paschalis
|
filippiarz napisał(a): Zgadzam się bardziej z Criosisem, bowiem rozumowanie Paschalisa jest wybiórcze i nie uwzględnia np. mnie. Jestem faktem rzeczywistym a nie byle historycznym i nie można mnie ignorować, nawet jeśli nie pasuję do koncepcji 
Do jakiej koncepcji nie pasujesz? Do koncepcji, że człowiek zbawia się we wspólnocie? Czy do tej, że różne chrześcijańskie wspólnoty w różnym stopniu czerpią z Tradycji Apostolskiej?
_________________ www.onephoto.net
|
Cz sty 18, 2007 22:03 |
|
 |
filippiarz
|
Paschalis napisał(a): Do jakiej koncepcji nie pasujesz? Ciężko mi zgadnąć bowiem nie pilnujesz jednoznaczności swoich słów a i ich duch wzbudza alarm w moim sumieniu... Paschalis napisał(a): Do koncepcji, że człowiek zbawia się we wspólnocie? Za takie zdanie mój ksiądz od religii wykopałby cię z klasy  - ludzie się nie zbawiają, to Jezus zbawia - każdy człowiek należy do jakiejś wspólnoty, tautologie są jałowe - wspólnota nie jest jakimkolwiek niezbędnym warunkiem zbawienia Paschalis napisał(a): Czy do tej, że różne chrześcijańskie wspólnoty w różnym stopniu czerpią z Tradycji Apostolskiej? Zgadzam się, niemniej odważę się zauważyć, że brak czerpania jest również "różnym stopniem czerpania"... Znowu jałowa tautologia...
Zauważę także, że twoje argumenty nie mają zbyt wielkiego sensu - Jezus nie przyszedł ustanawiać Tradycji, Jezus przyszedł aby nas zbawić.
Skoro Deklaracja "Dominus Iesus" mówi, że Jezus zbawia nawet tych którzy twierdzą, że nie jest on ich zbawicielem to wydaje mi się, że kwestia Tradycji nie ma większego znaczenia, przynajmniej nie dla mnie...
Nie wiem również do czego zmierzasz... Do tego, że przyznam Ci rację i dostrzegę jak ważna jest dla ciebie Tradycja? Przyznaję Ci rację i mówię, że dostrzegam fakt ważności Tradycji dla twojej osoby
Niemniej przyjmij do wiadomości fakt, że na mnie Tradycja działała destruktywnie i pchała mnie w upadek oraz oddalała od Jezusa.
Twoje posty sprawiająrównież, że znowu łapie mnie złość i niechęć w stosunku do Krk - czy taki jest cel twoich wywodów?
|
Pt sty 19, 2007 8:07 |
|
 |
Klekot
|
filippiarz napisał(a): Niemniej przyjmij do wiadomości fakt, że na mnie Tradycja działała destruktywnie i pchała mnie w upadek oraz oddalała od Jezusa.
Twoje posty sprawiająrównież, że znowu łapie mnie złość i niechęć w stosunku do Krk - czy taki jest cel twoich wywodów?
"Łape cię złość" bo Kk mówi, że to co robisz jest grzechem. Zagłuszyłeś swoje sumienie dla swojej wygody, odrzuciłeś wiarę, żeby bez ograniczeń nurzać się w grzechu ciężkim! Tyle w temacie.
_________________ WPK!
|
Pt sty 19, 2007 8:43 |
|
 |
filippiarz
|
Klekot napisał(a): "Łape cię złość" bo Kk mówi, że to co robisz jest grzechem. Zagłuszyłeś swoje sumienie dla swojej wygody, odrzuciłeś wiarę, żeby bez ograniczeń nurzać się w grzechu ciężkim! Tyle w temacie. Tak obiektywnie to nic nie mam do nauk Krk - z większością z nich się zgadzam.
Jeśli już, to mam pewne zastrzeżenia co do subiektywnych głosów niektórych jego członków 
|
Pt sty 19, 2007 8:53 |
|
 |
WhiteAngel
|
Klekot Twoja wypowiedź za to emanuje miłością do bliźniego i daje mu szansę. ^^ Dobrze, że ludzie naśladujący Jezusa starają się chociaż dać drugiemu szanse. Praise The Lord
To fakt mnie też tradycja oddalała od Jezusa. 
|
Pt sty 19, 2007 17:16 |
|
 |
Kropka
|
Ten wiersz księdza Twardowskiego dedykuję wszystkim biorącym udział w tej dyskusji, ze szczególnym uwzględnieniem Crosisa, Paschalisa i filippiarza
Którędy
którędy do Ciebie czy tylko przez oficjalną bramę za świętymi bez przerwy w sztywnych kołnierzykach niosącymi przymusowy papier z pieczątką może od innej strony na przełaj trochę naokoło od tyłu poprzez ciekawą wszystkiego rozpacz poprzez poczekalnię II i III klasy z biletem w inną stronę bez wiary tylko z dobrocią jak na gapę przez ratunkowe przejścia na wszelki wypadek z zapasowym kluczem od Matki Boskiej przez wszystkie małe furtki zielone otwierane z haczyka przez drogę niewybraną przez biedne pokraczne ścieżki z każdego miejsca skąd wzywasz nie umarłym nigdy sumieniem
|
Pt sty 19, 2007 20:26 |
|
 |
Klekot
|
WhiteAngel napisał(a): Klekot Twoja wypowiedź za to emanuje miłością do bliźniego i daje mu szansę.
Jak najbatdziej tak! W trosce o Zbawienie bliźniego trzeba czasem mu zwrócić uwagę, żeby się "otrząsnął" i powrócił na właściwą drogę.To jest właśnie dawanie szansy 
_________________ WPK!
|
Pt sty 19, 2007 23:10 |
|
 |
filippiarz
|
filippiarz napisał(a): Skoro Deklaracja "Dominus Iesus" mówi, że Jezus zbawia nawet tych którzy twierdzą, że nie jest on ich zbawicielem (...) UPDATE
Pomyłka, chodzi o Instrukcję "Dialog i przepowiadanie" Papieskiej Rady ds. Dialogu międzyreligijnego i Kongregacji ds. Ewangelizacji Narodów, którą Jan Paweł II włączył do swojego nauczania: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 91998.html
|
So sty 20, 2007 13:26 |
|
|
|