Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Dlaczego znikło moje ogłoszenie? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego znikło moje ogłoszenie?
Witam szanowną moderację,

Zamieściłem w dziale ogłoszenia post o spotkaniu z Mistrzynią Zen Bon Shim w Toruniu. Zniknął. Chciałbym zatem spytać: dlaczego? Po przeanalizowaniu regulaminu nie doszukałem się w swoim poście nic z nim sprzecznego.

Pzdr
xiwanx

Pt kwi 13, 2007 8:39
Zobacz profil WWW
Katofaszyzm. Przyzwyczajaj się, że na tym forum są równi i równiejsi.

So kwi 14, 2007 0:38

Będę strzelał na podstawie niektórych postów katolików...
Bo buddyzm to nie religia, tylko filozofia której celem jest negacja Boga?
;)

PS: Czekamy na odpowiedź...

So kwi 14, 2007 8:52

Zakładam, że to nie to, bo przecież:

Regulamin napisał(a):
Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.

filippiarz napisał(a):
Będę strzelał na podstawie niektórych postów katolików...
Bo buddyzm to nie religia, tylko filozofia której celem jest negacja Boga?

To chyba też nie, bo przecież, biorąc pod uwagę wyżej cytowany kawałek oraz ten fragment regulaminu:

Regulamin napisał(a):
W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

W dziale ogłoszenia można zamieszczać informacje o wydarzeniach kulturalnych, więc nawet jeśli nie uzna sie buddyzmu za religię, bo jest to, jakby nie było, wydarzenie kulturalne - chyba, że zgodnie z opisem panelu, zostało uznane za nieciekawe.

Podejrzewam, że musiałem podpaść pod ten punkcik:

Regulamin napisał(a):
1. Regulamin jest podstawą działania moderatorów, jednak nie jest możliwe, aby ująć w nim wszystkie możliwe sytuacje, dlatego prosimy nie pisać zażaleń dotyczących interwencji moderatora w jakimś miejscu, jeśli jedynym uzasadnieniem byłoby stwierdzenie, że „tego nie ma w regulaminie”.

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mi wytłumaczył, czemu mój post zniknął. Z regulaminu nie wynika, że jest to forum stricte katolickie, czy apologetyczne. Dlatego jestem bardzo ciekaw w jaki sposób podpadłem.

Pzdr
xiwanx

So kwi 14, 2007 14:14
Zobacz profil WWW

Dodam jeszcze, że nie podoba mi się praktyka olewania takich postów jak powyższe. Dałem ogłoszenie o wydarzeniu, które będzie mieć miejsce w środę, więc czas mi ucieka...

Pzdr
Piotr

So kwi 14, 2007 14:47
Zobacz profil WWW

Jesteśmy na forum katolickim, na którym przyjęto ściśle określone zasady. Xiwanx oczywiście jest to miejsce rozmów jak sam przytoczyłeś, katolików niekatolików, chrześcijan niechrześcijan, wierzących niewierzących, ale to miejsce rozmów a nie reklam. A Ty reklamujesz nie teoretyczna wykład a praktyczne ćwiczenia, które podlegają pod § II, p4. (Na forum zabrania się: agitacji na rzecz poglądów i działań sprzecznych z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum).

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N kwi 15, 2007 9:30

Jesteśmy na forum katolickim, na którym przyjęto ściśle określone zasady. Xiwanx oczywiście jest to miejsce rozmów jak sam przytoczyłeś, katolików niekatolików, chrześcijan niechrześcijan, wierzących niewierzących, ale to miejsce rozmów a nie reklam. A Ty reklamujesz nie teoretyczna wykład a praktyczne ćwiczenia, które podlegają pod § II, p4. (Na forum zabrania się: agitacji na rzecz poglądów i działań sprzecznych z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum).

Ale ja za niczym nie agitowałem na forum. Ja podałem informację o wydarzeniu. Kwalifikowanie informowania o czymś jako agitacji jest nadużyciem semantycznym. Agitacja zgodnie ze słownikiem PWN to «zjednywanie zwolenników dla jakiejś sprawy». Nie przyjąłem takiej postawy tu na forum. Również to otwarte spotkanie z Bon Shim SSN nie będzie żadną agitacją, ponieważ buddyzm zen, że tak powiem, ex definitione odrzuca takie działania - tradycja głosi, że założyciel szkoły Bodhidharma miał tylko jednego ucznia, i to tylko dlatego, że ten nie dał się przepędzić :) Jest to bardzo ściśle przestrzegane - spotkania z nauczycielami polegają na tym, że odpowiadają oni na pytania przybyłych. Część praktyczna - polegająca na nauce utrzymywania uwagi na oddechu (nie wiem przeciwko jakim zasadom to jest) - odbywa się po przerwie, żeby nikt nie poczuł się w to wmanipulowany. Zero agitacji.

Rozumiem ideę robienia forum stricte katolickiego (chociaż z regulaminu wynika, że jest to forum chrześcijańskie), gdzie po prostu nie wpuszcza się innych tematów - ale fajnie by było, gdyby było to jasne dla użytkownika. Mam w profilu wpisany jako adres strony www adres buddyjskiego forum, którego jestem jednym z administratorów. Zgodnie z logiką przez Ciebie przyjętą - jest to agitacja. Tak samo moja obecność na forum może być uznana za agitację. Tak samo jak moje ogłoszenie - moja obecność, czy link do forum mogą doprowadzić kogoś do zetknięcia się z "poglądami i działaniami sprzecznymi z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum". Agitacji dalej nie będzie, ale przy rozszerzonej "wykładni" tego pojęcia, wiele można do niego wrzucić.

Po skasowaniu mojego ogłoszenia przejrzałem Wasz panel "Moderacja". Wydaje mi się, że problemem tu nie są przyjęte zasady - bo macie dowolność ustalania porządku na swoim podwórku - ale brak jasności co do tego co to są za zasady i jak są egzekwowane.

Pozdrawiam,
xiwanx

N kwi 15, 2007 11:03
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Osoby odwiedzające forum potrafią wyciągać własne wnioski, prosimy o nie "ewangelizowanie" i nie tłumaczenie innym co jest, było lub będzie.

A gdybym zalogowała się na forum budda tylko dlatego, by reklamować spotkania ewangelizacyjne i ewangelizować? Czy nie było by to sprzeczne z założeniem tamtego forum?

Podobnie jeśli forum wiara jest forum chrześcijańskim i miejscem rozmów na szeroko pojete tematy wiary dla wierzących i niewierzących a gospodarze tego forum wyznają określone zasady prezentując chrześcijańskie spojrzenie na świat to reklama spotkań buddyjskich na tym forum byłaby sprzeczna z zalożeniem tego forum.

N kwi 15, 2007 18:35
Cytuj:

Chaoto,nie porównuj nas do faszystów.Pojęciem "katofaszyzm" obrażasz Kościół Katolicki nawet nie wiedząc o tym.

N kwi 15, 2007 19:15

Z regulaminu forum budda
Cytuj:
Osoby odwiedzające forum potrafią wyciągać własne wnioski, prosimy o nie "ewangelizowanie" i nie tłumaczenie innym co jest, było lub będzie.

A gdybym zalogowała się na forum budda tylko dlatego, by reklamować spotkania ewangelizacyjne i ewangelizować? Czy nie było by to sprzeczne z założeniem tamtego forum?

Podobnie jeśli forum wiara jest forum chrześcijańskim i miejscem rozmów na szeroko pojete tematy wiary dla wierzących i niewierzących a gospodarze tego forum wyznają określone zasady prezentując chrześcijańskie spojrzenie na świat to reklama spotkań buddyjskich na tym forum byłaby sprzeczna z zalożeniem tego forum.

Ja nie kwestionuje tych założeń, tylko sugeruje, że można by umożliwić niewtajemniczonym użytkownikom poznanie ich. Regulamin tego forum nic nie mówi o tym, że jest to forum chrześcijańskie - raczej że jest to forum ogólnoreligijne, z uwypukleniem chrześcijaństwa i o takiej jego formule byłem święcie przekonany. Po co Wam taki listek figowy? Lepiej napisać wprost, że to forum katolickie.

Pzdr
Piotr

N kwi 15, 2007 20:38
Zobacz profil WWW

Przedstawiona wykładnia konkretnego paragrafu regulaminu nie pozostawia wątpliwości co do słuszności postępowania moderacji w tym przypadku.

I nazywanie trzymania się jasno sformułowanego regulaminu "katofaszyzmem" jest po pierwsze nieprawdziwe, a po drugie niegrzeczne.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn kwi 16, 2007 8:32
Zobacz profil WWW
Powiedzmy, że Chaota pobłądził w tym momencie, gdy uznał, że wystarczy mieć stanowisko nie-katolickie by uważać, że jest ono rozumne :D

Pn kwi 16, 2007 11:19
Raczej widzę, że na tym forum możemy zaobserwować wręcz encyklopedyczną definicję słowa "subiektywizm" w praktyce. Jak już powiedziałem gdzie indziej: nie spotkałem bardziej tendencyjnego, niesprawiedliwego i nieobiektywnego forum jeśli chodzi o moderkę. Czysta hipokryzja.

Wt kwi 17, 2007 11:43

Ale czy to, że nie zawsze moderacja podejmuje właściwe decyzje, usprawiedliwia każdą ingerencję moderatora nie po Twojej myśli nazywać "katofaszyzmem" :?: :o

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt kwi 17, 2007 13:00
Zobacz profil WWW

I nazywanie trzymania się jasno sformułowanego regulaminu "katofaszyzmem" jest po pierwsze nieprawdziwe, a po drugie niegrzeczne.

Spróbuję już na prawdę ostatni raz :)
Czy ktoś może mi wykazać, gdzie jest napisane, że to forum katolickie?

Pzdr
Piotr

Wt kwi 17, 2007 21:27
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]