Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 0:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 O Bogu. 
Autor Wiadomość
Post O Bogu.
Chciałby rozważyć z wami następujące tematy odpowiadajcie tak jak myślicie.

Czy jest wielu bogów?
Czy w Bogu istota jest tym samym co istnienie?
Czy logicznie rzecz biorąc to do zaakceptowania jest tylko Bóg Jachwe czyli Bóg Ojciec Syn Jezus Chrystus i Duch Święty?

Cz maja 24, 2007 17:53

Post Re: O Bogu.
Na początek powiem, że pytania są wyciągnięte z kontekstu, no, ale pytasz o opinię każdego z nas. Tak, więc:

Sebastian88 napisał(a):
Czy jest wielu bogów?

Nie może być kilku bytów, gdzie każdy z nich jest wspaniały i wszechmocny. Spełnienie w tej kwestii jest możliwe, gdy mówimy wyłącznie o jednostce.

Sebastian88 napisał(a):

Nie bardzo rozumiem pytania.

Sebastian88 napisał(a):
Czy logicznie rzecz biorąc to do zaakceptowania jest tylko Bóg Jachwe czyli Bóg Ojciec Syn Jezus Chrystus i Duch Święty?

Z logicznego punktu widzenia nie jest to jedyna "opcja" do zaakceptowania. Za przykład niech będzie historia Kościoła w epoce starożytności. Spory o istotę Boga, czy Chrystusa były wówczas problemami częstymi.

Cz maja 24, 2007 19:04
Sebastian88 napisał(a):
Czy jest wielu bogów?

To zależy, czy bogiem nazwiesz byt realny i rzeczywisty.
Jeżeli tak to wg mnie nie ma żadnego boga. Po prostu nie ma realnych przesłanek ku temu aby tak uważać.
Jeżeli jednak bogiem nazwiemy byt wytworzony w umyśle danej osoby, byt wirtualny. To bogów jest tak wielu jak wielu jest wierzących.
W głowie jednego jest to siwy dziadzio, inny widzi go jako wojowniczego władcę, w głowie innego to umęczony szczupły żyd, dla innego to monstrum z głową byka, a dla kogoś jeszcze trzy osoby złączone do kupy. Wszystko zależy od tego jak sobie to w mózgu poukładałeś.

Zawsze twoje zdanie jest najlepsze. Tak jak sobie w głowie poukładasz tak wierz. Byle sprawiało Ci to szczęście. Pozostałe pytania są dla mnie dziwne.

Cz maja 24, 2007 21:34
3. tak logiczne to jest

Cz maja 24, 2007 21:43
3. tak do zaakceptowania jest tylko Bóg Jahwe w trzech Osobach

Cz maja 24, 2007 21:45

Jako iz jestem mlody i mam male doswiadzczenie sadze ze Boga nie ma albo jest, jest to wielka mistyfikacja badz wielkie zbawienie! ale tylko jedna rzecz jest prawdziwa i godna zwrocenia uwagi a mianowicie wlasne przemyslenia i czyny. Sam kiedys szukalem Boga (i dalej szukam) i dochodze do dwoch wyzej wymienionych przeciw stawnych sobie wnioskow.
Przechodzilem przez satanizm ideologiczny oraz zaglebialem sie w filozofie takie jak Gnostycyzm oraz Platonizm i powiem szczerze ze odp na pytanie poznamumy dopiero w chwili smierci,
a i jezeli istnieje ktos taki jak Bog to napewno nie jest on katolikiem ani satanista On nie stoi za zadna ze stron dlatego nie mozemy badz sie grzechu, grzech istnieje po to by umocnic nas w wierze (gdyby nie bylo zla nie bylo by dobra tutaj klania sie yin i yang) lecz nie mozemy zatracic sie w tym wszystkim zawsze musimy postepywac slusznie wedlug siebie i wlasnej duszy m.in. dlatego ze nigdy nie bedziemy wiedzieli co jest dobre a co zle jest to pojecie wzgledne i zazwyczaj zalezy od norm ogolnie przyjetych

Tak jak wyzej pisalem jestem mlody dlatego tez zapraszam wszystkich ktorzy znaja sie chodz toszeczke w tej tematyce na moje forum http://tojestforum.ok1.pl/ pomoze mi to w dalszym zaglebianiu sie oraz poznawaniu wiary

Z powazaniem Parsifal

Cz maja 24, 2007 22:18
Sebastian88 napisał(a):

Czy jest wielu bogów?

Zależy czym byliby ci bogowie. Gdyby świat składał się w całości z jakichś podstawowych świadomości, to być może mogłyby one tworzyć formy, które moglibyśmy być skłonni określić mianem boskich.
Natomiast w ramach modelu świata ze stwórczą i świadomą podstawą bytu można użyć Brzytwy Ockhama i uciąć tylu bogów ile się da; w ramach tej ontologii.

Cytuj:

Nie wiem.

Cytuj:

Logicznie rzecz biorąc nie może istnieć jedna wszechwiedza, gdyż według teorii zbiorów nie istnieje zbiór wszystkich zbiorów.

Pt maja 25, 2007 0:00

Sebastian88 napisał(a):

Czy jest wielu bogów?

Nie ma żadnych

Cytuj:

Nie rozumiem pytania.

Cytuj:

Nie.

PS: Jahwe przez samo h

gg 3287237

Pt maja 25, 2007 0:11

1) Dla kazdego czlowieka Bog jest inny zreszta jak juz ktos wyzej napisal i nie wazne jaka jest to religia kazda jest dobra. Bo najwazniejsze jest w cos wierzyc.

2) Nie wiem o co chodzi :D

3) Do zaakceptowania jest Bog takim jak ty go postrzegasz nazwy sa tu nieistotne.

Pt maja 25, 2007 0:20

"Czy logicznie rzecz biorąc to do zaakceptowania jest tylko Bóg Jachwe czyli Bóg Ojciec Syn Jezus Chrystus i Duch Święty?"

Nie ponieważ to wbrew logice "1=3"? To nielogiczne :)[/b]

Pt maja 25, 2007 12:18
Cytuj:
Czy jest wielu bogów?

Nie ma ani jednego. I nie trzeba odpowiadać na dwa kolejne.

Pt maja 25, 2007 19:10

Sebastian88 napisał(a):

Czy jest wielu bogów?

1. Jest tylko \eden W TRojcy
2. O kurcze .. :-D TAK
3. TAK bo BÓG Chrzescijan to Zespół Osób - OJCIEC<SYN<DUCH Św , 3 Osby ktore Łącżąc sie w Nieskonczonej Milosci , Potedze i Wszechmocy Tworza JEDNOŚĆ

Śr cze 13, 2007 10:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]