Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 20:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 jaka wiara? 
Autor Wiadomość

Post jaka wiara?
pisze do was nie zmysla,ze mi rozjasnicie umysl.Bo oswiecic cie moze tylko Bog.Od malego bylam katoliczka,mozna powiedziec praktykujaca.Mialam okresy mniej lud bardziej zagorzale.Teraz tez wierze w Boga,Jezusa,Ducha sw.Ale?No wlasnie,ale.Mamy przyjaciol zielonoswiatkowcow i oni przyblizyli nam swoj kosciol,swoja wiare.Moj maz ,ktory przezyl w zyciu wiele :narkotyki(lekkie),marichuana itp,z charatkeru byl wybuchowy,przeklinal pod wplywem tej wiary i przyjaciol zmienil sie,to nie ten sam czlowiek.Ale ?Wchodzac glebiej we wspolnote wydaje nam sie zbyt egzaltowana,podczas kultu wchodza prawie w trans.A poza tym mam dwoje dzieci 7 letnia corke i 3 letniego syna.Oboje chrzonych w kosciele katolickim i nie wiem jak mam pokierowac ich wiara.Ja wierze w Bogu ale co z kosciolem????????

Śr kwi 04, 2007 14:18
Osobiście bym nakłaniał do rzymsko-katolickiego, ale nie wiem czy da się tak po prostu nakłonić. Wiem, że często ludzie wychodzący z nałogów różnorakich trafiają do zielonoświątkowców, ta wspólnota ma jakąś moc i trudno komuś nakazać przejście skoro ta wspólnota go jakoś uratowała. Jeżeli Twój mąż czuje się tam dobrze, to pewnie nie zmieni zdania. Chyba, że będziecie chodzić do różnych kościołów :)

Śr kwi 04, 2007 14:31

NIe to,ze moj maz chce albo nie zmienic zdanie.Ale i jemy zielon-swiakowcy wydaja sia zbyt egzaltowani,jesli chodzi o kult i obrzedy.A poza tym to kowienie jezykami.....................

Śr kwi 04, 2007 14:34
Co złego w mówieniu językami? Myślałem, że raczej nie da się przestraszyć objawów działania Ducha.

Śr kwi 04, 2007 14:54

Nie chodzi,ze zle,ale trudne do zrozumienia.Wiem,ze w bibli jest napisane,jak zszedl duch.sw na apostolow i maryje to mowili wieloma jezykami.Ale na obrzedach ktos placze,ktos jeczy,ktos nagle zaczyna mowic w niezrozumialym jezyku.W kosciele katolickim bylo jakos spokojniej

Śr kwi 04, 2007 15:13
Jeżeli nie ma dla Was problemu z rozpoczęciem uczęszczania na Mszę do kościoła rzymsko-katolickiego to zachęcam :)

Śr kwi 04, 2007 17:52

Z tego, co wiem, są wspólnoty, związane z Odnową w Duchu Świętym, których spotkania i nabożeństwa cechuje również duża spontaniczność, modlitwy i takie sprawy, o których napisałaś.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz kwi 05, 2007 8:26
Zobacz profil WWW

No wlasnie ta spontanicznosc mnie od dziecka katoliczce jakos nie odpowiada.Sa zbyt spontaniczni,chociaz wiem,ze wiara ma wychodzic z serca,prostymi slowami.A nie recytujesz zdrowaske i ojcze nasz ,a myslisz o czym innym.Ale to jest zbyt widowiskowe dla mnie

Cz kwi 05, 2007 10:13

Ale dar języków to rzeczywistość Kościoła Katolickiego właśnie :)
Wystarczy popytać charyzmatyków, ludzi z Odnowy w Duchu Św.
Czy aby nie szukasz dziury w całym? Co jest złego w spontaniczności? Spontaniczność to nie widowisko, to właśnie coś co wypływa z Ciebie, z serca - bez przymusu i konwenansów :)

Cz kwi 05, 2007 16:44

Bardzo prosze pamietac o specyficznym charakterze tego dzialu. Nie ma tu miejsca na polemike, krytyke czy ironie, a jedynie na dzielenie sie wiara. Posty o takim charakterze bede konsekwentnie usuwane.

Pt kwi 06, 2007 3:55

No wlasnie ta spontanicznosc mnie od dziecka katoliczce jakos nie odpowiada.Sa zbyt spontaniczni,chociaz wiem,ze wiara ma wychodzic z serca,prostymi slowami.A nie recytujesz zdrowaske i ojcze nasz ,a myslisz o czym innym.Ale to jest zbyt widowiskowe dla mnie

Te wspólnoty jak najbardziej są w Kościele - ich zgromadzenia są nieco inne, msze wyglądają nieco inaczej, ale to katolicy.

Kościół jest jeden, ale charyzmatów w nim wiele - niektórzy realizują się w zwykłych nabożeństwach i w ten sposób się modlą, inni odnajdują swoje miejsce właśnie w takich wspólnotach.

Pt kwi 06, 2007 9:36
Zobacz profil WWW

Wczoraj bylam na wieczornym kulcie w zboze.Czulam sie szczesliwa tak w pelni.Modlilam sie zserca , a nie recytujac ojcze nasz.Ja wierze gleboko w Boga,Jezusa.Ale bedac wychowana w katolicyzmie i do niedawna chodzac do katolickiego kosciola pozostal mi strach np przed nie przestrzeganiem sakramentow tych katolickich.Dam wam przyklad zbliza sie wielkanoc i zielo..tkowcy jej nie obchodza,w katolickim ida do spowiedzi ,komuni itd .No i co mam isc do spowiedzi i w wielkanoc do kosciola ,czy na nabozenstwo do zboru?Oto moj dylemat

Pt kwi 06, 2007 9:52

Podejmij decyzję w swoim sercu, pomódl się o światło i pomoc do Pana, Ducha Świętego :)
Przecież to Twoje życie.

Pt kwi 06, 2007 10:05

Pt kwi 06, 2007 11:54
Zobacz profil WWW

Widzicie jak nie miec watpliwosci.Wlanie przed chwila maz poklocil sie z twsciowa w spprawie wychowania naszej corki.Ze mamy nie wozic ja do zboru a do kosciola parafialnego.Po calej awanturze tesciowa ma obucona geby,a tesc przeklina i zlozeczy Bogu.Chyba normalne ,ze zwatpisz w katolicyzm

Pt kwi 06, 2007 12:39
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona