Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 19:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Wiedza szatana a śmierć Jezusa 
Autor Wiadomość

Szatan został przez Boga stworzony jako adwersarz i kłamca. Jezus dobitnie powiedział o szatanie, ze jest "kłamcą od początku i prawdy w nim nie ma".

Szatan ma do spełnienia rolę w planie stwóczym Boga i nie może niczego zrobić bez zgody Boga.

W kwestii udziału szatana w smierci Jezusa: szatan zrobil to, co bylo zgodne z wola Boga. Jezus przeciez modlil sie w Ogójcu: "niech nie Moja, ale Twoja wola sie stanie". To było wolą Boga, aby Jezus ofiarowal sie za nas na krzyżu.

Pt kwi 20, 2007 21:28

Szatan został przez Boga stworzony jako adwersarz i kłamca.

A jak to się ma do tego, ze był jednym z najbliższych Bogu aniołów, najpotężniejszym :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 21, 2007 9:31
Zobacz profil WWW

Ma sie tak ja piernik do wiatraka. To zdanie ( "Szatan został przez Boga stworzony jako adwersarz i kłamca" ) jest nieprawdziwe. Jeśli byłoby prawdziwe zaprzeczałoby Bogu. Jest napisane "A widział Bóg, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre".

So kwi 21, 2007 15:03

"Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
Co znaczy:
"Diabeł bowiem i inne złe duchy zostały stworzone przez Boga jako dobre z natury, ale same uczyniły się złymi" (Sobór Laterański IV (1215): DS 800.) (KKK 391)

So kwi 21, 2007 15:09

Mechatron napisał(a):

A jak to się ma do tego, ze był jednym z najbliższych Bogu aniołów, najpotężniejszym :?:

Więc czemu uczynił go najsilniejszym ?
Nawet jeśli nie stworzył go jako swojego adwersarza to bardzo mu w tej roli dopomógł dając moc a, że od początku wiedział czym się stanie można w tym dopatrzyć się pewnej celowości...

So kwi 21, 2007 15:20

Wydaje mi sie ze szatan widząc swoje piękno stał sie pyszny a pycha to nic innego jak kłamstwo. Pycha pobudza do tego, że nienawidzimy każdego kto jest od nas wspanialszy/piękniejszy itp.

So kwi 21, 2007 16:07
ToMu napisał(a):
Mechatron napisał(a):

Więc czemu uczynił go najsilniejszym ?
Nawet jeśli nie stworzył go jako swojego adwersarza to bardzo mu w tej roli dopomógł dając moc a, że od początku wiedział czym się stanie można w tym dopatrzyć się pewnej celowości...

Zdaje się, że kiedyś Ci już to tłumaczyłem, ale...
Bóg działa inaczej niż człowiek. W Nim życie wygrywa nad śmiercią. Kocha tworzone przez siebie istoty i nie może, bo Jego natura nie pozwala Mu na to, pomyśleć sobie o kimś: "nie mam sensu go stwarzać". To byłoby zaprzeczeniem miłości, Bóg sobie sam zaprzeczyłby takim działaniem. Rozumiem to w ten sposób i zapewne głębiej w to już nie wniknę, bo logika Boża jest inna. My znamy w jakiś sposób co to jest miłość, ale chyba widzimy tylko jej pewne niedoskonałe odbicie. Doskonałe np. pokazał Jezus na krzyżu.

So kwi 21, 2007 16:32

. To byłoby zaprzeczeniem miłości, Bóg sobie sam zaprzeczyłby takim działaniem

A co z miłością do tych których ta istota zniszczy, zwiedzie rzeczywiście dziwna ta Boża logika...
Ale nie mówiłem o stwarzaniu tylko o dawaniu mocy większej niż moc innych aniołów skoro wiedział, że wykorzysta ją w złym celu doprawdy nie wiem co to ma wspólnego z miłością szczególnie jeśli właśnie ta potęga stała się przyczyną jego pychy i upadku co wydaje się całkiem prawdopodobne choć oczywiście sprawdzić tego nie możemy.

So kwi 21, 2007 19:39

Szatan nie może zniszczyć człowieka dopóki ten nie da mu dostępu do siebie. Szatan jest tym który proponuje drogę życia, wybiera człowiek.

So kwi 21, 2007 20:11

A gdyby nie było szatana nie byłoby wyboru ?
A może byłoby mniej zła?

So kwi 21, 2007 20:55

A gdyby nie było szatana nie byłoby wyboru ?
A może byłoby mniej zła?

Gdyby nie było wolnej woli nie byłoby wyboru.
Gdyby nie było wolnej woli nie było by piekła bo jeśli tylko i wyłącznie Bóg decydowałby za nas wszyscy byliby w niebie. A to z tej prostej przyczyny że Bóg jest dobry. Wydaje mi się ze właśnie wolna wola jest darem który sprawia nam najwięcej kłopotu. Ale co to za życie jeśli się jest ubezwłasnowolnionym lub zniewolonym. Nie chciałbym żyć w klatce nawet jeśli byłaby to złota klatka.

So kwi 21, 2007 22:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2