| Autor |
Wiadomość |
|
anochi
|
Odpowiadam na pytanie zadane przez autora tematu: Nie, nigdy nie namawiał.
Strasznie rozwinal sie temat, w kierunku blednych przypuszczen. Propozycja ksiedza moze wplynac na Marka i Zosie, ale na Wojtka i Grazyne juz niekoniecznie. Nie da sie tego jednoznacznie okreslic i gdybanie na ten temat jest absurdem. Moim zdanie w malym stopniu ma to wplywa na decyzje malzonkow.
Przeraza mnie niesamowicie i bardzo smuci juz od dluzszego czasu niechec, nienawisc i pograda z jaka ludzie traktuja Kosciol. Nie potrafia wyobrazic sobie przyczyn tego schematu zachowania. Jesli kogos nierozumiem i nie zgadzam sie z jego pogladami to nie znaczy, ze mam bo nienawidzic i obrazac. Nie wiem skad w ludzkim sercu tyle trucizny. Albo ja naleze do innego Kosciola, w ktorym jest tyle wspanialych inicjatyw i milosci, albo jestem slepy i naiwny.
|
| Pn paź 09, 2006 23:29 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wszelkie posty nie na temat i napisane z pominięciem zasad kultury, będą usuwane w całości.
|
| Śr paź 11, 2006 12:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
dzieci powinno rodzic sie jak najwięcej
oczywiście dzieci katolickich
im więcej będzie wiernych tym wieksze bedą ofiary na tacę
|
| N paź 15, 2006 16:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: dzieci powinno rodzic sie jak najwięcej oczywiście dzieci katolickich im więcej będzie wiernych tym wieksze bedą ofiary na tacę oj człowieku, człowieku żal mi cie, polecam wybranie się na Mszę św. na wieś, do biednej parafii to zobaczysz, czy ludzie mający dużo dzieci dużo dają
|
| N paź 15, 2006 19:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dużo dzieci to błogosławieństwo.Szkoda,że współcześnie nazwano to problemem.Rodziny wielodzietne państwo powinno wspierać.Zamiast ogromnych wręcz diet poselskich powinno się ustanowić 50% podatku dla najbogatszych.Wówczas nadwyżka pieniędzy będzie szła na wsparcie rodzin wielodzietnych.
|
| Wt paź 17, 2006 14:14 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dajcie mężczyznom prace i taka płace by mogli utrzymac swoje rodziny na wzglednym poziomie i by nie musieli siegac po zapomogi, a wtedy kobiety z pewnościa beda płodniejsze.
To jak wytłumaczyć to się dzieje na Zachodzie?
Panstwa te mają wyższą dzietność niż Polska, ale to dzięki mieszkającym tam muzułmanom...
Najwięcej dzieci rodzi się w Indiach i państwach muzułmańskich...A przecież panuje tam bieda...
To że dzieci się nie rodzą wynika bardziej ze stylu życia, a nie spraw finansowych...
|
| Pt paź 27, 2006 21:06 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Z czysto praktycznego punktu widzenia - dzieci powinno być więcej, ponieważ o ile cały czas postępujące starzenie społeczeństw się utrzyma, to upadnie nasz system: no bo kto będzie utrzymywał rzesze starszych schorowanych ludzi  Skoro za mało będzie tych młodych, którzy powinni na nich pracować...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N paź 29, 2006 7:49 |
|
 |
|
saba23
|
Wierzysz napisał(a): dzieci powinno rodzic sie jak najwięcej oczywiście dzieci katolickich im więcej będzie wiernych tym wieksze bedą ofiary na tacę no to bierz się do roboty jeśli uważasz że dzieci to pestka
|
| Pn sty 08, 2007 23:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
czy to tak trudno pojąc że jak będzie więcej dzieci
to będzie więcej chrzcin komunii ślubów pogrzebów itd.
czyli wieksza będzie taca
i nie ma co przesadzac z ta biedą na wsi
mam w rodzinie wiejskiego organistę
juz trzy domy postawił i nie narzeka
|
| N kwi 22, 2007 18:30 |
|
 |
|
Avx
|
to Ja  napisał(a): a słyszałeś o niżu demograficznym? o tym, że za kilka-kilkanaście lat nie bedzie Polaków w Polsce?
Efekt polityki socjalnej. W XIX wieku nie było państwowych emerytur, więc dzieci się bardziej opłacało mieć.
|
| Cz cze 07, 2007 18:06 |
|
 |
|
Avx
|
tolkien napisał(a): Ten rząd nadal nic nie robi dla rodzin, pomimo wielu deklaracji i górnolotnych haseł.
Rząd nie ma nic robić. Niegdyś matka opiekowała się dziećmi, socjalu nie było i rodzina z głodu mimo tego nie umierała !
|
| Cz cze 07, 2007 18:08 |
|
 |
|
vanitas
|
Wierzysz napisał(a): czy to tak trudno pojąc że jak będzie więcej dzieci to będzie więcej chrzcin komunii ślubów pogrzebów itd. czyli wieksza będzie taca
Cóż, "za" swój ślub "zapłaciłem" aż 100zł ( z czego 50zł dla organisty) , "za" chrzciny (dwukrotnie) nic ponadto, co daje co tydzień. Koszmarne pieniądze nie ma co...
|
| Wt cze 12, 2007 15:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ale co tu dumać
proste liczenie
niech każdy da (przyniesie) 1zł
to masz tygodniowo 40.000.000zł
jak będzie nas 2x więcej zrobi sie z tego
80.000.000zł
zobacz Św. Franciszka i jego pomysł
teraz Franciszkanie są jednym z najbogatyszych zakonów
a może i najbogatszym
zobacz Matkę Teresę
weszła tam gdzie wydawało sie nie da sie wyciagnąć złamanej rupi
doszła do milionów obrotu
|
| Pn cze 25, 2007 22:33 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Uważam,że nauke społeczną kościoła należy rozpatrywać globalnie,jako,że globalny ma zasięg,a tak rozpatrywaną należy uznać ją za nieodpowiedzialną-bo tak się składa,że nasza planeta potrzebuje raczej ograniczenia rozrodu najbardziej eksploatującego jej zasoby gatunku.
Państwa,którym uda się osiągnąć (odpowiednią edukacją ,a nie restrykcjami) zerowy przyrot naturalny powinny być stawiane za wzór.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
| Pn lut 11, 2008 13:10 |
|
 |
|
deepongi
|
HAUNEBU III napisał(a): Dużo dzieci to błogosławieństwo.Szkoda,że współcześnie nazwano to problemem.Rodziny wielodzietne państwo powinno wspierać.Zamiast ogromnych wręcz diet poselskich powinno się ustanowić 50% podatku dla najbogatszych.Wówczas nadwyżka pieniędzy będzie szła na wsparcie rodzin wielodzietnych.
a może 50% dla najbiedniejszych? to ich zmotywuje do bardziej wytężonej pracy.
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
| N cze 01, 2008 1:06 |
|
|
|