Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 11, 2025 20:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Muzułmanie w Nigerii zabili chrześcijańskiego nauczyciela 
Autor Wiadomość
W każdej religii możliwy jest fanatyzm, a to on jest niebezpieczny.

Nie byłoby religii = nie byłoby fanatyzmu religijnego. Proste.
Zresztą nie tylko fanatyzm religijny jesy niebiezpieczny - to już jest bardzo daleko posunięta forma. Lżejsze formy też są niebezpieczne, a to, że w mniejszym stopniu niż fanatyzm to nie znaczy, że się nie należy tym przejmować.

Crosis napisał(a):
Dlatego z całym szacunkiem przemo - piszesz bzdury.

Obejdzie się. To, że jesteś też ateistą niczego nie zmienia, więc nie wiem po co to podkreślasz. W końcu ateizm to nie jest kółko wzajemnej adoracji i możemy mieć odmienne zdania :)

Śr kwi 04, 2007 21:34

Fanatyzm nie jest zwykle związany z religią - czasem religię wykorzystuje się do manipulowania fanatycznymi zwolennikami jakiejś idei.

Przykład A - niemieckie RAF i Baader-Meinhoff składały się z fanatyków - skrajnych lewaków wychowanych w rodzinach średnio religijnych i w bogatym społeczeństwie.
Działali fanatycznie bez udziału religii.

Przykład B - japońska Nihon Sekigun czyli Armia Czerwona - fanatycy wywodzący się z bogatego społeczeństwa, z podłożem buddyjsko-shinto.

Przykład C - arabski Hamas - fanatycy manipulowani za pomoca religii.

Cz kwi 05, 2007 8:48

Czyli jednak przyznałeś rację, że religia jest źródłem nienawiści i przemocy.

Nic z tych rzeczy. Ekstremizm - w imię religii czy czegokolwiek innego - jest źródłem przemocy.

Cytuj:
A wg mnie nie mamy do czynienia z wyjątkiem.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Cytuj:
Obecnie całe społeczeństwo jest terroryzowane chrześcijańską/katolicką ideologią, a jak ktoś jest przeciwko to nie jest Polakiem.

Chcesz to tak widzieć. Ludzie myślący - do których, jak mniemam, się zaliczasz - nie uważają, że jak Kaczor czy Giertych powie że ktoś jest żydem, to nie jest Polakiem. Była dyskusja o tym poronionym pomyśle, żeby Jezusa obwołać królem Polski - i co :?: Wszyscy myślący ludzie (większość) byli przeciw, nawet biskupi krytycznie wypowiadali się o tym idiotyźmie.

Cytuj:
I oczywiście katolicy Twoim zdaniem niczego nikomu nie narzucają niewiniątka, prawda?

Jeśli jako katolików widzisz tylko PiSiorów i słuchaczy RM - narzucają. Ale w takim razie masz ostro zawężone pole widzenia. Bo katolicyzm na tym się nie kończy. To tylko jedna, dość niefortunna jego strona.

Cytuj:
Wzbudzają uśmiech politowania, ale nie przeszkadzają.

A jednak - nie oprzesz się pokusie docinku. Czyli - przeszkadza.

Cytuj:
to mówi katolik! To aż dziwnie brzmi w ustach katolika

Wszystko będzie Ci dziwnie brzmiało, jeśli katolicyzm będziesz pojmował tak wąsko i mylnie, jak to robisz.

Cytuj:
Napisałeś, że papież nie żyje w lusksach to Cie wyprowadziłem z błędu.

No to Ci napisałem - wyobraź sobie, skoro uważasz, że papież jest taki kasiasty, jaka to byłaby fucha :?: I to dożywotnia.
Nie kontynuuję wątku majątkowego - chyba naprawdę nie wiesz, o czym piszesz.

Cytuj:
Takie same bezpieczeństwo mogłoby być zapewnione w brykach 10x tańszych, ale oczywiście papież musiał mieć najbardziej wypasione.

Tak się składa, że papamobile papież dostawał w prezencie od fabryk :)

Cytuj:
I co z tego, że Ty byś nie chciał? Ja też bym nie chciał, ale jest wielu co by chciało i nie mają tego wszystkiego za darmo tak jak ma papież, a jak chcą to muszą ciężko charować a i tak biorącp od uwagę przeciętne zarobki to se mogą tylko pomarzyć.

Widziałeś taki film "Bruce Wszechmogący" :?: On z kolei Boga krytykował, wszystko wiedział lepiej - a jak przyszło co do czego, to z mocą Bożą poradził sobie generalnie beznadziejnie. Tak samo łatwo obrabiać papieża, wytykać mu wszystko - ciekaw jestem, czy będąc na jego miejscu pozbyłbyś się tego wszystkiego, co od wieków z papiestwem jest związane.

Cytuj:
Już od pierwszych dni pontyfikatu, który zaczął się rok temu, wyczucie stylu byłego kardynała Josepha Ratzingera wprawia watykanistów w konsternację: markowe czapki i sportowe kurtki na wakacje, modne, drogie okulary, eleganckie buty… Producenci wszelkich wyrobów, od luksusowych samochodów po mokasyny, pchają się drzwiami i oknami, chcąc uzyskać dyskretne wsparcie

A Ty nie chodzisz w markowych ciuchach :?: Zachowuje się jak każdy - po prostu wszyscy się przyzwyczaili, że Jan Paweł II nie przywiązywał do takich rzeczy jak strój wagi.

Cytuj:
Na szczęście prawo jest póki co (?) oparte na uniwersalnych zasadach świeckich. Jeszcze... Choć oczywiście niektórzy z rządzących mają już zapędy "ureligijniania" prawa stanowionego.

To kto na PiSiorów głosował, LPR i S :?: Ja - nie. Podziękuj tym, którzy tych idiotów wybrali.

Cytuj:
Oczywiście przejaskrawiłeś co nieco, ale mniej więcej tak to wygląda (w dużym uproszczeniu).

:o :D :D :D :D

Cytuj:
I m/in dlatego religie są niebezpieczne.

A w innych wspólnotach niż religijne - partiach, narodach - nie pojawiają się myślący inaczej, czasem terroryści, którzy dla własnego widzenia świata gotowi są zmieniać wszystko, zabijać i niszczyć :?: Są, tak samo. Tylko że tam nie możesz powiedzieć, że to wina religii :?

Cytuj:
30% z nich nie zna 10 przykazań.

A ja znam idiotów, którzy je potrafią wyrecytować, za to nic z nich nie rozumieją. Być może człowiek nie wyrecytuje ci całości - ale wie, o co chodzi z tym, aby wierzyć w jednego Boga, szacunku dla rodziców, uczciwości (nie kraść, nie zabijać, nie cudzołożyć). Poza odniesieniem do Boga - 10 przykazań to zasady które powinny obowiązywać każdego, bo są normalnie akceptowane i respektowane, bez względu na wyznanie.

Cytuj:
Tak masz rację nie jesteś odosobiony - Ty i jeszcze ze 2-3 osoby. Jak na katolicki forum dyskusyjne zrzeszające tysiące uzytkowników to rzeczywiście bardzo dużo. Aż się zawstydziłem

Pewnie dlatego, że należę do tej małej upartej grupki, która próbuje Ci coś wyjaśnić i wybudzić z błogiego samozachwytu nad swoją doskonałością.

A wypowiedź Crosisa najdobitniej świadczy o tym, że nawet ateisty nie przekonałeś.

Zwróć uwagę na to - katolików wyśmiewasz za ich wiarę, a gdy ateista Ci pisze, że uważa twoje wynurzenia za bzdury - nagle jesteś pełen szacunku wobec jego odmiennych poglądów. Tendencja, chłopie, nic więcej :)

Jak widzisz, nawet ateista widzi w Tobie zajadłość i fanatyzm (o który Ty oskarżasz innych)... Może warto wreszcie zastanowić się nad sobą, co :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz kwi 05, 2007 9:00
Zobacz profil WWW
nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie dostrzec różnicy

Cz kwi 05, 2007 9:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3