Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 15, 2025 23:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Chodzić do kościoła czy nie chodzić? 
Autor Wiadomość

Rydzyk to tylko jedno z oblicz kościoła i to jak najbardziej prawdziwe.
Zauważ, że KK, gdyby tylko zechciał to jednym ruchem rozłożył by go na posadzkę. Wystarczyło by aby każdy ksiądz powiedział oficjalnie w niedzielę, że Rydzyk to oszust. Jednak tego nie robią :-)
Ale te stare babcie również się cywilizują, jeszcze do niedawna nie było im wolno wchodzić bez chust do kościoła a teraz już mogą.

Najpewniej dokonałby się rozłam naszym Kościele. Moherowa część (w większości) poszła by za Ojcem Dyrektorem.

Cz lut 15, 2007 18:16

Myślę, że często zapominamy o tym, że kapłani to LUDZIE, zwykli ze zwykłymi problemami, słabościami, wadami. I jak wszędzie, w każdej grupie "zawodowej" można tu spotkać wspaniałych, radosnych, zafascynowanych tym co robią ludzi, ale również tych co to po trupach do celu.....
Swoją drogą to smutne, że KK nie robi nic z Ojcem Rydzykiem. Niestety źle to wygląda ze strony ludzi świeckich. Szkoda - bo wydaje mi się, że w ten sposób Kościół pozwala krzywdzić słabych, niedouczonych i prostych ludzi - tych których przedewszystkich powinien otoczyć opieką.
Z drugiej strony znam wiele staruszek , które owszem słuchają Radia Maryja tylko dlatego, że są tam modlitwy - i nie dają sobie wmówić, że tylko RM zbawia ...
Może kościół powinien pomyśleć o alternatywnym radiu - skoro ludzie mają taką potrzebe - radiu nie tylko katolickie , ale również rzetelne w swoich informacjach. Bo owszem są radia o takim charakterze, ale chyba skierowane do ludzi młodszych .......

Cz lut 22, 2007 6:29

Ale o RM jest osobny wątek i chyba najlepiej, żeby dyskusję na ten temat prowadzić właśnie tam :)

viewtopic.php?t=150

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lut 22, 2007 10:16
Zobacz profil WWW

Jezus mówił, że lepiej modlić się w domowym zaciszu, samemu, niż w światyni. Dlatego zdecydowanie nie chodzić.

N lut 25, 2007 22:27

Post o dwóch takich...
o dwóch takich co się przyjaźnią....

w mojej klasie są różne osobowości - z pośród tych 34 osób, dwaj chłopcy szczególnie zwracają na siebie uwagę...pewnie zastanawiacie się w jaki sposób - otóż jeden to klasyczny ateista a drugi chce podążyć za swoim powołaniem i zostać księdzem - najciekawsze jest to że Ci dwaj sie przyjaźnią...czasem się zastanawiam jak to jest możliwe...

Pn lut 26, 2007 18:23

Może dlatego, że są po prostu ludźmi myślącymi, kulturalnymi i szanują się nawzajem. :)
Nie nie udowadniają sobie nieustannie, który z nich ma rację, jak to się dzieje na przykład tu:
viewtopic.php?t=10904&postdays=0&postorder=asc&start=30

Pn lut 26, 2007 19:45

Pewnie mają inne tematy życie to nie tylko religia i stosunek do niej...

Pn lut 26, 2007 20:40

Jezus mówił, że lepiej modlić się w domowym zaciszu, samemu, niż w światyni. Dlatego zdecydowanie nie chodzić.

Jezus przeciwstawiał modlitwę w zaciszu - ale nie modlitwie w świątyni jako takiej (gdzie sam się modlił), tylko faryzeizmowi ludzi którzy modlili się na pokaz, w miejscach publicznych, na ulicach itp.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lut 27, 2007 8:17
Zobacz profil WWW

Post Re: Chodzić do kościoła czy nie chodzić?
hutnik napisał(a):

Dość mam i płakać mi się chcę, smutno mi i nie potrafię zrozumieć dlaczego to co piszę jest w moim przekonaniu prawdziwe.

niestety piszesz prawdę
ale nic na to nie poradzisz.

za czasów Jezusa też tak było
totez Jezus nazwał ówczesnych duchownych "plemie zmijowe"
i " synowie diabła"

mozesz zrobic tylko jedno o czym pisze Biblia.
4) I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli: (5) bo grzechy jej narosły - aż do nieba, i wspomniał Bóg na jej zbrodnie

(Apokalipsa (Objawienie) 18:1-7, Biblia Tysiąclecia)

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Wt lut 27, 2007 22:09

Chrystus sam ustanowił kapłaństwo i nigdy nie powiedział, że kapłani będą ludźmi bez skazy. Zresztą nigdy się ludźmi bez skazy nie otaczał. Piotr się Go wyparł, Judasz Go zdradził. To oznacza, że i wśród nas nie będzie nigdy samych ideałów, również w Kościele, bo Kościół to ludzie, którzy Go tworzą.
Problem polega na tym, aby najpierw umieć znaleźć belkę w swoim oku, a potem dostrzec źdźbło w oku bliżniego.
Nie sądźmy innych i ich nie potępiajmy nawet, gdy czynią źle. Wszyscy jesteśmy grzeszni, tylko swoich grzechów często nie widzimy lub je wybielamy, a łatwo oceniamy innych i ich skazujemy. Tymczasem to Bóg ma sądzić, nie my. My możemy i powinniśmy się modlić za wszystkich. I tych, co dobrze czynią i tych, co czynią źle, bo może dzięki tej modlitwie staną w prawdzie i dostrzegą swoje błędy.

Do Kościoła nie chodzi się dlatego, że są tam księża lepsi lub gorsi, tylko dlatego, że jest tam Bóg obecny w Eucharystii. I dlatego, że Bóg nas zaprasza do stołu eucharystycznego. I tam na nas czeka. I czeka zawsze. Jeśli nie chodzisz do Kościoła, a uważasz że wierzysz ale chodzić nie musisz, bo możesz się modlić gdziekolwiek samemu, to tak jakbyś nie poszedł na spotkanie z przyjacielem, na którym on na ciebie czeka, a ty lekceważysz jego zaproszenie. Eucharystii nie ma gdziekolwiek, Ona jest w Kościele.

Cz cze 14, 2007 16:06

Zrób sobie tak. Usiądź i zastanów się czy dobro wynikające z tego, że chodzisz do kościoła, przewyższa zło, które z tego wynika. Jeżeli tak to chodź, jak nie to nie.

Cz cze 14, 2007 19:36

Ludzi można podzielić na dwie grupy - ci którzy nie odkryli Boga lub im się tylko tak wydaje, oni zazwyczaj szukają Boga po różnych cudownych sanktuariach, modlą się przed cudownymi obrazami bo sądzą że właśnie tak trzeba, bo są głęboko przekonani że tam mieszka ich Stwórca, oraz na tych którzy Go odkryli w sobie, ci pielgrzymują do tego prawdziwego sanktuarium – własnego serca „…tam skarb twój gdzie serce twoje…”

A ateiści, agnostycy, politeiści..?

Cz cze 14, 2007 21:30

A ateiści, agnostycy, politeiści..?

Oni nie odkryli jeszcze lub wcale prawdziwego jedynego Boga.
[/quote]

Pt cze 15, 2007 8:05

Oni nie odkryli jeszcze lub wcale prawdziwego jedynego Boga.

Jesteś pewna, masz dowody..? Może to wy nie odkryliście prawdziwego nieistnienia boga?

Pt cze 15, 2007 8:29
Do kościoła należy chodzić.Modlitwa powinna mieć zarówno wymiar osobisty ("wejdź do swej izdebki") jak i wymiar zewnętrzny (dawanie świadectwa).Można się modlić przed figurą i blisko ołtarza i nie jest to żadna dewocja.O dewocji mówimy,gdy pobożność jest pozorna czyli pozbawiona głębi (ktoś wierzy i zarazem grzeszy).Zarówno przed ołtarzem jak i daleko od niego znajdziemy prawdziwie pobożnych lub pozornie pobożnych.

Tak więc nie może być wiara tylko sferą prywatną.Nie przesadzajmy aż tak z tą prywatnością bo ateiści powiedzą,że jesteśmy tchórzliwi.Ważne jest tylko,abyśmy żyli po chrześcijańsku.Trzeba chodzić do kościoła w niedzielę.A jeśli ktoś chodzi codziennie to jest to rzeczą normalną.Chodzi tylko o życie po chrześcijańsku bez nienawiści wzajemnej i gniewu.O to chodzi.

W domu też przecież łatwo o dewocję np.ktoś w domu często się modli i w tym samym domu krzywdzi jednocześnie swoją rodzinę.Niby w zaciszu,a też dewocja.

Pt cze 15, 2007 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona