A. napisał(a):
Więc ucinając off-top dodam tylko, że nawet w NN nie mogę zrobić liny z kory pobliskiego drzewa, wystartować z zaawansowanym biznesem, zbudować swój dom/zagrode, założyć wieś, zostać burmistrzem w mieście, dowodzić armią, założyć swoją armię i tym podobne, co zrobić można w RPG klasycznych

OFFTOP. Kto nie chce czytać nie musi.
Właśnie o to chodzi, że możesz
Świat kreowany tam jest przez budowniczych w prostych, przygotowanym specjalnie do tego typu rozgrywki edytorze. Ja na ten przykład grałem inkwizytorem. Mój kumpel poprzez swoje działania doprowadził do rewolucji, stanął na jej czele i podbił miasto stając się jego naczelnikiem.
Chcesz kupić dom? Nic prostszego. Jak masz wystarczającą ilość kasy wybierasz miejsce, mówisz jaki ma być, oraz jak umeblowany. Rach ciach i masz ;d
Jeżeli zaś chodzi o rzeczy które nie da się zrobić silnikiem.
Od tego jest wyobraźnia. Rzucasz kością (bo można rzucać) i piszesz co chcesz zrobić. Bujanie się na żyrandolu? Czemu nie. Skok z dachu budynku na linie? Jest DM chętnie pomoże.
Nie mówię, że to jest lepsze od "papierowego", bo nic nie zastąpi dobrej sesji z kolegami, ale chcę tylko powiedzieć, że NWN zaszło bardzo daleko w tego typu rozrywce