Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 15, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 manifestacja pod ambasadą Ukrainy 
Autor Wiadomość

Tytuły piękne. Ostatni brzmi prawie jak "Imperializm jako najwyższe stadium kapitalizmu".

Nie ma co rozdrapywać gojących się ran...

Cz lip 12, 2007 11:49

Szkoda tylko, że nasi sasiedzi tez nie wezma sobie tych slow do serca.
Ciekaw jestem, czy jakby Kanclerz Niemiec planowal uznac SSmanow za kombatantow w swoich panstwie - tez byscie mowili - nie ma co rozdrapywac gojacych sie ran
De facto -wlasnie przez takie dzialanie - oni je rozdrapuja, a nie my

Cz lip 12, 2007 12:16
Zobacz profil WWW

Bardzo szanuję sobię AK. Ale my niektórych AKowców, którzy mordowali, też uznaliśmy za kombatantów, ba nawet mają ulicę, vide mjr. Szendzielarz "Łupaszka".

Cz lip 12, 2007 12:35

Bardzo szanuję sobię AK. Ale my niektórych AKowców, którzy mordowali, też uznaliśmy za kombatantów, ba nawet mają ulicę, vide mjr. Szendzielarz "Łupaszka".

Czyli całą partyzantkę antykomunistyczną uważasz za bandytów i morderców?? :o

Cz lip 12, 2007 14:37
A czy vesper to gdzieś napisał?? Ja tam wyczytałem, że tylko niektórych jej członków, co zresztą jest jak najbardziej zgodne z prawdą.

Cz lip 12, 2007 15:58

vesper napisał(a):

Czyli całą partyzantkę antykomunistyczną uważasz za bandytów i morderców?? :o

A czy zauważyłeś słowo "niektórych" ?

Cz lip 12, 2007 17:17

I nie chodzi mi o walkę z komunistami, a o odwety na ukraińcach. I inne, jak np. mord NSZ-tu w Wierzchowinach.

Polecam "Kartę", choćby artykuł dokumentalny (bez naświetlania) "Łupaszkowcy".

Cz lip 12, 2007 17:18

Oto np. przykład tego, że nasza strona też nie była święta:

6.VI. 1945. [b]Wierzchowiny[b] (pow. Krasnystaw) Kilka oddziałów NSZ dokonuje mordu na 194 mieszkańcach wsi, w tym 65 dzieciach. Akt ten "Rzeczpospolita" (Warszawa, 13 VI 1945) nazywa później - "nowym Majdankiem". Nieco później, 22 VI 1945 "grupa operacyjna rozgromiła bojówkę <<Sokoła>>, morderców mieszkańców wsi Wierzchowiny. W akcji tej zabito 170 bandytów i 26 ujęto" (W obronie władzy ludowej, s. 48). Natomiast według raportu gen. Nikołaja Sieliwanowskiego dla ludowego komisarza spraw wewnętrznych ZSRR Ławrientija Berii "pogrom ludności ukraińskiej" we wsi wierzchowiny był "dziełem bandy AK", którą następnie "całkowicie rozgromił" drugi batalion 98 pułku ochrony pogranicza NKW - "podczas walki zabito 170 bandytów i wzięto do niewoli 7 osób" (przekład - Teczka specjalna s.296, 297).

D. Baliszewski, A.K.Kunert - "Ilustrowany przewodnik po Polsce stalinowskiej" Tom 1 1944-45. PWN, W-Wa 99.

Owszem, w źródłach znajdziemy więcej o mordach UPA. Ale nie możemy mówić, że jesteśmy lepsi, bo zabiliśmy, i znęcaliśmy się nad mniejszą ilością ludzi. Chrześcijaństwo polega na przebaczeniu, a nie na licytacji.

Cz lip 12, 2007 17:29

Owszem, w źródłach znajdziemy więcej o mordach UPA. Ale nie możemy mówić, że jesteśmy lepsi, bo zabiliśmy, i znęcaliśmy się nad mniejszą ilością ludzi. Chrześcijaństwo polega na przebaczeniu, a nie na licytacji.

Różnica polega na tym, że ze strony polskiej były to marginalne przypadki, które nie miały odgórnej aprobaty i były przeważnie karane, a Ukraińcy w samych założeniach mieli likwidacje całych wsi polskich i mordowanie w okrutny sposób ich mieszkańców od niemowlęcia po starca!

Cz lip 12, 2007 18:55

Czy mógłbyś podać źródło tych "odgórnych założeń" ? Ja podałem - Ty zrób to samo. Dopiero w 1945 roku, kiedy trwała akcja Wisła, gdzie nasi również męczyli Ukraińców (od "drobnostek", jak zmuszanie do zjedzenia kartki z Tryzubem, po poważne zajścia, ze śmierciami włącznie) dowódca UPA Mikołaj Onyszkiewicz "Orest" wydał rozkaz palenia OPUSZCZONYCH wsi, kończący się słynnym zawołaniem "niech za nami płoną ognie". Proszę cię o podanie, gdzie UPA zakładała odgórnie akcje odwetowe na wsie polskie, i mordowanie polaków.

PS. Uważasz, że np. taki mord 194 osób ze strony NSZ (w tym 65 dzieci), to "jednostkowy przypadek" ?

Cz lip 12, 2007 19:13

Oczywiście miało być "marginalny przypadek".

Cz lip 12, 2007 19:14
Mnie tez się wydaje, że takie manifestacje są troche bez sensu- strata energii i tak nie zmieni to decyzji wladz ukraińskich...

Moze lepiej pomodlić się za zamordowanych albo o pokoj na swiecie...

Umarłych nie wskrzesimy, a Polacy tez byli okrutni dla Ukrainców w przeszlosci, co zmuszało ich do powstan a w koncu do przejścia na stronę Rosjan... :-(

Moglismy miec Rzeczpospolitą Trojga Narodów, ale zawalilismy, niestety...

Cz lip 12, 2007 20:34
Ja sądzę, ze ta demonstracja może przynieść jak najbardziej pozytywny skutek - pod warunkiem, że nie będzie się rozdrapywać starych zabliźniających się ran - tylko będzie wyciągnięciem ręki do zgody w kierunku Ukraińców ...
Prawda i zdrowy rozsądek - jak i mądrość Boża nakazuje nam to oraz jednoczęsnie mówienie prawdy.
Prawda zaś jest m.in taka iż te osoby które już wcześniej wymieniłem - są to osoby walczące o niepodległe państwo ukraińskie.
Metody którymi się posługiwały te osoby są szokujące - nie mniej my jako członkowie państwa w którym chrześcijaństwo o wiele wcześniej i daleko głębiej zapuściło korzenie winniśmy jako pierwsi się obtrząsnąć - nawet pomimo tego iż jesteśmy poszkodowani w większości przypadków.
Z drugiej strony - jakieś próby wmawiania jakiegoś "bandytyzmu" w szeregach AK jest totalną bzdurą i zwykłym uwłaczaniem bohaterom i świadczy zasadniczo o kompletnej ignorancji w sprawach "układów" wewnątrz ZWZ/AK.
AK bowiem jak mało która organizacja zbrojna pozbywała się "elementów" kryminogennych i sadystycznych ze swoich szeregów.
Z drugiej zaś strony - to bohaterowie - jednak i ludzie.
Ludzie poddawani presji z wielu stron którym - za przeproszeniem - nerwy też nie wytrzymywały gdy widzieli szalejącą pożogę przemoc i gwałty.
Też zaczęto w pewnym momencie odpowiadać przemocą na przemoc.
Mnie to nie dziwi - choć jednocześnie ne popieram takich działań.
Znając życie - kto wie czy z "krzykaczy" którzy coś teraz próbują mówić o okrucieństwach AK czy np. WiN w momencie w którym byliby na miejscu tamtych żołnierzy - kto wie czy te same osoby nie postępowałyby gorzej od tych których teraz próbują opluwać ... ?

Zdajmy sobie sprawę z faktu o którym już wspomniałem - chrześcijaństwo o wiele płycej zapuściło korzenie w mentalności narodów wschodu niż w nas.
Dla tych narodów eksterminacja przeciwników jest równie oczywistym sposobem walki o niepodległość jak dla nas np. wojna możliwie bez nadużywania przemocy.
AK bowiem jak ma poniżanie "elementem

Cz lip 12, 2007 21:38

ddv - Rozumiem więc, że podane informacje o Łupaszce z uwzględnieniem epizodu jako kata są nieprawdziwe? Że "Karta" kłamie ? I że mord NSZ jest wymyślony ? Że ruski generał, który o nim pisał do Berii kłamał ? Że ruska teczka specjalna, (w której była prawda o wydarzeniach w polsce - bo ona była dla komuszych władz, a nie dla ludu)- kłamie ? Że zdjęcia, i relacje kłamią ? Że znani historycy - Baliszewski i Kunert kłamią, bo wymyślają mordy AK ? Że ukrainiec, uwieczniony na zdjęciu, kiedy je kartkę z godłem ukrainy (tutaj zmuszony akurat przez żołnierzy komuchów z Akcji Wisła) to fotomontaż ?

Cz lip 12, 2007 22:33

Sorry, niedokładnie przeczytałem o układach w AK, myślałem, że negujesz mordy wśród AK w ogóle. Ale ja sprzeciwiam się temu, że ktoś kto wybił wieś, ma ulicę w moim mieście. "MJR. ŁUPASZKI" :!:

Cz lip 12, 2007 22:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona