Cytuj:
Czyli jednak przyznałeś rację, że religia jest źródłem nienawiści i przemocy.
Nic z tych rzeczy. Ekstremizm - w imię religii czy czegokolwiek innego - jest źródłem przemocy.
Cytuj:
A wg mnie nie mamy do czynienia z wyjątkiem.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Cytuj:
Obecnie całe społeczeństwo jest terroryzowane chrześcijańską/katolicką ideologią, a jak ktoś jest przeciwko to nie jest Polakiem.
Chcesz to tak widzieć. Ludzie myślący - do których, jak mniemam, się zaliczasz - nie uważają, że jak Kaczor czy Giertych powie że ktoś jest żydem, to nie jest Polakiem. Była dyskusja o tym poronionym pomyśle, żeby Jezusa obwołać królem Polski - i co

Wszyscy myślący ludzie (większość) byli przeciw, nawet biskupi krytycznie wypowiadali się o tym idiotyźmie.
Cytuj:
I oczywiście katolicy Twoim zdaniem niczego nikomu nie narzucają niewiniątka, prawda?
Jeśli jako katolików widzisz tylko PiSiorów i słuchaczy RM - narzucają. Ale w takim razie masz ostro zawężone pole widzenia. Bo katolicyzm na tym się nie kończy. To tylko jedna, dość niefortunna jego strona.
Cytuj:
Wzbudzają uśmiech politowania, ale nie przeszkadzają.
A jednak - nie oprzesz się pokusie docinku. Czyli - przeszkadza.
Cytuj:
to mówi katolik! To aż dziwnie brzmi w ustach katolika
Wszystko będzie Ci dziwnie brzmiało, jeśli katolicyzm będziesz pojmował tak wąsko i mylnie, jak to robisz.
Cytuj:
Napisałeś, że papież nie żyje w lusksach to Cie wyprowadziłem z błędu.
No to Ci napisałem - wyobraź sobie, skoro uważasz, że papież jest taki kasiasty, jaka to byłaby fucha

I to dożywotnia.
Nie kontynuuję wątku majątkowego - chyba naprawdę nie wiesz, o czym piszesz.
Cytuj:
Takie same bezpieczeństwo mogłoby być zapewnione w brykach 10x tańszych, ale oczywiście papież musiał mieć najbardziej wypasione.
Tak się składa, że papamobile papież dostawał w prezencie od fabryk
Cytuj:
I co z tego, że Ty byś nie chciał? Ja też bym nie chciał, ale jest wielu co by chciało i nie mają tego wszystkiego za darmo tak jak ma papież, a jak chcą to muszą ciężko charować a i tak biorącp od uwagę przeciętne zarobki to se mogą tylko pomarzyć.
Widziałeś taki film "Bruce Wszechmogący"

On z kolei Boga krytykował, wszystko wiedział lepiej - a jak przyszło co do czego, to z mocą Bożą poradził sobie generalnie beznadziejnie. Tak samo łatwo obrabiać papieża, wytykać mu wszystko - ciekaw jestem, czy będąc na jego miejscu pozbyłbyś się tego wszystkiego, co od wieków z papiestwem jest związane.
Cytuj:
Już od pierwszych dni pontyfikatu, który zaczął się rok temu, wyczucie stylu byłego kardynała Josepha Ratzingera wprawia watykanistów w konsternację: markowe czapki i sportowe kurtki na wakacje, modne, drogie okulary, eleganckie buty… Producenci wszelkich wyrobów, od luksusowych samochodów po mokasyny, pchają się drzwiami i oknami, chcąc uzyskać dyskretne wsparcie
A Ty nie chodzisz w markowych ciuchach

Zachowuje się jak każdy - po prostu wszyscy się przyzwyczaili, że Jan Paweł II nie przywiązywał do takich rzeczy jak strój wagi.
Cytuj:
Na szczęście prawo jest póki co (?) oparte na uniwersalnych zasadach świeckich. Jeszcze... Choć oczywiście niektórzy z rządzących mają już zapędy "ureligijniania" prawa stanowionego.
To kto na PiSiorów głosował, LPR i S

Ja - nie. Podziękuj tym, którzy tych idiotów wybrali.
Cytuj:
Oczywiście przejaskrawiłeś co nieco, ale mniej więcej tak to wygląda (w dużym uproszczeniu).
Cytuj:
I m/in dlatego religie są niebezpieczne.
A w innych wspólnotach niż religijne - partiach, narodach - nie pojawiają się myślący inaczej, czasem terroryści, którzy dla własnego widzenia świata gotowi są zmieniać wszystko, zabijać i niszczyć

Są, tak samo. Tylko że tam nie możesz powiedzieć, że to wina religii

Cytuj:
30% z nich nie zna 10 przykazań.
A ja znam idiotów, którzy je potrafią wyrecytować, za to nic z nich nie rozumieją. Być może człowiek nie wyrecytuje ci całości - ale wie, o co chodzi z tym, aby wierzyć w jednego Boga, szacunku dla rodziców, uczciwości (nie kraść, nie zabijać, nie cudzołożyć). Poza odniesieniem do Boga - 10 przykazań to zasady które powinny obowiązywać każdego, bo są normalnie akceptowane i respektowane, bez względu na wyznanie.
Cytuj:
Tak masz rację nie jesteś odosobiony - Ty i jeszcze ze 2-3 osoby. Jak na katolicki forum dyskusyjne zrzeszające tysiące uzytkowników to rzeczywiście bardzo dużo. Aż się zawstydziłem
Pewnie dlatego, że należę do tej małej upartej grupki, która próbuje Ci coś wyjaśnić i wybudzić z błogiego samozachwytu nad swoją doskonałością.
A wypowiedź Crosisa najdobitniej świadczy o tym, że nawet ateisty nie przekonałeś.
Zwróć uwagę na to - katolików wyśmiewasz za ich wiarę, a gdy ateista Ci pisze, że uważa twoje wynurzenia za bzdury - nagle jesteś pełen szacunku wobec jego odmiennych poglądów. Tendencja, chłopie, nic więcej
Jak widzisz, nawet ateista widzi w Tobie zajadłość i fanatyzm (o który Ty oskarżasz innych)... Może warto wreszcie zastanowić się nad sobą, co