Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 6:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Małżeństwo: (Nie)Czystość a Komunia 
Autor Wiadomość

Dla mnie nie ma wątpliwości, że w małżeństwie wszystko jest dozwolone co słuzy naszej bliskości i miłości. Nie ma czegoś takiego jak grzech nieczystości w małżeństwie według dekalogu i tego się trzymam.

N lip 08, 2007 11:54

Moniko, nie wiem czy zauwazyłaś, ale od podobnego tekstu z szansyspotkania rozpoczęła sie ta dyskusja...

Tak, oczywiście, że to zauważyłam. Przeczytałam raczej w miarę dokładnie treść dyskusji i tak jak wcześniej napisałam tekst, do którego zamieściłam link wiele moich wątpliwości wyjaśnił.
Prawda jest taka, że nie można wszystkiego traktować zupełnie od - do.
I ten fragment zaczerpnięty z portalu poświęconego bądź co bądź przecież małżeństwom katolickim, chcącym kształtować swoje życie małżeńskie wg nauki KK właśnie o tym mówi.

N lip 08, 2007 12:29

I jeszcze jedno. Portal www. szansaspotkania.net ma być drogowskazem dla katolickich małżeństw - taka jest jego idea.
Nie wyobrażam sobie, aby prezentowane tam treści nie były autoryzowane przez Kościół Katolicki. Z pewnością tak nie jest. Gdyby było to sprzeczne z ideologią KK - taki portal przestałby istnieć.

A co do wypowiedzi Ks. Pierzchalskiego - można mieć różne opinie ich temat, wątpliwości należy rozstrzygać oczywiście we własnym sumieniu, ale gdyby to co mówi ten ksiądz było oczywistą herezją, myślę że nie byłby On już katolickim księdzem, a chyba nadal jest. A może się mylę?

N lip 08, 2007 13:11

I jeszcze jedno. Portal www. szansaspotkania.net ma być drogowskazem dla katolickich małżeństw - taka jest jego idea.
Nie wyobrażam sobie, aby prezentowane tam treści nie były autoryzowane przez Kościół Katolicki. Z pewnością tak nie jest. Gdyby było to sprzeczne z ideologią KK - taki portal przestałby istnieć.

A co do wypowiedzi Ks. Pierzchalskiego - można mieć różne opinie ich temat, wątpliwości należy rozstrzygać oczywiście we własnym sumieniu, ale gdyby to co mówi ten ksiądz było oczywistą herezją, myślę że nie byłby On już katolickim księdzem, a chyba nadal jest. A może się mylę?

Nie może być mowy o herezji w kwestiach, które nie są częścią doktryny wiary 8) To tak z punktu widzenia teorii. A co do samego portalu tego pallotyna, to bardzo mi się podoba. Tekst o. Pierzchalskiego, jeśli o to Ci chodzi, jest niezgodny ze stanowiskiem Kościoła, ale ja się z tym co jest tam napisane zgadzam w zupełności, i popieram tu stanowisko o.Pierzchalskiego SAC. Pozdr.

Zlemijest 1 :arrow: Podstawowe zasady polszczyzny się kłaniają, a nie jakieś "londuje"! Pisz ze słownikiem języka polskiego, a jak nie to autokorekta w ff, albo przepuszczaj przez worda, bo skóra cierpnie! Poza tym kościół z małej litery to jest budynek.

N lip 08, 2007 13:34
monika001 napisał(a):
Zlemijest 1 :arrow: Podstawowe zasady polszczyzny się kłaniają, a nie jakieś "londuje"! Pisz ze słownikiem języka polskiego, a jak nie to autokorekta w ff, albo przepuszczaj przez worda, bo skóra cierpnie! Poza tym kościół z małej litery to jest budynek.

Dzieki za uwagi.
Nie mieszkam w kraju glowny czastek zycia i dlatego te bledy sie pokazuja.
:lol:

N lip 08, 2007 18:15

vesper napisał(a):
monika001 napisał(a):

Dzieki za uwagi.
Nie mieszkam w kraju glowny czastek zycia i dlatego te bledy sie pokazuja.
:lol:

A to przepraszam :D Po prostu mam już za dużo do czynienia z bykami w polszczyźnie na kilku forach, i ostro reaguję ;)

N lip 08, 2007 19:17

to akurat nie jest portal Ks. Pierzchalskiego, tylko br. Ksawerego Knotza - w kwestii uściślenia.

N lip 08, 2007 19:38

Vesper, www.szansaspotkania.net
to akurat nie jest portal Ks. Pierzchalskiego, tylko br. Ksawerego Knotza - w kwestii uściślenia.

Sorry, myśleliśmy o czym innym. Myślałem, że pytasz się o to. Knotza nie czytałem, ale on jest zgodny ze stanowiskiem KK.

N lip 08, 2007 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5