Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): Andremi24 Cytuj: Taka jest to tajemnica na co idą te pieniadze ze nawet nie sa wstanei ukazać tego co kryją za murami swj twierdzy?? Normalnych ludzi tam wpuszczają. Tych z TVN-u nie.
Obawiam się meritus, że musiałbyś tutaj przedstawić jakieś zaświadczenia od psychiatry o "normalności" bądź nie kogokolwiek.
Razi Cię, ze dziennikarze TVN rzedstawają niewygodne fakty ? (bo na pewno filmiki z udziałem agresywnych słuchaczek RM nie zostały sfałszowane). Dziwi Cię, że szukają sensacji ? - Tak działają wszystkie media. Można wybierać między sensacją dobrą a złą - ta druga przyciąga zdecydowanie więcej widzów.
O "dobry" wizerunek RM dbają media o. Rydzyka.
|
N kwi 22, 2007 20:36 |
|
|
|
 |
profos
|
Cytuj: Co do PO - chyba już by się trzeba było wyspowiadać z głosowania na to coś.
"Ewangelizacja" według Rydzyka, nie idzie na marne - Radio głoszące "miłość inaczej", potrafi skutecznie niszczyć umysły. Jak każda sekta.
|
N kwi 22, 2007 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja przypomnę, że temat nie dotyczy ogólnie RM, a jedynie zagadnienia, czy można to zjawisko nazwać sektą Uprzedzam także, że każdy post zawierający chociaż jedno obraźliwe słowo zniknie w całości.
|
N maja 06, 2007 22:27 |
|
|
|
 |
Joker
|
Nazywanie "RM" sektą ma taki sam sens co nazwanie przez red Krasowskiego "Rzeczpospolitej" mianem sekty. RM jest pewną siłą polityczną,stąd i walka z nią wszelkimi środkami. Lenin też nazywał ludzi nie akceptujących jedynie słusznej lini mianem sekciarzy.
|
N maja 06, 2007 22:35 |
|
 |
tomkapi
|
"Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach."
Czy ktoś jeszcze pamięta te słowa i potrafi obiektywnie spojrzeć przez nie na świat?
A jakie to owoce wydaje radio Rydzyka?
_________________ Dobrze że Jesteście
|
Pn maja 07, 2007 21:14 |
|
|
|
 |
tomkapi
|
A tu cytat z: http://www.radiomaryja.pl.eu.org.
"Radio Maryja jest interesującym zjawiskiem. To nie tylko rozgłośnia radiowa, ale gazety, telewizja, wydawnictwa, organizacje, partie, szkolenia ideologiczne, a w planach jest jeszcze drugie tyle przedsięwzięć. RM i inne elementy konsorcjum o. Tadeusza Rydzyka wyróżnia wiele szczególnych cech:
* wyjątkowa we współczesnych polskich mediach forma audycji, z dużą ilością słowa, dużo modlitw
* najwyższy wśród mediów o tym zasięgu (2-3 % udziału w rynku słuchaczy) stopień nasycenia czarną propagandą, fałszywkami, jednostronnością, ksenofobią, paranoicznym podejściem do rzeczywistości
* skomplikowane związki z Kościołem Katolickim: rozgłośnia podlega zakonowi redemptorystów, odcina się od niej prymas, episkopat jest podzielony w opiniach
* wiele cech sekty zgromadzonej wokół nieomylnego guru
* utrzymywanie się z drobnych wpłat słuchaczy oraz z nieujawnianych dużych dotacji (np. na start prywatnej telewizji o. Rydzyka)
* niewielka świadomość społeczna czym jest Radio Maryja (co się zmienia od 2002 r., a zwłaszcza od wyborów w 2005 r.)
Na naszych oczach tworzy się ugrupowanie, które łączy antysemityzm, szukanie masonów, antyliberalizm, antyzachodniość, utopizm, religię katolicką i poszukiwanie "trzeciej drogi" społeczno-politycznej. Ta mieszanka może stać się groźna, może też niespodziewanie zniknąć jak ONR "Falanga" przed II wojną światową. Warto wiedzieć jak się rozwija sytuacja, warto się przyglądać i dyskutować.
Wiedzę o RM próbuję gromadzić w WWW http://www.radiomaryja.pl.eu.org/. Zawartość tego WWW różni się od dotychczas istniejących. Zawiera obszerne cytaty i długie fragmenty nagrań, dużo faktów, analizy. Założeniem tego WWW jest dochodzenie do prawdy o RM. Unikam niesprawiedliwych złośliwości, niesprawdzonych faktów, niepewnych źródeł. Oprócz korzystania ze źródeł publicznie dostępnych dowiaduję się wiele poprzez prywatne kontakty z osobami którym zdarzyły się związki z RM lub zajmującymi się tym zjawiskiem. Ich tożsamość i uzyskane informacje ujawniam tylko za ich zgodą.
Rafał Maszkowski, XII 2003, II 2006"
|
Pn maja 07, 2007 21:41 |
|
 |
tomkapi
|
|
Pn maja 07, 2007 22:01 |
|
 |
Sara Snape
|
Moherki sektą a dobre  . Zamiast zajmować się modleniem to wspomagają ojca dyrektora żeby sobie kupił nowe BMW albo Mercedesa tylko miejmy nadzieje że nie zamaży mu się McLaren bo Mohery by zbankrutowały. A poza tym to radio nie powinno mieszać się w polityke
_________________ Co cie nie zabije, to cie wzmocni
|
Cz maja 10, 2007 10:48 |
|
 |
meritus
|
Godunow
Cytuj: Ale według prawa dyrektor powinien przedstawić rozliczanie . z tej kasy nic takiego do dni a dzisiejszego nie ma
Proszę podstawę prawną podać. Prokuratura pomimo wielokrotnych prób wszczęcia - postępowania nie wszczęła, bo wszystko było zgodne z prawem. profos Cytuj: Ewangelizacja" według Rydzyka, nie idzie na marne - Radio głoszące "miłość inaczej", potrafi skutecznie niszczyć umysły. Jak każda sekta. Fenomenalny poziom tego tekstu powala na kolana nawet tych ze sztywnymi stawami w kolanach. tomkampi Cytuj: A jakie to owoce wydaje radio Rydzyka? 1) Setki tysięcy modlących się ludzi 2) Stała formacja religijna dorosłych, która w Kościele praktycznie nie istnieje 3) Niezależne od liberałów źróło informacji 4) Tłumy na pielgrzymkach 5) 100.000 dzieci w podwórkowych kółkach różańcowych 6) Transmisje wszystkich pielgrzymek papieskich itd itd Jak źródłem informacji dla ciebie o radiu Maryja są litanie obelg pod adresem radia i słuchaczy w stylu zcytowanym. Jest tam wszystko z wyjątkiem porównania o. Rydzyka do Hitlera i Antychrysta. Proponuję www.radiomaryja.pl - to jest źródło w słownikowym sensie i tam czerp. Sanpe Cytuj: żeby sobie kupił nowe BMW albo Mercedesa
Przestań prawić głupoty. Słyszałem że o.Rydzyk kupił sobie ostatnio rakietę i leci w kosmos na wycieczkę.
|
N maja 13, 2007 12:09 |
|
 |
tomkapi
|
A oto jakie owoce wydaje Rydzyk wg. meritus
"
1) Setki tysięcy modlących się ludzi
2) Stała formacja religijna dorosłych, która w Kościele praktycznie nie istnieje
3) Niezależne od liberałów źróło informacji
4) Tłumy na pielgrzymkach
"
I właśnie o to chodzi, każda popularna sekta może sie czymś takim pochwalić.
|
N maja 13, 2007 21:19 |
|
 |
Aragg
|
Nie popieram działalności Radia Maryja. Jednak oprócz tego, że mieszają się do polityki to nie robią nic złego.
A co do wysyłania kasy... oni nikogo nie zmuszają (tak mi się wydaje:P nie wiem bo nie słucham) tylko starsze panie same wysyłają pieniądze. Więc czyja to wina? Jakby wam ktoś przysłał emeryturę to szukalibyście kto dał i chcieli oddać? Dają, ich sprawa. A co z tym robią tamci... to sprawa ich sumienia.
_________________ Panie, naucz nas się modlić.
Łk 11,1
Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17
|
Pn maja 14, 2007 18:22 |
|
 |
marta475
|
 Tak
Specjalnie zalogowałam się, żeby odpowiedzić na to pytanie. Mam 20 lat i od pięciu lat jestem świadkiem tego, co "religia" i "wiara" zrobiła z moją matką. Dla mnie Ona już nie istnieje... Przez pięć lat sprawiła, że moje życie odwróciło się nie do poznania. Obecnie utrzymuję dom, opłacam rachunki. Nie dostaję od niej ani grosza. Twierdzi, że kupuje znicze... Nie można z nią się w ogóle dogadać - już nawet nie próbuje. Przez cały dzień klęczy w kuchni i się modli... Jest tak zapatrzona w radio, ze jak ktoś je dotknie jest wyzwany od najgorszych...
Chce uciec stąd i ją zostawić. Staram się odłożyć każdy grosz bo wiem, że dłużej nie wytrzymam.
Pieniądze oczywiście wydaje na księży, kościół, książeczki, różańce (których ma całą szafke, od koloru do wyboru). I te telefony od innych "głęboko wierzących".
Jak ktoś tego nie przeżył to nawet nie zdaje sobie sprawy, jak ciężko wytrzymać psychicznie.
Pozdrawiam,
Marta
|
N maja 20, 2007 20:34 |
|
 |
meritus
|
Sądzę, że bardzo niewygodnie jest klęczeć akurat w kuchni, bo z reguły w kuchniach nie ma dywanów - chyba, że jakieś inne rozwiązanie ma...
|
Cz maja 24, 2007 12:44 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
 Re: Tak
marta475 napisał(a): Specjalnie zalogowałam się, żeby odpowiedzić na to pytanie. Mam 20 lat i od pięciu lat jestem świadkiem tego, co "religia" i "wiara" zrobiła z moją matką. Dla mnie Ona już nie istnieje... Przez pięć lat sprawiła, że moje życie odwróciło się nie do poznania. Obecnie utrzymuję dom, opłacam rachunki. Nie dostaję od niej ani grosza. Twierdzi, że kupuje znicze... Nie można z nią się w ogóle dogadać - już nawet nie próbuje. Przez cały dzień klęczy w kuchni i się modli... Jest tak zapatrzona w radio, ze jak ktoś je dotknie jest wyzwany od najgorszych... Chce uciec stąd i ją zostawić. Staram się odłożyć każdy grosz bo wiem, że dłużej nie wytrzymam. Pieniądze oczywiście wydaje na księży, kościół, książeczki, różańce (których ma całą szafke, od koloru do wyboru). I te telefony od innych "głęboko wierzących". Jak ktoś tego nie przeżył to nawet nie zdaje sobie sprawy, jak ciężko wytrzymać psychicznie. Pozdrawiam, Marta
Rozumiem...porwanie, ucieczka z domu, no ale przecież ona jest dorosłą osobą we własnym domu z własnymi pieniędzmi i chyba nie jest ubezwłasnowolniona?
Znam ludzi co "cała"kasę wydają na różne hobby-, wedkarstwo, akwarystykę, motory itp..całymi dniami siedzą nad rzekami czy zamykaja się ze swoimi "rybkami" ....i razem z swoimi kolegami/kolezankami uczestnicza w różnych zjadzach, spotkaniach itp..i co z tego?
Oczywiście wszystko co skrajne , wymaga uwagi ale ja w modlitwie, słuchaniu radia i wydawaniu swoich pieniedzy nie wiedze nic złego.
Jedynie powinnas faktycznie porozmawiac z mamą o płaceniu czesciowo rachunków...
A jak to sie stało , że Ty dla niej nie istniejesz?
|
Pn cze 18, 2007 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
faktycznie kosiarzu. ojciec dyrektor tez nie widzi nic zlego w takim wydawaniu pieniedzy:)
jak widac rm to jedna wielak dobrze grajaca sekta, z pienie ukształtowana administracja. to co uslyszalem w tym "radiu niejednokrotnie mnie szokowalo, antysemickie poglady, nafaszerowane polityka ile sie da.
najwazniejsza cecha sekt jest sterowanie umyslami radyio maryja robi to idealnie wszystkie stare babki klada kase i ida jak posluszne owieczki do urn wtedy, kiedy uslysza na kogo glosowac, dziwie sie ze rm nie ugina sie przed papieska wladza, dziala niejako autonomicznie czego zaden ksiadz nie moze sie dopuscic, ale o.d. jak widac stoi ponad prawem kosciola...malo tego nawet ma wlasna teorie nt ewolucji:)
wspolczuje ci magdo, oto obraz fanatyzmu religijnego i manipulacji czlowiekiem.
|
N lip 01, 2007 13:29 |
|
|
|