Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 0:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy warto dziś świadczyć o prawdzie? 
Autor Wiadomość
oj chyba nie do końca zrozumieliście przytoczony przeze mnie przykład Józefa z Arymatei:[b]

oj chyba jednak każdy zrozumiał...każdy na swój sposób...
a i aspektów w poruszonej sprawie jest wiele nie tylko ten na który szanowna awe kładzie nacisk...

(różnorodność: spostrzeżeń...przemyśleń...aspektów...jest cenna...czyżbyś miała patent na wszystko awe?)... :roll: pozdrawiam

Wt cze 10, 2003 10:06
Tylko bohater albo samobójca albo kandydat na świętego nigdy się nie boi wystapić w obronie często niepopularnych poglądów. Nie wiem czy akurat łatwiej jest bronić prawdy Jezusa czy jakichś innych mądrych racji.
Gość wymaga od człowieka umiejętności boskich.
Czy sam potrafi zawsze być taki słuszny i bez skazy?

czy to sa aby moje wymagania :!: :?: ...raczej Bóg wymaga od katolika, bo napisane jest wszak :'świetymi bądźcie' i że 'Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo'...więc czy nie to ma byc ideałem do którego każdy ochrzczony powinien dążyć :!: :?:
nie to że jestem bez skazy ale skazę nazywam skazą i nie szukam usprawiedliwienia dla swoich miernych postaw...staram sie usilnie nazywac rzeczy po imieniu, bo o to tez chyba chodzi w dążeniu do Prawdy...

Wt cze 10, 2003 10:19

sorry...z logowaniem mam problemy....ale jestem jestem ...jestem tym gościem :)

Wt cze 10, 2003 10:23

Na piłatowe pytanie "cóz to jest przwda", Jezus milczał, tak, że wszyscy byli zdziwieni. Etyka chrześcijańska naucza, że w sytuacjach kiedy nie możemy powiedzieć prawdy (na przykład: nasze zezanie mogłoby doprowadzić do skazania na śmierć konkretnej osoby) należy milczeć albo powiedzieć ,ze w tej chwili prawdy wyznać nie możemy.
Gdy miną niebezpieczeństwa , które mogą wyrządzić zło wówczas należy wyznać prawdę.

Ponadto kapłani zobowiązani tajemnicą spowiedzi nie mogą wyznać prawdy, chociaż wiedzą , że dany cżłowiek zabił drugą osobę lub uczynił jakieś straszne zło.

Prawdę należy wyznawać zawsze gdy ma ona na celu obronę życia i zdrowie człowieka.

Wt cze 10, 2003 10:47
Prawdę należy wyznawać zawsze gdy ma ona na celu obronę życia i zdrowie człowieka.

Awe, to trochę niebezpieczne i utylitarne stwierdzenie...

Wt cze 10, 2003 10:51

Czy mozna wrocic do watku - czy zawsze prawda?
Bo sa sytuacje, w ktorych bede klamac, poki to bedzie jeszcze mialo sens... Po to by chronic, by nie krzywdzic jeszcze bardziej... mowieniem o przeszlosci... Po co? W imie prawdy zabijac? Moim zdaniem nie wolno...

Śr cze 11, 2003 14:36

Post O prawdzie
"Prawda was wyzoli". Słowa Jezusa powinny być wskazówką, że warto żyć w prawdzie i dla prawdy, mimo, że wymaga to często ogromnego wysiłku i wyrzeczeń, ale nikt nie obiecał, że być chrześcijaninem to rzecz prosta. "Kto się do mnie przyzna przed ludźmi do tego i Ja się przyznam przed ojcem moim."[/b]

Śr cze 11, 2003 15:49
Zobacz profil WWW

Różne chyba są prawdy i mogą mieć one różną wartość:
Gdybym aby uratować życie niewinnego człowieka podał jego przesladowcom błędną informację o jego miejscu pobytu to chyba nie był by to zły postępek.Ale gdybym mógł uratowac czyjeś życie zapierając się Chrystusa...?

Cz cze 12, 2003 9:50

Ale gdybym mógł uratowac czyjeś życie zapierając się Chrystusa...?

Jouzek przypomnij sobie słowa Stasia Tarkowskiego z powiesci Sienkiewicza W pustyni i w puszczy, który dla dobra swej małej przyjaciółki Nel nie wyparł się wiary i nie przyjał religii Mahdiego , w przypadku zagrożenia zycia zarówno swojego jak i Nel, którą miał się opiekować. Wiedział, że ich sytuacja jest beznadziejna i w obliczu zagrożenia zdrowia , zycia ,braku wygód postapił szlachetnie, a przecież zycie małej Nel było zagrozone i to jak bardzo!
Lepiej zginąć niż zaprzeć się Chrystusa.
:idea:
Dobra literatura daje nam gotowe wzorce postępowania.

Cz cze 12, 2003 11:51

Ale powiem Ci szczerze... nie wiem, czy bym potrafila... Nawet, jesliby chodzilo tylko o mnie... A pomysl - masz dzieci, przynajmniej syna... gdyby chodzilo o niego? Masz wiare Abrahama, by go poswiecic...? Bo nie przecze, tak nalezaloby postapic, to pytanie tylko i az o rzeczywistosc, nie o teorie...
Bo klamstwo dla uratowania zycia nie budzi we mnie oporu, wazniejsza chyba jest milosc blizniego niz prawo...

Cz cze 12, 2003 12:10

masz dzieci, przynajmniej syna... gdyby chodzilo o niego? Masz wiare Abrahama, by go poswiecic?.

To troche nie na temat jotka i pewnie nas stąd przełożą.

Ale myslę ,że jednak dla Chrystusa i Kościoła poświęciłabym swoje dziecko, nie oszczędzilabym go.
Widząc różne cierpiące matki często zastanawiam się, która matka bardziej cierpi: czy ta której dziecko jest chore i powoli w strasznych mękach i cierpieniu umiera , czy ta której dziecko zdradziło wiarę, odeszło od Kościoła i duchowo umiera?

Cz cze 12, 2003 13:10

Nie wiem, przy zywym mozna miec nadzieje na powrot... Boje sie, ze moja wiara bylaby zbyt slaba, by powiedziec tak po prostu, bez rozpaczy - wierze, ze tak jest dla niego, dla nas lepiej, wierze ze Bog go zabiera z milosci do niego i do mnie... Albo moze - to tylko moj strach? Bo to teoria? A w rzeczywistosci Bog daje laske wiary i wytrwania? Ale to rzeczywiscie nie na temat... :) Juz koncze... :)

Cz cze 12, 2003 13:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2